视频1 视频21 视频41 视频61 视频文章1 视频文章21 视频文章41 视频文章61 推荐1 推荐3 推荐5 推荐7 推荐9 推荐11 推荐13 推荐15 推荐17 推荐19 推荐21 推荐23 推荐25 推荐27 推荐29 推荐31 推荐33 推荐35 推荐37 推荐39 推荐41 推荐43 推荐45 推荐47 推荐49 关键词1 关键词101 关键词201 关键词301 关键词401 关键词501 关键词601 关键词701 关键词801 关键词901 关键词1001 关键词1101 关键词1201 关键词1301 关键词1401 关键词1501 关键词1601 关键词1701 关键词1801 关键词1901 视频扩展1 视频扩展6 视频扩展11 视频扩展16 文章1 文章201 文章401 文章601 文章801 文章1001 资讯1 资讯501 资讯1001 资讯1501 标签1 标签501 标签1001 关键词1 关键词501 关键词1001 关键词1501 专题2001
2021年福建省中考英语试卷和答案
2025-09-26 21:54:26 责编:小OO
文档
2021年福建省中考英语试卷

一. 选择填空 (共 15 小题;每小题1分, 满分 15 分)从每小题所给的 A、B、C三个选项中, 选出可以填入空白处的最佳选项。

1.(1分)— Yuan Longping was __________ great scientist.

— So he was.He made great contributions to human beings.

A.a    B.an    C.the

2.(1分)— Excuse me,where is Xingguang Theatre?

— Go along this road to the end,and you'll find ___________ on your left.

A.it    B.any    C.one

3.(1分)— Could you tell me the ____________ of the sweater?

— Yes.It's ¥125.

A.color    B.price    C.shape

4.(1分)Children usually play this kind of word game ____________ than grown﹣ups.

A.well    B.better    C.best

5.(1分)According to the new regulation(规定),school students _________ take their cell phones to the classroom.

A.wouldn't    B.needn't    C.mustn't

6.(1分)一___________do you play sports,Ella?

— Every day.It's necessary for us to play sports an hour a day at school.

A.How much    B.How often    C.How long

7.(1分)Photos are __________,but they say a lot about our lives.

A.special    B.strange    C.silent

8.(1分)Hurry up!Mr.Brown ___________ for us in the meeting room at the moment.

A.is waiting    B.will wait    C.waited

9.(1分)—I haven't _______________ your phone number yet.Could you say it again?

— Certainly.It's 8250﹣2336.

A.put up    B.written down    

C.thrown away

10.(1分)________ fire,we should stay calm and leave as quickly as possible.

A.In case of    B.In need of    

C.In search of

11.(1分)Many research labs ________in the next 5 years to develop science and technology in China.

A.are building    B.will be built    

C.were built

12.(1分)Our school has held many activities ____ the 100th birthday of the Communist Party of China.

A.celebrate    B.celebrated    

C.to celebrate

13.(1分)Nowadays you are supposed to have your temperature taken _______ you enter the school.

A.before    B.after    C.until

14.(1分)We all miss Wu Mengchao __________saved thousands of lives in his medical work.

A.which    B.what    C.who

15.(1分)— Do you know _______________?

— Sure.On May 15th.

A.where China's Tianwen﹣1 probe landed    

B.how China's Tianwen﹣1 probe landed on Mars    

C.when China's Tianwen﹣1 probe landed on Mars

二. 完形填空 (共 10 小题;每小题1. 5分, 满分 15 分)阅读下面短文, 从每小题所给的 A、B、C 三个选项中, 选出可以填入空白处的最佳选项。

16.(15分)Bex Lindsay's dream was to be a host.From a young age,she was very(1)   in radio.In her childhood she often pretended(假装)to host her own shows on Bex Radio while(2)    her parents' CDs.At that time Lindsay wanted very much to work at Fun Kids,a radio station(3)    young listeners,so she sent them a strange recording,hoping to be accepted.

     "In the old host﹣to﹣be performance,the final thing you were(4)    to do was to jump on a trampoline(蹦床) while interviewing(5)   ,"she told the reporter, "I didn't have a trampoline and I didn't want to do it in front of anyone else,so I interviewed myself while jumping on my bed,having the recording made. "

     Lindsay's recording really(6)    and she was asked to host the Sunday breakfast show.Now she hosts a popular program and she loves radio more than ever.She says, "My(7)    as the host is kind of to be a listener,so I will ask questions that other people would want to ask. "

     When she is asked how she has been(8)   ,Lindsay says, "First of all,keep the dream in your mind and(9)   give up. "She adds, "Hosting isn't about how high up in the world you are;its about having a good(10)    and a good idea.Go and do it. "

(1)A.strict

B.activeC.interested
(2)A.playing

B.copyingC.making
(3)A.to

B.forC.with
(4)A.warned

B.paidC.required
(5)A.everybody

B.somebodyC.nobody
(6)A.spread

B.workedC.prepared
(7)A.role

B.opinionC.message
(8)A.careful

B.helpfulC.successful
(9)A.never

B.almostC.already
(10)A.song

B.voice

C.sleep
三. 阅读理解 (共两节, 25 小题;满分 45 分)阅读下列短文, 根据短文内容, 从题中所给的A、B、C、D 四个选项中, 选出最佳选项。(共20 小题;每小题10分, 满分 40 分)

17.(10分)

Get inspired by these apps and enter a competition organized by the Voda Foundation with your  school or community group for the chance to win a prize.We are looking for smart creators to design (设计)an app to help communities meet with the challenges (挑战) they face.Now take a look at the apps for inspiration!

This is a great app for anyone wanting to learn a new language.You'll pick up lots of words in no time.

Do you want to make new friends in your community?It can help you discover lots of local activities from sports clubs to art classes.

Do you want to learn more about the world?This app has you covered.You can fly all around a 3 D world and find out about its different parts and environments,meeting people and wildlife along the way.

This helps you reduce(减少)waste by sharing unwanted food and other things with neighbors — exactly the kind of community app you could design.Download it and your family can do their bit for the environment.

To sign up,visit communitytoday.com.

(1)How many apps are shown in the text?    

A.3.

B.4.

C.5.

D.6.

(2)With the help of the app duolingo,you can     .

A.learn Japanese

B.reduce waste

C.cover the news

D.make some friends

(3)Which app will you choose if you want to visit places of interest?    

A.

B.

C.

D.

 (4)Where is the text most probably from?    

A.A story book.

B.A science website.

C.A travel guide.

D.A film magazine.

(5)The writer lists the apps in order to     .

A.show a result

B.have a discussion

C.give some reasons

D.provide some examples

18.(10分)Ten﹣year﹣old Orion Jean has always known that kindness is important.He often practiced it by volunteering with his family.Last year,after entering the National Kindness.

     Speech Competition,he became crazy about it.Now he works to spread kindness everywhere through projects that help others.He calls his campaign(活动)the Race to Kindness.

     When a teacher told him about the competition,Orion had only 24 hours to write,memorize,and record his speech.In it,he talked about the importance of kindness.

     "Kindness is like spreading hugs around the world. "Orion said.He encouraged listeners to join him in doing small,kind acts for others.

      Orion's speech won the competition.He used his $500 prize to support his first Race to Kindness project,a toy drive for a local children's hospital.He collected 619 toys.After that,Orion wanted to make an even bigger impact(影响).Working with others,he packed meal bags for people in need with a kind message in each bag.Orion also organized several events in his community.In all,he collected more than 100,000 meals!

      Orion believes that everyone wins this race.He says, "If you're kind to someone else,it can make their day brighter and inspire them to pass on kindness.And then it just grows and grows,and it can make the world a better place. "

(1)Why did Orion start his campaign?    

A.To spread kindness.

B.To win the competition.

C.To take part in a race.

D.To volunteer with his family.

(2)What does the underlined word "it" in Paragraph 2 probably refer to?    

A.The competition.

B.The world.

C.His speech.

D.His campaign.

(3)Which of the following has something to do with Orion's campaign?    

A.

B.

C.

D.

 (4)What did Orion do for his campaign?    

A.Joined in a competition.

B.Recorded his speech.

C.Built a hospital.

D.Collected over 100,000 meals.

(5)What's the main idea of the last paragraph?    

A.Practice makes perfect.

B.One is never too old to learn.

C.Believing in yourself is the first step to success.

D.Roses given to others,sweet smell left in your hand.

19.(10分)In recent years,there have been many films about robots trying to take over the world.Studies show that up to 20 million factory jobs worldwide could be taken by robots in the next 10 years.Some people are worried about what might happen in the future.

     On 8th September,2020,The Guardian published(发表)an article written by a robot called GPT﹣3.It wrote that "robot" comes from the Greek word for "slave"(奴隶)and humans have nothing to fear from robots,which are only here to help humans.However,the fact that a robot could write such an article has made some people feel even more uneasy.Where is the robot technology heading?Can robots and humans work together?

     YES — they're here to help humans.Robots are created by humans for humans.Robots take on jobs that are too dangerous for people to do by themselves.Although robots might take some people's jobs,they will create new types of work,and they will possibly create more jobs than they take away.Besides,robots' programming could actually make them more trustworthy than humans,because they are not influenced by feelings.

       NO — humans should not trust robots.Robots are already taking over the world.Jobs that used to be done by human beings are now being taken by robots.Although robots are under our control now,that might not always be the case.An experiment in Switzerland found that some robots had learnt how to lie to each other.With the development of AI(人工智能),robots could start to act in their own interests.Wherever possible,humans should do things themselves.

      What's your opinion on this matter?

(1)What language does the word "robot" come from?    

A.Greek.

B.English.

C.German.

D.French.

(2)When learning that GPT﹣3 could write an article,some people feel     .

A.angry

B.excited

C.nervous

D.relaxed

(3)What advantage of robots is mentioned in the text?    

A.Acting in their own interests.

B.Developing filming technology.

C.Working with different feelings.

D.Doing unsafe work for humans.

(4)What can we learn from the text?    

A.GPT﹣3 will take over the world.

B.Some robots have learnt how to be lazy.

C.Robots are still under the control of humans now.

D.20 million people fear that they will lose their jobs.

(5)What would be the best title for the text?    

A.Will Robots Become Creative?

B.Should Humans Trust Robots?

C.Will Robots Do Harm to Humans?

D.Should Humans Do Things Themselves?

20.(10分)If you have to describe yourself to someone else,what will you say?It can be difficult to see yourself from the outside,but knowing who you are,namely self﹣awareness,can help you understand feelings and make friendships closer

    Self﹣awareness means having a good understanding of our own character,that is,having the ability to see ourselves clearly.If you're self﹣aware,you may know that you love playing an instrument because you do well in it,and music makes you happy,or that you prefer watching TV on your own because it helps you relax.

     Knowing what you like and dislike,what you do well in and what you find difficult allows you to make better decisions about friendships,schoolwork and so on.You learn to trust your own feelings more,which builds confidence(信心).The World Health Organization says self﹣awareness is one of ten important life skills that help young people live happier,healthier lives.Being self﹣aware doesn't mean only thinking of yourself.By understanding your own feelings,you will better understand other people too.

     How do you learn to be self﹣aware?It's a good way to ask questions.But ask yourself questions that start with "What" instead of "Why".So if you don't understand why you keep arguing with a friend,ask yourself what you disagree on instead of why you're arguing.

     Learning to be more self﹣aware is a skill,which means you learn it as you grow.So be bold and try out new things,like playing a new sport or listening to different kinds of music.Don't be afraid to dislike something— discovering what you find difficult is a key part of learning more about yourself.

(1)What is the second paragraph mainly about?    

A.What self﹣awareness is.

B.What true happiness is.

C.How to find true happiness.

D.How to develop self﹣awareness.

(2)Knowing yourself is important because    .

A.it'll make you think more of yourself

B.it'll make you perform better at school

C.it'll help you learn how to ask proper questions

D.it'll help you have a better understanding of others

(3)What does the underlined word ""bold" in the last paragraph probably mean in Chinese?    

A.努力的.

B.自豪的.

C.大胆的.

D.耐心的.

(4)What's one of the keys to becoming more self﹣aware?    

A.Being in high spirits.

B.Discovering your weak points.

C.Having a taste for pleasant music.

D.Learning to get along well with others.

(5)Which of the following is TRUE according to the text?    

A.It can be hard for you to know yourself well from others.

B.It takes a lot of time and energy to develop close friendships.

C.It is important and necessary for you to make a right decision.

D.It is a must to stick to your opinions when arguing with others.

四.第二节 阅读下面短文, 从短文后所给的五个选项中选出能填入短文空白处的最佳选项, 使短文通顺、连贯, 意思完整。(共1小题;每小题5分, 满分5分)

21.(5分)The only thing better than reading a good book is reading it with others.In a book club,a group of people choose a book that everyone will read separately and then discuss together.(1)    It's also a lot of fun to talk about what you're reading with friends.

    There are no rules of starting a book club.(2)   It's good to think ahead about how you'd like the book club to run and when and where you'll meet.

(3)    Think of eight to twelve people around your age.Perhaps encourage your friends to invite people who they know well but you haven't met.A book club can help you make friends.

     Second,having a subject can make the club receive more attention.You might want to read fantasy stories or science fiction(小说).(4)    If you take it in turns to choose the books you read,you might discover some great new books and authors too.

     Finally,make sure you read the book before the meeting.(5)   

    Actions speak louder than words.Try to start a book club of your own.

A.First,invite some friends to be your members.

B.Reading is not only something you enjoy by yourself.

C.A subject makes it easier to decide which books to read.

D.And then come to the meeting with questions to discuss.

E.The plan for it might well change,depending on the group.

五. 情景交际 (共5小题;每小题 2 分, 满分10 分)根据情景提示, 完成下列各题。

22.(2分)你想知道对方是否会唱英文歌,可以这样问:

                English songs?

23.(2分)英语课上老师问你最喜欢哪个季节,你可以这样回答:

                  .

24.(2分)你想知道 Alice 住在哪里,可以这样问:

                live,Alice?

25.(2分)售货员想知道你要买什么尺码的鞋子,她会这样问:

             of shoes would you like?

26.(2分)夜深了,你还没有上床睡觉,家人会这样对你说:

                 late.

六. 看图写话 (共5 小题;每小题 2 分, 满分10分)根据每小题所提供的图画情景和提示词, 写出一个与图画情景相符的句子。

27.(2分)lovely                     

28.(2分)homework,yesterday                    

29.(2分)be busy                    

30.(2分)since 2010                   

31.(2分)quiet,when                   

七. 短文填空 (共 10 小题;每小题10分, 满分10 分)阅读下面短文, 根据语境、音标或所给单词的提示, 在每个空格内填入一个恰当的词, 要求所填的词意义准确、形式正确, 使短文意思完整、行文连贯。

32.(10分)Tai chi is a symbol of Chinese culture.It was first(1)             (develop)in China as wushu,but it's becoming one of(2)            most popular sports around the world.It's practiced by over 100 million people in more than 150(3)             (country).

    Tai chi is a mix of breathing,meditation(冥想)and(4)             / sləʊ/ movements.As you make your movements,you breathe(5)            (deep) and naturally with meditation.This helps you(6)            /fri:/ yourself from relax and pressure(压力).

    Caitlin,a young German beginner,says, "Tai chi is a fun exercise,easy to learn,and you don't have to be good(7)             it to enjoy it.I love the feeling of calm I get from it. "

      It's best to learn tai chi from a teacher,so you can either look for local clubs(8)             ask at school about classes.You can also take an(9)             / ˌɒnˈlaɪn / class and try tai chi at home.

     It's a perfect way to help give you a sense of happiness and peace after(10)            (spend)a tiring day.It's worth a go,isn't it?

八. 书面表达(满分15 分)

33.(15分)假定你是学校英语报小记者李华,上周学校开展了"English Day"活动,请你根据下面的海报和学生参加活动的数据写一篇报道,介绍活动情况以及同学们的感受。词数 80 左右。

注意事项:

(1)必须包含提示内容,可适当发挥,开头已给出,不计入总词数;

(2)意思清楚,表达通顺,行文连贯,书写规范;

(3)请勿在文中使用真实的姓名和校名。

                                                            Our School English Day

    Our school English Day was a great success.

 答案 

一. 选择填空 (共 15 小题;每小题1分, 满分 15 分)从每小题所给的 A、B、C三个选项中, 选出可以填入空白处的最佳选项。

1.解析: ﹣﹣袁隆平是一位伟大的科学家。

﹣﹣他就是这样。他对人类做出了巨大的贡献。

答案 a一个,修饰以辅音音素开头的单词;an一个,修饰以元音音素开头的单词;the表示特指。这里泛指伟大的科学家。great是以辅音音素/ɡ/开头,用a修饰。

故选:A。

2.解析: ﹣打扰一下,星光剧院在哪里?

﹣沿着这条路走到尽头,你会在左边找到的。

答案 it它同类同物;any 一些;one一个,同类异物;此题根据语境:﹣打扰一下,星光剧院在哪里?﹣沿着这条路走到尽头,你会在左边找到的。故用it。

故选:A。

3.解析: ——你能告诉我毛衣的价格吗?

——是的。125元。

答案 color 颜色;price 价格;shape 形状。根据答语"— Yes.It's ¥125."可知,回答的是价格,因此问的是毛衣的价格。

故选:B。

4.解析: 孩子们通常比大人玩这种文字游戏玩得好。

答案 考查副词比较级。

根据句子并结合选项,可推测句意为孩子们通常比大人玩这种文字游戏玩得好。如果题干有明显的标志词,可以根据标志词状语确定词性和级别。根据题干标志词than意为"比",是比较级的标志,在句子中修饰实义动词play玩时应该用副词,副词well的比较级为better。

故选:B。

5.解析: 根据新规定,学生们禁止把手机带到教室。

答案 A将不会,B不必,C禁止,根据语境学生们是禁止把手机带到教室的,mustn't表示禁止,

故选:C。

6.解析: ——埃拉,你多久运动一次?

——每天。我们有必要在学校每天运动一小时。

答案 A.How much多少,提问不可数名词;B.How often多久一次,提问频度;C.How long多久,提问时段;根据Every day.可知问的是频度。

故选:B。

7.解析: 照片是无声的,但它们表达了很多关于我们生活的信息。

答案 special特殊的;strange奇怪的;silent沉默的、无声的。根据but they say a lot about our lives"但它们表达了很多关于我们生活的信息"可知,照片是"无声的"。

故选:C。

8.解析: 赶快!布朗先生此时正在会议室里等待我们。

答案 is waiting 现在进行时;will wait 一般将来时;waited 一般过去时。根据时间状语"at the moment"和语境"赶快!布朗先生此时在会议室里____我们。"可知,布朗先生正在等待,因此用现在进行时。

故选:A。

9.解析: —我还没有记下你的电话号码。你能再说一遍吗?

—当然。是8250﹣2336。

答案 put up提供;建造;举起;written down写下;thrown away扔掉。根据"你能再说一遍吗?"可知"我还没有记下你的电话号码"。

故选:B。

10.解析: 万一着火了,我们应该保持冷静,尽快离开。

答案 A万一,B需要,C寻找,根据汉语意思:万一着火了,我们应该保持冷静,尽快离开。in case of万一,

故选:A。

11.解析: 在未来5年内,中国将建立许多研究实验室来发展科学技术。

答案 当句子的主语是动作的承受者时,如果题干有时间状语in+段时间;可以根据这些时间状语来确定为一般将来时态的被动语态。一般将来时的被动语态结构形式:主语+be going to/will/shall(第一人称)+be+及物动词的过去分词。分析句子结构,根据时间状语in the next five years在未来5年内,可知句子用一般将来时;labs是"被建立"应用被动语态。B.will be built 将建成,一般将来时的被动语态结构形式;复合句意。A.are building 正在建造,是现在进行时态的构成形式;C.were built 建造了,一般过去时的被动语态结构形式。

故选:B。

12.解析: 我们学校举办了许多庆祝中国党100岁生日的活动。

答案 结合句意:我们学校举办了许多庆祝中国党100岁生日的活动。不定式作目的状语。

故选:C。

13.解析: 现在你应该在进入学校之前被量一下体温。

答案 before在......之前;after在......之后;until直到。根据you are supposed to have your temperature taken"你应该被量一下体温"可知,应该在进学校之前。

故选:A。

14.解析: 我们都怀念在医疗工作中救了数以千计生命的吴孟超。

答案 根据定语从句关系代词选择的原则,可知先行词"Wu Mengchao "是治病救人的医生,在从句中作主语,因此应用关系代词who。

故选:C。

15.解析: —你知道中国的天问一号探测器什么时候登陆火星吗?

— 当然。5 月 15 日。

答案 根据题干 "Do you know _________?"和选项可知,此题考查宾语从句,宾语从句三要素:语序,时态;引导词。由答句中回答"On May 15th ,可知宾语从句的引导词为when,排除AB项。

故选:C。

二. 完形填空 (共 10 小题;每小题1. 5分, 满分 15 分)阅读下面短文, 从每小题所给的 A、B、C 三个选项中, 选出可以填入空白处的最佳选项。

16.解析: 本文是一篇记叙文。主要讲述了Bex Lindsay的主持人梦想以及为实现梦想的所付出的努力。

答案 (1)C.考查形容词。A.strict严格的;B.active积极的;C.interested感兴趣的;根据语境可知,她从小就对收音机感兴趣。故选C。

(2)A.考查动词。A.playing演奏;B.copying复制;C.making制造;根据句意可知,她边播放着父母的CD一边在Bex Radio上主持自己的节目。故选A。

(3)B.考查介词。A.to到;B.for为了;C.with和;根据"work at Fun Kids"可知,这是一个专门为孩子们准备的节目,因此选for。故选B。

(4)C.考查动词。A.warned警告;B.paid支付;C.required要求;根据语境可知,最后的事情是在蹦床上跳着采访某人,因此选required。故选C。

(5)B.考查代词。A.everybody所有人;B.somebody某人;C.nobody没有人;根据句意可知,此处为边跳边采访某人,因此选somebody。故选B。

(6)B.考查动词。A.spread传播;B.worked起作用;C.prepared准备;根据" she was asked to host the Sunday breakfast show"可知,她的录音起作用了,因此选worked。故选B。

(7)A.考查名词。A.role作用;B.opinion观点;C.message消息;根据"so I will ask questions that other people would want to ask"和语境可知,感觉作为一个主持人的作用就是一个倾听者。故选A。

(8)C.考查形容词。A.careful仔细的;B.helpful有帮助的;C.successful成功的;根据下文可知,保持梦想决不放弃是她成功的秘诀,因此选successful。故选C。

(9)A.考查副词。A.never从不;B.almost几乎;C.already已经;根据句意可知,保持梦想决不放弃,因此选never。故选A。

(10)B.考查名词。A.song歌曲;B.voice声音;C.sleep睡觉;根据语境可知,当好一个主持人要有一副好嗓子,还要有好主意,因此选voice。故选B。

三. 阅读理解 (共两节, 25 小题;满分 45 分)阅读下列短文, 根据短文内容, 从题中所给的A、B、C、D 四个选项中, 选出最佳选项。(共20 小题;每小题10分, 满分 40 分)

17.解析: 短文讲了四个应用程序,详细地介绍了这些程序的功能。

答案 (1)B .细节理解题。根据四个图片信息可知文章提到了四个应用程序。故选B。

(2)A .细节理解题。根据"This is a great app for anyone wanting to learn a new language.You'll pick up lots of words in no time.对于任何想学习一门新语言的人来说,这是一个很棒的应用程序。你很快就会学会很多单词。"可知在app duolingo的帮助下,你可以学习日语。故选A。

(3)C .细节理解题。根据"Do you want to learn more about the world?This app has you covered.You can fly all around a 3 D world and find out about its different parts and environments,meeting people and wildlife along the way.你想更多地了解这个世界吗?这个应用程序已经覆盖了你。你可以在一个3 D世界中飞行,了解它的不同部分和环境,沿途遇到人们和野生动物。"可知如果你想参观名胜古迹,你会选择WORLD  ATLAS,故选C。

(4)B .细节推理题。根据"Get inspired by these apps and enter a competition organized by the Voda Foundation with your  school or community group for the chance to win a prize.We are looking for smart creators to design (设计)an app to help communities meet with the challenges (挑战) they face,从这些应用程序中获得灵感,并参加由Voda基金会组织的比赛,与你的学校或社区团体一起获得获奖的机会。我们正在寻找聪明的创造者来设计一款应用程序,帮助社区应对他们面临的挑战,和To sign up,visit communitytoday.com."可知文章可能来自一个科学的网站。故选B。

(5)D .细节理解题。根据"Now take a look at the apps for inspiration!现在来看看这些应用程序的灵感,及其对四个应用程序的介绍,"可知作者列出了这些应用程序,以便提供一些示例。故选D。

18.解析: 本文主要讲了十岁的欧莱恩吉恩做慈善的故事。

答案 (1)A.细节推理题。根据第二段Now he works to spread kindness everywhere through projects that help others.He calls his campaign(活动)the Race to Kindness.现在,他致力于通过帮助他人的项目向世界各地传播善意。他称他的活动为善意的竞赛,据此推断他举办这个活动是为了传播善意,故选A。

(2)C.词义猜测题。根据第二段Speech Competition,he became crazy about it.演讲比赛,他开始为它疯狂,据此判断他痴迷于演讲比赛,因此猜测it代指他的演讲,故选C。

(3)B.细节理解题。根据第四段He encouraged listeners to join him in doing small,kind acts for others.他鼓励听众加入和他一起做一些小小的善事。B选项中的图片为帮助他人,因此可知B选项与他的活动有关,故选B。

(4)D.细节判断题。根据第五段In all,he collected more than 100,000 meals!可知他总共收集了10万多顿饭,故选D。

(5)D.段落大意题。根据最后一段If you're kind to someone else,it can make their day brighter and inspire them to pass on kindness.如果你善待他人,可以让他们的日子更加光明而且鼓励他们传递善意,因此判断本段的中心思想是送人玫瑰、手有余香,故选D。

19.解析: 本文主要讲了研究显示,未来10年,全球范围内将有多达2000万个工厂工作岗位被机器人取代。有些人担心未来会发生什么。后文有人认为人类能和机器人一起工作,觉得它们是来帮助人类的。也有反对意见,觉得人类不应该相信机器人。那么,人类应该信任机器人吗?

答案 (1)A 细节理解题。根据第二段中It wrote that"robot"comes from the Greek word for"slave"(奴隶)and humans have nothing to fear from robots,which are only here to help humans.它写道,"机器人"一词来自希腊语,意为"奴隶",人类无需害怕机器人,机器人只是来帮助人类的。可知,答案为A。

(2)C 细节理解题。根据第二段中However,the fact that a robot could write such an article has made some people feel even more uneasy.然而,机器人能写这样一篇文章的事实让一些人感到更加不安。可知,当得知GPT﹣3可以写文章时,有些人是感到紧张的。故答案为C。

(3)D 细节理解题。根据第三段中Robots take on jobs that are too dangerous for people to do by themselves.可知,机器人能够承担对人类来说不安全的工作。故答案为D。

(4)C 细节理解题。根据最后一段中Although robots are under our control now,that might not always be the case.虽然机器人现在在我们的控制之下,但情况可能并不总是这样。可知,机器人现在仍在人类的控制之下。故答案为C。

(5)B 主旨大意题。根据首段讲述研究显示,未来10年,全球范围内将有多达2000万个工厂工作岗位被机器人取代。有些人担心未来会发生什么。后文有人认为人类能和机器人一起工作,觉得它们是来帮助人类的。也有反对意见,觉得人类不应该相信机器人。所以B:人类应该信任机器人吗?最适合做本文标题,故答案为B。

20.解析: 本文介绍了自我意识是什么,它的重要性以及如何学会自我意识。

答案 (1)A.主旨大意题。根据第二段" Self﹣awareness means having a good understanding of our own character"自我意识意味着对自己的性格有一个很好的了解。可知,第二段主要是介绍了什么是自我意识。故选A。

(2)D.细节理解题。根据第三段"By understanding your own feelings,you will better understand other people too"通过了解自己的感受,你也会更好地了解别人。可知,了解自己很重要因为有助于了解别人。故选D。

(3)C.词义猜测题。根据"try out new things"尝试新事物。可推知,这句话是建议人们要大胆尝试新事物,所以bold表示"大胆的",故选C。

(4)B.细节理解题。根据最后一段"Don't be afraid to dislike something— discovering what you find difficult is a key part of learning more about yourself"不要害怕不喜欢的东西——发现你觉得困难的东西是更多了解自己的关键部分。可知,变得更有自我意识的关键是发现自己的弱点。故选B。

(5)A.推理判断题。根据第一段"It can be difficult to see yourself from the outside"可知,你很难从别人那里很好地了解自己,A选项表述正确,故选A。

四.第二节 阅读下面短文, 从短文后所给的五个选项中选出能填入短文空白处的最佳选项, 使短文通顺、连贯, 意思完整。(共1小题;每小题5分, 满分5分)

21.解析: 短文讲了阅读的重要性,详细地介绍了一些阅读的方法和建议。

答案 细节推理题。

(1)B.根据后句"It's also a lot of fun to talk about what you're reading with friends.和朋友谈论你正在读的东西也很有趣。"可知说的是谈论阅读,结合选项,应说阅读不仅仅是你自己喜欢的东西。故选B。

(2)E.根据后句"It's good to think ahead about how you'd like the book club to 提前考虑一下你希望书友会怎么样是很好的。"可知说的是计划,结合选项,应说计划很可能会改变,这取决于不同的群体。故选E。

(3)A.根据后句"A book club can help you make friends.读书俱乐部可以帮助你交朋友。"可知说的是读书俱乐部,结合选项,应说首先,邀请一些朋友成为你的会员。故选A。

(4)C.根据前句"Second,having a subject can make the club receive more attention.第二,有一个主题可以让俱乐部得到更多的关注。"可知说的是主题,结合选项,应说一门学科让你更容易决定读哪本书。故选C。

(5)D.根据前句"Finally,make sure you read the book before the meeting.最后,一定要在见面前读完这本书。"可知说的是先读,结合选项,应说然后带着问题来开会讨论。故选D。

五. 情景交际 (共5小题;每小题 2 分, 满分10 分)根据情景提示, 完成下列各题。

22.解析: Can you sing English songs?你会唱英文歌吗?

答案 根据题意可知,此题为can引导的一般疑问句。can后跟动词原形,"唱歌"译为sing。故句子为:Can you sing English songs?

故答案为:Can you sing .

23.解析: I like spring / summer / autumn / winter best.我最喜欢春/夏/秋/冬。

答案 根据题意可知,此题为陈述句,且用一般现在时态。句型I like ...best 表示"我最喜欢...。"spring 春;summer 夏;autumn秋;winter 冬。

故答案为:I like spring / summer / autumn / winter best.

24.解析: Where do you live live,Alice?你住在哪里,爱丽丝?

答案 根据题意可知,此题为Where 开头的特殊疑问句,且用一般现在时态。句中借助助动词do。问句为:Where do you live live,Alice?

故答案为:Where do you。

25.解析: What size of shoes would you like?你想要多大码的鞋?

答案 根据题意可知,此题为特殊疑问句,且用What size"多大码"开头。

故答案为:What size.

26.解析: Don't stay up  late.不要熬夜太晚了。

答案 根据题意可知,此题为祈使句,且用Don't 开头的否定句。Don't 后跟动词原形;stay up 熬夜。

故答案为:Don't stay up .

六. 看图写话 (共5 小题;每小题 2 分, 满分10分)根据每小题所提供的图画情景和提示词, 写出一个与图画情景相符的句子。

27.解析: How lovely the boy is!这孩子多可爱啊!

答案 根据所给词汇和图片可知,此题为感叹句。可以How引导的感叹句:how +形容词/副词+主语+谓语。the boy是主语;形容词lovely表示"可爱的"。

故答案为:How lovely the boy is!

28.解析: He did his homework yesterday.他昨天做了作业。

答案 根据所给词汇和图片可知,此题为陈述句,由yesterday可知句子用一般过去时态。he是主语;动词短语 do one's homework表示"做作业",动词do 要用其过去式did。

故答案为:The boy did his homework yesterday.

29.解析: The man is busy watering flowers.这个男人正忙着浇花。

答案 根据所给词汇和图片可知,此题为陈述句。The man  是主语;动词短语be busy doing sth 表示"忙于做某事";所以动词短语"浇花"water flowers 用watering flowers。

故答案为:The man is busy watering flowers.

30.解析: She has been a teacher since 2010.自 2010 年以来,她一直是一名教师。

答案 根据所给词汇和图片可知,此题为陈述句,由since 2010可知句子为现在完成时态。she 是主语;谓语部分has been译为:已经成为。a teacher 一名教师。

故答案为:She has been a teacher since 2010.

31.解析: Please keep quiet when you are in the library.在图书馆时请保持安静。

答案 根据所给词汇和图片可知,此题为祈使句。Please可放在句首;keep quiet保持安静;时间状语when you are in the library"在图书馆时"放在句末。

故答案为:Please keep quiet when you are in the library.

七. 短文填空 (共 10 小题;每小题10分, 满分10 分)阅读下面短文, 根据语境、音标或所给单词的提示, 在每个空格内填入一个恰当的词, 要求所填的词意义准确、形式正确, 使短文意思完整、行文连贯。

32.解析: 短文大意是向大家介绍的中国的太极。

答案 (1)developed ,考查的是动词,根据句意:武术在中国是最早发展起来的,要用一般过去时态,动词要用过去式,故填写:developed。

(2)the  ,考查的是冠词,根据句意:但它正在成为世界上最受欢迎的体育项目之一,one of+最高级+名词复数,表示...之一,形容词最高级前要加the,故填写:the。

(3)countries ,考查的是名词,根据句意:在150多个国家有1亿多人练习。150后面要加可数名词复数,故填写:countries。

(4)slow ,考查的是形容词,根据句意:太极是呼吸、冥想和慢动作的混合体。形容词修饰名词要放在名词前,和后面的音标,故填写:slow。

(5)deeply,考查的是副词,根据句意:当你做动作时,你用冥想深深地、自然地呼吸。副词修饰动词要放在动词后,breathe动词,呼吸,故填写:deeply。

(6)free  ,考查的是动词,根据句意:这有助于你从放松和压力中解脱出来,free在这里是动词,故填写:free。

(7)at ,考查的是借此,根据句意:你不需要擅长它就能享受它,固定短语:be good at擅长....,故填写:at。

(8)or ,考查的是连词,根据句意:所以你可以找当地的俱乐部,或者可以去学校问问上课的事,or或者,表示选择,故填写:or。

(9)online ,考查的是形容词,根据句意:你也可以参加网上课程,在家里试试太极拳。和所给音标,故填写:online。

(10)spending,考查的是动词,根据句意:这是一个完美的方法,可以帮助你在度过了疲惫的一天之后,给你一种快乐与平静的感觉,介词after后面要加动词ing形式,故填写:spending。

八. 书面表达(满分15 分)

33.解析: 高分句型一:

And the rest of us enjoyed ourselves in the story telling.其他人在讲故事的时候也很开心。enjoy oneself表示玩的高兴,过的愉快。

高分句型二:

We learnt a lot through practice.It also made us come to realize the importance of teamwork.通过实践我们学到了很多,也使我们认识到了团队合作的重要性。make sb do sth表示让某人做某事。

答案 

Our School English Day

Our school English Day was a great success.(引出话题)It took place in the school hall from 2:00 pm.to 4:30 p.m.on June 18th.(时间及地点)

Three activities were included.Half of us students took part in the singing competition.30% of us went to the cooking show.And the rest of us enjoyed ourselves in the story telling.【高分句型一】(活动情况)

We spoke highly of the English Day.We learnt a lot through practice.It also made us come to realize the importance of teamwork.【高分句型二】We hope there will be more colorful activities in our school.(感受)

 下载本文

显示全文
专题