英语(含答案全解全析)
第Ⅰ卷(共75分)
Ⅰ.听力试题(每小题1分,共15分)(略)
Ⅱ.单项选择(每小题1分,共15分)
请你从每小题所给的A、B、C三个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
16.Many people think Peng Liyuan is the most beautiful First Lady.And songs are also well-known.
A.his B.her C.their
17.More and more people would like to go on vacation abroad.They should remember to be with good manners.
A.visitors B.players C.volunteers
18.Have you ever known the mobile phone has a history?It is said that the worlds first mobile phone was made in the 1970s.
A.long B.fresh C.colorful
19.—Jack,I have to have a talk with your father today.
—Sorry,Mrs King.He is going on business and he wont be until next week.
A.out B.away C.back
20.Nearly every kid hates exams, its necessary.It helps to check if you have learned the specific knowledge.
A.and B.but C.so
21.A country has dreams.We teenagers also have dreams.With dreams and hard work,anything amazing can be created.
A.may B.must C.should
22.In April,the weather in some places in Shanxi was really changeable.People still remember they have four seasons in a week.
A.organized B.experienced C.described
23.Its bad for health to hurry to move into a house has new furniture in it.
A.who B.where C.that
24.—Mum,theres something wrong with my .Could you wake me up tomorrow morning?
—No problem,dear.
A.pencil case B.alarm clock C.tennis racket
25.—I hear you are a big fan of Yao Ming.
—Quite right.But its a pity that he several years ago.
A.retires B.retired C.will retire
26.A student in Fudan University was killed by his roommate just because of small things in daily life.It is important for students to learn how to each other.
A.get on with B.come over to C.stay away from
27.Young people today posting wonderful articles and beautiful photos onto the micromessage(微信)to share with friends.
A.are afraid of B.are used to C.are worried about
28.— ?
—Im looking for a pair of google glasses for my grandson.
A.How is it going B.Whos that speaking C.What can I do for you
29.—The summer holiday is on the way.Well have more freedom.
— .But we should learn to manage ourselves.
A.Id love to B.I agree with you C.Im afraid I wont
30.—We will have a new foreign teacher this term.Do you know when he was in his hometown?
—A policeman.
A.what he did B.what was he C.what his job is
Ⅲ.完形填空(每小题1分,共15分)
阅读下面短文,掌握其大意,然后从每小题所给的A、B、C三个选项中,选出一个最佳选项。
When I was a young child,my parents often told me that a positive heart brought a man everything.I didnt understand and wondered why 31 has such a big influence on a person.And now,although Im just a middle school student,Id like to 32 my own opinions on this saying.
Once I read a sentence—“To make this world a 33 place to live in,rather than the whole world,youd better change your 34 .”It made me lost in thought.There are so many things around us that go 35 our will.We cant force life to follow our wishes.The earth wont 36 turning whether we accept it or not.
What we can do is just to make ourselves suit the world.I think we should learn to 37 welcome whatever life gives us,the spring sunlight or the winter snowfall,and try to get 38 from it.
I have tried to catch every pleasant thing in my life,but I 39 catch most of the pleasant moments,such as being hugged by mother when in fear,being 40 by the teacher when in trouble,being helped by a stranger when 41 .I realize that I dont just live alone and that there are others around me I should 42 .They all pay attention to my growing up,and are proud of my achievements 43 it is just a little progress.It is their care and love that 44 remind me I live in a warm and happy world.
Different people may have different 45 towards life.But there is one rule that should be followed and that is to make the world better.
31.A.it B.he C.she
32.A.hold B.make C.show
33.A.nice B.dull C.rich
34.A.job B.heart C.taste
35.A.above B.along C.against
36.A.stop B.keep C.start
37.A.casually B.politely C.warmly
38.A.friendship B.success C.pleasure
39.A.wont B.cant C.neednt
40.A.invited B.trained C.cheered
41.A.in line B.in danger C.in agreement
42.A.think of B.hear of C.dream of
43.A.as for B.now that C.even though
44.A.never B.often C.sometimes
45.A.plans B.habits C.attitudes
Ⅳ.阅读理解(一)(每小题2分,共30分)
阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C三个选项中,选出一个最佳选项。
(A)
Want to know what we can do to help make our city a better place to live in?Why not take part in“Clean & Green Weekend”?Join us,and you can make new friends and help protect the environment at the same time.
Park Life
Do you like hanging out in the park with your friends?If so,why not take the chance to come with us and tidy up the park as you go?To add some fun,there is a gift for the person who collects the most rubbish!Meet us at the south entrance to Taohe Park at 9 am next Saturday if you want to join in.
The Air You Breathe
A great way to make the air we breathe cleaner is by planting lots of trees!It is a fact that trees slowly filter(过滤)a lot of pollutants from the air.So come and help us plant some new ones in Fenhe Park at 2 pm next Sunday.
War on Graffiti(涂鸦)
Some people think graffiti is cool.Well,it is not!The best way to stop buildings from becoming totally covered in ugly graffiti is to get rid of it as soon as possible.And that is exactly what we are going to do.We are repainting the school walls from 1 pm on Saturday.You dont have to bring any tools,just remember to wear some old clothes!
46.The main purpose of “Clean & Green Weekend”is to .
A.make our city more beautiful
B.offer the chance to have fun
C.help students meet old friends
47.The students who want to join in the rubbish collecting activity must meet .
A.at 1 pm on Saturday B.at 2 pm next Sunday C.at 9 am next Saturday
48.If were going to repaint the school walls,we need to .
A.draw pictures well B.wear some old clothes C.bring some tools with us
49.According to the passage,we know .
A.graffiti can make the buildings look cool
B.the person who collects rubbish can get a gift
C.we can plant trees to improve the environment
50.We might read the above passage .
A.in a fashion magazine B.on a school notice board C.in a newspaper advertisement
(B)
Donald was not very good at math.He couldnt understand the teachers explanations.Even when the teacher explained something a second time,Donald still couldnt understand it.
“Never mind,”Donald told himself,“Im quite good at other subjects.Ill cheat in the math exam to get a good grade,then I wont be in trouble.”
“Ill sit next to the boy who does best in math,”he thought,“and copy down his answers.”
The day of the exam came,and Donald sat next to Tommy,who was always at the top of the class in math.Donald carefully copied Tommys answers onto his own exam paper.At the end of the exam,the teacher collected the papers and graded them in time.
Then she said,“Well,boys and girls,Ive decided to give a prize to the student who got the highest grade.Its difficult for me to decide who Ill give the prize to,however,because two students,Donald and Tommy,got the same grade.”
“Let them share it,”one of the other students said.
“Ive thought about that,”the teacher said,“but Ive decided to give the prize to one of them.”
The students were surprised when they heard this.They said,“Thats not fair.They got the same grade.”
“Thats true,”the teacher said.“However,Tommys answer to Question 18 was‘I dont know’while Donalds was‘Neither do I’.”
51.Donald wanted to cheat because .
A.he didnt do well in any subjects
B.his teacher didnt explain things well
C.he wanted to get a good grade in math
52.Donald during the exam.
A.sat behind Tommy
B.copied from Tommy
C.asked the teacher for help
53.The students were surprised because .
A.they thought the teacher unfair
B.Donald did as well as Tommy
C.the teacher would give them a prize
54.The teacher decided to give the prize to .
A.Tommy B.Donald C.both Tommy and Donald
55.We can infer(推断) .
A.Donald may study hard at math
B.the teacher may criticize Donald
C.Tommy may share the prize with other students
(C)
You have waited 45 minutes for the valuable 10 minutes break.But when the bell for the next class rings,you cant believe how quickly time has passed.If you have this experience,youll know how time flies when you are having fun and drags when you are bored.Now scientists have come up with a reason why this happens.
They have found that the brain changes its way to work according to how we direct our attention to a task.When we are bored,we pay more attention to how time is passing.And this makes our brains think the clock is ticking more slowly.
Recently some researchers who want to understand the conditions carried out an experiment.In the experiment,twelve volunteers watched a picture while researchers monitored(关注)their brain activity.
The volunteers were told to first notice how long a picture appeared,then the color of the picture,and thirdly,study the both.The results showed that the brain was more active when the volunteers paid attention to more subjects.
It is thought that if the brain is busy noticing many aspects(方面)of a task,it has to spread its resources,and pays less attention to the clock.Therefore,time seems to go quickly.If the brain is not so active,it spends its full energy on the passing of time.As a result,time seems to move slowly.
Next time you feel bored in class,perhaps you should concentrate on what the teacher is saying.
56.What does the underlined word“drags”probably mean?
A.passes slowly B.runs quickly C.moves actively
57.What have the scientists found?
A.Time goes by fast when we have nothing to do.
B.The ten minutes break is important to students.
C.The brain works in different ways in different situations.
58.How did the researchers do the experiment?
A.By inviting the volunteers to have a long class.
B.By asking the volunteers to pay attention to a clock.
C.By monitoring brain activity while volunteers are watching a picture.
59.Which of the following is TRUE according to the passage?
A.We will be full of energy if were busy.
B.Concentrating on things is a way to make people less bored.
C.Time goes slowly when the brain is noticing many things at the same time.
60.Which is the best title of the passage?
A.The best way to save time
B.The importance of planning time
C.The reason for time flying and dragging
第Ⅱ卷(共45分)
Ⅴ.听力填空(每小题1分,共5分)(略)
Ⅵ.补全对话(每小题1分,共5分)
根据对话内容,从方框内所给的选项中选出最佳选项。选项中有两项为多余项。
[A middle school student and her mother are visiting the security education show(安全教育展).]
M:Come on,darling,so many pictures here!
S: 66
M:Traffic safety.
S:Sounds boring.
M: 67
S:Maybe.Oh!Mum,look at this picture;a boy is hit by a car when he is running across the road. 68
M:So it is!
S: 69 That helps us stay safe from danger.
M:Yes,better safe than sorry.Lets go to another hall to learn more about how to protect ourselves.
S: 70 Lets go.
A.Good idea.
B.How terrible!
C.Its my pleasure.
D.What are they about?
E.What do you think of them?
F.But it has meaning to everyone.
G.I think we are supposed to follow traffic rules.
66. 67. 68. 69. 70.
Ⅶ.阅读理解(二)(每小题2分,共10分)
阅读下面短文,简要回答所给问题,并将答案写在相应的位置上。
Sometimes people come into your life and you know that they are there to teach you a lesson,or to help you understand who you are or who you want to become.
You never know these people who may be a classmate,a neighbour or a friend—but when you lock your eyes on them,you know at that very moment they will influence your life in some ways.
Sometimes things that happen to you may seem unpleasant,painful,or frustrating at first.But in another way,you find that without getting over those difficulties you would have never realized your ability,strength or will power(意志力).
The people you meet and the success you get help to create who you are and who you become.Even the bad experiences can be learned from.In fact,they are sometimes the most important ones.
If someone loves you,give love back to them in the way you can,not only because they love you,but because in a way,they are teaching you how to love and how to open your heart and eyes to things.
If someone hurts you,or breaks your heart,forgive(原谅)them,for they have helped you learn about trust and the importance of being careful of people around.
Self-confidence is necessary to a person.If youre not confident,it will be hard for others to believe in you.
Learn a lesson in life each day you live!
71.Who can influence your life in some ways?
72.Are unpleasant things good for you?
73.Why are bad experiences very important to you?
74.What should you do if somebody hurts you?
75.What does the writer try to tell us?
Ⅷ.词语运用(每小题1分,共10分)
根据语篇内容,用方框中所给词的正确形式填空,使短文通顺、连贯。方框中有两个词为多余项。
one fill quick write except interest you late come story unless young
Just look at how much young writers like Han Han and Guo Jingming are loved;we may know writing has become a fashion among todays teenagers.
Gao Can,a 13-year-old girl,is the 76 member of the Association of Writers of Shaanxi.She writes fairy tales,short 77 ,and most of all,poems.Gao said she began poem writing when she was in primary school.Once the teacher asked the class 78 a composition called “If I were...”.Gao had an idea,“Why not make it a poem?”That was her 79 poem,and it won a lot of compliments from both her teacher and her classmates.So far,hundreds of her poems 80 out.
“Writing poems is not difficult at all.Just express 81 —what you do,what you see or what you think,”said Gao.“I dont have enough life experience,so I write about nature,about things I feel inside.”
However,teenagers these days seldom write poems or read them because exams want any kind of articles 82 poems.
But like Gao,there are still students who like poems.Hu Jingzhi is one of them.The 14-year-old boy said he was 83 in poem writing.But it was annoying that he couldnt find many poem collections in nearby bookshops.
Gao agreed with Hu.She said todays bookshops 84 with books on“how to give a successful speech”,“how to know what others think”or “how to make money 85 ”.
“Poems wont teach you how to make money,but the beautiful words clear your mind and activate your imagination,”said Gao.“At least read poems—for the nice things in life.”
76. 77. 78. 79. 80.
81. 82. 83. 84. 85.
Ⅸ.书面表达(共15分)
学生综合素质评价的方式多种多样,同伴互评是其中较为有效的方式之一,它可以让学生不断体验成长和学习过程中的进步,并正确认识自我,保持自信。
某班一个小组正在进行阶段性同伴互评活动,如果你是该组组长,请结合本组讨论情况,为本组某位同学写一份激励性评价报告,内容须包含以下要点:
●the skill/the advantage/the personal quality the student has
●one thing the student did
●some advice for the student
要求:1.词数80词左右;2.不得出现真实的人名、校名。
答案全解全析
Ⅱ.单项选择
16.B 句意:许多人认为彭丽媛是最漂亮的第一夫人。而且她的歌曲也很有名。本题考查代词。由句意可知,此处是指彭丽媛的歌曲。故选B项。
17.A 句意:越来越多的人想去国外度假。他们应该记得去做举止文明的游客。本题考查名词。visitor游客;player运动员;volunteer志愿者。由“去国外度假”可知,应该是做举止文明的游客。故选A项。
18.A 句意:你知道手机有很长的历史吗?据说,世界上的第一部手机是二十世纪七十年代生产的。本题考查形容词词义辨析。long长时间的,长久的;fresh新鲜的;colorful丰富多彩的。由句意可知选A项。
19.C 句意:——Jack,我今天必须得和你的父亲谈一谈。——对不起,金老师。他出差了,要到下个星期才能回来。本题考查副词。out不在家;away离开;back回原处。由句意可知选C项。
20.B 句意:几乎每个孩子都讨厌考试,但考试是必须的。它能帮助检验你是否已经学会了特定的知识。本题考查连词。and表示并列;but表示转折;so表示因果。由句意可知设空前后是转折关系。故选B项。
21.C 句意:一个国家有梦想。我们青少年也应该有梦想。有梦想,再加上刻苦努力,任何令人惊叹的事情都能创造出来。本题考查情态动词。may可能;must必须;should应该。由句意可知青少年也“应该”有梦想。故选C项。
评析 这是一道易错题。情态动词是中考的常考点,同时也是易错点。情态动词可以表示推测和能力等。所以在平时的学习中要及时归纳、复习它们的用法。
22.B 句意:在四月,山西一些地方的天气真的是变化无常。人们仍然记得他们一周内经历了四个季节。本题考查动词。organize组织;experience经历;describe描述。由句意可知选B项。
23.C 句意:匆忙搬进有新家具的房子里对健康有害。本题考查定语从句。定语从句的先行词是 a house,是事物,引导词在从句中作主语,因此选C项。
评析 这是一道易错题。引导词在定语从句中作主语,先行词是人时,可用that或who;先行词是物时,可用that或which。选择定语从句的引导词时,一定要准确判断先行词的含义。
24.B 句意:——妈妈,我的闹钟坏了。明天早上你能叫醒我吗? ——没问题,亲爱的。本题考查名词。pencil case铅笔盒;alarm clock闹钟;tennis racket网球拍。由下句“明天早上叫醒我”可知是闹钟坏了。故选B项。
25.B 句意:——我听说你是姚明的铁杆球迷。——没错儿,但遗憾的是他几年前退役了。本题考查动词时态。由several years ago可知是过去的事情,故要用一般过去时。故选B项。
26.A 句意:一位复旦大学的学生仅因为日常生活中的一点小事就被他的室友杀害了。对学生们来说学会如何相处很重要。本题考查动词短语。get on with和……相处;come over to短暂造访;stay away from远离。由句意可知选A项。
27.B 句意:现在的年轻人习惯于把精彩的文章和漂亮的照片发到微信上和朋友们分享。本题考查动词短语辨析。be afraid of 害怕;be used to(doing sth.)习惯于(做某事);be worried about担心。由句意可知B项是正确答案。
28.C 句意:——我能为你做点什么吗?——我在为我孙子找一副谷歌眼镜。本题考查交际用语。A:事情进展如何?B:你是谁?(电话用语)C:我能为你效劳吗?由答语可知C项是正确答案。
29.B 句意:——暑假就要到了。我们将有更多的自由。——我同意你的观点。但我们应该学会控制自己。本题考查交际用语。A:我愿意。B:我同意你的观点。C:我恐怕不会那样。由句意可知B项是正确答案。
30.A 句意:——这学期,我们将有一位新的外籍老师。你知道他以前在家乡是做什么工作的吗?——是一名。本题考查宾语从句。宾语从句应该用陈述句语序,排除B项。由答句可知是问人的职业,时间状语从句when he was in his hometown提示应该用一般过去时。故选A项。
Ⅲ.完形填空
[语篇解读] 这是一篇议论文,题材为个人情况与日常活动。作者联系自己的实际,就“为了使这个世界更美好,我们最好改变我们自己的心态而不是去改变整个世界”这句话发表感悟。
31.A 指代上文提到的a positive heart,所以用it。故选A项。
32.C 由句意可知作者是想说明自己对这句话的观点。hold保持,拥有;make 使得,制造;show说明。故选C项。
33.A 句意:为使这个世界成为居住的好地方,你最好改变自己的心态而不是去改变整个世界。nice美好的;dull阴暗的,无趣的;rich富有的。故选A项。
34.B 句意见33题解析。job工作;taste味道,品味;heart心,心态。故选B项。
35.C 由句意“我们周围有那么多违背我们意愿的事情”可知选C项。
36.A 由句意“无论我们接不接受,地球都不会停止转动”可知选A项。
37.C 句意:无论生活给予我们什么——春天的阳光还是冬天的降雪,我想我们都应该学会热情地欢迎并尽力从中获得快乐。casually随便地;politely有礼貌地;warmly热情地。故选C项。
38.C 由下一段第一句话中的every pleasant thing可知。friendship友谊;success成功;pleasure快乐。故选C项。
39.B 句意:我已经尽力去抓生活中的每一件快乐的事情了,但大部分快乐的时刻我还是“不能”抓住。wont将不;cant不能;neednt没有必要。由句意可知选B项。
40.C 由“当我在困境中的时候”可知应该是“老师鼓励我”。invite邀请;train训练;cheer鼓励,鼓舞。故选C项。
41.B in line成一直线;in danger处于危险中;in agreement一致。由being helped可知是“处于危险中”。故选B项。
42.A 由句意“我意识到我不是独自生活。在我周围还有其他我应该关心的人”可知。think of考虑到,关心,替……着想;hear of听说;dream of梦见。故选A项。
43.C 由句意“他们都在关注我的成长,为我的成就而骄傲,即使只是一点小进步”可知。as for 至于,说到;now that既然,由于;even though即使,尽管。故选C项。
44.B 由句意“是他们的关心和爱经常让我想起我生活在一个温暖快乐的世界里”可知。never从不;often经常;sometimes有时。故选B项。
45.C 句意:不同的人对待生活的态度可能不一样。plan计划;habit习惯;attitude态度。故选C项。
Ⅳ.阅读理解(一)
A
[语篇解读] 本文为应用文。题材是广告。广告介绍了Clean & Green Weekend活动的三项内容。
46.A 细节理解题。由文章的第一句“想要知道我们能做什么来使我们生活的城市更美吗?”可知。
47.C 细节理解题。由活动的第一项内容Park Life的最后一句话可知是“下星期六上午9点在滔河公园南门入口处集合”。
48.B 细节理解题。由活动的第三项内容War on Graffiti的最后一句话可知“不必带任何工具,只要穿上旧衣服”。
49.C 推理判断题。由活动的第一项内容可知“捡垃圾最多的人才可以得到一个礼物”,排除B项;由活动的第三项内容可知“许多建筑被人涂上了丑陋的涂鸦,所以要重新粉刷墙壁”,排除A项;由活动的第二项内容可知“树可以过滤空气中的许多污染物”。故选C项。
50.B 推理判断题。这是一则广告。由活动的第三项内容中We are repainting the school walls...可知应该能在学校的广告栏里看到这则广告。
B
[语篇解读] 这是一篇记叙文。题材为故事。讲述了Donald不擅长数学。在数学考试中他和一位同学都得了考试的最高分,但老师却把奖励给了那位同学。同学们很惊讶,都觉得不公平。但老师解释说Donald是抄的那位同学的答案。
51.C 细节理解题。由文章的第二段“数学考试中,我将抄别人的来得一个高分”可知。
52.B 细节理解题。由文章的第四段“Donald在数学考试中坐在Tommy旁边,并且认真地抄了Tommy的答案”可知。
53.A 细节理解题。由文章的第八段“那不公平。他们得了同样的分数”可知。
54.A 推理判断题。由文章的第七段可知老师已经决定把奖给两个学生中的一个人;而最后一段老师的话说明老师知道Donald考试作弊了。
55.B 推理判断题。老师没有把奖给Donald,并且由文章的最后一段老师的话可知老师是在批评 Donald考试作弊。
[长难句] Its difficult for me to decide who Ill give the prize to...对我来说,很难决定把奖励给谁……
it是句子的形式主语,真正的主语是后面的动词不定式短语to decide who Ill give the prize to。句中who Ill give the prize to作decide的宾语,是一个宾语从句。
C
[语篇解读] 这是一篇说明文。题材是科普知识。科学家们通过研究发现了人们在快乐的时候时间过得快,而无聊时时间过得慢的原因。
56.A 词义猜测题。由文章第二段的第二句和第三句可知:当我们无聊时,我们更多地注意到时间是怎样过去的,这让我们的大脑认为钟敲得更慢。所以drags应该是“过得慢”的意思。故选A项。
57.C 细节理解题。由文章第二段可知:大脑根据我们对任务投入的注意力而改变工作方式。故选C项。
58.C 细节理解题。由文章第三段可知:当12个志愿者在看一幅画的时候,研究人员关注他们的大脑活动。故选C项。
59.B 推理判断题。A项(人忙碌的时候充满精力)文章没提到;由最后一段(下次在课上感觉无聊的时候,或许你该集中注意听老师在讲什么)可知B项是正确的;C项(人同时注意许多事情的时候,时间过得慢)是错误的,应该是过得快。故选B项。
60.C 主旨大意题。文章讲述的是人们感觉时间过得快和慢的原因。故选C项。
Ⅵ.补全对话
[语篇解读] 这是一位中学生和她妈妈在观看交通安全教育展时的对话。
66.D 由答句可知是询问展览的内容。
67.F 由下句的“Maybe”可知是对一种观点的认同,再联系上下文可知选F。
68.B 对前一句“一个男孩被小汽车撞了”这张照片的评价。
69.G 由后一句“那帮助我们保持安全远离危险”可知上一句是提醒我们要遵守交通规则。
70.A 这是对上一句Lets...所提建议的评价。
Ⅶ.阅读理解(二)
[语篇解读] 这是一篇议论文。作者告诉我们要向我们生活的每一天学习。从坏的经历汲取教训,学会坚强;向爱你的人学习爱别人;向伤害你的人学习宽恕别人。
71.A classmate,a neighbor or a friend (can influence my/our life in some ways). 由文章第二段You never know these people who may be a classmate,a neighbor or a friend...可知。
72.Yes,they are. 由文章的第三段“有时发生在你身上的事情刚开始看起来可能会令人不高兴、痛苦或者令人沮丧。但换个角度讲,不克服那些困难,你不会意识到自己的能力……”可知。
73.Because they can be learned from./Because I/we can learn from them. 由文章第四段Even the bad experiences can be learned from.可知。
74.I/We should forgive them. 由文章第六段If someone hurts you,or breaks your heart,forgive(原谅)them...可知。
75.The writer/He/She tries to tell us to learn a lesson in life each day we live./To learn a lesson in life each day we live. 由文章最后一段Learn a lesson in life each day you live!可知。
Ⅷ.词语运用
[语篇解读] 这是一篇夹叙夹议的文章。文章通过青少年喜欢阅读韩寒和郭敬明的书告诉我们写作在青少年中已经成为一种时尚。
76.youngest 由句意可知Gao Can是陕西省作家协会中最年轻的成员。
77.stories 由fairy tales可知后面应该是某种文学作品形式,而且应该用名词复数形式表示一类。故用stories。
78.to write 考查ask sb.to do sth.结构。
79.first 由上文Gao said she began poem writing when she was in primary school可知这是她的第一首诗。
80.have come 由句意可知,到目前为止,她有几百首诗歌已经发表。come out意为“出版,发表”。
81.yourself/yourselves 由下句what you do,what you see or what you think可知是express yourself/yourselves。
82.except 由句意可知现在的考试需要各种文章,除了诗歌。
83.interested 由句意可知他对创作诗歌感兴趣。考查be interested in结构。
84.were filled 由句意可知现在的书店里满是“如何做一次成功的演讲”一类的书。
85.quickly 由句意可知是“如何快速赚钱”。
[长难句] Just look at how much young writers like Han Han and Guo Jingming are loved;we may know writing has become a fashion among todays teenagers.看看年轻的像韩寒和郭敬明这样的作家多么受欢迎,我们或许就能知道写作在现在的青少年中已经成为一种时尚。
这是一个复合句。主句是一个祈使句,从句how much young writers like Han Han and Guo Jingming are loved在句中作look at 的宾语。we may know writing has become a fashion among todays teenagers,know后面是一个省略了that的宾语从句。writing在宾语从句中作主语。情态动词may在句中表示推测。
Ⅸ.书面表达
[写作要点]
1.本文是一篇记叙文。主体时态是一般过去时。
2.内容要点:①这位学生具有的能力;②这位学生所做的一件事情;③给这位学生提一些建议。
3.要求:①词数80词左右;②不得使用真实人名和校名。
[参考范文]
Han Mei is an easy-going girl who gets along well with everyone.She is also talented in performing.Whats the most important is she is warm-hearted.
Once she knew a girl in her neighbourhood had so serious an illness that a large amount of money was needed.She put forward a suggestion calling on all the kids to give away pocket money to the unlucky girl.Besides,she organized a charity show to raise more money.When the girl and her parents got the money,they were deeply moved.
Han Mei should also put more time and energy into study and try to be a student with both a kind heart and good grades.下载本文