视频1 视频21 视频41 视频61 视频文章1 视频文章21 视频文章41 视频文章61 推荐1 推荐3 推荐5 推荐7 推荐9 推荐11 推荐13 推荐15 推荐17 推荐19 推荐21 推荐23 推荐25 推荐27 推荐29 推荐31 推荐33 推荐35 推荐37 推荐39 推荐41 推荐43 推荐45 推荐47 推荐49 关键词1 关键词101 关键词201 关键词301 关键词401 关键词501 关键词601 关键词701 关键词801 关键词901 关键词1001 关键词1101 关键词1201 关键词1301 关键词1401 关键词1501 关键词1601 关键词1701 关键词1801 关键词1901 视频扩展1 视频扩展6 视频扩展11 视频扩展16 文章1 文章201 文章401 文章601 文章801 文章1001 资讯1 资讯501 资讯1001 资讯1501 标签1 标签501 标签1001 关键词1 关键词501 关键词1001 关键词1501 专题2001
2019湖南怀化中考英语真题解析
2025-09-29 17:04:36 责编:小OO
文档
2018年怀化市初中毕业学业考试试卷

英 语

(2019·湖南怀化)I. 听力技能(两个部分,共20小题,满分20分)

第一节 对话理解 听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你将有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话读两遍。(共5小题;每小题1分,满分5分)

1. How does Alice go to school every day?

2. What does Jim’s mother do?

3. How often does Ann watch TV?

  A. Once a week.    B. Twice a week.   C. Once a month.

4. Why does Lisa like monkey?

  A. Because they’re beautiful.

  B. Because they’re very cute.

  C. Because they are interesting.

5. What does Lucy look like?

  A. She’s very tall.    B. She’s very short.   C. She’s of medium height.

(2019·湖南怀化)第二节 听下面5段对话或独白,每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。(共15小题,每小题1分,满分15分)

听第6段材料,回答第6至7题。

6. What did Jim see in the park?

   A. Flowers.    B. Animals.   C. Rivers.

7. How far is the park from their school?

   A. 4 kilometers.   B. 10 kilometers.   C. 14 kilometers.

听第7段材料,回答8至9题。

8. What’s Mary doing?

  A. She’s reading books.

  B. She’s doing her homework.

  C. She’s cleaning her room.

9. When will Tom and Mary meet?

   A. At 7:00 pm.   B. At 8:00 pm.  C. At 9:00 pm.

听第8段材料,回答第10-12题。

10. Where are the two speakers?

   A. In a library.    B. In a shop.    C. At home.

11. What color does the woman’s daughter like?

   A. Black.        B. White.       C. Blue.

12. How much is the pair of shoes?

   A. 280 yuan.      B. 300 yuan.    C. 320 yuan.

听第9段材料,回答第13至16题。

13. When did Bill go to Beihai?

   A. Last summer.   B. This spring.    C. This summer.

14. How did Bill go there?

   A. By train.       B. By plane.      C. By bus.

15. What did Bill do on the beach?

   A. Play volleyball.  B. Play basketball.   C. Play tennis.

16. How did Bill feel about the trip?

   A. It was terrible.   B. It was not bad.    C. It was great.

听第10段材料,回答第17至20题。

17. Where is Eric from?

   A. China.      B. England.    C. Canada.

18. How many students are there in Eric’s school?

   A. 200.        B. 1,000.      C. 1,200.

19. Where does Eric have lunch?

   A. At home.    B. In the park.   C. At school.

20. What does Eric usually do after lunch?

   A. Play the violin in the music club.

   B. Do his home.

   C. Listen to school news.

II. 知识运用(两个部分,共20小题,满分20分)

第一节  单项填空 从A、B、C三个选项中选择正确的答案填空。(共10小题,每小题1分,满分10分)

(2019·湖南怀化)21. They often have three meals        day. They have       dinner at 6:30 pm every day.

   A. a;a      B. a;the       C. a;不填

21. C 考查冠词用法。句意:他们一天常常吃三顿饭。他们每天下午6:30吃晚饭。泛指数量“一”用不定冠词a或an;have dinner是固定搭配,其间不用任何冠词,故选C。

(2019·湖南怀化)22. —        dictionary is this?It’s very nice.

   —I think is Mary’s.

   A. Who         B. Whose         C. Whom

22. B 考查特殊疑问词用法辨析。句意:——这是谁的字典?非常的好用。——我想是玛丽的。who谁;whose谁的;whom谁(who的宾格)。根据答语可知问句是问“谁的”,故选B。

(2019·湖南怀化)23.          room looks very clean.

   A. Bob and Dave’s      B. Bob’s and Dave’s      C. Bob’s and Dave

23. A 考查名词所有格。句意:鲍勃和大卫的房间看上去很干净。表示多人共有一个人或事物时,只在最后一个名词后加“-’s”构成所有格;当几个人分别拥有自己的人或事物时,则在每个人的后面加“-’s”表示所有关系。根据空后的单数名词room可知这个房间属于两个人共有的,只在最后一个名词后加“-’s”,故选A。

(2019·湖南怀化)24. Buses         stop when the traffic lights turn red.

   A. can      B. may       C. must

24. C 考查情态动词辨析。句意:交通灯变成红色时,公交车必须停下来。can能;会;可以;may;可能;可以;must必须。根据交通法规可知,红灯时车辆和行人都必须停止前行,故选C。

(2019·湖南怀化)25. —Have you seen the book The Old and the Sea?

   —Yes,I have.         interesting it is!I have seen it twice.

   A. How      B. What      C. What an

25. A 考查感叹句结构。句意:——你看过《老人与海》那本书吗?——是的,我看过。它是多么有意思啊!我看了两遍。感叹句的结构是What + (a/an + 形容词)+ 名词 + 主谓结构!或How + 形容词或副词 + 主谓结构!根据题中感叹句主谓结构it is前的形容词interesting可知用how结构的感叹句,故选A。

(2019·湖南怀化)26. Of the three books,the blue one           .

   A. cheap      B. cheaper          C. cheapest

26. C 考查形容词最高级的用法。句意:在这三本书当中,蓝色的那本最便宜。cheap是形容词原级;cheaper是比较级形式;cheapest是最高级形式。没有比较用原级;两者比较用比较级;三者或三者以上比较用最高级。根据句首of the three可知是三者比较,要用最高级形式,故选C。

(2019·湖南怀化)27. —May I speak to Mrs. Smith?

   —Sorry,she          the clothes.

   A. is washing       B. washes       C. wash

27. A 考查现在进行时态。句意:——请让史密斯夫人接电话好吗?——对不起,她在洗衣服。根据答语中的sorry可知,史密斯夫人正在洗衣服而无法接电话,用现在进行时,故选A。

(2019·湖南怀化)28. Hong Kong-Zhuhai-Macao(港珠澳大桥)          in December,2009 and it opened in October,2018. 

   A. build        B. was built         C. is built

28. B 考查过去时态的被动语态。句意:港珠澳大桥是2009年建造的,于2018年10开通。港珠澳大桥是建造的对象,用被动语态;根据空后时间状语in December,2009可知句子用过去时态,故选B。

(2019·湖南怀化)29. —It’s a nice day today. Let’s go to the park.

   —           

   A. Good idea.           B. It doesn’t matter.        C. Thank you.

29. A 考查情景交际。句意:今天是个好天气。咱们去公园吧。Good idea.好主意;It doesn’t matter. 没关系;Thank you.谢谢你。Let’s go to the park.是表示建议的祈使句,答语应对对方建议提出观点或看法,故选A。

(2019·湖南怀化)30. —Your sweater looks nice. Could you tell me          ?

   —Of course. Just at the stop near my school.

   A. where do you buy it       B. where did you buy it     C. where you bought it

30. C 考查宾语从句的语序。句意:——你的毛衣看上去很好。你能告诉我你是在哪里买的吗?——当然可以。就在我学校附近的商店里。宾语从句疑问句要用陈述句语序;选项A和选项B都是疑问句语序,故选C。

第二节  完形填空  通读下面的短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳答案。(共10小题,每小题1分,满分10分)

(2019·湖南怀化)Bill is an American boy. He wants to have a friend in China. He likes   31   very much. It’s relaxing for him. He play sports   32   his classmates after class. He has five soccer balls,two volleyballs and one basketballs.   33   he doesn’t like tennis. He thinks it   34  .

Bill has a healthy eating habit. He likes fruit and vegetables.   35   are his favorite vegetables. He often has fruit salad. He   36   hamburgers or ice-cream. He thinks they’re not good for   37  .

Bill usually gets up at 7:00 am. He has breakfast   38  . Then he takes the bus to school. In the morning,he has four classes. He is good   39   math.

Do you like him?Do you   40   to be his friend?

31. A. food           B. milk           C. sports

32. A. for            B. with           C. in

33. A. But           B. And            C. So

34. A. good          B. fun             C. boring

35. A. Bread         B. Apples          C. Carrots

36. A. doesn’t like     B. don’t like        C. didn’t like

37. A. he            B. his              C. him

38. A. quick          B. quickly         C. slow

39. A. at             B. to              C. in

40. A. get            B. have            C. want

题材:记叙文

话题:日常活动

词数:142

【主旨大意】本文是一篇记叙文。文章讲述了比尔的业余爱好、饮食习惯以及日常活动等。

【答案】31—35 CBACC   36—40 ACBAC

【解析】

31. C  考查名词词义辨析。food食物;milk牛奶;sports体育。根据后面He play sports   32   his classmates after class.说明比尔喜欢体育,故选C。

32. B  考查介词用法。根据空后his classmates after class可知该句应为“下课后他与他的同学一起做运动”,表示“和……一起”是介词with的用法,故选B。

33. A  考查连词用法。根据空前He has five soccer balls,two volleyballs and one basketballs.和空后的否定形式可知这里表示转折,意为“但是他不喜欢网球”,故选A。

34. C  考查形容词词义辨析。good好的;fun有乐趣的;boring无聊的。根据上句“他不喜欢网球”可推知该句为“他认为网球很无聊”,故选C。

35. C  考查名词词义辨析。bread面包,属于食物;apple苹果,属于水果;carrots胡萝卜,属于蔬菜;根据该句句末的his favorite vegetables可知胡萝卜是他最喜爱的蔬菜,故选C。

36. A  考查一般现在时态第三人称单数的用法。本文内容是用一般现在时态陈述的,排除选C;该句主语he是第三人称单数,否定句用doesn’t,故选A。

37. C  考查代词宾格用法。he主格代词;his形容词性物主代词;him宾格代词。介词后的代词要用宾格;根据空前的介词for可知选C。

38. B  考查形容词与副词辨析。quick形容词“快的”;quickly副词“快地”;slow形容词“慢的”。形容词常用来作表语和定语;副词通常用来作状语;根据空前的He has breakfast可知这里用副词作状语,故选B。

39. A  考查介词短语。be good at是固定搭配,意为“擅长……;在某方面成绩好”,故选A。

40. C  考查动词词义辨析。get得到;have有;want想;想要。根据上句“你喜欢他吗?”可推知该句应为“你想成为他的朋友吗?”,表示“想”用动词want,故选C。

III. 阅读技能(两个部分,共20小题,满分40分)

第一节 阅读选择  阅读短文或图表,从每题所给的A,B,C三个选项中,选出最佳答案回答问题或完成句子。(共15小题,每小题2分,满分30分)

(2019·湖南怀化)A.

        Cook Wanted

Cook for busy restaurants some evening and weekend work.

All meals are free.

Call 2380800House for Sale

¥240,000, built in 2010

The house with 3 bedrooms, a bathroom, a living room, a kitchen. It’s on the south side of the city.

  Joan’s Special Concert

Time: 3:00 pm, July 3, 2019

Place: People’s Hall

Ticket Prices: 

¥80 for adults

¥40 for students

41. If you want to be a cook, you may call ______.

A.2380800              B.27653        C.2388800

42.If you buy the house, you _______

A. will pay 220,000 yuan for it.

B. will have two bedrooms.

C. may live on the south side of the city.

43. Tim and Bill are middle school students, how much will they pay when they go to the concert?

A.¥40.           B.¥60.          C.¥80.

题材:应用文话题:广告宣传类词数:70

【主旨大意】本文是一篇应用文,介绍了厨师招聘,房屋购买和去特殊音乐会的广告。

【答案】41-43 ACC 

【解析】

41.A 细节理解题。从第一个表格Cook Wanted 中Call 2380800可知,你想成为厨师,你可以拨打2380800,故选A。

42.C 细节理解题。从第二个表格It’s on the south side of the city.可知,房子可能位于城市的南边。

43.C 细节理解题。从第三个表格¥40 for students可知,Tim 和Bill两个中学生故是¥40*2=¥80,故选C。

(2019·湖南怀化)B.

These years, Chinese traditional culture, as Sinology (国学), has become more popular. It is reported that many schools have courses of Sinology. Students are interested in them and often read the classical works by Chinese ancient educators, like Confucius (孔子) .

Why do we study Sinology? Here are two main reasons: First, it is the essence (精髓)of Chinese civilization (文明) with more than 5000 years. Second, Sinology can contribute(做贡献) to a harmonious (和谐的) society.

All Chinese people should inherit (继承) the advantages of Sinology. It's necessary for us to introduce Sinology to the world. As middle school students, we should realize the importance of studying traditional culture, such as reading classical books, practicing Chinese handwriting and painting. We should also remember and celebrate our own festivals, like the Spring Festival, the Dragon Boat Festival and so on.

44. Who was Confucius?

A. An ancient educator.    B. An ancient worker.    C. An ancient scientist.

45. How many main reasons of studying Sinology are mentioned(提到) in this passage?

A One.  B. Two.  C. Three.

46. From this passage, we know that________.

A. Sinology has become less popular these year.

B. The Spring Festival isn't a Chinese traditional festival.

C. Sinology can contribute to our society.

47. What is the article about?

A. Handwriting.        B. Festival.      C. Sinology.

题材:议论文话题:学习科目词数:159

【主旨大意】本文是一篇议论文。主要介绍了国学在当今很受欢迎及学习国学的原因,最后表达了个人的观点。

【答案】44-47ABCC

【解析】

44. A 细节理解题。从第一段最后一句Chinese ancient educators, like Confucius (孔子)可知,孔子是古代的教育家,故选A。

45. B 细节理解题。从第二段第二句Here are two main reasons知主要原因有两个,故选B。

46. C 细节理解题。从第二段最后一句Sinology can contribute(做贡献) to a harmonious (和谐的) society.知,国学能够为我们的社会和谐做贡献,故选C。

47. C 主旨大意题。本文主要介绍了国学在当今很受欢迎,学习国学的原因,应该如何去做,故围绕国学这个话题展开的,故选C。

(2019·湖南怀化)C

Flu(流感)easily spreads from one person to another. If you are weak, you probably catch flu easily. Do you know how you can avoid flu? Here are some suggestions:

Keep in good health

You can eat everything you want but make sure that your diet is healthy. The healthier you are, the better it is for you to avoid any type of illness around. Most doctors suggest drinking lot of fresh fruit juice and water is helpful to avoid flu.

Stay away from people with flu

If a member of family or a friend has flu, stay away from him / her until he / she is well. Flu is very communicable. If you stay with the person with flu, you can catch flu easily. Wear a mask(口罩)and avoid using things that the person with flu is using.

Exercise

Exercising will make you stronger,which means a stronger immune system(免疫系统),too. Exercise often so that your body will keep healthy. It doesn’t matter what kind of exercise it is.

Be happy

Happy people are healthy people. Their life isn’t stressed out, so they may be safe from illness. If you are unhappy, you will easily get sick.

Avoiding the flu is easy. Just boost(增强)your immune system and it will take care of the rest.

48. How many suggestions of avoiding flu are talked about in the passage?

   A. Three        B. Four          C. Five

49. The underlined word “communicable”means “          ”.

   A. 无效的       B. 致命的       C. 传染的

50. What should we do to stay away from people with flu?

   A. Exercise often       B. Eat junk food          C. Wear a mask

51. What’s the best title(标题)of this passage?

   A. How to avoid flu.          B. How to keep in good health.       C. How to exercise.

题材:说明文

话题:健康生活

词数:243

【主旨大意】本文是一篇说明文,本文介绍了避免流感的几条建议:保持好的健康,远离患流感的人,加强锻炼,保持快乐的心情。

【答案】48-51 ACCA

【解析】

48. A  细节理解题。阅读文章中的黑体标题可知这篇短文谈论的避免流感的建议共三条,故选A。

49. C  词义猜测题。根据上句If a member of family or a friend has flu, stay away from him / her until he / she is well. “如果一个家庭成员或者一个朋友患有流感,远离他或她直到他或她康复为止”和下句If you stay with the person with flu, you can catch flu easily. “如果你与患流感的人在一起,你就会很容易患上流感”可推知流感是很容易传染的,故选C。

50. C  细节理解题。根据第三段最后一句Wear a mask(口罩)and avoid using things that the person with flu is using.可知,远离患流感的人我们应当戴上口罩,故选C。

51. A  主旨大意题。根据文章第一段中的Do you know how you can avoid flu?可知这篇短文主要介绍如何避免流感的问题,故选A。

(2019·湖南怀化)D

Jin Yong is the pen name of Zha Liangyong. He was born on February 6th, 1924 in Zhejiang and he started to write his first Kungfu novel when he was 31 years old. He wrote 15 novels in his life. Many novels are very popular, such as Demi-Gods and Semi-Devils,《天龙八部》and The Smiling Proud Wanderer《笑傲江湖》.

    Because of the Chinese culture and his literary (文学) talent, his novels won big success. They were sold all over the world and translated into over 50 languages. Many novels were made into movies, TV plays and games. It is said that wherever Chinese may be, Jin Yong’s novels may be.

    Jin Yong died on October 31st, 2018. It is a great lose to Chinese. All Chinese people miss him forever.

52. When was Jin Yong born?

       A. On February 16th, 1924.

B. On October 31st, 2018. 

C. On February 16th, 1924.

53. Which of the following is not Jin Yong’s novel?

    A. Journey to the West.

B. Demi-Gods and Semi-Devils 

C. The Smiling Proud Wanderer

54. How old was Jin Yong when he died?

A. 84    B.90        C. 94

55. Which is TRUE according to the passage?

    A. Jin Yong began to write his first Kungfu novel when he was 21 years old.

B. Jin Yong’s novels were translated into over 15 languages.

C. Jin Yong’s death is a great lose to Chinese people.

题材:记叙文话题:著名人物

词数:140

【主旨大意】本文是一篇记叙文。文章主要介绍了金庸先生的生平。从文章中我们可以知道金庸先生生于1924年的浙江,他在31岁的时候开始写武侠小说,从此享誉世界。是中国武侠小说史上的泰斗。可惜的是金庸先生在2018年去世了。所有的中国人都会永远的怀念他。

【答案】52-55 CACC

【解析】

52. C细节理解题。从第一段第二句He was born on February 6th 1924 in Zhejiang可知选C。

53. A 细节理解题。从第一段最后一句Many, novels are very popular, such as Demi-Gods and Semi-Devils (《天龙八部》) and The Smiling Proud Wanderer (《笑傲江湖》),可知选A。

54. C细节理解题。根据第一段以及最后一段,简单计算2018-1924=94,可知选C。

55. C细节理解题。根据第一段第二句可知金庸先生是在31岁开始写小说的,A错。根据第二段第二句可知,金庸先生的小说被翻译成50种语言,故B错。根据最后一段可知,答案选C。

(2019·湖南怀化)第二节  阅读表达 阅读下面的材料,然后根据材料内容回答所提问题。(共5小题,每小题2分,满分10分)

Cindy was a single mother who lived with her little son. She lost her job three years ago and they lived a very hard life. It was terrible. She was sad when her son asked, “Can I have some more bread, please, Mummy?”

One day, when her son asked the same question again, she decided to prepare a big meal for him with the only 5 dollars in her hand. She went to the supermarket, bought some food and cooked at home. “It’s time to make a change.” she thought. She used to love writing. In order to make some money, she began to write articles for magazines day and night. Things went better. The local food bank started to provide her with some free vegetables every month. Her son finally had enough to eat. Once her son told Cindy that the dishes she made delicious. Suddenly, an idea came to Cindy’s mind. “Why not share my recipes (食谱) on the Internet?” She did. Many people liked her recipes and she became popular. Soon after that, some reporters interviewed her and asked her to write a book on cooking. When Cindy got the money for the book she wrote, she had a good sleep for the first night during the three years.

Now Cindy has a good job and a beautiful house, but she’ll never forget the days when she worked hard for a good life.  

56. When did Cindy lose her job?

   _________________________________________________

57. Why did Cindy begin to write articles for magazines?

   _________________________________________________

58. Did Cindy’s son think that her dishes were delicious?

   _________________________________________________

59. Where did Cindy share her recipes?

_________________________________________________

60.What do you think of Cindy?

____________________________________________________

题材:记叙文话题:其他人词数:251

【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲诉单亲妈妈Cindy由于失业,和儿子过着困苦的生活。她因为无法满足儿子吃饱的愿望而感到痛苦。因此她奋发努力,夜以继日的写作以便改善生活。偶然的想法是她变得出名,最后取得了成功的故事。

【答案】

56.Three years ago.

57.Because she wanted to make some money.

58. Yes, he did. / Yes.

59. She shared the recipes on the Internet.

60. She is hardworking and successful.

【解析】

56.Three years ago.细节理解题。从第一段She lost her job three years ago知,三年前她失业了。

57.Because she wanted to make some money.细节理解题。从第二段In order to make some money, she began to write articles for magazines day and night. 知为了赚些钱,她开始为杂志不分昼夜的写文章。

58.Yes, he did. / Yes. 细节理解题。从第二段Once her son told Cindy that the dishes she made delicious.知他的儿子认为Cindy做的饭很美味。

59.She shared the recipes on the Internet.细节理解题。从第二段Why not share my recipes (食谱) on the Internet?可知Cindy在网上分享了她的食谱。

60. She is hardworking and successful/She is clever. 推理判断题。从最后一段可知,Cindy是一个努力工作并很成功的人。从把食谱分享到网上提高知名度同时推销了自己,可知她是一个很聪明地人。

.写作技能(四个部分,满分40分)

第一节 综合填空  阅读下列材料,在空白处填入适当内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。(共10小题,每小题1分,满分10分)

(2019·湖南怀化)Over 80 years ago, Mickey Mouse first appeared in the cartoon Steamboat Willie. When this cartoon came out in New York___61____ November 18, 1928, it was the ____62____ (one) cartoon with sound and music. The man behind Mickey was Walt Disney. He became very rich and ___63____(success). In the 1930s, he _______(make) 87 cartoons with Mickey.

Some people might ask how this cartoon animal became so popular. One of the main reason is that Mickey was like a common man, but he always tried ___65____(face) any danger. In his early films, Mickey was unlucky and had many ____66____(problem) such as losing his house or girlfriend, Minnie. However, he was always ready to try___67___(he) best. People went to the cinema to see the “little man” win. Most of ___68____(they) wanted to be like Mickey. Today’s cartoons are usually not so simple as little Mickey Mouse, ___69___ everyone still knows and loves him. Who has ____70____ pair of ears more famous than Mickey’s?

题材:记叙文话题:电影与戏剧;故事词数:167

【主旨大意】

本文是一篇记叙文。主要讲述关于米老鼠的动画片的背景及受欢迎的原因。

【答案】

61.on  62. first  63. successful  . made  65. to face  66. problems  67. his  68. them 69.but  70.a 

【解析】

61. on 句意:当这部动画片在1928年11月18日的纽约出现时...... 具体到某天前使用介词on。

62. first 句意:当这部动画片在1928年11月18日的纽约出现时,这是第一部带有声音和音乐的动画片。结合句意及关键词定冠词the可知,空格处要用其序数词,故填first。

63. successful 句意:他变得很富有而成功。分析句子结构可知,and 连接并列结构,rich为形容词,故此处用success的形容词形式,故填successful。

. made 句意:在20世纪30年代,他已经制作了87部含有米老鼠动画片。句中In the 1930s (在20世纪30年代)推断句子应使用一般过去时态。故填 made。

65. to face句意:一个重要的原因之一是米老鼠像一个普通人,但他总是尽力面对任何困难。 try to do sth.表示尽力做某事。故填to face。

66. problems 句意:在他的早期的电影里,米老鼠是不幸运的,有很多像丢失房屋或失去女朋友的问题。many 后要用可数名词复数,故填problems。

67. his 句意:然而,他总是尽力做到最好。try one’s best表示尽某人最大努力,故填he的形容词性物主代词,故填his。

68. them 句意:大部分人想成为像米老鼠一样的人。分析句子结构可知,of为介词,后用人称代词的宾格形式,故填them。

69. but 句意:虽然现在的动画片不像米老鼠一样的简单了,人们仍然喜爱他。分析前后句关系,表示转折,故用连词but进行引导。

70. a 句意:句意:谁有一副比米老鼠的更出名的耳朵呢? a pair of固定搭配, 表示 “一双;一副”。故填不定冠词a。

(2019·湖南怀化)第二节补全对话根据对话内容,从对话后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。

选项中有两项为多余选项。(共5小题,每小题1分,满分5分)

Li Lei: Hey, Bruce. I’m going home this weekend.

Bruce:     71    

Li Lei: Because I want to celebrate the Mid-Autumn Festival.

Bruce: What kind of festival is it?

Li Lei: It is an important time for my family.

Bruce:     72    

Li Lei: We’ll have dinner together, watch the moon and eat mooncakes.

Bruce: Mooncakes? Are they delicious?

Li Lei:     73    Would you like to go with me? We can celebrate the festival together.

Bruce:     74    Thank you.

Li Lei:     75    

A. Well done.  

B. Why are you going home? 

C. That’s great. 

D. You’re welcome.  

E. I have never tasted them. 

F. What will you do on the festival. 

G. Yes, they are very delicious.
【答案】 71-75 BFGCD 

【解析】

71. B由下句Because I want to celebrate the Mid-Autumn Festival.

(因为我想庆祝中秋节)知,Bruce在问Li Lei为什么这个周末回家。故选B。

72. F从下句We’ll have dinner together, watch the moon and eat mooncakes.(我们将在一起吃饭、赏月并吃月饼)知,Bruce在问Li Lei中秋节那天做什么。故选F。

73. G根据上句Are they delicious?(它们好吃吗?)可知,应选G。 

74. C 根据Would you like to go with me?后一分句Thank you!知,Bruce接受了Li Lei的邀请。故选C。

75. D 根据上句Thank you.可知,应选D。

(2019·湖南怀化)第三节 英汉互译 阅读下面的短文,将画线部分的句子译成汉语或英语。(共5小题,每小题2分,满分10分)

Happiness is for everyone. In fact, happiness is always around you if you care about it. When you are in trouble at school, 76. 你的同班同学将会帮你; when you study hard at your  lessons, 77. your parents are always looking after you; when you get success(成功), your friends will say congratulations  to you; when you do something  wrong, people around you will help you correct it; and when you do something good to others, 78. you will feel happy, too. All these things are happiness. If you pay attention to them, you can see happiness is always  around you. 79. Happiness is not the same as money. When you are poor, you can say you are very happy, because people can’t buy happiness  with money. When you meet problems, you can also say loudly you are very happy, because you have many friends to help you. So you can’t always say you are poor and you have bad luck.80. 如果你赞同我, you can be a happy and  lucky person.

题材:议论文

话题:7.情感与情绪

词数:190

【主旨大意】本文主要讨论了什么是幸福。在学校里有困难时同学的帮助;努力学习时家长的关心;成功时朋友的祝福及帮助别人时的快乐,这些都是幸福。如果你留心这些,幸福就在你身边。

【答案】

76. your classmates will help you;  

77. 你的父母总是照顾你; 

78. 你也会感到快乐。

79. 幸福和金钱是不一样的。

80. If you agree with me, 

(2019·湖南怀化)第四节  情景作文 (满分 15分)

   对于每个人来说,生命只有一次。注意安全,就是善待和珍惜生命的一种有效途径。每年因意外事故伤亡的中学生很多,为了让自己健康平安成长,你该如何保护自己的人身安全呢?请根据提示,以“Protect ourselves, cherish (珍爱) our lives”为题,写一篇80词左右的短文。

1. get on well with your classmate, not fight
2. not swim alone, not swim in dangerous places
3. surf the Internet safely, not meet net-friends alone

4. not smoke or drink wine (酒), make sure your food is safe 

5. follow the traffic rules, walk on the zebra crossing (斑马线) when crossing the street

6.……

注意:1. 文中请勿使用真实姓名、校名和地名;

2. 内容应包含表格中的要点并适当发挥;

3. 词数:80词左右;

4. 文章的开头已经给出,单不计入总词数。

    Protect ourselves, cherish our lives

 Life is only once for everyone. It’s important to cherish our lives. As students, what should we do?________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

【范文借鉴】(无标答)

Protect ourselves, cherish our lives

Life is only once for everyone. It’s important to cherish our lives. As students, what should we do? 

In my opinion, firstly, we should get on well with your classmate. Because a good relationship can make us help each other. So we can’t fight with anyone. Secondly, we mustn’t swim alone, or swim in dangerous places. It’s so dangerous that it can make us lose our lives. Thirdly, we must learn to surf the Internet safely, and don’t meet net-friends alone. Before doing it we should tell our parents or teachers. Because they may help us. Fourthly, as a student, we can’t smoke or drink wine. We must follow the traffic rules, like walking on the zebra crossing when crossing the street. Besides, we should take exercise as much as possible in daily life.

All of them are my ideas. Follow them, they may be helpful. 下载本文

显示全文
专题