2007年广东高考英语试题 完形填空
∙完形填空 阅读下面短文,掌握其大意,然后从21—30各题所给的A、B、C和D项中,选出最佳选项。
Wouldn't it be great if we didn't have to remember passwords ever again? If we could just sit in front of our computers and be ____21____logged in? Crave mentions how NECSoft BiodeLogon system uses face recognition technology to log you on to Windows, rather than using a ____22____. All you need is a webcamn. 网络摄像头 and your pretty face to____23____your PC. No more ____24____, confusing passwords to remember or change every few months. Problem is, this software is in Japanese.
After doing a little research, I found this type of ____25____ already available in English to consumers via a relatively ____26____application called FaceCode. The____27____requires the use of a webcam to recognize and log PC users into their systems. You can add as many ____28____ as you want, provided they each have a Windows account. If the system ____29____to recognize your ____30____, you can recall the Windows user name and password by using a hot-key combination.
∙21. A.automatically B.personally C.correctly D. occasionally
22. A.face B.password C.software D. system
23. A.access vt. 使用;存取;接近n. 进入;使用权;通路 B.connect C.recognize D. remember
24. A.simple B.complicated C.special D. useful
25. A.computer B.technology C.password D. application
26. A. independent B.infrequent C.inexpensive D. instant
27. A.account B.consumer C.designer D. software
28. A.users B.passwords C.systems D. computers
29. A.begins B.tries C.fails D. stops
30. A.account B.name C.password D. face
答案
21. 答案:A
点拨:由前文“不必记密码”和后文的“面部识别技术”可知,是“自动登录”。
22. 答案:B
点拨:因“用脸部识别技术来帮你登陆”了,所以“不需要用密码”。
23. 答案:A
点拨:“只要有一个摄象头,一张漂亮的脸蛋”,就可以“访问”你的个人电脑了。access的意思是“存取(信息)[get information from or put information into (a computer file)]”。
24. 答案:B
点拨:由confusing(令人糊涂的)可知,与之一起修饰password的应为complicated(复杂的)。
25. 答案:B
点拨:作者“作小调查研究”,就是为了搞清面部识别这种“技术”。
26. 答案:C
点拨:消费者获得到这种技术,是要通过Face Code这种软件,而根据常识,要得到软件就得购买,要购买就涉及到价钱,因此application(应用软件)的修饰语,应为“相对便宜的”。另外,其它词与语境相差太远:independent的,infrequent稀少的,instant立即的。
27. 答案:D
点拨:由与前句的承接可知答案。software与前文application同义,都指“软件”。句意是:“该软件需用到一个摄像头来识别,并帮助计算机用户登陆到他们的系统当中。”
28. 答案:A
点拨:由前句中的users的提示,以及本句后面的they each have a Windows account(他们有一个Windows帐户)可知,有账户的应当是“用户”。
29. 答案:C
点拨:由下文“调出窗口用户名和密码”可知,是“系统不能识别你的脸”时候。
30. 答案:D
点拨:由上文的face recognition及全文可知,本题应填face。可将29与30两题结合起来考虑。
2008年广东高考英语试题 完形填空
Tales故事 of the supernatural[,suːpə'nætʃ(ə)r(ə)l] are common in all parts of Britain. In particular, there was (and perhaps still is) a belief in fairies['feərɪ] (仙女). Not all of these 21 are the friendly, people-loving characters that appear in Disney films, and in some folktales民间传说 they are 22 and cause much human suffering苦楚. This is true in the tales about the Changeling. 暗中被偷换而留下的丑怪小孩 These tell the story of a mother whose baby grows 23 and pale and has changed so much that it is almost 24 to the parents. It was then 25 that the fairies had come and stolen the baby away and 26 the human baby with a fairy Changeling. There were many ways to prevent this from happening: hanging a knife over the baby’s head while he slept or covering him with some of his father’s clothes were just two of the recommended推荐的 27 . However, hope was not lost even if the baby had been 28 . In those cases there was often a way to get the 29 baby back. You could 30 the Changeling on the fire--then it would rise up the chimney烟囱['tʃɪmnɪ], and you would hear the sound of fairies’ laughter and soon after you would find your own child safe and sound nearby.
21. A. babies B. believers C. fairies D. supermen
22. A. powerful B. cruel 残酷的 C. frightened D. extraordinary
23. A. sick B. slim C. short D. small
24. A. uncomfortable B. unbelievable C. unacceptable D. unrecognizable
25. A. feared [fɪə]恐惧 B. predicted C. heard D. reported
26. A. covered B. changed C. replaced D. terrified
27. A. cases B. tools C. steps D. methods
28. A. missed B. stolen C. found D. lost
29. A.1ittle B. pale C. sad D. real
30. A. seize 抓住[siːz] B. burn C. place D. hold
答案
本文主要是说英国的神话故事中非所有仙女都是善良的,有的很残酷,常给人们带来痛苦。
21. C 结合前句可知,本句意为“并不是所有的仙女(fairies)都像迪斯尼电影中出现的人物那样友善、讨人喜爱”。
22. B 与前面的friendly相对,后面的and cause much human suffering也说明了这一点。
23. A 由与之并列的pale (苍白)可知,是有病的婴儿。
24. D 因为“变化如此之大”,所以父母也“无法识别,辨不出来”。
25. A 孩子变得辨认不出来了,这时“人们担心(it is feared that…)”被仙女来换了一个孩子了。
26. C 由前文stolen the baby away可知,是用a fairy Changeling来取代了the human baby;表示“取代”用replace = take the place of。
27. D 由前文的many ways可知,与ways同义的是methods。
28. B 由前文stolen the baby away可知。
29. D 与用来取代的假的相对,应当为“真的”。
30. C 把the Changeling“放到”火上面。
2009年广东高考英语试题 完形填空
∙Alfred Nobel阿尔弗雷德·诺贝尔(瑞典化学家) became a millionaire[mɪljə'neə] and changed the ways of mining, construction, and warfare as the inventor of dynamite (炸药). On April 12, 1888, Alfred's brother Ludwig died of heart attack. A major French newspaper ___21___ his brother for him and carried an article ___22___ the death of Alfred Nobel. “The merchant of death军火商;死亡贩子is dead.” the article read. “Dr. Alfred Nobel, who became ___23___ by finding ways to kill more people faster than ever before, died yesterday. ” Nobel was ___24___ to find out not that he had died, but that, when his time was up, he would be thought of only as one who profited from ___25___ and destruction毁灭.
To make sure that he was ___26___ with love and respect. Nobel arranged in his ___27___ to give the largest part of his money to ___28___ the Nobel prizes, which would be awarded to people who made great ___29___ to the causes of peace, literature, and the sciences. So ___30___, Nobel had to die before he realized what his life was really about.
21. A. found B. misunderstood C. mistook D. judged
22. A. introducing B. announcing C. implying暗示 D. advertising
23. A. famous B. sick C. rich D. popular
24. A. upset B. anxious焦虑的 C. excited D. pleased
25. A. death B. disease C. trouble D. attack
26. A. repaid 偿还 B. described C. supported D. remembered
27. A. book B. article C. will 遗嘱 D. contract
28. A. establish B. form C. develop D. promote促进
29. A. additions B. sacrifices 牺牲 C. changes D. contributions
30. A. generally B. basically C. usually D. certainly
答案
本文记叙了阿尔佛雷德·诺贝尔决定设立诺贝尔奖金的经过。
21. C。因mistake A for B (将A误以为B)是固定搭配。
22. B。由常识可知,报社应是“发布”消息,故用announce (give information about)。
23. C。由首句became a millionaire可知。
24. A。根据常识,看到自己本来死却报道死了这样的消息,特别是说自己通过kill more people faster来发财的评论,应当是“不高兴,苦恼(unhappy or annoyed)”,不可能是“兴奋的(excited)”“高兴的(pleased)”“渴望的(anxious)”。
25. A。与destruction(毁灭)并列的应是death(死亡),上文的warfare (战争), kill more people 和The merchant of death is dead也都说明要选A。
26. D。由后文设立奖金可知,是为了改变自我形象,要设法“被别人充满爱与尊敬地铭记(be remember with love and respect)”。
27. C。由最后一句Nobel had to die before he realized…可知,是在“遗嘱(will)”中作的安排。
28. A。根据与名词the Nobel prizes的搭配,又结合常识,应当是“设立”诺贝尔奖金。
29. D。奖金应当是将给那些为世界和平、文学和科学等领域作出过巨大贡献的人。make contributions to…(对……作出贡献)是固定搭配。
30. A。遗嘱中安排设立奖金,因此,“普遍(by or to most people, widely)”认为,他到死时才意识到他的人生的真正意义。
2010年广东高考英语试题 完形填空
Every country has its own culture. Even though each country uses doors. Doors may have__21___functions and purposes which lead to ___22__differences.
When I first came to America, I noticed that a public building had two different__23___ and they had distinct functions. You have to push the door with the word “PUSH” to go out of the building and to pull the door with the word “PULL” to____24____the building. This was new to me, because we use the ____25____door in South Korea. For quite a few times I failed to go out of a shopping centre and was embarrassed.
The way of using school bus doors was also ____26____to me. I used to take the school bus to classes. The school decided that when the driver opened both the front and back doors, ____27____who were getting off the bus should get off first, and students who were getting on should get on ____28____. In South Korea, we do not need to wait for people to get off. One morning, I hurried to the bus, and when the bus doors opened, I___29____tried to get on the school bus through the front door. All the students around looked at me, I was totally ____30____, and my face went red.
21. A. different B. important C. practical D. unusual
22. A. national B. embarrassing使人尴尬的 C. cultural D. amazing
23. A. exits B. entrances C. signs D. doors
24. A. enter B. leave C. open D. close
25. A. main B. same C. front D. back
26. A. annoying讨厌的 B. hard C. satisfying D. strange
27. A. parents B. students C. teachers D. drivers
28. A. sooner B. later C. faster D. earlier
29. A. politely B. patiently C. unconsciously [ʌn'kɑnʃəsli] 不知不觉 D. slowly
30. A. embarrassed B. annoyed C. unsatisfied D. excited
答案
本文主要讲不同国家门的功能不同,使用门的方式也不同。
21. A 由本段首句可知。
22. C 由本段首句可知,门的功能不同导致了文化差异。
23. D 由第一段可知,本文是谈各个国家“门”文化的不同;对比根据前段中Doors may have…functions和本句话后面的and they (指代空格内容) had distinct function,不难得出答案是D;当你看到25题处时,就更能让我们坚信,答案是D了。
24. A 与go out of the building相对,应是enter the building。
25. B 与前面23题的different doors相对,应是the same door。25题与23题,可互相得到启示,选出答案。
26. D 联系前一段的This(门的功能) was new (not familiar, not experienced before ) to me可知,门的使用方式对我来说,“也(also一词是重要信息词)很陌生(与new同义应是strange)”。strange的意思是unfamiliar, not known or experienced before(不熟的,不知道或以前没有经历过的)与后文内容吻合。
27. B 由后面的and students who were getting on should get on…可知。
28. B 与前面的first相对,即要先下后上。
29. C 由前文可知,因韩国不必等别人下了再上的习惯,作者习惯这样了,所以看到校车将门打开后,就“无意识地”上车了。
30. A 周围所有的人都看着自己,当然就会“感到尴尬”,脸也就红了。
(2011·广东卷)完形填空
It has been argued by some that gifted children should be grouped in special classes. The 1 is based on the belief that in regular classes these children are held back受阻 in their intellectual (智力的) growth by 2 situation that has designed for the 3 children.
There can be little doubt that 4 classes can help the gifted children to graduate earlier and take their place in life sooner. However, to take these 5 out of the regular classes may create serious problems.
I observed a number of 6 children who were taken out of a special class and placed in a 7 class. In the special class, they showed little ability to use their own judgment, relying 8 on their teachers’ directions. In the regular class, having no worry about keeping up, they began to reflect 9 on many problems, some of which were not on the school program.
Many are concerned that gifted children become 10 and lose interest in learning. However this 11 is more often from parents and teachers than from students, and some of these 12 simply conclude that special classes should be set up for those who are 13 . Some top students do feel bored in class, but why they 14 so goes far beyond the work they have in school. Studies have shown that to be bored is to be anxious担心的. The gifted child whop is bored is an 15 child.
1. A. principle B. theory C. arguments D. classification
2. A. designing B. grouping C. learning D. living
3. A. smart B. curious C. mature D. average
4. A. regular B. special C. small D. creative
5. A. children B. programs C. graduates D. designs
6. A. intelligent B. competent C. ordinary D. independent
7. A. separate B. regular C. new D. boring
8. A. specially B. slightly C. wrongly D. heavily
9. A, directly B. cleverly C. voluntarily D. quickly
10. A. doubted B. bored C. worried D. tired
11. A. concern B. conclusion C. reflection D. interest
12. A. students B. adults C. scholars D. teachers
13. A. talented B. worried C. learned D. interested
14. A. believe B. think C. say D. feel
15. A. outstanding B. intelligent C. anxious D. ordinary
【文章大意】本文是一篇议论文,主题是学校按学生的智力差异分班的方法是错误的,即将智力好的学生分在一个班里会抑制他们的智力发育。
1.【答案】C【命题立意】考查名词辨析。
【解题思路】根据前一句中的argue可知此处选C。其余选项不符合题意。
2.【答案】C【命题立意】考查动词辨析。
【解题思路】design:设计;group:分组;learn:学会;live:住,生活。此处所填词做介词by的宾语,意思是:学会,了解到,选C。其余选项不符合题意。
3.【答案】D【命题立意】考查形容词辨析。
【解题思路】smart:聪敏的,敏捷的;curious:好奇的;mature:成熟的;average:一般的,平均的。根据前文的regular classes可知此处选D。其余选项不符合题意。
4.【答案】B【命题立意】考查形容词辨析。
【解题思路】regular:规则的;定期的;special:特殊的;small:小的;creative:有创造力的。根据后一句中的regular classes可知此处所填词与regular相对,选B。其余选项与句意不符。
5.【答案】A【命题立意】考查名词辨析。
【解题思路】本句意思是:然而,把这些孩子从普通班里挑出来可能会造成严重的问题。选A。其余选项不符合题意。其余选项不符合题意。
6.【答案】A【命题立意】考查形容词辨析。
【解题思路】intelligent:聪敏的;competent:有能力的, 能胜任的,称职的;ordinary:平凡的;independent:的。根据前一句的意思可知此处选A。B, C, D三个选项不符合句意。
7.【答案】B【命题立意】考查形容词辨析。
【解题思路】separate:的;regular:定期的,规则的;一般的;new:新的; boring:无聊的。根据前文的regular classes可知此处选B。其他选项与句意不符。
8.【答案】D【命题立意】考查副词辨析。
【解题思路】specially:特殊地;slightly:轻轻地;wrongly:错误地;heavily:重重地;主要地,关键地。所填词修饰rely on,意思是:主要依靠,选D。其余选项不符合语境。
9.【答案】D【命题立意】考查副词辨析。
【解题思路】directly:直接地,径直地;cleverly:聪明地;voluntarily:志愿地;quickly:快地,迅速地。句意是:他们开始对很多问题反映很快。选D。其余选项不符合语境。
10.【答案】B【命题立意】考查形容词辨析。
【解题思路】所填词做表语,修饰人,根据lose interest可以推断出此处选B。其余选项形式不准确。
11.【答案】A【命题立意】考查名词辨析。
【解题思路】concern:关心;conclusion:结论;reflection:反映;interest:兴趣。根据前一句中的concerned可知此处选A。其余选项不符合语境。
12.【答案】B【命题立意】考查名词辨析。
【解题思路】根据空前的these和前文的parents and teachers可知此处选B。其余选项不符合具体语境。
13.【答案】A【命题立意】考查形容词辨析。
【解题思路】由本句中的special classes可知此处所填词意思是:天才的,选A。其他选项不符合句意。
14.【答案】D【命题立意】考查动词辨析。
【解题思路】根据前一句中的feel bored可知此处选D。其余选项不符合题意。
15.【答案】C【命题立意】考查形容词辨析。
【解题思路】outstanding:突出的,杰出的;intelligent:聪明的,智商高的;anxious:忧虑的,担心的;ordinary:普通的,平凡的。由前一句中的anxious可知此处选C。其他选项不符合语境。下载本文