一、单选题
1. —Henry works hardest in our class.
—Yes, he is ________ example to all of us.
A.a B.an C.the
2. —Maybe I can't keep up with my classmates in English learning, Mum.
—Don't worry. Believe in ________.
A.it B.us C.yourself
3. Healthy eating habits can protect you ________ heart disease.
A.over B.from C.through
4. As students, we should ________ smoking and drinking.
A.say no to B.say hello to C.say sorry to
5. This year many doctors have become ________ because they are trying their best to save people's lives during the breakout of COVID-19.
A.friends B.workers C.heroes
6. —Mom, the coat is too short for me. Could you buy me a ________ one?
—OK, my dear.
A.long B.longer C.longest
7. —Our country sent up the last satellite of BDS successfully.
—________ exciting news it is!
A.What B.What an C.How
8. —Alex, would you mind ________ the window? It's a little cold.
—OK. I'll do it right away.
A.close B.closing C.to close
9. —Must I return the book to you now?
—No, you ________. You can do it tomorrow.
A.can't B.mustn't C.needn't
10. If you want to keep thin and healthy, you should ________ sweet food first.
A.give up B.warm up C.put up
11. —The problem is too difficult for me.
—Don't worry. Let me help you ________ it.
A.answer B.solve C.find
12. —Did you go to visit the museum yesterday?
—No, we changed the idea and went to the theater ________.
A.instead B.enough C.still
13. Sorry, I didn't see you, because I ________ a picture.
A.draw B.am drawing C.was drawing
14. —Could you ________ me your bike, Maria?
—Sorry, I'm using it. You can ask Tom.
A.borrow B.lend C.keep
15. —Look! The baby is crying.
—Please do something to make him ________.
A.stop crying B.stop to cry C.to stop crying
二、完形填空
Many students from poor families in California cannot keep up their grades. Li Xiaolin from China lived in California. She(1)________ free one-on-one online tutoring(辅导)to them in the areas of science, math, language, history and so on.
Li was(2)________ to find that children from poor families had a harder time keeping up their grades than other students. She and her classmates created(创建)a lesson(3)________ on a mobile phone app. Twenty poor students now get(4)________ from teachers six days a week. Li(5)________ tutors eight students. Her lessons often(6)________ from 30 minutes to a full hour.
In order to prevent students(7)________ getting bored while taking online classes. Li plays games to cheer them up and arouse(提升)their(8)________. For example, when teaching Spanish, she asks one child to choose a word and perform an action(9)________ another student guesses which word it is.
Having taught for about three months now, Li understands that tutoring slowly can help students face difficulties(10)________. In short, don't let the students feel frustrated(受挫的).
(1)
A.got B.had C.gave
(2)
A.bored B.surprised C.excited
(3)
A.plan B.time C.dream
(4)
A.lessons B.letters
(5)
A.myself B.himself C.herself
(6)
A.cost B.make C.last
(7)
A.from B.of C.to
(8)
A.hobby B.interest C.habit
(9)
A.because B.while C.so
(10)
A.strongly B.heavily C.bravely
三、阅读理解
In 2020, an illness called COVID-19 changed the way we live. The disease moved fast because people can catch it from one another and many don't even know they have it. Some new rules have come to our everyday life. Right now, you should:
Wash your hands often
◆ Wash your hands with running water. Make sure you wash your hands for at least 20 seconds.
◆ It's very important to wash: before eating or cooking food; before touching(触摸)your face; after blowing your nose or coughing.
◆ Do not touch your eyes, nose or mouth if your hands are dirty.
Keep distance(距离)from others
◆ Inside your home: Don't be too close to sick people.
◆ Outside your home: Keep at least 1 meter of distance from other people.
Cover your mouth and nose with a mask in public places
◆ The mask can protect both yourself and other people.
◆ Make sure that your mask fits and be sure to wear your mask properly.
In the future, the virus may no longer be a problem. But some of these rules may remain(保留)necessary.
(1)How does the COVID-19 move?
A.Slowly. B.Quickly. C.Difficultly. D.Hardly.
(2)Which one is NOT suitable for washing hands?
A.Wash hands for 3 seconds.
B.Use running water to wash hands
C.Wash hands after coughing.
D.Wash hands before your meals.
(3)Which picture shows the good distance when talking with others according to the passage?
A. B.
C. D.
(4)Why may these rules remain necessary in the future?
A.To remember COVID-19. B.To keep healthy habits.
C.To keep away from others. D.To protect other people.
(5)What's the best title for the passage?
A.New Disease in 2020 B.Keeping Right Distance
C.Washing Hands Often D.New Rules in Everyday Life
A kid walked into a candy store with his mom. "There are so many candies. What should I choose? Mom, can you give me some suggestions?" asked the boy.
"Choose your favorite," his mom said.
"These are my favorites. No, wait. I like those better," the boy said to himself.
He walked around the store, picking up(拿起)bags and putting them back. He just couldn't decide what to buy.
"Come on, son! We have to go, or you'll be late for class." his mom said.
The boy ran around the store. All of the candies looked so good and he couldn't make a decision(决定).
At last, the mom got angry. She grabbed her son by the hand and they left the store. The young boy was really sad. He wanted all candies, but ended up with nothing because he couldn't choose just one.
We're all that boy. The world is that candy store. We have a lot of options(选择)in front of us, but if we don't make a decision, we will get nothing at last. Sometimes we worry about making the wrong decision. However, it is worse that we make no decision at all and end up going nowhere and doing nothing.
(1)What is the mother's advice for her son?
A.Choose his favorite candies. B.Come out of the store quickly.
C.Don't put back the candies. D.Don't be late for the class.
(2)The mother and her son went into the store on their way(to)________.
A.home B.school C.hospital D.restaurant
(3)What does the underlined word "grabbed" mean in Chinese?
A.抓住 B.背上 C.喊叫 D.劝说
(4)How did the boy feel when leaving the store?
A.Angry. B.Excited C.Unhappy. D.Funny.
(5)The writer wants to tell us ________.
A.eating too many candies is bad
B.making the wrong decision is sad
C.following mother's advice is necessary
D.making your own decision is important
The sun bear is the smallest bear, with a body length of 48 to 60 inches. Sun bears prefer rainforests. They are believed to sleep in trees. The sun bear is not a big meat-eater. The sun bear often uses its long tongue(舌头)for eating termites(白蚁).
The name sun bear comes from the pale circle on its chest(胸膛). They have short, black fur with a golden or white horseshoe shape on their chest. It is also known as "honey bear" because of its love for the sweet food.
With only 600 to 1,000 left in the wild in the rainforests of South Asia, it is in danger.
People are cutting down trees and using the land for farming. So the rainforests where the sun bear lives are becoming smaller and smaller. Sun bears are killed because their meat is delicious and parts of their body can be made into traditional medicine. People also like to keep young sun bears as pets and kill the mother bears. So the sun bear needs our help.
(1)A sun bear's body length is most likely ________.
A.6 inches B.18 inches C.52 inches D.160 inches
(2)The sun bear uses its tongue to ________.
A.eat food B.climb trees C.catch birds D.clean its body
(3)People call it sun bear because of ________.
A.its body length B.its living place
C.its favorite food D.its feature on the chest
(4)The sun bear is becoming fewer in number because ________.
①people cut down trees in the rainforests
②people get medicine from the rainforests
③people kill the sun bears for meat
④people keep the sun bears as pets
A.①②③ B.②③④ C.①③④ D.①②④
(5)What may the next part of the passage talk about?
A.Where to find the sun bears.
B.How to protect the sun bears.
C.Why the sun bears are fewer and fewer.
D.When the sun bears will die out.
On the morning of Nov. 24, the Chang'e 5 lunar probe was sent up. The mission(任务)lasted about 23 days. It arrived on the moon on Dec.1. During the landing, cameras took pictures of the surface and sent them back to Earth. It made China the third country to bring rocks and soil back from the moon.
The Chang'e 5 mission is special for several reasons. It's China's first sample(样本)return mission. This means that the Chang'e 5 probe will collect samples of the moon's soil and rocks. The last lunar sample return mission was the former Soviet Union's(前苏联的)Luna 24 mission in 1976. The former Soviet Union brought back 330g of lunar soil samples, while Chang'e 5 came back with about 2,000g of lunar samples. Chang'e 5 doesn't need a return cabin(舱), so this lets it carry heavier samples.
Chang'e 5's lunar landing site(着陆点)is the Ocean of Storms. It's on the near side of the moon. No probes have visited this site before. The new samples will help us learn more about the moon's history.
(1)The Chang'e 5 special mission was to ________.
A.take photos of the earth B.collect the moon's soil
C.carry something to the moon D.find out the landing site
(2)The samples returned to Earth on ________.
A.Nov.24 B.Nov.30 C.Dec.1 D.Dec.17
(3)Why could the Chang'e 5 bring back heavier samples?
A.It was sent up in China. B.It needn't fly back too fast.
C.It doesn't need a return cabin. D.It landed on Ocean of Storms.
(4)Which of the following is TRUE about the Chang'e 5 lunar probe?
A.It has a better return cabin.
B.It landed on the far side of the moon.
C.It didn't take photos of earth.
D.It is its first time to collect sample.
(5)In which part of a newspaper can you read the passage?
A.Sport. B.Science. C.Health. D.History.
四、五选五
阅读下面短文,从短文后所给的五个选项中选出能填入短文空白处的最佳选项,使短文通顺、连贯,意思完整。
I'm Gina.(1)________ So I joined the music club.
Now I can play the piano well. Also, I like playing the violin, and I can sing.(2)________ Can you guess what I want to be when I grow up?
(3)________ I like to play the piano because playing the piano always keeps me cool when I am not happy. I like playing pop music, and I also like listening to classical music.
I would like to be a pianist, and I want to play classical music in concerts. I hope people will go to my concerts. I want to make much money.(4)________
If want to become a musician, I must practice very hard and do well in all the music tests. I must work hard. (5)________ I believe my dream will come true.
A. And I want to give some money to poor people.
B. I was interested in music at early age.
C. But playing the piano is my favorite.
D. And I'm sure I can be a musician.
| E. I wanted to be a musician. |
根据情景提示,完成下列各题。
(1)你觉得刚才对Kangkang说的话不妥,可以这样表达歉意:
Kangkang, ________ for what I said.
(2) 打电话时你想留个口信,可以这样问:
________?
(3)Helen生病了,你想建议她好好休息,可以这么说:
________, Helen.
(4)你告诉Tom你无法观看演唱会,他可能会这么感叹:
________!
(5)你想知道对方为什么这么想,可以这样问:
________?
六、看图写话
根据每小题所提供的图画情景和提示词,写出一个与图画情景相符的句子。
(1)
next Sunday ________
(2)
be good at ________
(3)
used to, like ________
(4)
than ________
(5)
this time yesterday ________
七、语法填空
阅读下面短文,根据语境、音标或所给单词的提示,在每个空格内填入一个适当的词。
Everyone is surprised when they see Doreen Hynd. She is 93 years old, but she looks so(1)________ /ˈæktɪv/ and cheerful. "Tai chi is such a gift. That's where my good health comes(2)________." Hynd always said.
Doreen Hynd began learning tai chi in(3)________ 1980s at Sydney University. In 1984, Hynd moved to the United States and(4)________(meet)Sophia Delza. Delza spent many years in China(5)________(study)tai chi.
After Delza passed away in 1996, Hynd decided to promote(推动)tai chi(6)________ /ˈkʌltʃə(r)/ like her teacher and started to teach in New York.
"A lot of the classes that I am teaching are for old people, and it is one of the most exciting(7)________(thing)in my life," Hynd said.
(8)________ /ˈdjʊərɪŋ/ her over 20 years of teaching the art, miracles(奇迹)have happened. One of her students started to bring(9)________(he)heart health back after practicing tai chi with her.
Hynd taught tai chi not only in the high school(10)________ also in middle school, and she was very glad about that.
八、书面表达
假如你是李华,你的笔友Peter来信向你了解中学生课后使用手机的情况。请你根据他的来信写一封回信。
Dear Li Hua,
I am doing a survey(调查)on how middle school students use smart phones after school. Could you tell me what you often do on the smart phone in your free time? And could you give me some advice on how to use smart phones in the right way?
Please write back soon.
Yours,
| Peter |
1. 词数80左右;回信开头、结尾已给出,不计人总词数;
2. 意思清楚,表达通顺,行文连贯,书写规范。
Dear Peter,
I'm glad to hear from you.
________
Best wishes!
Yours,
| Li Hua |
2020-2021年福建省龙岩市某校八年级(上)期末教学质量抽查英语试卷
一、单选题
1.
【答案】
B
【考点】
不定冠词
【解析】
此题暂无解析
【解答】
B 考查不定冠词。句意:——亨利是我们班学习最努力的。——是的,他是我们所有人的一个榜样。分析可知,此处是example第一次出现,泛指“一个(榜样)”,且空后的example以元音音素开头,应用不定冠词an。故选B。
2.
【答案】
C
【考点】
反身代词
【解析】
此题暂无解析
【解答】
C 考查反身代词。句意:——妈妈,或许在英语学习上,我跟不上我的同学。 ——不要担心。相信你自己。A 它;B 我们;C 你自己。根据孩子的担忧Maybe I can't keep up with my classmates in English learning以及妈妈的答语Don't worry.可知,此处是妈妈在安慰鼓励孩子“相信你自己”,所以空处应用反身代词yourself。故选C。
3.
【答案】
B
【考点】
介词辨析
【解析】
此题暂无解析
【解答】
B 考查介词辨析。句意:健康的饮食习惯可以保护你不患心脏病。protect...from...“保护……不受……”是固定短语。介词from符合语境。故选B。
4.
【答案】
A
【考点】
其他动词短语
【解析】
此题暂无解析
【解答】
A 考查动词短语辨析。句意:作为学生,我们要对吸烟和喝酒说不。A. say no to对……说不,拒绝;B. say hello to和某人打招呼,向……问好;C. say sorry to对……说对不起。根据空后的smoking and drinking可知,此处表示要对吸烟和喝酒说不,故选A。
5.
【答案】
C
【考点】
名词辨析
【解析】
此题暂无解析
【解答】
C 考查名词辨析。句意:今年,许多医生成为了英雄,因为他们在COVID-19的爆发中尽力挽救人们的生命。A.朋友;B.工人;C.英雄。根据空后的because they are trying their best to save people's lives during the breakout of COVID-19.可知,尽力挽救人们的生命的医生应是英雄,其它选项均不符合语境,故选C。
6.
【答案】
B
【考点】
形容词的比较级和最高级
【解析】
此题暂无解析
【解答】
B 考查形容词的比较级。句意:——妈妈,这件外套对我来说太短了。你能给我买一个更长一点的吗?——好的,亲爱的。A 长的;B 更长的;B 最长的。根据前句the coat is too short for me.可知,此处暗含旧外套和新外套的对比,空处应是表示买一个“更长的”,应用形容词的比较级。故选B。
7.
【答案】
A
【考点】
感叹句
【解析】
此题暂无解析
【解答】
A 考查感叹句。句意:——我国成功发射了北斗卫星导航系统的最后一颗卫星。——这是多么令人兴奋的消息!英语中的感叹句一般由what和how来引导,其句型是“How+形容词/副词+主语+谓语!”、以及“What+a/an+形容词+可数名词单数+主语+谓语!”、“What+形容词+不可数名词/可数名词复数+主语+谓语!”。此感叹句的核心词是不可数名词news,所以空处应用What。故选A。
8.
【答案】
B
【考点】
动名词
【解析】
此题暂无解析
【解答】
B 考查动名词。句意:——Alex,你介意关上窗户吗?天气有点冷。——好的。我马上就关。mind doing sth.“介意做某事”为固定短语,所以空处应用动名词形式。故选B。
9.
【答案】
C
【考点】
情态动词
【解析】
此题暂无解析
【解答】
C 考查情态动词辨析。句意:——我必须现在把书还给你吗?——不,你不需要。你可以明天再还。A 不能;B 禁止;C 不需要。根据答句后句You can do it tomorrow.可知,空处应是表达你不需要现在还。以must开头的一般疑问句,否定回答通常用needn't或don't have to。结合选项,故选C。
10.
【答案】
A
【考点】
V.+up
【解析】
此题暂无解析
【解答】
A 考查动词短语辨析。句意:如果你想保持苗条和健康,你应该先放弃甜食。A.放弃;B.热身;C.张贴。根据前句If you want to keep thin and healthy“如果你想保持苗条和健康”可知,应该要放弃吃甜食。故选A。
11.
【答案】
B
【考点】
动词辨析
【解析】
此题暂无解析
【解答】
B 考查动词辨析。句意:——这道题对我来说太难了。——不要担心。让我帮你解决它。A 回答,通常与question搭配;B 解决,通常与problem搭配;C 找到。根据前句The problem is too difficult for me.(这道题对我来说太难了。)可知,此处表示让我帮你解决它。solve符合语境。故选B。
12.
【答案】
A
【考点】
副词辨析
【解析】
此题暂无解析
【解答】
A 考查副词辨析。句意:——你们昨天去参观博物馆了吗?——不,我们改变了想法,改去剧院了。A.相反,代替;B.足够地;C.仍然。根据we changed the idea可知,此处表示“没有去博物馆,而是去了剧院”,用instead符合语境。故选A。
13.
【答案】
C
【考点】
过去进行时
【解析】
此题暂无解析
【解答】
C 考查过去进行时。句意:对不起,我没看见你,因为我正在画画。根据前句I didn't see you可知,没看见你是因为我当时正在画画,应用过去进行时:was/were doing,主语I为第一人称,be动词应用was。故选C。
14.
【答案】
B
【考点】
动词辨析
同义词、近义词的辨析
【解析】
此题暂无解析
【解答】
B 考查动词辨析。句意:——玛丽亚,你能把你的自行车借给我吗?——对不起,我在用。你可以问汤姆。borrow借用,借入;lend借给,借出;keep保持。根据空后的me your bike可知,此处表示“把你的自行车借给我”,对于对方来说是借出,应用lend。故选B。
15.
【答案】
A
【考点】
使役动词
动名词
【解析】
此题暂无解析
【解答】
A 考查使役动词和动名词。句意:——看!婴儿在哭。——请做点什么让他别哭了。make sb do sth“使/让某人做某事”为固定短语,可排除C;stop to do sth“停下来去做另一件事”,stop doing sth“停止正在做的事”,根据Look! The baby is crying.可知,此处是指“停止哭”,应用stop crying。故选A。
二、完形填空
【答案】
C
B
A
A
C
C
A
B
B
C
【考点】
记叙文完形
学习教育类
【解析】
此题暂无解析
【解答】
(1)C 考查动词辨析。A.得到;B.有;C.给。根据空后的free one-on-one online tutoring(辅导)to them可知,此处是指她“给”来自贫困家庭的孩子提供免费的一对一在线辅导。give sth. to sb.“给某人某物”为固定短语。
(2)B 考查形容词辨析。A.无聊的;B.感到惊讶的;C.兴奋的。根据空后的to find that children from poor families had a harder time keeping up their grades than other students.可知,此处表示她“惊讶地”发现来自贫困家庭的孩子比其他学生更难保持他们的学习成绩。
(3)A 考查名词辨析。A.计划;B.时间;C.梦想。根据空后的on a mobile phone app以及下文Twenty poor students now get(4)________ from teachers six days a week.可推知,此处表示她和她的同学在一个手机应用程序上创建了一个教学“计划”。a lesson plan“教学计划、教案”为固定短语。
(4)A 考查名词辨析。A.课;B.信;C.礼物。根据下文Li(5)________ tutors eight students. Her lessons often(6)________ from 30 minutes to a full hour.可知,此处表示学生们每周跟着老师上六天“课”。
(5)C 考查代词辨析。A.我自己;B.他自己;C.她自己。根据下文Her lessons often(6)________from 30 minutes to a full hour.可知,此处是指李晓琳“自己”辅导八名学生,根据上下文可知,李晓琳是女性,所以此处应用herself。
(6)C 考查动词辨析。A.花费;B.使得;C.持续。根据空后的from 30 minutes to a full hour可推知,此处意为她的课经常“持续”30分钟到一个小时。
(7)A 考查介词辨析。prevent sb. from doing sth.“防止/阻止某人做某事”为固定短语,所以此处应用介词from。
(8)B 考查名词辨析。A.爱好;B.兴趣;C.习惯。根据上文In order to prevent students(7)________ getting bored while taking online classes.可知,此处是指提升学生们的“兴趣”。
(9)B 考查连词辨析。A.因为;B.而(对比两件事物);C.所以。根据空前的one child to choose a word and perform an action以及空后的another student guesses which word it is可知,前后部分之间是“对比”关系,应用while连接。
(10)C 考查副词辨析。A.坚定地;B.沉重地;C.勇敢地。根据下文In short, don't let the students feel frustrated(受挫的).可知,此处表示慢慢地辅导可以帮助学生“勇敢地”面对困难。
三、阅读理解
【答案】
B
A
C
B
D
【考点】
细节理解题
说明文阅读
日常生活类阅读
推理判断题
标题归纳题
【解析】
此题暂无解析
【解答】
(1)B 细节理解题。根据第一段The disease moved fast because people can catch it from one another and many don't even know they have it.可知,COVID-19传播很迅速。
(2)A 细节理解题。根据Wash your hands often部分第一条Make sure you wash your hands for at least 20 seconds.可知,洗手至少洗20秒,所以A项:洗手3秒钟。是不合适的。
(3)C 细节理解题。根据Keep distance(距离)from others部分第二条Outside your home: Keep at least 1 meter of distance from other people.可知,在室外要与他人保持至少1米的距离,C选项显示了与他人交谈时的合适距离。
(4)B 推理判断题。根据最后一段In the future, the virus may no longer be a problem. But some of these rules may remain(保留)necessary.可知,在未来病毒可能不再是一个问题。但其中一些规则可能仍然是必要的。并结合常识可推知,这些规则在未来仍然有必要是因为我们应该保持健康的习惯。
(5)D 标题归纳题。通读全文可知,文中主要介绍了因为疫情而产生的日常生活中的新规则,所以这篇文章最好的标题是“New Rules in Everyday Life日常生活中的新规则”。
【答案】
A
B
A
C
D
【考点】
细节理解题
记叙文阅读
人生感悟类阅读
词义猜测题
推理判断题
【解析】
此题暂无解析
【解答】
(1)A 细节理解题。根据第二段"Choose your favorite," his mom said.可知,母亲给儿子的建议是选择他最喜欢的糖果。
(2)B 细节理解题。根据第五段"Come on, son! We have to go, or you'll be late for class." his mom said.可知,母亲和儿子是在去学校的路上走进了商店。
(3)A 词义猜测题。上文提到儿子犹豫不决导致母亲生气,根据倒数第二段She grabbed her son by the hand and they left the store.中的by the hand以及left the store可推知,此处应是表示妈妈抓住儿子的手离开了商店。所以划线词应是意为“抓住”。
(4)C 细节理解题。根据倒数第二段The young boy was really sad.可知,离开商店的时候男孩是不开心的。
(5)D 推理判断题。根据最后一段Sometimes we worry about making the wrong decision. However, it is worse that we make no decision at all and end up going nowhere and doing nothing.可知,作者提出不做任何决定比做出错误的决定更糟糕,由此可推知,作者想告诉我们,自己做决定很重要。
【答案】
C
A
D
C
B
【考点】
细节理解题
说明文阅读
科普知识类阅读
推理判断题
【解析】
此题暂无解析
【解答】
(1)C 细节理解题。根据第一段The sun bear is the smallest bear, with a body length of 48 to 60 inches.并结合选项可知,太阳熊的体长很可能是52英寸。
(2)A 细节理解题。根据第一段The sun bear often uses its long tongue(舌头)for eating termites(白蚁).可知,太阳熊用它的舌头吃食物。
(3)D 细节理解题。根据第二段The name sun bear comes from the pale circle on its chest(胸膛). They have short, black fur with a golden or white horseshoe shape on their chest.可知,人们叫它太阳熊是因为它胸部的特征。
(4)C 细节理解题。根据最后一段People are cutting down trees and using the land for farming. So the rainforests where the sun bear lives are becoming smaller and smaller. Sun bears are killed because their meat is delicious and parts of their body can be made into traditional medicine. People also like to keep young sun bears as pets and kill the mother bears.可知,因为人们在热带雨林中砍伐树木、杀死太阳熊吃肉以及把太阳熊作为宠物饲养,所以太阳熊的数量正在减少。
(5)B 推理判断题。根据最后一段So the sun bear needs our help.可知,文章最后提到太阳熊需要我们的帮助,由此可推知,这篇文章的下一部分可能会谈论如何帮助、保护太阳熊。
【答案】
B
D
C
D
B
【考点】
细节理解题
说明文阅读
科普知识类阅读
推理判断题
文章出处题
【解析】
此题暂无解析
【解答】
(1)B 细节理解题。根据第二段It's China's first sample(样本)return mission. This means that the Chang'e 5 probe will collect samples of the moon's soil and rocks.可知,嫦娥五号的特别任务是收集月球上的土壤。
(2)D 推理判断题。根据第一段On the morning of Nov. 24, the Chang'e 5 lunar probe was sent up. The mission(任务)lasted about 23 days.可知,11月24日上午,嫦娥五号月球探测器发射升空。任务持续了大约23天。由此可推知,这些样本于12月17日返回地球。
(3)C 细节理解题。根据第二段Chang'e 5 doesn't need a return cabin(舱), so this lets it carry heavier samples.可知,嫦娥五号能带回更重的样本是因为它不需要返回舱。
(4)D 细节理解题。根据第二段It's China's first sample(样本)return mission.可知,嫦娥五号任务是中国首次样品返回任务,也就是说,这是嫦娥五号第一次采集样本。D项表述正确。
(5)B 文章出处题。通读全文可知,本文主要介绍了嫦娥五号执行样品采集任务的时间、结果以及意义等,由此可推知,你可以在报纸的科学部分读到这篇文章。
四、五选五
【答案】
B ,C ,E ,A,D
【考点】
五选五阅读
【解析】
此题暂无解析
【解答】
(1)B 根据下句So I joined the music club.所以我加入了音乐俱乐部。可知,空处应是表示加入音乐俱乐部的原因,B选项:我很小的时候就对音乐感兴趣。呼应下文,符合语境。
(2)C 根据上文Now I can play the piano well. Also, I like playing the violin, and I can sing.现在我钢琴弹得很好。另外,我喜欢拉小提琴,我会唱歌。并结合下文提到的喜欢弹钢琴、想成为钢琴家可知,此处应是表示虽然爱好很多,但最喜欢弹钢琴,C选项:但是弹钢琴是我最喜欢的。承上启下,符合语境。
(3)E 根据上句Can you guess what I want to be when I grow up?你能猜出我长大后想做什么吗?可知,空处应是回答长大后想做什么,E选项:我想成为一名音乐家。承接上文,符合语境。
(4)A 根据上句I want to make much money.我想赚很多钱。可知,空处应是说明自己赚钱要做什么,A选项:我想给穷人一些钱。承接上文,符合语境。
(5)D 根据下句I believe my dream will come true.我相信我的梦想将会实现。可知,空处应是表达自己一定能成为想成为的人,D选项:我相信我能成为一名音乐家。呼应下文,符合语境。
五、情景交际
【答案】
(1)I'm sorry
(2)Can/May I leave a message
(3)You should/had better take/have a good rest
(4)What a pity
(5)Why do you think so
【考点】
其他情景交际题型
【解析】
此题暂无解析
【解答】
(1)I'm sorry 根据语境可知,此处是向对方表达歉意,可以用固定短语be sorry for...“为……感到抱歉”,此句主语I为第一人称,be动词应用am。故答案为I'm sorry。
(2)Can/May I leave a message 根据语境提示可知,请求许可应用情态动词can或may,leave a message“留口信”为固定短语。故答案为Can/May I leave a message。
(3)You should/had better take/have a good rest 根据语境可知,此处表达的是建议对方做某事,应用You should/had better do sth“你应该/最好做某事”;take a good rest=have a good rest“好好休息”为固定短语,故答案为You should/had better take/have a good rest。
(4)What a pity 根据语境提示可知,当你告诉Tom你无法观看演唱会时,他应该会感到很可惜、很遗憾,应用固定句式what a pity!“多可惜啊!好遗憾啊!”故答案为What a pity。
(5)Why do you think so 根据语境提示可知,你想知道对方为什么这样想,应该用why引导的特殊疑问句,think so“这样想,这样认为”,故答案为Why do you think so。
六、看图写话
【答案】
(1)They are going to/will plant trees next Sunday.
(2)The boy is good at flying kites.
(3)He used to like listening to music.
(4)Tom's bag is bigger than Jim's./ Jim's bag is smaller than Tom's.
(5)My mother was cooking at this time yesterday.
【考点】
看图写话
【解析】
此题暂无解析
【解答】
(1)They are going to/will plant trees next Sunday. 根据图片及所给提示可知,此处应是表达他们下星期天将要去种树,时态应用一般将来时:be going to/will+动词原形,plant trees“植树,种树”。故答案为:They are going to/will plant trees next Sunday.
(2)The boy is good at flying kites. 根据图片及所给提示可知,此处应是表达这个男孩擅长放风筝,此句描述的是客观事实,应用一般现在时;be good at doing sth“擅长做某事”,The boy为第三人称单数,be动词应用is;fly kites“放风筝”。故答案为:The boy is good at flying kites.
(3)He used to like listening to music. 根据图片及所给提示可知,此处应是表达他过去喜欢听音乐。used to do sth“过去常做某事”,like doing sth“喜欢做某事”,listen to music“听音乐”。故答案为:He used to like listening to music.
(4)Tom's bag is bigger than Jim's./ Jim's bag is smaller than Tom's. 根据图片及所给提示可知,此处应是表达汤姆的书包比吉姆的大或吉姆的书包比汤姆的小,应用比较级来表达:be+形容词比较级+than“比某物更……”;big“大的”,small“小的”。故答案为:Tom's bad is bigger than Jim's./ Jim's bag is smaller than Tom's.
(5)My mother was cooking at this time yesterday. 根据图片及所给提示可知,此处应是表达昨天这个时候我妈妈正在做饭,时态应用过去进行时:was/were doing,主语My mother为第三人称单数,be动词应用was;cook“做饭”;at this time yesterday“在昨天这个时候”。故答案为:My mother was cooking at this time yesterday.
七、语法填空
【答案】
(1)active,(2)from,(3)the,(4)met,(5)studying,(6)culture,(7)things,(8)During,(9)his,(10)but
【考点】
其他介词
定冠词
一般过去时
动名词
可数名词及其单复数
物主代词
表转折的连词
语音
语法填空
【解析】
此题暂无解析
【解答】
(1)active 考查语音。空处位于系动词looks之后作表语,根据音标可知,形容词active“积极的”符合语境。故填active。
(2)from 考查介词。come from“源自,来自”为固定短语。故填from。
(3)the 考查定冠词。in+the+1980s,表示“在二十世纪八十年代”,所以空处应用定冠词the。故填the。
(4)met 考查一般过去时。分析可知,空处动词和前面的moved并列作谓语,形式应保持一致,所以空处动词meet也应用过去式形式。故填met。
(5)studying 考查动名词。spend some time in doing sth.“花时间做某事”为固定搭配,介词in后跟动名词形式作宾语。故填studying。
(6)culture 考查语音。空处与空前的tai chi一起作动词promote的宾语,应用名词形式。根据音标可知,名词culture“文化”符合语境。故填culture。
(7)things 考查可数名词复数。one of+可数名词复数形式“……之一”,所以空处名词应用复数形式。故填things。
(8)During 考查语音。根据空后的her over 20 years of teaching the art可知,此处是介词短语,结合音标提示可知,介词during“在……期间”符合语境,且空处位于句首首字母应大写,故填During。
(9)his 考查形容词性物主代词。空处修饰名词短语heart health作定语,应用形容词性物主代词。故填his。
(10)but 考查连词。分析句子结构可知,此处为固定搭配not only...but also...“不但……而且……”,所以空处应用连词but。故填but。
八、书面表达
【答案】
Dear Peter,
I'm glad to hear from you.
The smart phone makes our life more colorful. I often use it to download useful information and chat with my friends. I also listen to music or play games on the Internet. What's more, shopping online is easy and interesting.
However, not everything on the smart phone is good for us students. We should use it safely. And we shouldn't spend too much time on it.
So I'm sure the smart phone is good for us if we use it properly.
Best wishes!
Yours,
Li Hua
【考点】
应用文
提纲作文
【解析】
此题暂无解析
【解答】
Dear Peter,
I'm glad to hear from you.
The smart phone makes our life more colorful. I often use it to download useful information and chat with my friends. I also listen to music or play games on the Internet. What's more, shopping online is easy and interesting.
However, not everything on the smart phone is good for us students. We should use it safely. And we shouldn't spend too much time on it.
So I'm sure the smart phone is good for us if we use it properly.
Best wishes!
Yours,
Li Hua下载本文