视频1 视频21 视频41 视频61 视频文章1 视频文章21 视频文章41 视频文章61 推荐1 推荐3 推荐5 推荐7 推荐9 推荐11 推荐13 推荐15 推荐17 推荐19 推荐21 推荐23 推荐25 推荐27 推荐29 推荐31 推荐33 推荐35 推荐37 推荐39 推荐41 推荐43 推荐45 推荐47 推荐49 关键词1 关键词101 关键词201 关键词301 关键词401 关键词501 关键词601 关键词701 关键词801 关键词901 关键词1001 关键词1101 关键词1201 关键词1301 关键词1401 关键词1501 关键词1601 关键词1701 关键词1801 关键词1901 视频扩展1 视频扩展6 视频扩展11 视频扩展16 文章1 文章201 文章401 文章601 文章801 文章1001 资讯1 资讯501 资讯1001 资讯1501 标签1 标签501 标签1001 关键词1 关键词501 关键词1001 关键词1501 专题2001
2019-2020全国高中英语学业水平考试模拟测试卷(一)(附答案)
2025-09-24 11:08:12 责编:小OO
文档
2019-2020全国高中英语学业水平考试模拟测试卷(一)(附答案)

(时间:90分钟 满分:100分)

Ⅰ.情景交际(共5小题;每小题2分,满分10分)

阅读下列简短对话,从A,B,C和D中选出最佳答案,将对话补全。

1.—Have you been wasting time on computer games again?

—________.I've been studying a lot and I need a break. 

A.No way               B.Not really

C.I don't agree      D.I couldn't agree more

解析:根据下一句“我一直在学习,我需要休息一下。”可知,此处应是“我没有浪费时间玩游戏。”Not really.意思是“事实上不是、没有”,符合此处语境。No way.意思是“没门”; I don't agree.意思是“我不同意”,表示拒绝对方的提议;I couldn't agree more.意思是“我非常同意”,与所提供的情景矛盾。

答案:B

2.—Are you all right?

—________. 

A.That's OK      B.I think so  

C.Take it easy      D.It's very kind of you

解析:本题考查的是交际用语中so指代一个肯定的宾语从句的用法,在这里so指代I'm all right。本句的意思是:——你好吗?——我想是这样(我想我的身体还不错)。

答案:B

3.—I have some big news for you.You've been accepted as a member of our club.

—________ That's great! 

A.Have I ?      B.Pardon?  

C.Congratulations!      D.Good idea!

解析:选项“Have I?”是“Have I been accepted as a member of your club?”的省略。在有清晰的上下文的情况下,口语中尽量使用简洁的表达。选项“Pardon?”用于请求别人重复说过的话;“Congratulations!”用于祝贺别人取得的成绩;选项“Good idea!”用于对别人的建议表示赞同。

答案:A

4.—Bob,can you spare me a few minutes right now? I have to ask you some questions.

—________ . 

A.It's a pleasure      B.Ask,please  

C.Help yourself      D.Yes,go ahead

解析:“It's a pleasure.”意思是“不用谢”,“Ask, please.”是汉语表达,“Help yourself.”意思是“自便”,“Yes, go ahead.”意思是“请讲”。问句句意:Bob,现在能腾出几分钟给我吗?我想问你些问题,故选D。

答案:D

5.—Mike, would you mind not wearing those old jeans? They look terrible.

—________.

A.Ok,I'll put on another pair  

B.Sure,I will do it right away

C.Sorry,I won't be alone  

D.Alright,I'll do them in a minute

解析:若没有其他特明显的表示反感的词,一般来说,建议都是被采纳的。

答案:A

Ⅱ.阅读理解(共15小题;每小题2分,满分30分)

阅读下列短文,掌握其大意,然后从每题所给的A,B,C和D项中选出最佳选项。

A

Studying volcanoes is a demanding profession. Hazel Rymer frequently has to struggle through rainforests, climb to the top of mountains, then climb 200 metres into the crater of active volcanoes. But the 38yearold volcanologist does her best to make it sound less alarming than it is. “Driving to work is more risky,” she insists. “And the deepest I go into the crater of a volcano is about 300 metres,” she adds, trying to make it all sound as ordinary as taking the dog for a walk. 

Hazel has been studying volcanoes for a long time, so it's not surprising she is used to the danger. Her interest in volcanoes began at school. A teacher gave her a book about Pompeii. “I remember reading about the eruption of Vesuvius and the destruction of the city,” she explains. “The thought of all those people just frozen in time had quite an effect on me and I am still excited by their dangerous beauty today.” 

Nowadays, volcanoes are getting more and more unpredictable. There have been many changes in sea level caused by global warming and melting ice caps. These have resulted in some dormant volcanoes erupting, so studying them is more dangerous than ever before. Hazel says that although she doesn't take any unnecessary risk, she has had some frightening moments. Her worst experience was on the slopes of Mount Etna in Sicily, when she was slowly surrounded by lava. “I had a choice of walking ten hours to get around the lava flow or just walking across it,” she explains. She chose to pick a path across the cooler rocks in the lava stream. “I guess it was five metres. The flow was 1,000°C, so if you hesitated, your boots would begin to melt. It was scary, but it really was a practical decision—there wasn't time to do anything else.”

And what about the future? “I haven't been to the volcanoes in Indonesia yet. And I would love to spend some time working in the Antarctic,” she says. “I would also like to know why quiet lava flows erupt from some volcanoes and why other volcanoes go bang.” In other words, Hazel Rymer won't be exchanging her volcanoes for the relative safety of driving to work just yet.

6.Hazel's claim that “driving to work is more risky” than exploring volcanoes shows that ________.

A.people have exaggerated the dangers of volcanoes in the past

B.Hazel does not really understand the dangerous situations she puts herself in

C.there are many bad drivers in the place where Hazel lives

D.Hazel is being modest and understating the dangers she faces 

【语篇解读】 本文主要介绍了火山学家Hazel Rymer的一些关于火山的研究活动。尽管研究火山充满不可预测的风险,但是Hazel也不会改变自己的选择。

解析:由此句话的前一句“But the 38yearold volcanologist does her best to make it sound less alarming than it is.”以及此句话可知,Hazel Rymer说开车上班比对火山进行研究更危险可推断出,她是以一种谦虚的说法淡化其面临的危险。

答案:D

7.When did Hazel first become interested in volcanoes?

A.When she was visiting Italy.  

B.When she was at school.

C.When she was twenty.      

D.When she saw Vesuvius. 

解析:由第二段第二句“Her interest in volcanoes began at school.”可知她在读书时就对火山感兴趣。

答案:B

8.The underlined word “These” (in Paragraph 3) refers to “________”.

A.melting ice caps      B.volcanic eruptions  

C.changes in sea level      D.higher temperatures

解析:由画线词的前一句话“There have been many changes in sea level caused by global warming and melting ice caps.”可知画线词应该指的是海平线的变化。

答案:C

9.When Hazel was on Mount Etna, she had to ________.

A.take a dangerous route  

B.take an unnecessary risk

C.leave her boots behind  

D.walk for ten hours around the mountain

解析:由第三段最后几句“‘I had a choice of walking ten hours to get around the lava flow or just walking across it,‘she explains.She chose to pick a path across the cooler rocks in the lava stream.‘I guess it was five metres.The flow was 1,000 ℃, so if you hesitated, your boots would begin to melt.It was scary, but it really was a practical decision —there wasn't time to do anything else.’”可知她选择了从熔岩流中走过,而这是一条危险的路。

答案:A

10.In the future, Hazel wants to ________.

A.revisit volcanoes she knows  

B.go on holiday to the Antarctic

C.find a less dangerous job  

D.discover new things about volcanoes

解析:由最后一段内容“...I would also like to know why quiet lava flows erupt from some volcanoes and why other volcanoes go bang...”可知,Hazel将继续对火山进行研究,并发现一些新的东西。

答案:D

B

A fellow speaker from California named Geri flew to Japan, in her favourite jeans and a casual jacket, to give her first speech. Fourteen hours later, four perfectly dressed Japanese gentlemen greeted her at Narita Airport. Smiling and bowing low, they handed her their business cards. With her bag in one hand, Geri took their cards with the other. She thanked them, glanced briefly at the cards, and put them into her jeans pocket quickly. 

When the five of them arrived at the hotel, they invited Geri to tea in the lobby (大厅). While sipping tea, the gentlemen presented her with a small gift which she eagerly opened. She was thrilled with the gift and shouted excitedly, “Oh, it's beautiful!”

At this point, the four Japanese gentlemen stood up and, bowing only very slightly, said “Sayonara” and left immediately. Poor Geri was left astonished. What did she do wrong?

Everything! Her jeans were the first gaffe. Even if you're coming off a bicycle in Japan, you do not meet clients (客人) casually dressed. The second mistake was Geri's handling of their business cards rudely. In Japan, the business card is one of the most important communicative tools. It is always presented and accepted respectfully with both hands. However, Geri put their cards away much too quickly. In Japan, people use business cards as a conversation starter. You chat about each other's cards and work and do not put theirs away until they gently and respectfully place yours in safe keeping. Putting it carelessly into her jeans pocket was the ultimate disrespect.

Then, the fourth horror of horrors was that Geri should not have opened the gift in front of her clients. In a land where saving face is critical, it would be embarrassing to discover the gift they gave was not as nice as the one they received. What is worse, Geri hadn't even given them a gift!

11.In the four Japanese gentlemen's eyes, Geri took their cards ________.

A.excitedly      B.embarrassingly  

C.politely      D.disrespectfully

【语篇解读】  本文介绍了Geri在与日本人交往中所犯的几个礼仪上的错误。

解析:由文章第一段“...glanced briefly at the cards, and put them into her jeans pocket quickly.”和第四段的“The second mistake was Geri's handling of their business cards rudely.”可知答案。

答案:D

12.Why did the four Japanese gentlemen leave Geri suddenly?

A.Because they couldn't bear Geri's behaviour any longer.

B.Because they had finished the task.

C.Because Geri had something more important to do.

D.Because Geri felt embarrassed.

解析:由第五段“Then, the fourth horror of horrors was that Geri should not have opened the gift in front of her clients.In a land where saving face is critical, it would be embarrassing to discover the gift they gave was not as nice as the one they received.”可推知答案。

答案:A

13.What does the underlined word “gaffe” in Paragraph 4 probably mean?

A.Ignorance.      B.Sadness.  

C.Mistake.      D.Carelessness. 

解析:由第三段“What did she do wrong?”和第四段的“The second mistake was Geri's handling of their business cards rudely.”可推知答案。

答案:C

14.The third mistake Geri made was that she ________.

A.used her own card as a conversation starter  

B.took her clients' cards with one hand

C.kept her clients' cards in a wrong place  

D.met her clients in jeans

解析:由第四段“The second mistake was Geri's handling of their business cards rudely.”和“Putting it carelessly into her jeans pocket was the ultimate disrespect.”可推知答案。

答案:C

15.What lesson can we draw from this story?

A.Honesty is the best policy.  

B.Think twice before you take any action.

C.When in Rome, do as the Romans do.  

D.Don't claim to know what you don't know.

解析:纵观全文可得出答案。

答案:C

C

Scientists have launched a project aimed at solving the mystery of the giant redwood tree:What allows it to grow so tall and live so long?Scientists have begun taking cuttings that they hope can be used to make genetic clones of the ancient trees.

Members from Bartlett Tree Experts recently climbed almost 300 feet up three redwood trees in Roy's Redwoods Open Space Preserve in Marin County,Calif.,to collect samples of new growth as part of an effort to clone some of the oldest and biggest redwood trees in the western USA.

The project will take genetic material from the trees to create a “living library”so researchers can study what allows these trees to become the tallest and largest living things on Earth,says David Milarch of the Champion Tree Project,which is working with Bartlett and the Tree Research and Education Endowment Fund on the project.

Milarch hopes to plant the clones near universities. Because the young trees will be identical to the trees from which they were cloned,scientists can study their genetics without having to make the climb up the older trees to gather samples,which is expensive and difficult.

Although this has never been done before with redwoods,it is standard practice when scientists are trying to find “better versions” of plants or animals,says Bill Libby,a retired professor of forestry at the University of California Berkeley,who has spoken with Milarch about the plans.

The team will gather samples from the next set of trees in about two months,says David McMaster of Bartlett Tree Experts.This time,the climbers will be going up trees that are more than 300 feet tall and will have to use a crossbow to reach the lowest branch, which is 200 feet high.

16.What is the passage mainly concerned?

A.Ancient trees to be cloned for “living library”.  

B.Tree Research Project to be carried out in Marin.

C.Three redwood trees to be climbed in California.  

D.A “living library” to be built in western USA.

【语篇解读】 本文向我们讲述了科学家为揭开giant redwood tree的生长秘密,进行了一系列的科学研究。

解析:主旨大意题。纵观全文可以看出,文章向我们介绍了对红杉树进行的研究:搜集样本、然后创建一个“living library”,然后进行克隆,接下来研究该物种成为世界上最大、最高物种的原因。所以A项最能概括全文。D项只是研究的一种形式,有一定的干扰性。

答案:A

17.Scientists from Bartlett Tree Experts climbed redwood trees to________.

A.collect the fruits from above 300 feet  

B.have a tree climbing race among scientists

C.collect information for local libraries  

D.collect samples of new growth of the ancient redwoods

解析:细节理解题。由第二段可知,科学家爬上redwood trees的目的是“to collect samples of new growth...”。

答案:D

18.Milarch hopes to plant the clones near universities most probably because________.

A.universities need them to beautify the campus  

B.it is convenient for the researchers to study

C.it is easier for young students to climb  

D.it cost them less than in other places

解析:细节理解题。由第四段可以看出,科学家想把克隆出的红杉树种在大学附近的原因就在于:这样就可以直接对他们进行研究了,不用再费钱、费力地爬那些古树去采集标本了,这就为研究带来了很大的方便。

答案:B

19.The underlined word “identical” in the fourth paragraph probably means “________”.

A.different      B.strange  

C.same      D.equal

解析:词义猜测题。下文告诉我们:科学家把克隆出的红杉树用作研究的标本,这说明克隆出来的树和原来的树在基因方面是一样的。所以该词和same同义。

答案:C

20.We can infer from the passage that________.

A.redwood trees can grow very fast and very tall

B.it cost a lot of money to climb up the ancient trees

C.scientists clone the redwood trees to produce more wood

D.cloning could probably create better versions of plants or animals

解析:推理判断题。前文告诉我们对研究红杉树采用的克隆的方法,倒数第二段又告诉我们这种方法能够创造出更好的品种“better versions”。由此可以判断D项正确。

答案:D

Ⅲ.完形填空(共15小题;每小题2分,满分30分)

阅读下面短文,掌握其大意,然后从每题所给的A,B,C和D项中选出最佳选项。

One of the most remarkable things about the human mind is our ability to imagine the future.In our __21__we can see what has not yet happened.For example,while we are looking forward to __22__ a new place or country,we imagine what it will be like.We predict the __23__people will eat,dress and act.Of course,we do not always predict things __24__.Things are often very different from the way we __25__ them to be. 

One of the famous dreams in history is the dream of the German scientist,Kekule,who had been __26__ to work out a very difficult problem in physics.He had __27__and analyzed the problem from every angle for days,but there seemed to be no way of __28__out the answer.Then one night he went to bed and dreamed.When he __29__ up,he realized that he knew the answer.He had solved the problem in his __30__. 

The hypnotist(催眠者)sat in the chair opposite him and spoke __31__:I want you to concentrate on my voice.Think about __32__.You know nothing but my voice.And as you pay attention to my voice,your __33__will get heavier.Soon you'll be asleep. 

You will hear my voice and __34__ my words,but your body will be asleep,your eyes are too heavy.You are almost asleep,and when you wake up you will __35__ nothing. 

You will forget everything.Now I am going to count slowly from one to five.One,two,three,four,five.

21.A.brains    B.senses    

C.minds    D.sights

解析:从前一句话“One of the most remarkable things about the human mind is our ability to imagine the future.”可知我们脑中可以想象会发生什么,选C。

答案:C

22.A.visiting    B.seeking    

C.reaching    D.discovering

解析:visiting“参观”; seeking“寻找”;reaching“到达”;discovering“发现”。句意:当人们期望去参观一个地方或者一个国家……故选A。

答案:A

23.A.custom    B.habit    

C.style    D.way

解析:这里强调的是行为方式。我们预测人们的吃穿住行;故选D。

答案:D

24.A.quickly    B.simply    

C.correctly    D.neatly

解析:quickly“很快地”simply“简单地”;correctly“正确地”;neatly“整洁地”。句意:我们不能总是准确地预测。故选C。

答案:C

25.A.required    B.wished    

C.left    D.expected

解析:required“需要”;wished“渴望”;left“离开”;expected“预期”。句意:事情经常与我们预期的不同。故选D。

答案:D

26.A.managing      B.trying     

C.thinking    D.hoping

解析:managing“管理”;trying“尝试”;thinking“思考”;hoping“希望”。句意:他尝试着去解决物理学方面的一个难题。故选B。

答案:B

27.A.studied      B.learned     

C.discussed    D.researched

解析:“研究”与“分析”是紧密相连的。study 此处意为“研究”。research作“研究”讲时,若接宾语,须加上介词on 或into。故选A。

答案:A

28.A.making     B.finding      

C.turning     D.letting

解析:making“制作”;finding“找到”;turning“转向”;letting“让,允许”。句意:但是仍然没有一个找到答案的方法。故选B。

答案:B

29.A.gave      B.sat      

C.woke      D.got

解析:gave“给”;sat“坐”;woke“唤醒”;got“得到”。句意:当他醒来的时候……故选C。

答案:C

30.A.dream      B.lesson      

C.research      D.exercise

解析:dream“梦想”;lesson“课程”;research“研究”;exercise“锻炼”。句意:在他的梦里,他解决了这个问题……。故选A。

答案:A

31.A.softly      B.loudly      

C.slowly      D.firmly

解析:softly“温柔地”;loudly“大声地”;slowly“慢慢地”;firmly“坚定地”。句意:催眠者坐在他的对面,温柔的说话。故选A。

答案:A

32.A.everything      B.something  

C.nothing    D.anything

解析:everything“每一件事情”;something“一些事情”;nothing“没什么”;anything“任何事情”。句意:什么也不想。故选C。

答案:C

33.A.eyes      B.feet      

C.head      D.body

解析:eyes“眼睛”;feet“脚”;head“头”;body“身体”。句意:你的眼睛将会变得沉重,很快就睡着了。故选A。

答案:A

34.A.believe      B.repeat  

C.take      D.understand

解析:由文意可知在迷迷糊糊的时候可以听见我的话并且理解我的意思,听到并且“理解”合乎逻辑。故选D。

答案:D

35.A.accept      B.remember  

C.hear      D.receive

解析:accept“接受”;remember“记得”;hear“听到”;receive“收到”。句意:当你醒来的时候,你什么都不记得。故选B。

答案:B

Ⅳ.语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)

阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,在空格处填入一个适当的词或使用括号中词语的正确形式填空。

When I was young,our family lived in what is now a forest reserve.One day I saw a 36.________ (home) dog at the end of our long driveway.It drove my mother crazy.We weren't rich and we already had a dog. 

37.________ (stare) out of the window,my mother complained about the 38.________ (responsible) and cruel person who left his dog with us.We children were told to stay away from 39.________ dog as we couldn't afford to keep it.I was very upset and couldn't believe that my mother was refusing to help it.She said,we were not alone here and let 40.________ people take care of the creature. 

The poor dog 41.________ (lie) at the end of the driveway and hardly moved for two days.My heart was breaking,42.________ I didn't dare to say anything to my mother. 

Later that day,I couldn't find my mother in the house.I 43.________ (check) every room but she was gone.Then I saw my mother coming back to our house 44.________ the dog.We ran outside to greet our new dog.My mother didn't say 45.________she had changed her mind.That doesn't matter.Sometimes it's not what you say but what you do that matters. 

36.解析:a homeless dog意为“一只无家可归的狗”。

答案:homeless

37.解析:主语my mother和stare之间是主动关系,所以用现在分词。

答案:Staring

38.解析:句意:妈妈抱怨那些不负责任又残忍的人把狗扔给我们。

答案:irresponsible

39.解析:用the特指上文提到的那只小狗。

答案:the

40答案:解析:句意:让别人来照顾这只小动物吧。

答案:other

41.解析:lie(躺)的过去式是lay, 过去分词是lain。

答案:lay

42.解析:句意:我很伤心,可又不敢跟妈妈说什么。此处需要转折连词。

答案:but

43.解析:本文讲述的是发生在过去的事。

答案:checked

44.解析:句意:我看见妈妈正带着那只狗回来。

答案:with

45.解析:句意:妈妈没有说她为什么改变了主意。

答案:why

Ⅴ.书面表达(共1小题;满分15分)

你们班本周班会课的主题是上网交友的利与弊,假如你叫李华,请你写一段发言稿,说说一些学生认为网上交友的诸多好处,和你对此的不同看法。

注意:1.词数80左右;

2.发言稿的开头与结尾已为你写好,但不计入总词数。

My dear classmates,

Good afternoon!Today's topic is making friends online.I'd like to say something about it.As you know,thanks to the development of the Internet,more and more students are addicted to making friends online._____________________________________________________

_______________________________________________________

_______________________________________________________

_______________________________________________________

_______________________________________________________

_______________________________________________________

That's all.Thank you.

Li Hua

参考范文:

My__dear__classmates,

Good__afternoon!Today's topic is making friends online.I'd like to say something about it.As you know, thanks to the development of the Internet, more and more students are addicted to making friends online. 

Many students say there are a lot of advantages.Making friends online helps them a lot because it can help them have more friends.The more friends they have, the more information they can get.By chatting online, they can express their feelings and opinions more freely.

However, in my opinion, though making friends online is helpful, there are also a lot of disadvantages we have to pay attention to.Making friends online may bring us danger and trouble, because it is not easy to know who he/she really is online.What's more, I think it wastes a lot of our precious time, which should be spent on our studies.

So we must be more careful while making friends online.

That's all.Thank you.__

Li Hua下载本文

显示全文
专题