视频1 视频21 视频41 视频61 视频文章1 视频文章21 视频文章41 视频文章61 推荐1 推荐3 推荐5 推荐7 推荐9 推荐11 推荐13 推荐15 推荐17 推荐19 推荐21 推荐23 推荐25 推荐27 推荐29 推荐31 推荐33 推荐35 推荐37 推荐39 推荐41 推荐43 推荐45 推荐47 推荐49 关键词1 关键词101 关键词201 关键词301 关键词401 关键词501 关键词601 关键词701 关键词801 关键词901 关键词1001 关键词1101 关键词1201 关键词1301 关键词1401 关键词1501 关键词1601 关键词1701 关键词1801 关键词1901 视频扩展1 视频扩展6 视频扩展11 视频扩展16 文章1 文章201 文章401 文章601 文章801 文章1001 资讯1 资讯501 资讯1001 资讯1501 标签1 标签501 标签1001 关键词1 关键词501 关键词1001 关键词1501 专题2001
2021年外研版中考英语总复习专项训练:阅读理解7 科技说明
2025-09-29 16:38:22 责编:小OO
文档
阅读理解(七) 科技说明

A 

Air pollution is a big problem for cities in most countries. Many people are dying from it. But how can we tell the air quality is good or bad? 

In a tree next to a river in Amsterdam, a tiny birdhouse glows(发光) bright green when the air is clean. If you’re standing nearby, the birdhouse will also give you a free Wi-Fi connection—but only if pollution level is low enough. The designer is Joris Lam. His birdhouse tells you about the air quality. 

Joris’ birdhouse is called TreeWifi. It can be put on a tree around your house to test the air quality. People can see a screen with information about the local air quality and how to improve it. 

TreeWifi is a simple way for people to know about the air pollution around them. If the birdhouse does not glow, people should care more about the environment. It reminds them to change their lifestyles. For example, to protect the air, they can ride bikes or just walk instead of driving cars. 

“Imagine if trees gave free Wi-Fi, people would plant more trees like crazy. It’s a pity that they only give us the oxygen(氧气) we breathe,” Joris said. 

The birdhouse doesn’t work as a home for birds now. Joris and his team are trying to make some changes to it. In the future, they hope birds will live in the birdhouse and the heat of its green light will be used to keep birds warm in winter. 

1.What does the underlined word “it” in Paragraph 1 refer to?    (  )

A.The birdhouse.

B.Air quality.

C.Air pollution.

2.People can get a free Wi-Fi connection when     .(  ) 

①people are standing nearby

②the pollution level is low enough

③the air quality is low enough

A.①②        B.②③

C.①③

3.Joris designed a screen for the birdhouse to     .    (  ) 

A.receive the free Wi-Fi connection

B.protect the birdhouse from the rain

C.show information about the air quality

4.In the future, the birdhouse will also be used     .(  ) 

A.as a home for birds

B.to tell us the weather

C.to give us the oxygen

B [2020·淄博]

How can cactus(仙人掌) help the world? It can provide a new kind of sustainable fuel(可持续燃料). Nopalimex, a company in Mexico, has made one of the world’s first cactus-powered factories. The idea came to Sosa in Nopalimex when he was looking for ways to save money for his food factory. He now powers his factory with cactus gas(气体). The cost to produce the gas is half the cost of electricity.

Soon, the gas produced by Nopalimex will also be used in cars. Nopalimex’s gas is made by using the prickly pear(刺梨)—a kind of cactus. To make the gas, the prickly pear is mixed together with manure(肥料). Then the mixture produces the gas that can be used as fuel. 

Why cactus? Fuel can be made from other plants such as corn, but there are a few reasons why cactus is a better choice. First, prickly pears need very little water and very little care, and grow well in hot temperatures. Today, these characteristics are key. Also, unlike corn, prickly pears don’t need space that could be used for other food plants. They can grow in areas where many food plants can’t grow. Last, after making gas from prickly pears and manure, their byproducts(副产品) can be used to help grow food.

Scientists still need to do more research on making and using prickly pear gas. As projects like Nopalimex show, we have the possibility to produce more sustainable fuel to power our lives.

1.How can cactus help the world?    (  )

A.By saving farmers’ money.

B.By providing a new kind of sustainable fuel. 

C.By taking the place of corn.

D.By producing a lot of electricity and gas. 

2.Why does Sosa power his factory with cactus gas?    (  )

A.Because he wants to save money for his food factory.

B.Because he has grown a lot of cactus and corn in his town. 

C.Because he wants to be well-known around the world.

D.Because he wants to grow cactus instead of corn.

3.What does the underlined word “mixture” in Paragraph 2 refer to?    (  )

A.The Nopalimex company.

B.The manure.

C.The prickly pear and manure.

D.Cactus. 

4.What is Paragraph 3 mainly about?    (  )

A.How cactus is used to produce gas.

B.Where we can grow a lot of cactus. 

C.What Nopalimex does with cactus.

D.Why cactus is a better choice to make fuel. 

C [2020·乐山]

Do you know 5G?It is the fifth generation(代)of mobile network technology. These new networks are coming.

China just issued commercial licenses(发放商用牌照)for 5G on June 6, 2019.This means that China’s telecom companies will be able to offer 5G networks for mobile phone users. 

Each mobile network generation is faster and more powerful than the one before it. 1G let us talk to each other. 2G let us send messages. 3G gave us data and the Internet. And 4G made all of these things faster. What’s special about 5G?

5G has a very short delay between sending and receiving information. Now, 4G takes about 100 to 200 milliseconds(毫秒) to send and receive data. But 5G will get it down to 1 millisecond or less—this is almost real-time. 

This big change will not only make our mobile Internet faster, but also deeply change our lives. Read on to find out how.

5G+entertainment(娱乐) 

5G networks are about 100 times faster than 4G. This means you can download a movie in seconds using 5G.

Also, virtual reality(VR) games will become more popular with 5G. The short delay of 5G will make the games feel even more real.

5G+transport

5G will also bring us safer self-driving cars. These cars can send signals(信号) to each other. They also talk to traffic lights and road sensors(传感器). 5G will allow cars to react(反应)even faster than human drivers. 

5G+smart homes

5G also makes the Internet of things possible. Internet of things is a large network that connects everything to the Internet. Smart homes are part of it. 

For example, your toaster can automatically(自动地) start making breakfast after your alarm rings. And if its sensor feels the air becoming dry, a smart sprinkler(洒水器) could water your plants by itself. 

1.What’s the writer’s purpose in writing the third paragraph?    (  )

A.To explain 5G is the best of all. 

B.To share his knowledge about 5G. 

C.To encourage people to use the new network technology. 

D.To show the development of mobile network technology. 

2.What does the underlined word “delay” in Paragraph 4 mean in Chinese?    (  )

A.卡顿                B.延时

C.暂停                D.掉线

3.Which of the following ways is not mentioned that 5G will change people’s lives?    (  )

A.Health care.        B.Entertainment.

C.Transport.        D.Smart homes. 

4.What will people do possibly with 5G according to the passage?    (  )

A.Download a movie in minutes.

B.Put everything onto the Internet. 

C.Make self-driving cars safer.

D.Make food more easily and faster. 

5.What’s the main idea of the passage?    (  )

A.5G will change our lives in many ways. 

B.Mobile networks are changing for better. 

C.5G will make the Internet of things possible. 

D.5G networks for mobile phone users are coming. 

【参】

A [主旨大意]本文是一篇说明文。空气污染是一个大问题,设计师Joris Lam设计了一个鸟舍——TreeWifi。本文介绍了TreeWifi的功能、用途、发展趋势,提醒人们注意空气质量变化,保护环境。

1.C 代词指代题。根据短文第一段第一、二句“Air pollution is a big problem for cities in most countries. Many people are dying from it.”可知代词it指代前面的Air pollution。故选C。

2.A 细节理解题。根据文章第二段中的“If you’re standing nearby, the birdhouse will also give you a free Wi-Fi connection—but only if pollution level is low enough.”可知,当人们站在鸟舍附近,而且污染水平足够低时才能获得免费的无线网络。故选A。

3.C 细节理解题。根据短文第三段中的“People can see a screen with information about the local air quality and how to improve it.”可知,Joris为鸟舍设计一个屏幕的目的是显示空气质量信息。故选C。

4.A 细节理解题。根据短文最后一段中的“In the future, they hope birds will live in the birdhouse and the heat of its green light will be used to keep birds warm in winter.” 可知,未来小鸟们可以住在鸟舍里,即鸟舍被用来作为小鸟的家。故选A。

B [主旨大意]本文是一篇说明文。文中主要介绍了墨西哥的一家公司用一种仙人掌生产出了一种可作燃料的气体,并且这种气体可用作汽车的动力燃料。短文还介绍了这种燃料气体的简要生产过程,以及用仙人掌生产这种燃料气体的优势。

1.B 细节理解题。根据第一段中的“It can provide a new kind of sustainable fuel.”可知,仙人掌可以提供一种新的可持续燃料。故选B。

2.A

3.C 词义猜测题。 由上文“To make the gas, the prickly pear is mixed together with manure.”可知要生产这种气体应把刺梨与肥料混合在一起,可推测“mixture”是指刺梨与肥料的混合物。故选C。

4.D 主旨大意题。通读第三段可知,作者介绍了选择用仙人掌生产这种燃料气体的三种优势。首先,仙人掌易于种植生长;其次,仙人掌可以在其他谷物不能生长的地方种植;最后,生产所剩残渣还可以用于种植其他粮食作物,因此可知本段主要说明了为什么仙人掌是生产这种燃料气体的更好的选择。故选D。

C [主旨大意] 本文介绍了5G技术以及5G技术将在许多方面改变我们的生活。

1—5 DBACA下载本文

显示全文
专题