视频1 视频21 视频41 视频61 视频文章1 视频文章21 视频文章41 视频文章61 推荐1 推荐3 推荐5 推荐7 推荐9 推荐11 推荐13 推荐15 推荐17 推荐19 推荐21 推荐23 推荐25 推荐27 推荐29 推荐31 推荐33 推荐35 推荐37 推荐39 推荐41 推荐43 推荐45 推荐47 推荐49 关键词1 关键词101 关键词201 关键词301 关键词401 关键词501 关键词601 关键词701 关键词801 关键词901 关键词1001 关键词1101 关键词1201 关键词1301 关键词1401 关键词1501 关键词1601 关键词1701 关键词1801 关键词1901 视频扩展1 视频扩展6 视频扩展11 视频扩展16 文章1 文章201 文章401 文章601 文章801 文章1001 资讯1 资讯501 资讯1001 资讯1501 标签1 标签501 标签1001 关键词1 关键词501 关键词1001 关键词1501 专题2001
2022年北京市中考英语试卷和答案解析
2025-09-29 17:06:04 责编:小OO
文档
2022年北京市中考英语试卷和答案解析

一、单项填空(每题0.5分,共6分)从下面各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择可以填入空白处的最佳选项。

1.(0.5分)My sister is only six,but ________can already help with some housework.(  )

A.he    B.she    C.it    D.they

2.(0.5分)We have history class ________three o'clock every Friday afternoon.(  )

A.at    B.on    C.in    D.to

3.(0.5分)—_________I take photos here?

—Sorry,you can't.It's not allowed in the museum.(  )

A.Must    B.Need    C.Can    D.Will

4.(0.5分)After taking tennis classes,Tim is much ________than last year.(  )

A.strong    B.stronger    

C.strongest    D.the strongest

5.(0.5分)—_________will Liu Yang stay in the space station this time?

—For six months.(  )

A.How long    B.How often    C.How much    D.How soon

6.(0.5分)Mr.Smith has helped me a lot,_______ I'm thankful to him.(  )

A.or    B.but    C.for    D.so

7.(0.5分)The workers_________ the community center now.(  )

A.cleaned    B.were cleaning    

C.will clean    D.are cleaning

8.(0.5分)Don't lose heart.If you keep working hard,you_____ some day.(  )

A.will succeed    B.succeed    

C.succeeded    D.have succeeded

9.(0.5分)I ______about my sister when my phone rang.It was her!(  )

A.think    B.will think    

C.was thinking    D.am thinking

10.(0.5分)Jim______a lot about Chinese culture since he began to study in our school.(  )

A.learns    B.learned    

C.will learn    D.has learned

11.(0.5分)On our farm,the tea leaves ________by hand when they are ready.(  )

A.pick    B.picked    

C.are picked    D.were picked

12.(0.5分)—Do you know _________the new national park?

—Yes,I do.To protect wildlife and benefit the local people.(  )

A.why did China set up    

B.why China set up    

C.when did China set up    

D.when China set up

二、完形填空(每题1分,共8分)阅读下面的短文,掌握其大意,然后从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。

13.(8分)

Our Christmas Goose

    On a cold morning that December,my brother Rick and I were sent to Uncle Tommie's on the other side of Little Mountain to get a goose for Christmas dinner.This long journey over the mountain was hard but worth it.That morning,dark clouds were coming together overhead.I knew it was going to snow on the (1)     .

    When we arrived,Uncle Tommie was already waiting for us. "Boys,I'm not (2)      you off," he said, "but the wind is picking up.You'd better get the goose and head for home soon."

    After a quick thank﹣you and goodbye,I took the goose and we left.Halfway up the mountain,it began to snow heavily.I held the goose(3)      to me.

    By the time we reached the top of the mountain,it snowed more heavily.And the wind seemed to blow straight through my coat.I stepped in front of Rick. "You must be cold.Open your coat!"

    "Are you crazy?" Rick asked. "I'll lose the little warmth I have!" When he saw I was (4)     ,he slowly opened his coat.

    I placed the warm goose inside his coat.Rick sighed happily (舒了口气).My plan was (5)     .

    On the way down,I started to shiver (发抖).Rick said,"Dave,it's your turn now."

    He passed me the goose.For a long moment,I just stood and (6)      my freezing(冰冷的) hands on his body.We passed the goose back and forth (来回地) between us all the way.Finally,we got home.

    Sitting at the table,we explained how the goose kept us from freezing. "We can't have him for dinner!This goose helped (7)      our lives," I said.

    Later,we named the goose Charley and he lived out his life in the yard,bossing around the chickens and another goose we bought to keep him company.A life as the most important bird was fitting for our (8)     .

(1)A.mountain

B.islandC.lakeD.beach
(2)A.paying

B.rushingC.showingD.calling
(3)A.lightly

B.secretlyC.highD.close
(4)A.frightened

B.regretfulC.seriousD.surprised
(5)A.working

B.continuingC.improvingD.changing
(6)A.raised

B.driedC.warmedD.examined
(7)A.spare

B.saveC.treasureD.give
(8)A.leader

B bossC.guideD.hero

三、阅读理解(每题2分,共26分)阅读下列短文,根据短文内容,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。

14.(6分)

WHO IS YOUR ROLE MODEL?

WHY?

    My role model is my neighbor Ms.Li.She is in her eighties now but she is still young at heart.I often see her riding her bike in the park and she also spends time doing volunteer work.She helps me understand that people won't be old if they still have a great love for life.

                                                                Adam    I miss Mrs.White most after primary school.She was our math teacher and always patient with us.She helped us to work out the answers ourselves,no matter how difficult the questions were So Mrs.White is my role model,and I want to be a teacher like her in the future.

                                                                         Betty

    Norman Bethune was a Canadian doctor.In 1938,Dr.Bethune came to China and helped treat the wounded.He often worked very hard without resting.Once,he managed to save over one hundred lives in sixty﹣nine hours.He is still remembered in both China and Canada today.So he is my role model.

                                                                       Peter    Yuan Longping is my role model.He is one of the greatest agricultural (农业的)scientists of our time.He worked hard to grow better rice to solve the problems of food shortage.It is sad that Mr.Yuan has left us,but his dreams are carried by many plant and agricultural researches.

                                                                        Emma

(1)Who is Emma's role model?      

A.Ms.Li.

B.Mrs.White.

C.Norman Bethune.

D.Yuan Longping.

(2)What does Betty want to be in the future?      

A.A teacher.

B.A scientist.

C.A doctor.

D.A volunteer.

(3)What do we know about Ms.Li?      

A.She worked in a hospital.

B.She solved the food problems.

C.She is old in age but young at heart.

D.She is very patient with her students.

15.(6分)I joined a band (乐队)as a drummer in my middle school.I thought it would be fun playing the drum and meeting new friends.At first it was easy,but a month later,it got difficult.I was the only one who couldn't keep pace (节奏)with the other players.

    Our teacher,Angie,singled me out to keep practicing while everyone else got to relax.I felt ashamed (羞愧的)as my teammates watched me fail so many times.Finally,I got so tired of practicing that I didn't care about doing it right.

    "Are you giving up on me,Steve?" Angie asked.

    "Yes,I am," I shouted.Angie sent me inside the music room,where I cried out.Then she came in and said. "Don't be sad.I believe you can make it!" She told me never to give up.She left me alone and I realized Angie was right﹣﹣by giving up,I was also giving up on the team and myself.

    With her comfort,I decided to go on practicing.However,I still couldn't play well.Knowing my difficulties,my teammates gave me a hand.They spent about three more hours practicing with me every week.Thanks to their support and help,I began to keep pace with them.Later,we performed wonderfully in an important show.

    In the whole process,I was taught that although we each had our own job to do in a show,it would take all of us working together to make the show great.I felt accepted and made great progress.I love everyone in the band,I can't imagine what my school life would be like without them.

(1)One month after he joined the band,Steve felt playing the drum was       .

A.funny

B.helpful

C.noisy

D.difficult

(2)With Angie's comfort,Steve decided to       .

A.have a good rest

B.go on practicing

C.give others a hand

D.start another band

(3)From his experience,Sieve learned about       .

A.the value of teamwork

B.the effect of shows

C.the importance of hobbies

D.the power of music

16.(6分)What does it mean to be green?Green is more than just a color.It also means taking special steps to protect the environment.Buying a green product is a small step everyone can take.Deciding whether a product is green,however,isn't always easy.We need to consider the whole life cycle of the product even after it's of no use.Here is what we may keep in mind.

    The materials of a product are usually our first focus(关注).What is it made of?Are there any harmful chemicals in it?Green products are made of more natural materials which are free from harmful chemicals,so they can be good for our physical health.

    Packaging is important.How is a product packaged?Is it over packaged?We'd better choose glass,metal and paper packaging,as these can be reused or more easily recycled (回收利用).We can also look for less packaging or even choose unbagged products whenever possible.

    Location(地点)matters.Where was a product produced?Where are we buying it?Think about how much energy was used to get it to us try to choose local products.When it comes to food,it is a good idea to order directly from local farmer,shop at markets and buy fruits in season.Buying from stores near our houses is also a good choice,because we can go there without driving a car.

    Look into what the company tells us about their product.It's easy to say that a product is "green" or "all natural",but the words may be too good to be true.So,much of the information about a product should be taken with a grain of salt.After all,companies try to make us believe that their products are environmentally responsible.

    The greenest thing is certainly the one we don't buy.Things like food and clothing are necessary for life.But many others are not.Better than buying is choosing to leave an unnecessary product in the store and doing without.It sends a message to the producer,keeps money in our pockets,reduces (减少)waste and keeps the planet healthy.

(1)The writer would suggest choosing a product that is       .

A.over packaged

B.delivered from abroad

C.locally produced

D.made of unnatural materials

(2)The words "be taken with a grain of salt" Paragraph 5 probably mean "      ".

A.be easily understood

B.not be completely believed

C.be widely spread

D.not be quickly forgotten

(3)Which of the following would be the best title for the passage?      

A.Buying Green

B.Recycling Waste

C.Keeping Healthy

D.Reducing Energy Use

17.(8分)

A Pathway (路径)to Meaning in Life

    When it comes to a meaningful life,we might think of love,happiness and health.A life filled with meaning is what most of us want for ourselves.Then,what makes a meaningful life?

    Many researchers agree that a meaningful life comes down to three factors (因素):having long﹣term goals,believing that one's life matters,and feeling that one's life fits together and "makes sense".

    But we believe there is more to consider.Sometimes life enables us to experience small moments of beauty.When people are open to appreciating (欣赏) such experiences,these moments may improve how they see their own life.We call this experiential appreciation (EA).EA is about the person feeling connected to events and being able to appreciate the value within the connection.It shows the discovery of and admiration for life's beauty.

    We recently set out to better understand EA in studies.We were interested in whether EA was also tied to general judgment of meaning in life.If so,it could be a factor for meaningfulness.

    In the first study,we had people rate (评估) their support for different methods of reducing stress.We found that people who managed stress by focusing on their appreciation for life's beauty also reported experiencing life as highly meaningful.

    In the next study,we asked people to rate the degree to which they agreed with various statements.such as "I appreciate the beauty of life" and "I appreciate little things in life," as well as other statements that related to the three factors and a general sense of meaning in life.Our results showed that the more people reported that they were "appreciating life" and its many experiences,the more they felt their life was valuable.In the following studies,we further looked at the connection between EA and meaningfulness.For example,we found that people who were asked to look back on the most meaningful event of the past week generally reported high EA in those moments.

    All the results proved our theory (假设)true.But putting it into practice can be difficult.Our fast﹣paced lifestyles fill the day with goals.We try to get the highest output both at work and in spare time.This focus on future outcomes makes it all too easy to miss what is happening right now.We should slow down and let life surprise us.

(1)You were most probably in the EA condition when       .

A.you made a travel plan for the coming holiday

B.you hurried to serve the customers in the store

C.you practiced hard to become the best violinist

D.you stopped to admire the roses by the roadside

(2)What can we learn from the studies mentioned in the passage?      

A.Thinking back to the past weakens our sense of meaning.

B.Enjoying small things can influence our attitude toward life.

C.Proper stress management is the key to living a satisfying life.

D.Good judgment on beauty improves connections among people.

(3)What does the last paragraph mainly tell us?      

A.It is easier for results﹣driven people to achieve success.

B.We often turn a blind eye to the present moment.

C.A fast﹣paced lifestyle helps us reach our goals.

D.Future life will bring us many more surprises.

(4)What is the writer's main purpose in writing this passage?      

A.To explain how to discover beauty in life.

B.To discuss what the true meaning of life is.

C.To introduce a new factor for a meaningful life.

D.To compare different factors for meaningfulness.

四、阅读表达(每题2分,共10分)阅读短文,根据短文内容回答问题。

18.(10分)

Working Out through Online Videos

    Physical exercise is good for our mind,body and spirit.Today,working out through online videos is becoming very popular.Since the Internet is widely used,it's very easy for us to do so.That means we can work out anytime anywhere.

    One of my friends,Lin Fei,followed short workout videos to do daily exercise. "With live programs,I feel like working out with my friends,which encourages me to hold on to the last minute." she said.Another friend of mine,Michael,told me that workout videos let him feel so comfortable. "I have a fear of working out at the gym (健身房)because I don't like being watched by others.Working out at home makes working out much more enjoyable" he said.

    With their examples,I decided to give it a try.When I told my plan to my elder sister,a P.E.teacher,she reminded me that workout videos could be helpful but might still carry some problems.

    Without being with someone in person,you will be less willing (愿意的)to work out to your best."Working out at the gym allows you to have advice in real time and get pushed harder." My sister said to me. "Well,if you really want to have a try,first,choose proper programs or videos.That's very important.And then ask your friends for advice.Their experiences can give you a good sight into what you can expect.Anyway,don't be addicted (沉迷的)to it.You should try different ways to work out to be healthy."

    At her suggestions,I finally followed an online workout program with personalized help that is held for three months.After the first period of training,I felt it very practical and helpful when I put in the right amount (量) of work along with a strong will.Compared with going to the gym,using online videos to work out is a much cheaper and time﹣saving choice.But it can be difficult sometimes when I'm too lazy or too busy to stick to it.

(1)Which way to work out is becoming very popular today?

     

(2)Why does Michael dislike working out at the gym?

     

(3)What is the problem of working out without someone else in person?

     

(4)How did the writer feel about his first period of training?

     

(5)Would you like to follow online videos to work out?Why or why not?

     

五、文段表达(10分)从下面两个题目中任选一题,根据中文和英文提示,完成一篇不少于50词的文段写作。文中已给出内容不计入总词数。所给提示词语仅供选用。请不要写出你的校名和姓名。

19.假定你是李华,你的英国笔友Chris对中国文化很感兴趣。他给你发来邮件,询问中国人日常生活中的基本社交礼仪,如待人接物、餐桌礼仪等。请你用英语回复一封都件,介绍你所知道的相关礼仪。

提示词语:manners,shake hands,polite,gift,chopsticks

提示问题:

• What do we do when we meet people for the first time?

• How do we behave properly at table?

Dear Chris,

    I'm glad to know that you're interested in Chinese social manners.____________

    I hope the above is helpful.Please feel free to ask for more information.

Yours,

Li Hua

20.某英文网站正在开展以"提升效率"为主题的征文活动。假定你是李华,请用英语写一篇短文投稿,谈谈你在学习或生活中是如何提升效率的,取得了什么效果。

提示词语:plan,task,attention,make use of,progress

提示问题:

• How do you increase your efficiency(效率)?

• What have you achieved?

    High efficiency is important for a busy student.________

 答案与试题解析

一、单项填空(每题0.5分,共6分)从下面各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择可以填入空白处的最佳选项。

1.【解析】我妹妹只有六岁,但她已经能帮忙做一些家务了。

【参】A.he他;B.she她;C.it它;D.they他们;根据题干My sister is only six,可知这里应说但她已经能帮忙做一些家务了。

故选:B。

2.【解析】每周五下午三点我们有历史课。

【参】A在具体的几点几分,B在具体的某一天,C在哪年,哪月,哪个季节,D朝....,三点前要用at。

故选:A。

3.【解析】﹣我能在这里拍照吗?

﹣对不起,你不能。这是博物馆不允许的。

【参】A必须,B需要,C能,D将,根据语境:﹣我____在这里拍照吗?﹣对不起,你不能。这是博物馆不允许的。可推知划线部分意为"能"。

故选:C。

4.【解析】上了网球课之后,蒂姆比去年强壮多了。

【参】根据than,可知是比较级的标志,stronger更强壮,比较级。

故选:B。

5.【解析】——这次刘洋会在空间站呆多久?

——六个月。

【参】A.How long多久,提问时段;B.How often多久一次,提问频度;C.How much多少,提问不可数名词;D.How soon多久之后;根据题干For six months.可知问的是时段。

故选:A。

6.【解析】史密斯先生帮了我很多,所以我很感谢他。

【参】A或者,B但是,C为了,D所以,根据语境:史密斯先生帮了我很多,﹣﹣﹣﹣我很感谢他。可推知划线部分意为"所以"。

故选:D。

7.【解析】工人们现在正在打扫社区中心。

【参】根据now,可知时态是现在进行时。主语是复数,接are+doing。

故选:D。

8.【解析】不要灰心。如果你继续努力,总有一天你会成功的。

【参】根据题干,可知是指:不要灰心。如果你继续努力,总有一天你会成功的。时态是一般将来时will+动词原形。

故选:A。

9.【解析】我正在想我妹妹的时候,电话响了。是她!

【参】根据when my phone rang,可知是指:我正在想我妹妹的时候,电话响了。主句时态用过去进行时,I接was+doing。

故选:C。

10.【解析】自从吉姆开始在我们学校学习以来,他学到了很多关于中国文化的知识。

【参】根据since he began to study in our school,可知时态是现在完成时。

故选:D。

11.【解析】在我们的农场,茶叶成熟时都是手工采摘的。

【参】根据题干,可知主语是动作的承受者,用被动语态。时态是一般现在时,主语是复数,接are+过去分词。

故选:C。

12.【解析】﹣你知道中国为什么要建立新的国家公园吗?

﹣是的,我知道。保护野生动物,造福当地人民。

【参】根据题干,可知宾语从句用陈述语序,排除AC;由To protect wildlife and benefit the local people,可知问的是原因,why引导宾语从句。

故选:B。

二、完形填空(每题1分,共8分)阅读下面的短文,掌握其大意,然后从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。

13.【解析】本文是一篇记叙文,讲述一只鹅救了作者和弟弟,他们将这只鹅作为宠物一直养着。

【参】(1)考查名词。mountain山;island岛;lake湖;beach沙滩。根据前文"on the other side of Little Mountain(在小山的另一边)"可知,是山上。句意:我知道山上要下雪了。故选A。

(2)考查动词。paying付钱;rushing冲;showing展示;calling打电话。根据"but the wind is picking up.You'd better get the goose and head for home soon(风越来越大了。你最好赶快把鹅带上,回家去)"可知,风越来越大了,叔叔建议我们最好赶快带上鹅回家,但本意不是赶我们走。句意:孩子们,我不是要赶你们走。故选B。

(3)考查副词。lightly轻地;secretly秘密地;high高;close近。根据"Halfway up the mountain,it began to snow heavily.(到了半山腰,开始下起了大雪。)"可知,雪越下越大,把鹅抱紧取暖。句意:我把鹅抱紧。故选D。

(4)考查形容词。frightened害怕的;regretful后悔的;serious严肃的,认真的;surprised惊讶的。根据he slowly opened his coat(他慢慢地打开外套)可知,下雪很冷,我让弟弟把衣服敞开。当他看到我是认真的,他才这样做。句意:当他看到我是认真的,他慢慢地打开他的外套。故选C。

(5)考查动词。working工作,有效;continuing继续;improving提升;changing改变。根据"I placed the warm goose inside his coat.Rick sighed happily(舒了口气)(我把暖鹅放进他的外套里。里克幸福地叹了口气)"可知,鹅给了弟弟温暖,所以我的计划奏效了。句意:我的计划奏效了。故选A。

(6)考查动词。raised筹集;dried弄干;warmed使温暖;examined检查。根据"I just stood and(我只是站着)以及my freezing(冰冷的)hands on his body(我冻僵的手在他身上)"可知,用鹅给自己温暖,句意:有很长一段时间,我只是站在他身上,用冻僵的手取暖。故选C。

(7)考查动词。spare匀出;save节省,救;treasurc珍惜;give给。根据"We can't have him for dinner!(我们不能让他当晚餐了!)"可知,鹅使我们免于冻僵,所以是救了我们,句意:这只鹅救了我们的命。故选B。

(8)考查名词。leader领导;boss老板;guide导游;hero英雄。根据This goose helped...our lives(这只鹅救了我们的命。)可知,鹅救了我们,所以是我们的英雄。句意:作为最重要的鸟是我们一生的英雄。故选D。

三、阅读理解(每题2分,共26分)阅读下列短文,根据短文内容,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。

14.【解析】短文主要介绍了四个人的榜样及其原因。

【参】细节理解题。

(1)根据右下表格中Yuan Longping is my role model.(袁隆平是我的榜样。)可知,袁隆平是艾玛的榜样。故选D。

(2)根据右上表格中and I want to be a teacher like her in the future.(我想在未来成为像她一样的老师。)可知,贝蒂将来想当一位老师。故选A。

(3)根据She is in her eighties now but she is still young at heart.(她现在已经80多岁了,但内心仍然年轻。)可知,关于李,我们知道她年纪大了,但内心很年轻。故选C。

15.【解析】短文主要讲述了史蒂夫加入了一个乐队当鼓手,有原先的想放弃到努力练习的过程。

【参】(1)细节理解题。根据At first it was easy,but a month later,it got difficult..(起初很容易,但一个月后,就变得困难了。)可知,加入乐队一个月后,史蒂夫觉得打鼓很困难。故选D。

(2)细节理解题。根据 With her comfort,I decided to go on practicing.(有了她的安慰,我决定继续练习。)可知,在安吉的安慰下,史蒂夫决定继续练习。故选B。

(3)推理判断题。根据In the whole process,I was taught that although we each had our own job to do in a show,it would take all of us working together to make the show great.I felt accepted and made great progress.I love everyone in the band,I can't imagine what my school life would be like without them.(在整个过程中,我被告知,虽然我们每个人都有自己的工作要做,这将需要我们所有人共同努力,使该节目伟大。我觉得自己被接受了,取得了很大进步。我爱乐队里的每个人,我无法想象没有他们我的学校生活会是什么样子。)可推理出,从他的经历中,史蒂夫了解到了团队合作的价值。故选A。

16.【解析】短文讲了绿色产品,详细地介绍了作者的一些建议。

【参】(1)细节理解题。根据Where was a product produced?Where are we buying it?Think about how much energy was used to get it to us try to choose local products.(产品是在哪里生产的?我们在哪里买?想想我们用了多少能源,试着选择当地产品。)可知作者建议选择当地生产的产品。故选C。

(2)词义猜测题。根据After all,companies try to make us believe that their products are environmentally responsible.(毕竟,公司试图让我们相信他们的产品对环境负责。)可知结合选项,应说因此,对于产品的很多信息都应该持怀疑态度。所以"be taken with a grain of salt" 意为"不被完全相信"。故选B。

(3)文章标题题。根据Buying a green product is a small step everyone can take.Deciding whether a product is green,however,isn't always easy.We need to consider the whole life cycle of the product even after it's of no use.Here is what we may keep in mind.(购买绿色产品是每个人都能做到的一小步。然而,决定一个产品是否环保并不总是容易的。我们需要考虑产品的整个生命周期,即使它已经没用了。这是我们应该记住的。)可知文章说的是购买绿色产品。故选A。

17.【解析】短文讲了什么使生活有意义,详细地介绍了有意义的生活可以归结为三个因素:有长远的目标,相信自己的生活很重要,觉得自己的生活是合情合理的。

【参】(1)细节理解题。根据Sometimes life enables us to experience small moments of beauty.When people are open to appreciating (欣赏) such experiences,these moments may improve how they see their own life.We call this experiential appreciation (EA).EA is about the person feeling connected to events and being able to appreciate the value within the connection.It shows the discovery of and admiration for life's beauty.(有时候,生活让我们体验到美丽的小瞬间。当人们乐于欣赏这样的经历时,这些时刻可能会改善他们对自己生活的看法。我们称之为体验欣赏(EA)。EA是让人感受到与事件的联系,并能够欣赏这种联系的价值。它表现了对生命之美的发现和欣赏。)可知当你停下来欣赏路边的玫瑰时,你很可能处于EA状态。故选D。

(2)推理判断题。根据文章第五、六、七段中对研究结果的描述可知,欣赏或经历生活中的一些细小的美好的瞬间可以让人们觉得生活充满意义,改变生活的态度。故选B。

(3)段意归纳题。根据This focus on future outcomes makes it all too easy to miss what is happening right now.We should slow down and let life surprise us.(这种对未来结果的关注很容易让人错过现在正在发生的事情。我们应该慢下来,让生活给我们惊喜。)可知我们经常对现在视而不见。故选B。

(4)写作意图题。通览全文且结合文章第三段"Bu we believe there is more to consider.Sometimes life enables us to experience small moments of beauty."可知,文章主要介绍了一种新的影响生活意义的因素,即"发现和欣赏生活中的美"。故选C。

四、阅读表达(每题2分,共10分)阅读短文,根据短文内容回答问题。

18.【解析】本文主要讲述通过在线视频锻炼方式变得非常流行。

【参】(1)细节理解题。根据Today,working out through online videos is becoming very popular.(今天,通过在线视频锻炼变得非常流行。)可知,今天,通过在线视频锻炼方式变得非常流行。故填:Working out through online videos.

(2)细节理解题。根据"I have a fear of working out at the gym (健身房)because I don't like being watched by others.(我害怕在健身房锻炼,因为我不喜欢别人看着我。)可知,迈克尔不喜欢在健身房锻炼,因为他不喜欢别人看着他。故填:Because  he doesn't like being watched by others.

(3)细节理解题。根据Without being with someone in person,you will be less willing (愿意的)to work out to your best.(如果没有与某人在一起,你将不太愿意发挥出最佳状态。)可知,没有其他人在场的情况下锻炼你将不太愿意发挥出最佳状态。故填:You will be less willing to work out to your best.

(4)细节理解题。根据After the first period of training,I felt it very practical and helpful when I put in the right amount (量) of work along with a strong will.(在第一次培训后,我觉得如果我有一个坚强的意志,投入适量的工作,这是非常实际和有益的。)可知作者对自己的第一次训练感觉这是非常实际和有益的。故填:He felt it very practical and helpful.

(5)主观表达题。根据Compared with going to the gym,using online videos to work out is a much cheaper and time﹣saving choice.(与去健身房相比,使用在线视频锻炼是一个更便宜、更省时的选择。)可知我想通过在线视频锻炼身体,因为使用在线视频锻炼是一个更便宜、更省时的选择。故填:Yes,I 'd  like to.Because using online videos to work out is much cheaper and time﹣saving.

五、文段表达(10分)从下面两个题目中任选一题,根据中文和英文提示,完成一篇不少于50词的文段写作。文中已给出内容不计入总词数。所给提示词语仅供选用。请不要写出你的校名和姓名。

19.【解析】【高分句型一】

Firstly,you are supposed to shake hands when you meet someone for the first time.首先,当你第一次见到某人时,你应该握手。

be supposed to do sth应该做某事。

when引导时间状语从句。

【高分句型二】

Thirdly,when you eat meals with others,it's rude to point at others with your chopsticks.第三,当你和别人一起吃饭时,用筷子指着别人是不礼貌的。

It is+形容词 to do sth.做某事是……的。

【参】Dear Chris,

I'm glad to know that you're interested in Chinese social manners.China is a country with a long history,so there are many customs here.Let me tell you some of them.(点题)

Firstly,you are supposed to shake hands when you meet someone for the first time.【高分句型一】Secondly,you should bring a gift when you are invited to a party and be sure to arrive on time or a few minutes earlier.(当我们和别人第一次见面时,我们会做什么)Thirdly,when you eat meals with others,it's rude to point at others with your chopsticks.【高分句型二】And don't make noise when you have your soup.(我们在餐桌上应如何举止得体)

I hope the above is helpful.Please feel free to ask for more information.(总结全文)

Yours,

Li Hua

20.【解析】【高分句型一】

It is necessary for everyone to learn how to increase efficiency.每个人都有必要学习如何提高效率。

It is+形容词 for sb to do sth.某人做某事是……的。

【高分句型二】

I always spend time doing important tasks first and make good use of the rest of the time.我总是先把时间花在重要的任务上,然后利用好剩下的时间。

spend...doing sth花费……做某事。

【参】High efficiency is important for a busy student.It is necessary for everyone to learn how to increase efficiency.【高分句型一】 (点题)

I have tried many ways to increase my efficiency since I was a middle school student.Before the beginning of a day,I always think about my goals and make a list of things I need to do.Then,I organize my to﹣do list to make an effective plan for the day.I always spend time doing important tasks first and make good use of the rest of the time.【高分句型二】(如何提高效率)

By managing my time well,I have made progress.I usually finish my homework on time and still have time to relax myself.High efficiency and time management have helped me be successful in various areas of my life.(取得了什么成就)

 下载本文

显示全文
专题