视频1 视频21 视频41 视频61 视频文章1 视频文章21 视频文章41 视频文章61 推荐1 推荐3 推荐5 推荐7 推荐9 推荐11 推荐13 推荐15 推荐17 推荐19 推荐21 推荐23 推荐25 推荐27 推荐29 推荐31 推荐33 推荐35 推荐37 推荐39 推荐41 推荐43 推荐45 推荐47 推荐49 关键词1 关键词101 关键词201 关键词301 关键词401 关键词501 关键词601 关键词701 关键词801 关键词901 关键词1001 关键词1101 关键词1201 关键词1301 关键词1401 关键词1501 关键词1601 关键词1701 关键词1801 关键词1901 视频扩展1 视频扩展6 视频扩展11 视频扩展16 文章1 文章201 文章401 文章601 文章801 文章1001 资讯1 资讯501 资讯1001 资讯1501 标签1 标签501 标签1001 关键词1 关键词501 关键词1001 关键词1501 专题2001
2020-2021中考英语英语阅读理解复习题(含答案)
2025-09-23 22:17:14 责编:小OO
文档
2020-2021中考英语英语阅读理解复习题(含答案)

一、英语阅读理解专项练习试卷

1.阅读理解

These amazing animals prove that love lives on four legs.

A little girl's lifeline

Three-year-old Alida Knobloch and her 27kg golden dog, Mr. Gibbs, are almost together all the time. There is a special love between them. Alida, who suffered from serious lung (肺)disease when she was 10 months old, is unable to breathe on her own for about 45 minutes. So Mr. Gibbs has been with her everywhere, carrying 4.5kg of oxygen tanks for her. A pig that calms kids

   When Lois Brady, a famous doctor in America, visits special-needs students in San Francisco schools, she often brings along Buttercup, a black pig from Vietnam. The pig is very calm and friendly and has been trained to offer comfort to patients as well.

A Lion's big heart

   With paws the size of dinner plates, bright black eyes and a golden mane (鬃), Jupiter, a 13-year-old 250kg lion, was brought to the rescue (援救) center by Anna. In the past two years, Anna has developed a very close relationship with Jupiter.    

(1)Which of the following do you think is the right match(匹配)?_______            

A. Alida →a lion          B. Buttercup →a pig          C. Lois →a sick girl          D. Jupiter →a doctor

(2)How long has Mr. Gibbs been with Alida?___________.            

A. For about 45 minutes                                      B. For about 10 months

C. For over 3 years                                                D. For over 2 years

(3)The best title to explain the main idea of the text is “_________”            

A. Hero pets                     B. Small pets                     C. Kids' friends                     D. Special visits

【答案】(1)B

(2)D

(3)A  

【解析】【分析】文章大意:本文通过三个动物与人的故事来证明了爱在四条腿的动物。第一个,一条狗陪伴一个患有严重肺病而不能呼吸大约四十五分钟的小女孩,为她携带4.5公斤氧气瓶,他们之间产生了特殊的爱。第二个故事:一头猪,安抚孩子的故事。第三个故事讲述,一头狮子叫木星,13岁的250公斤,被安娜带到救援中心的。在过去的两年里,安娜与木星已经开发了一种非常亲密的关系。

(1)细节理解题,根据原文中”Three-year-old Alida Knobloch and her 27kg golden dog““ Buttercup, a black pig from Vietnam”“Jupiter, a 13-year-old 250kg lion”“ When Lois Brady, a famous doctor in America”可依次排除A,C,D三个选项,故选B。

(2)细节理解题,根据“Alida, who suffered from serious lung (肺)disease when she was 10 months old, is unable to breathe on her own for about 45 minutes. So Mr. Gibbs has been with her everywhere,”可知Alida在十个月大的时候得了严重的肺病不能自己呼吸大约45分钟,从此Gibbs陪伴在她身边,又由"Three-year-old Alida"可知Aida现在三岁,所以到目前为止,Gibbs和Alida在一起超过两年,故选D。

(3)主旨大意题,根据开头“These amazing animals prove that love lives on four legs.”这些令人感到惊讶的动物证明了爱在四条腿的动物上,和三个关于动物给人们带来的身心方面的益处,可知全文在讲发生在动物身上的英雄事件,故选A。

【点评】这是一篇记叙文,讲述了人与动物爱的故事,设题偏重细节,可先浏览问题,再有目的性阅读。

2.根据表格所提供的信息选择最佳答案。  

The Volunteers for the Ice and Snow Festival

Name

Item Jack

 

Du Yue

Mike

Zhang Na

Age25283128
NationalityAmericanChineseEnglishChinese
JobCoachNurseSingerTour guide
PersonalityFriendlyQuietHumorousOutgoing
Volunteering experience(s)Helping during the City At Festival in 2016Volunteering at an animal hospital in 2013 and 2015Teaching children music at school in the countrysideWorking at an animal care centre twice
Word Box:item项目;personality性格

(1)Jack helped during the City Art Festival      .            

A. in 2013                                    B. in 2015                                    C. in 2016

(2)Mike is       Zhang Na.            

A. three years older than                 B. as old as                 C. three years younger than

(3)Du Yue and Zhang Na      .            

A. have similar volunteering experiences

B. come from different countries

C. have the same personality

(4)If someone is hurt during the Ice and Snow Festival,      may be the most suitable to help.            

A. Jack                                       B. Du Yue                                       C. Mike

(5)Which of the following is TRUE according to the form(表格)above?            

A. Mike who taught children music is humorous.

B. The two girls volunteered at the Olympics.

C. Jack from England is a tour guide.

【答案】 (1)C

(2)A

(3)A

(4)B

(5)A   

【解析】【分析】主要讲了冰雪节的一些志愿者信息。

 (1)细节题。根据Jack这一竖排中Helping during the City Art Festival in 2016,可知在2016年帮助常识艺术家,故选C。

 (2)细节题。根据Age这一横排中可知Mike年龄是31岁,Zhang Na年龄是28岁,Mike比Zhang Na大3岁,故选A。

 (3)细节题。根据Volunteering experience(s) 这一横排中可知Du Yue和Zhang Na可知她们都在宠物医院工作过,所以她们有相似的工作经验,故选A。

 (4)细节题。根据Job这一栏可知Du Yue工作是护士,所以在冰雪节有人受伤时她可以帮助,故选B。

 (5)细节题。根据Mike这一竖排Teaching children music at school in the countryside和Humorous可知Mike在学校教孩子音乐,并且性格是幽默的,故选A。 

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

3.阅读理解

    The Greens got a rather unhappy surprise when they tried to fly from Cardiff to Lanzarote last weekend. Because of a had mistake at the airline check-in desk, the Greens got on the wrong flight(航班) and ended up in Ankara. So how did the mix-up happen?

    It was five o' clock on Sunday morning when Charlie and Kate Green arrived at Cardiff airport with their nine-year-old daughter Tina. They checked in properly for their fight to Lanzarote, but the check-in attendant(服务员) made a mistake with their boarding passes and also sent them to the wrong boarding gate. Unluckily, it was so curly and the Greens were feeling so tired that they didn't notice any thing wrong. What was worse, there weren't any announcements in the boarding gate area.

    When the Greens finally got on the plane, Charlie and Kate Green fell asleep at once, though there were interesting films, magazines, newspapers and music for them to choose to spend the boring time. Little Tina took out a history book about Rome and read. Two hours later, she fell asleep too. They didn't wake up until six hours later, when the plane was landing. Suddenly, the flight attendant said. "Welcome to Ankara!" The Greens couldn't believe it and little Tina was quite unhappy, The family had to get off the plane and then pay 10 for a tourist visa(签证). In the end, they decided to get back home, living at 5:00 p.m. on the same day.

(1)Where did the Greens plan to spend their weekend?            

A. In Cardiff.                       B. In Lanzarote.                       C. In Rome.                       D. In Ankara.

(2)What did little Tina do first on the plane?            

A. She saw a film.

B. She went to sleep.

C. She listened to music.

D. She read a history book.

(3)How did the Greens feel when they arrived in Ankara?            

A. Bored.                           B. Excited.                           C. Interested.                           D. Surprised.

(4)What's the best title for the text?            

A. What a Wrong I.         B. A Trip to Ankara.         C. The Greens' Trip.         D. How long a Trip.

【答案】 (1)B

(2)D

(3)D

(4)B   

【解析】【分析】大意:本文介绍格林一家上周末试图飞往兰萨罗特时,由于在航空公司登记处出了一个错误,他们上错了航班,最后在安卡拉降落的故事。

 (1)细节理解题。 根据第一句The Greens got a rather unhappy surprise when they tried to fly from Cardiff to Lanzarote last weekend. 上周末,格林一家试图从加的夫飞往兰扎罗特时,他们得到了一个相当不愉快的惊喜。可知,他们去"兰扎罗特", 故选B。

 (2)细节理解题。根据第三段中Little Tina took out a history book about Rome and read. 小蒂娜拿出一本关于罗马的历史书读了起来。可知,她读一本历史书,故选D。

 (3)细节理解题。根据第三段中The Greens couldn't believe it,格林一家简直不敢相信。可知,他们感觉很"吃惊",故选D。

 (4)主旨大意题。 本文主要讲述格林一家上周末试图飞往兰萨罗特时,由于在航空公司登记处出了一个错误,他们上错了航班,最后在安卡拉降落,故安卡拉之旅符合标题,故选B。

 【点评】考查阅读理解能力,细节题和主旨题是阅读理解题中常考题型。细节题要从文中寻找答案。主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

4.根据短文内容,选择最佳答案。  

    Do you think your school rules are boring? Take a look at these rules.

No hugging    Some   schools in Portland and Florida started the rule—No hugging in 2010. Two   years later some schools in New Jersey and Brooklyn made the same rule. The   reason is clear—to avoid "unsuitable interactions(不适当的互动)" between students.

No bags into the classroom    One   high school in Michigan doesn't allow bags into the classroom at all. The   school asks students to return to their lockers (储物柜)between classes for their   books in order to make sure they are safe in lunchrooms and classrooms.

No Ugg boots(Ugg靴子)

    It   might get very cold in winter in Pennsylvania, but students there aren't   allowed to wear their Ugg boots into class. It's to stop them from hiding   things like mobile phones in the boots.
No balls    A   Toronto school doesn't allow its students to bring any hard balls to school.   Why? A parent was taken to hospital with a concussion(脑震荡)after being hit by a ball.

    Interested? Click(点击) here to read more.

(1)When did some schools in New Jersey make the rule "no hugging"?            

A. In 2008                              B. In 2010                              C. In 2012                              D. In 2014

(2)Where are the students at Michigan school asked to keep their books?            

A. In the lockers        B. In the classrooms        C. In the lunchrooms        D. In teachers' offices.

(3)Mobile phones are not allowed into class in _________.            

A. one Portland school                                        B. some schools in Florida

C. one Pennsylvania school                                 D. some schools in Brooklyn

(4)Who is the reason for a Toronto school's "no balls" rule?            

A. A teacher                          B. A doctor                          C. A student                          D. A parent

(5)Where is the material probably from?            

A. A newspaper                        B. A website                        C. A speech                        D. A diary

【答案】 (1)C

(2)A

(3)C

(4)D

(5)B   

【解析】【分析】本文介绍几个学校的规则。

 (1)推理题。根据 Some schools in Portland and Florida started the rule—No hugging in 2010. Two years later some schools in New Jersey and Brooklyn made the same rule波特兰和佛罗里达的一些学校开始了这项规定——2010年禁止拥抱。两年后,新泽西和布鲁克林的一些学校也制定了同样的规则 ,可知新泽西的一些学校2012年制定了“禁止拥抱”的规则,故选C。

 (2)细节题。根据  One high school in Michigan doesn't allow bags into the classroom at all. The school asks students to return to their lockers ,可知密歇根学校的学生被要求把书放在储物柜里 ,故选A。

 (3)推理题。根据 students there aren't allowed to wear their Ugg boots into class. It's to stop them from hiding things like mobile phones in the boots 那里的学生不允许穿ugg靴子上课,为了阻止他们把手机之类的东在靴子里,可知 Pennsylvania 不允许上课使用手机,故选C。

 (4)细节题。根据A parent was taken to hospital with a concussion(脑震荡)after being hit by a ball一名家长被球击中后因脑震荡被送往医院,可知多伦多学校“不准打球”规则的原因是因为一位家长,故选D。

 (5)推理题。根据Interested? Click(点击) here to read more有兴趣吗?点击这里阅读更多,可知文章来自网站,故选B。

 【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

5.阅读短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。  

    Hobbies let you explore interests outside of your line of work. They let you be creative and try all kinds of new things. Picking a different one can get your creative juices flowing again.

     Look at what interests you.

    Check what you love doing in your spare time. Do you enjoy reading books? Maybe you want to try your hand at writing your own. Do you like a hot coffee at the end of the day? Maybe your hobby could be trying to make it at home. Turn what you already love into a hobby.

     Think about what you value most

    Do you value wisdom or courage? Do you admire artists? Let such question guide you when choosing a hobby.

    For example, maybe you could volunteer at a library as a hobby because you value education or maybe you could try painting because you admire people who can express themselves with art.

    Examine your skills and personality.

     Certain hobbies require certain skill

    If you don't have much patience, then maybe going fishing isn't something you'd enjoy. However, if you love building things, maybe you should consider a hobby like working on older cars or building furniture.

    Play to your strengths.

     Pay attention to what excites your ①________.

    The way you talk about things can also show what you really like and it can be developed into a hobby.

    Think about the topics you go on endlessly about. Ask your friends and family what you seem to talk about all the time. Now think about the subject that you enjoy so much and decide how it can be turned into your hobby.

(1)This passage is most probably taken from ________.            

A. a magazine for old people                              B. a magazine for young people

C. a picture book for children                             D. a picture book for hobbies

(2)This passage mainly shows us ________.            

A. how to find a new hobby                                B. how to give up old hobbies

C. why you must find a new hobby                     D. why you must give up old hobbies

(3)Which is the most suitable word for ①________?            

A. hobbies                               B. skills                               C. topics                               D. interests

【答案】 (1)B

(2)A

(3)C   

【解析】【分析】主要讲了发现一种新爱好的建议。

 (1)细节题。根据全文可知讲了发现一种新爱好,可知不是picture book图画书,排除C、D。根据maybe you could volunteer at a library在图书馆里当志愿者,所以给年轻人写的,故选B。

 (2)主旨题。根据全文可知主要讲了发现一种新爱好的建议。故选A。

 (3)推断题。根据后文Think about the topics you go on endlessly about.考虑下话题,可知最合适的词是话题,topics,故选C。 

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

6.阅读材料,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。  

    The year was 1859. America and England had already fought two wars. Now, they were at peace. But one day a pig got hungry. And it nearly caused another war between the two countries.

    The pig was owned by a British man who lived on a small island. The island was just off the western part of North America. Both England and the US said the island was theirs. Across the island from the British man lived some American farmers. Everyone on the island got along peacefully. But the peace ended the day the British man's pig decided to eat some of an American farmer's potatoes.

    One of the American farmers shot and killed the pig. Then the pig's owner wanted $100 from the man who shot the animal. That was a lot of money, so the farmer refused to pay it. The British and Americans began to argue, and the situation got worse. The farmers asked the governor over the island at that time for help. He sent a group of soldiers to protect the farmers. The British answered by sending 2, 000 soldiers. The British were on one side of the island, and the Americans were on the other. The problem that began with the pig was about to become a shooting war.

    When news of the problem reached Washington and London, both leaders were surprised. Neither country wanted another war. They sent some men to try to fix the problem. After a discussion, it was decided that each country would keep a small group of soldiers on the island. They would stay there until the two countries could decide who owned the island. Then the others would have to leave.

    Twelve years went by. Neither side wanted to give u the island, but they knew they had to do something. They asked the leader of Germany to help decide. After nearly a year of discussion, a decision was made. America would get the island.

    Finally, the Pig War was over and only one shot was fired. That was the shot that killed the pig!

(1)What caused the problem on the island according to the passage?            

A. An American shot a British man.

B. A group of soldiers came to the island.

C. British men destroyed an American's farmland.

D. A British man's pig ate some potatoes of an American farmer's.

(2)The underlined word "they" in Paragraph 4 refers to ________.            

A. the farmers                    B. the leaders                    C. the soldiers                    D. the Germans

(3)According to the passage, the real purpose of the two countries was ________.            

A. to own an island            B. to kill a pig            C. to get more money            D. to start a war

(4)Which of the following might be the best title for the passage?            

A. The Pig Island           B. The Pig War           C. The Pig on the Island           D. The Island War

【答案】 (1)D

(2)C

(3)A

(4)B   

【解析】【分析】文章大意:英美两国因一头英国人饲养的猪吃了美国人种植的土豆引起的争端,其实他们最终的目的就是争夺小岛的所有权,

 (1)细节理解题。根据文中的语句But the peace ended the day the British man's pig decided to eat some of an American farmer's potatoes.理解可知,这场战争的主要起因就是英国人的猪吃了美国人的土豆,故选D。

 (2)细节理解题。根据文中的语句After a discussion, it was decided that each country would keep a small group of soldiers on the island. They would stay there until the two countries could decide who owned the island. 理解可知,经过讨论,决定每个国家在岛上保留一小队士兵。他们将一直呆在那里,直到两国决定谁拥有这个岛。they指代的就是士兵,故选C。

 (3)细节理解题。根据文中的语句Twelve years went by. Neither side wanted to give u the island, but they knew they had to do something. They asked the leader of Germany to help decide. After nearly a year of discussion, a decision was made. America would get the island.理解可知,英美两国的最终目的就是争夺小岛的所有权,故选A。

 (4)标题推断题。通读全文可知,英美的争议是因一头猪吃了土豆引起的,其实他们最终的目的就是争夺小岛的所有权,故选B。

 【点评】考阅读理解。本题主要涉及细节理解题和主旨大意题。细节理解题可以直接从文中找到答案,而主旨大意题需要认真阅读仔细理解,归纳出中心思想。 

7.阅读下列材料,从A、B、C、D四个选项中选出最佳答案。  

    A young woman traveled and stayed in a hotel. All the rooms in the hotel were singles(单人间). So she lived in a single room.

    Just when she was going to bed, there was a knock at the door. She had no friends in the city. So she was quite surprised but still opened the door.

    The man who was standing at the door looked a little nervous. "Oh! I'm sorry. I thought this was my room," the man said and walked away in a hurry.

    The woman called the police at once. Soon, the man was caught. He was a thief(小偷)! But how did the woman know that?

    All the rooms in the hotel were singles. Who would knock at his own door if he was staying alone? Only a thief would do this. He wanted to see if anyone was inside before he broke into the room.

(1)A young woman traveled and stayed ____.            

A. in a hotel               B. in a police office               C. in a park               D. in her friend's home

(2)The man looked a little ____ when the woman opened the door.            

A. happy                               B. nervous                               C. mad                               D. relaxed

(3)The man knocked at the door to ____.            

A. find his friend in the city     B. stay alone     C. see if anyone was inside     D. call the police

【答案】 (1)A

(2)B

(3)C   

【解析】【分析】文章大意:一位年轻女士住在宾馆时,有人敲门询问这是不是他的房间,这位女士断定他是一个小偷,并报了警。

 (1)细节理解题。根据文中的语句  A young woman traveled and stayed in a hotel. 理解可知,这位年轻的女士住在了宾馆,故选A。

 (2)细节理解题。根据文中的语句 The man who was standing at the door looked a little nervous. 理解可知,这个年轻人看到这位女士非常的紧张,故选B。

 (3)细节理解题。根据文中的语句Only a thief would do this. He wanted to see if anyone was inside before he broke into the room.可知,这个人敲门的主要目的就是看看房间里有没有人,故选C。 

【点评】考查阅读理解。本文主要考查细节理解题,首先仔细阅读文后的问题,弄清问题的大意;然后带着问题阅读短文,抓住关键信息,选择正确答案。

8.阅读短文,从各题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。

By Anna Matteo

28 January, 2019

    A 3-year-old boy who was lost in the woods for two days is now safe at home with his family. But Casey Hathaway told his rescuers (救援者) that he was not alone in the rainy, freezing cold woods. He said he was with a friend — a bear.

    The child went missing on January 22 while playing with friends near his grandmother's house in North Carolina. When the other children returned but Casey did not, the family searched the area for almost an hour before calling the police.

    Police formed a search team to look for the young boy in the nearby woods. But two days went by and—no Casey.

    Then on January 24, someone called the police saying he heard a child crying in the woods. Police followed up on the information and found Casey at about 9:30 that night. He was in good health.

    Casey told the rescuers he had hung out with a black bear for two days, a bear he called his "friend".

    The police officer Chip Hughes spoke with reporters from several news agencies. He said Casey did not say how he could survive in the woods for two days in the cold, rainy weather. "However," the police officer said, "he did say he had a friend in the woods that was a bear with him."

    Hundreds of people helped in the search and rescue efforts, including some 600 volunteers, police and members of the army. Doctors at the medical center gave Casey some examination. He was then sent to his family on January 25.

    His mother talked with reporters and thanked everyone who joined the search for her son. "We just want to tell everybody that we're very thankful that you took the time out to search for Casey," said his mother. "He is up and talking He's already asked to watch cartoons."

(1)Who stayed with Casey in the woods during the two days?            

A. A bear.                     B. The police.                     C. His mother.                     D. The volunteers.

(2)The underlined word "survive" in Paragraph 6 probably means "   ▲   ".            

A. give up                         B. get lost                         C. fall asleep                         D. remain alive

(3)What is the correct order in which these happen?  

a. Someone heard a child crying.

b. The family started to look for Casey.

c. Casey played with his friends.

d. The police found Casey was in good health.

A. b-c-a-d                             B. b-c-d-a                             C. c-b-a-d                             D. c-b-d-a

(4)After Casey was sent back home, he was ________.            

A. scared                             B. nervous                             C. relaxed                             D. surprised

【答案】 (1)A

(2)D

(3)C

(4)C   

【解析】【分析】文章大意:文章讲述了三岁的孩子  Casey Hathaway 在丢失之后的神奇的经历。他跟一只大熊游逛了两天。 

 (1)细节理解题,根据  He said he was with a friend a bear. 可知他跟一只熊在一起,故答案是A。

 (2)词义猜测题题,小男孩丢失了,根据 in the woods for two days in the cold, rainy weather,这些都是小男孩在森林里遇到的恶劣生存条件,小男孩最后安全回家,可推测该单词的意思是生存,故答案是D。

 (3)细节排除题,根据文章内容可知,孩子跟朋友在一起玩,即c,没有回来,家人就开始找他,即b。然后就有人听到了孩子的哭喊声即a,最后发现他状况很好,即d,句子顺序应该是c-b-a-d,故答案是C。

 ​​​​​​​(4)细节理解题,根据 He is up and talking He's already asked to watch cartoons,可知说明孩子没有问题,很放松,故答案是C。 

【点评】考查阅读理解,本文涉及到了细节理解题,猜疑猜测题和细节排序题,细节理解题和细节排序题相对简单,可知直接从文中找到答案,猜疑猜测题则需要结合具体语境去推测单词的意思。

 

9.根据短文内容选择正确答案。

A

      A well-known old man was being interviewed and was asked if it was correct that he had just celebrated his ninety-ninth birthday.

     “That's right.” said the old man. “Ninety-nine years old, and I haven't an enemy in the world. They're all dead.”

  “Well, sir,” said the interviewer, “I hope very much to have the honour of interviewing you on your hundredth birthday.”

     The old man looked at the young man closely, and said, “I can't see why you shouldn't look fit and healthy to me!”

(1)The old man said he had not an enemy in the world, which shows that he was a very _______.

A. friendly man---- he never made any enemies. 

B. healthy man---- he lived longer than all his enemies

C. lucky man---- his enemies had all died     

D. terrible man---- he killed all his enemies

(2)When the interviewer said that he hoped very much to have the honour of interviewing the old man again the following year, ________.

A. he was trying to make the old man happy     

B. he wished he himself would live another year

C. he did not believe the old man would live to be one hundred

D. he did not believe he would interview the old man again

(3)When the old man said, “I can't see why you shouldn't”, what he meant was _____________.

A. “You must try to live another year to interview me again next year.”

B. “Of course you can see me again since you're so fit and healthy.”

C. “If I live to a hundred years, you should interview me again.”

D. “Unless you live another year, you wouldn't be able to interview me again.”

【答案】 (1)B

(2)A

(3)B   

【解析】【分析】本文讲一个高龄老人的语言智慧。

(1)细节理解。根据老人说 I haven’t an enemy in the world. They’re all dead.可知老人是一个健康的人,他的敌人都死了。故选B。 

(2)推理判断。根据句中的词hope;have the honour of等可知记者是祝愿老人健康长寿,故选A。

(3)推理判断。本句的意思是:我实在看不出你为什么会认为没有机会再采访我,你看起来还象我一样健康着呢。记者本是好意祝愿老人长寿,但是听起来好像是老人活不过一百岁似的。老人用开玩笑的方式来缓和记者说错话的尴尬。故选B。

【点评】故事类阅读要紧扣故事的时间线索,人物间的关系,故事的发展和结局,点明的主旨等信息。答题时注意问题中的关键词在文章中的准确定位,根据关键词查找信息,切忌主观臆断,凭感觉做题

10.阅读理解  

    I was travelling alone through the UK. To reach places that were off the public transportation map, I bought an old car, which cost most of my money. I couldn't afford to stay in a hotel, so I had to camp in my car for the rest of the trip.

    One morning I woke up in my old car on a country road in Ireland and saw a single house, The water in my thermos(保温瓶) had gone cold, so I knocked on the door of the house. A woman opened it. I asked her for some hot water. But she wouldn't let me get away with just that! I was invited indoors. She asked me to sit at the table and have breakfast with her family. They filled my thermos before I left.

    I was greatly moved. And I decided to pass the kindness on. The other day I met a young man who had been driving around to look for a parking lot. He looked increasingly upset. I was glad that I was able to point one out to him. His thankful smile was the hugest reward(奖赏) for me.

(1)The writer bought the car in order to ______________.            

A. serve the public       B. travel more easily       C. take the trip alone       D. save more money

(2)Why did the writer camp in his car?            

A. He was short of money.                                   B. It was his habit.

C. He could have a better rest.                            D. It would be warmer.

(3)The writer asked the woman for ______________.            

A. a map                   B. a thermos                   C. some hot water                   D. a light breakfast

(4)How did the young man feel at last?            

A. Funny.                          B. Upset.                          C. Disappointed.                          D. Thankful.

(5)What's the main idea of the text?            

A. Travelling alone is interesting.                         B. Sharing food is a pleasure.

C. Kindness is the sunshine in life.                      D. Smile is important to everyone.

【答案】 (1)B

(2)A

(3)C

(4)D

(5)C   

【解析】【分析】主要讲了作者去英国旅行时,负担不起待在旅馆,所以在车里待了一晚,第二天发现保温瓶里的水变凉了,所以去借水,一个女士让作者一起吃早饭,作者备受感动,决定把友善传递下去。

 (1)细节题。根据To reach places that were off the public transportation map, I bought an old car, which cost most of my money.为了到达公共交通地图上找不到的地方,我买了一辆旧车,花了我大部分的钱,故选B。

 (2)细节题。根据I couldn't afford to stay in a hotel, so I had to camp in my car for the rest of the trip.可知作者负担不起待在旅馆里,所以不得不待在车里,即缺钱,故选A。

 (3)细节题。根据I asked her for some hot water.可知作者和她要热水,故选C。

 (4)推断题。根据I was greatly moved. And I decided to pass the kindness on.我很感动。我决定把仁慈传给他,即感谢的,故选D。

 (5)主旨题。根据全文可知主要讲了作者去英国旅行时,负担不起待在旅馆,所以在车里待了一晚,第二天发现保温瓶里的水变凉了,所以去借水,一个女士让作者一起吃早饭,作者备受感动,决定把友善传递下去。故选C。

 【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。下载本文

显示全文
专题