一、听力第一节听小对话回答问题听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.(1分)Where does the conversation take place?
A.At home.
B.At a restaurant.
C.At school.
2.(1分)How does Kate go to school every day?
A.By bike.
B.By bus.
C.On foot.
3.(1分)What's the date today?
A.March 7.
B.March 8.
C.March 9.
4.(1分)Whose party will the woman go to?
A.Joe's.
B.John's.
C.Ann's.
5.(1分)Which dictionary will Jimmy buy?
A.The one for 5 pounds.
B.The one for 8 pounds.
C.The one for 11 pounds.
第二节听较长对话回答问题听下面2段对话。每段对话后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话前,你有时间阅读各小题,每小题5 秒钟。听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话读两遍。
6.(2分)(1)Where does Greg want to go on his way home?
A.To the fruit store.B.To the mall.
C.To the supermarket.
(2)What does Greg love to buy?
A.Vegetables.
B.Bananas.
C.Strawberries.
7.(3分)(1)How many problems does Li Hua have in learning English?
A.Two.
B.Three.
C.Four.
(2)When may Li Hua go to join the English club?
A.On Mondays.
B.On Wednesdays.
C.On Fridays.
(3)How does Alice think Li Hua can get his pronunciation right?
A.By reading word groups.
B.By joining an English club.
C.By listening to English songs.
第三节听短文回答问题听下面短文,短文后有五个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听短文前,你有时间阅读各小题,每小题5 秒钟。听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。短文读两遍。
8.(10分)(1)How many people were there in the family according to the passage?
A.Three.
B.Four.
C.Five.
(2)What did Tyler write with on the wall?
A.A pen.
B.A brush.
C.A crayon.
(3)Why didn't Dad stop Tyler writing on the wall?A.Because he was not back home.
B.Because he was making a call.
C.Because he was painting a picture.
(4)What did it show as the mother called out her son's full name?
A.She was getting angry with her son.
B.She was playing a game with her son.
C.She tried to show her love for her son.
(5)How did the mum feel after seeing what was on the wallpaper?
A.Moved and sorry.
B.Even angrier.
C.Sorry about the wallpaper.
二、阅读理解阅读短文,从每题所给的四个选项(A、B、C 和D)中选出最佳选项。9.(6分)In 2023,a group of young people did great in literature(文学),sports(天文学)and more.They became role models for young Chinese.Here,let's share three of their stories.
Showing Excellence on the International Stage
Cui Chenxi became China's youngest﹣ever Asian Games gold
medalist(金牌获得者)after the 15﹣year﹣old skateboarder
won the women's street event at the 19th Asian Games Hangzhou
2022 on Sept.27.
Cui only took up skateboarding in 2020.Within a year,she took
part in professional﹣level events.Earlier in 2023,Cui got the
30th spot in the women's street event at the World Street
Skateboarding Championships.
Winning an International Sci﹣fi(科幻的)Award
Chinese writer Hai Ya was born in 1990.His sci﹣fi novel The
Space﹣Time Painter won the Hugo Award(雨果奖)on
Oct.21.He is the third Chinese writer to win this big award.When
creating The Space﹣Time Painter,Hai Ya drew his idea from a
famous painting—A Panorama of Rivers and Mountains(《千里江山图》).
Hai Ya's works mix history and science fiction.They find a
perfect balance in his novels.
Flying to Space
On Dec.21,Shenzhou XⅦcrew members made their first
spacewalk outside the Tiangong space station.Tang Shengjie was
one of them.He wanted to be an astronaut from a young age.At
the age of 34,he became the youngest Chinese astronaut to go on
a spacewalk.
In July,2008,Tang joined the Aviation University of Air
Force.That was his first step towards becoming a"blue sky warrior
(蓝天勇士)
(1)Which latest event took place in 2023 according to the passage?
A.Flying to Space.
B.Winning an International Sci﹣fi Award.
C.Winning the Women's Street Event at the 19th Asian Games Hangzhou 2022.
D.Getting the 30th Spot at the World Street Skateboarding Championships.
(2)Who became the youngest role models for young Chinese?
A.Hai Ya.
B.Tang Shengjie.
C.Hugo.
D.Cui Chenxi.
(3)Which of the following is TRUE according to the passage?
A.Cui Chenxi took part in professional﹣level events earlier in 2023.
B.The Space﹣Time Painter mixes history and science fiction.
C.A Panorama of Rivers and Mountains won the Hugo Award.
D.Tang Shengjie succeeded in going on a spacewalk in July,2008.
10.(8分)"Do you like my dress?"she asked a passing stranger."My mommy made it just for me,"she said with tears in her eyes."I think it's very pretty,but why are you crying?"
The girl answered in a low voice,"Mommy passed away after making this dress for me."
Finally the woman realized what the child meant.She gently held the child in her arms.Then suddenly the little girl stopped crying,stepped back and began to sing softly._______ After the child stopped singing,she explained to the lady,and she made me promise to sing it whenever I started crying and it would make me stop."
"See,"she said,"it did
As the woman turned to go,the little girl stopped her."Madam,can you stay just a minute?
I want to show you something."
"Of course,"she answered.
Pointing to a spot on her dress,she said,"Right here is where my mommy kissed my dress,"and here is another kiss,and here
Then the lady realized that she wasn't just looking at a dress.No,she was looking at a mother who knew that she was going away and would not be there to kiss away the hurt that she knew her daughter would get.So she took all the love for her beautiful little girl and put it into this dress that her child now so proudly wore.
She no longer saw a little girl in a simple dress.She saw a child wrapped…in her mother's love.
(1)Which of the following best explains the underlined words "passed away" in Paragraph 3?
A.left home
B.died
C.fell asleep
D.ran away
(2)What did the little girl promise her mother?
A.To sing a special song when she cried.
B.To stop crying at once and start singing instead.
C.To ask strangers for help whenever she felt sad or upset.
D.To keep all of her feelings inside and never show them again.(3)Which of the following can be put into ______in Paragraph 4?
A.The little girl began to cry sadly again.
B.The woman disliked to listen to her carefully.
C.The little girl showed her dress to the woman.
D.It was the sweetest sound the woman had ever heard.
(4)What did this woman finally understand?
A.The true meaning of the song.
B.The earliest design of this dress.
C.The true meaning behind the special dress.
D.The little girl's mommy had told the girl nothing.
11.(8分)Have you ever unlocked a shared bike?Have you ever ordered a meal online?Have you ever enjoyed watching the short﹣form videos on the Internet?Well,if no one had invented the cell phone,none of these would have been possible.
Luckily,someone did invent the cell phone.That person is Martin Cooper,and he did that 51 years ago
Cooper used to work for Motorola.In the 1970s,the company was competing with AT&﹣T,a larger company,either.The man had a new idea.He wanted to make it possible for people to talk on their phones anywhere.
It took Cooper and his team 90 days to design the world's first cell phone.The product was called Dyna TAC.People could talk on it for 25 minutes before its battery(电池)died.The phone's short battery life wasn't a big problem,Cooper once joked.Why?Well(1,100 grams)to hold in hand for more than 25 minutes!
On 3 April,1973,Cooper made the world's first public cell phone call.He called Joel Engel,"I'm calling you on a cell phone.It's a real,handheld cell phone."On the other end of the line Cell phones have changed a lot since that first call.They're much smaller and can do many more things.Cooper,now 96,is surprised at the progress.
But the man has also kept thinking about life in the future."Keep learning all your life,"he says,"or you'll lose the ability to learn—that would be terrible!"
(1)Why does the writer raise three questions in the first paragraph?
A.To list the usage of cell phones.
B.To show the importance of cell phones.
C.To do a survey about what people use their cell phones for.
D.To do a survey about whether people can use their cell phones in a proper way.
(2)What was the big problem that Cooper needed to solve according to his joke in Paragraph 4?
A.The weight of the cell phone.
B.The usages of the cell phone.
C.The battery life of the cell phone.
D.The appearance design of the cell phone.
(3)Why did Engel keep silent when Cooper called him by using the cell phone?
A.Because Engel couldn't hear clearly on the line.
B.Because Cooper didn't make the cell phone better.
C.Because Engel was busy designing his cell phone.
D.Because Cooper invented the cell phone before AT&T could.
(4)Which can be the best title for the passage?
A.Keep Learning All Your Life
B.Rapid Development of the Cell Phone
C.The Father of the Cell Phone
D.The Competition Between Cooper and Engel
12.(8分)We go to bed when we're tired.Sometimes,however,we wake up feeling tired eventhough we've slept for ten hours.Should we get more sleep then?
We go through life thinking we've rested as long as we've gotten enough sleep.But in fact,
rest is much more than our nightly hours of shut﹣eye.Many of us are missing out on the other
types of rest that we badly need.
The first type of rest we need is physical rest.It can be passive or active.Passive physical rest refers to sleeping,while active physical rest includes activities like yoga(瑜伽).These activities
help your body relax.
Have you ever heard your parents or others complain that they have a hard time focusing on
their work?Have they ever said that when they lie down at night to sleep,they have trouble" turning off" their brains as conversations from the day fill their thoughts?These people need mental rest.You can advise them to take a short break every two hours during their workday.These breaks remind them to slow down a bit.
The third type of rest is sensory rest.Bright lights,computer screens and background noise
can make our senses feel tired.But this problem is easy to solve.You can close your eyes for a minute in the middle of the day or put away your electronics for a while.
Then comes creative rest.Allowing yourself to take in the beauty of nature—even if it's just at
a local park—provides you with this type of rest.You can also place your favorite artwork around
your desk.Enjoying art is another great way to get creative rest.
The last two types of rest we need are social rest and emotional rest.Spend some time with people who can provide help.Try to open up to them and share the hard things that have been troubling you lately.
Now you know—we need much more than a good night's sleep to feel well﹣rested.It's time
for us to focus on getting the right type of rest we need.
(1)How many types of rest are mentioned in this passage?
A.Four.
B.Five.
C.Six.
D.Seven.
(2)What can we do if computer screens and background noise make our senses feel tired? A.Close our eyes for a minute or put away our electronics.
B.Take a short break every two hours during our workday.
C.Get more than ten hours' sleep and do activities like yoga.
D.Open up to our friends and share the hard things we have met.
(3)How do we get a creative break?
①by taking a short break
②by enjoying our favorite artwork
③by closing our eyes
④by admiring natural beauty
⑤by talking with people who can help us
A.①⑤
B.②③
C.④⑤
D.②④
(4)What's the writer's purpose according to the passage?
A.To realize the importance of the right type of rest.
B.To explain the reason why all of us can hardly sleep well.
C.To tell we need not only sleep but also the right type of rest.
D.To show we'll feel energetic if we sleep more than 10 hours a day.
第二节
13.(5分)李华所在的社区面向中小学生打算推出一则有关App使用的公益性暑期课程海报。现请你帮助李华为以下App课程找到对应的简介(A—F)。选项中有一项为多余选项。
(1) (2) (3) (4) (5)
Make Life More Fun with Apps
New courses start now!
These cool Apps can help brighten your summer holiday.
A.It's a drawing App with over 15,000 types of brushes,15,1,300 fonts(字体)for writing and more.It lets you learn drawing skills from others.
B.It's a language learning App.It gets you to speak your chosen language with native speakers.The App helps you find a friend of your age to learn with.
C.It's a video﹣sharing platform(平台)that allows users to create and share short videos with music,filters
D.It lets us show ourselves in fun ways without words.You can create emojis with the App to describe yourself better.You can make your emoji look like a cartoon character or your favorite actor.And you can also make it fun with colors and even backgrounds.
E.Let's go for some fun and also have a brain workout with Peak.This App has over 45 short games about memory,attention,language and so on.
F.It might help if we sometimes feel very sad or angry.Wysa can give you ways to look at your problems scientifically.It has many exercises to help you deal with things like anger.Come and join us for fun!
三、英语知识运用完形填空阅读短文,掌握大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出
最佳选项。
14.(15分)As a little boy,there was nothing I liked better than Sunday afternoons at my grandfather's farm in Western Pennsylvania.There were miles of (1) around the
farm.The house and barn(仓房)provided endless hours of(2) for a city kid like
me.
I can still remember one afternoon when I was seven years old.Since my first visit to the
(3) ,I'd wanted more than anything to be allowed to climb the stonewalls,(4) my parents would never allow me to do so.Still,my wish to climb those walls grew so strong.One spring afternoon,I picked up all my (5) and came into the living room,where the adults
had gathered after (6) .I told them what I wanted to do."No!" the women in the room cried."You'll (7) yourself!"
I wasn't too disappointed;the reply was just as I'd expected.But (8) I could leave
the room,I was stopped by my grandfather's voice."Hold on just a minute,"I heard him say."Let
the boy climb the stonewalls.He has to (9) to do things for himself."
"Go,"he said to me,"and come and see me when you get back."
For the next two and a half hours I (10) those old walls and had the time of my
life.Later I met with my grandfather to tell him about my unusual experience.I'll (11) forget what he said.
"Fred,"he said,"you made this day a special day just by (12) yourself.Always remember,there's only one person in this whole world like you,and I like you exactly as you are."
Many years passed and I (13) the television program Mister Rogers' Neighborhood ,seen by millions of children in every state of America.There have been (14) over the years,but one thing remains the same:my(15) to children at the end of almost every visit,"There's only one person in this whole world like you,and people like you exactly as you are."(1)A.fields B.buildings C.stonewalls D.animals
(2)A.fun B.stress C.pain D.wealth
(3)A.barn B.village C.house D.farm
(4)A.though B.and C.so D.but
(5)A.energy B.courage C.spirit D.fear
(6)A.lunch B.breakfast C.dessert D.snacks
(7)A.protect B.enjoy C.hurt D.help
(8)A.after B.before C.until D.unless
(9)A.refuse B.learn C.warn D.suppose
(10)A.painted B.pushed C.repaired D.climbed
(11)A.always B.sometimes C.never D.seldom
(12)A.being B.fooling C.greeting D.relaxing
(13)A.showed B.trained C.preferred D.hosted
(14)A.changes B.experiences C.challenges D.chances
(15)A.result B.message C.decision D.dialogue
阅读材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。
15.(10分)It was a quarter past nine.Mr.Beet hadn't come back.His wife was a bit worried.The supper was cold and she had waited for two and a half hours.At that time,she (1) (sit)by the table in a dark room.She closed her eyes but listened carefully.
Her husband worked in (2) office.He worked hard so that he was paid a lot.All the
things in his home(3) (leave)by his parents.He and his wife only had to
pay (4) their food and clothes.They tried their (5) (good)to save
money.If they had something important to tell their friends,they preferred (6)
(go)to visit them rather than call them.If they ever felt sick,they just bought some medicine
instead of seeing a doctor.
Suddenly the woman (7) was waiting for her husband heard someone coming
up stairs.She hurried to open the door.In the dark she could hear his deep breathing.As(8) as he sat down,she turned on the light and found he looked very tired.
"Why do you come back so late,dear?" asked the woman. "Didn't you take the bus?"
"No,I didn't take it.I ran after it (9) I saved two dollars this evening."
"That's great!"the woman said (10) (happy)."Run after a taxi next time
and you'll save even more!"
四、写作单词拼写阅读短文,然后根据括号内所给汉语意思写出单词的正确形式(每空
一词)。
16.(10分)There was a time when I had to count every cent I spent.I had to count the cost in my (1) (头)while shopping.I would stand there and add up each thing over and
over.
I remember one Christmas Eve when I (2) (进入)the supermarket to
do some shopping.I stood by the fridge and counted up the cost of the things I wanted to buy.
The (3) (总数;合计)was too high and I couldn't buy everything.I looked through each thing,trying to decide what to put back.I kept everything that everyone (4) (别的;其他的)in my family loved but had to give up the one thing I loved—a bag of chicken.I hated the feeling of not being able to (5) (买得起)it but it was necessary.
That night,someone kept (6) (敲)at my door.It was strange because
it was very cold and late.I went to the door,opened it(7) (前面的)steps.Nobody
was there.On the top of the first bag,I saw the bag of chicken
I cannot (8) (表达)the feeling of learning that even at my loneliest,
I wasn't alone.I still don't know who left all that food (9) (秘密地),but I willnever forget that feeling.It shows me that while there may not be a real Santa Claus,there are
certainly angels (10) (在……之间)us,bringing love and kindness to the world.
用方框中所给单词的适当形式填空,使短文通顺、正确。每词仅用一次(每空一词)。
17.(5分)
one go disappear film speed
Time travel is really cool!You can change the past.And you can find out what will happen in
the future.But is time travel just in many sci﹣fi (1) ?Or is it real?
People might travel to the future someday.But we have to make a special spaceship
(2) .The spaceship has to be as fast as light.When you travel at that (3) ,
time goes slower for you than it does for people on Earth.For example,you spend seven days on
the spaceship.But people on Earth spend 100 years.When you go back to Earth
What about traveling to the past?Scientists are not sure.But some believe (4) through a black hole might be one way to do this.Things around black holes (5) into the holes.They must go somewhere.Perhaps they go to the past.
书面表达
18.(25分)良好的时间管理能力能够帮助我们更好地规划生活,使我们的时间得到充分利用,提高学习效率。但现在很多同学无法高效管理时间以致影响了学习。请你就此写一
篇短文谈谈自己的看法。内容提示:
注意:
(1)短文必须包含思维导图中所提供的所有信息,可适当发挥,使文章连贯;
(2)文中不得出现真实的人名和校名;(3)词数100左右,开头已给出,不计入总词数。
Nowadays,many students can't make good use of their time,and this has a bad influence on their studies.________2024年浙江省宁波市中考英语一模试卷
参与试题解析
一、听力第一节听小对话回答问题听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.【分析】略
【解答】A
【点评】略
2.【分析】略
【解答】B
【点评】略
3.【分析】略
【解答】A
【点评】略
4.【分析】略
【解答】B
【点评】略
5.【分析】略
【解答】C
【点评】略
第二节听较长对话回答问题听下面2段对话。每段对话后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话前,你有时间阅读各小题,每小题5 秒钟。听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话读两遍。
6.【分析】略
【解答】CB
【点评】略
7.【分析】略
【解答】BAC【点评】略
第三节听短文回答问题听下面短文,短文后有五个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听短文前,你有时间阅读各小题,每小题5 秒钟。听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。短文读两遍。
8.【分析】略
【解答】11.B 12.C 14.A
【点评】略
二、阅读理解阅读短文,从每题所给的四个选项(A、B、C 和D)中选出最佳选项。9.【分析】短文讲了2023年三个年轻人的榜样。
【解答】(1)细节理解题。根据表格三Flying Space(飞向太空)可知飞向太空。
(2)细节理解题。根据表格一Cui Chenxi became China's youngest﹣ever Asian Games gold medalist(金牌获得者)after the 15﹣year﹣old skateboarder won the women's street event at the 19th Asian Games Hangzhou 2022 on Sept.27.(9月27日Chenxi在第19届杭州亚运会女子街头项目中夺冠。)可知Cui 。故选D。
(3)细节理解题。根据表格二Hai Ya's works mix history and science fiction.They find a perfect balance in his novels.(海亚的作品融合了历史和科幻。)可知《时空画家》混合了历史和科幻小说。
【点评】在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真观察选项,仔细推敲,确定最佳答案。
10.【分析】本文讲述一个女孩的妈妈去世了,她的妈妈告诉她,当她哭的时候,就唱妈妈给她唱的那首歌,看看有她妈妈的吻的裙子。
【解答】(1)词义猜测题。根据第四段Finally the woman realized what the child meant.She gently held the child in her arms.Then suddenly the little girl stopped crying,she explained to the lady,and she made me promise to sing it whenever I started crying and it would make me stop."(突然,退后一步。____孩子停止唱歌后,她让我保证每当我开始哭的时候就唱这首歌。")可知。故选B。
(2)细节理解题。根据第四段Finally the woman realized what the child meant.She gently held the child in her arms.Then suddenly the little girl stopped crying,she explained to the lady,and she made me promise to sing it whenever I started crying and it would make me stop."
(突然,退后一步。____孩子停止唱歌后,她让我保证每当我开始哭的时候就唱这首歌。
")可知。故选A。
(3)推理判断题。根据第四段Finally the woman realized what the child meant.She gently held the child in her arms.Then suddenly the little girl stopped crying,she explained to the lady,and she made me promise to sing it whenever I started crying and it would make me stop."
(突然,退后一步。____孩子停止唱歌后,她让我保证每当我开始哭的时候就唱这首歌。
")可知。故选D。
(4)主旨大意题。根据最后一段She no longer saw a little girl in a simple dress.She saw a child wrapped…in her mother's love.(她再也看不到一个穿着简单连衣裙的小女孩了。)可知。故选C。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
11.【分析】本文主要讲述了第一部手机的发明。
【解答】(1)推理判断题。根据第一段Have ever a shared ?Have ever a meal ?Have ever watching short﹣form on Internet,if one invented cell ,none these have possible.(你解锁过共享单车吗?你喜欢看互联网上的短片吗,这些都不可能实现,作者在第一段提出三个问题是为了显示手机的重要性。
(2)细节理解题。根据第四段It Cooper his 90 to the first phone.The was Dyna could on for minutes its died.The short life a big ,Cooper joked.Why,the was heavy ,100 to in for than minutes。该产品名为Dyna TAC。库珀曾开玩笑说。为什么呢?嗯,100克)!)可知,库珀需要解决的大问题是手机的重量。
(3)细节理解题。根据第五段On 3 ,1973 made world's public phone called Engel AT&T told ,"I'm you a cell a real cell the end the ,there only ,库珀打了世界上第一个公共手机电话。库珀告诉恩格尔:"我在用手机给你打电话。"电话的另一端。)可知,他保持沉默是因为库珀比美国电话电报公司先发明了手机。
(4)标题归纳题。通读全文。故文章的最佳标题应是"手机之父"。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
12.【分析】本文主要介绍了6种休息方式。
【解答】(1)细节理解题。根据第三段The type rest need physical 。)和第四段These need rest.(这些人需要精神上的休息third of is rest.(第三种休息是感官上的休息
comes rest.(然后是有创意的休息last types rest need social and rest.(最后两种是社交上的休息和感情上的休息。故选C。
(2)细节理解题。根据第五段You close eyes a minute the of day put your for
a 。)可知如果电脑屏幕和嘈杂的音乐让你感到疲倦时。故选A。
(3)细节理解题。根据第六段Allowing to in beauty nature—even it's at a park—provides with type rest.You also your artwork your 。你也可以把你最喜欢的艺术品放在你桌子周围。故选D。
(4)主旨大意题。根据最后一段Now know—we much than a night's to well﹣rested.It's for to on the type rest need.(现在你知道﹣﹣我们需要充足的睡眠来获得休息。)可知作者的目的是告诉我们不仅需要充足的睡眠还要有正确的休息方式。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
第二节
13.【分析】A.这是一款绘画应用程序,拥有15000多种画笔、15000种材料和1300种字体用于写作等。它可以让你从别人那里学习绘画技巧。
B.这是一款语言学习应用程序。它可以让你与母语为英语的人说你选择的语言。该应用
程序可帮助您找到与您同龄的朋友进行学习。
C.这是一个视频共享平台,它允许用户使用音乐、滤镜和其他创造性工具创建和共享短
视频。
D.它让我们不用语言,以有趣的方式展示自己。您可以使用该应用程序创建表情符号,
以便更好地描述自己。你可以让你的表情符号看起来像卡通人物或你最喜欢的演员。你也可以用颜色甚至背景来使它变得有趣。
E.让我们去找点乐子,还可以和peak一起进行脑力锻炼。这个应用程序有超过45个关于
记忆、注意力、语言等的简短游戏。
F.如果我们有时感到非常悲伤或愤怒,它可能会有所帮助。Wysa可以为您提供科学看待
问题的方法。它有很多练习可以帮助你处理愤怒之类的事情。来和我们一起玩吧!
【解答】(1)细节推理题。根据图片可知这是一款语言学习应用程序。它可以让你与母语为英语的人说你选择的语言。"符合题意。
(2)细节推理题。根据图片可知这是一款绘画应用程序,拥有15000多种画笔。它可以让你从别人那里学习绘画技巧。故选A。
(3)细节推理题。根据图片可知Wysa可以为您提供科学看待问题的方法.F项"如果我们有时感到非常悲伤或愤怒。Wysa可以为您提供科学看待问题的方法。来和我们一起玩吧。
故选F。
(4)细节推理题。根据图片可知可以进行脑力锻炼,还可以和peak一起进行脑力锻炼、注意力。"符合题意。
(5)细节推理题。根据图片可知这是一个视频共享平台.C项"这是一个视频共享平台、滤镜和其他创造性工具创建和共享短视频。故选C。
【点评】这是个任务型阅读题,主要考查学生的阅读理解能力及知识运用能力。答题时细节理解题可直接根据文中细节得出答案。
三、英语知识运用完形填空阅读短文,掌握大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
14.【分析】这是一篇记叙文,文章记叙了作者小时候在乡村的经历。作者小时候很喜欢在祖父的农田上玩,并且渴望爬上那个围绕着农田的石墙。虽然大人害怕爬墙会让作者伤到自己,但是祖父同意了。作者从自己的经历里面悟出一个道理:我们要做最真实的自己。
【解答】(1)考查名词词义辨析,句意:农场周围有数英里长的石墙;buildings建筑物;animals动物,绕着农场的应该是数英里长的"石墙"。
(2)考查名词词义辨析,句意:房子和谷仓为像我这样的城市孩子提供了无尽的乐趣;
stress压力;wealth财富was I liked than afternoons my farm Western ,房子和谷仓为我提供了无尽的"乐趣"。
(3)考查名词词义辨析。句意:我仍然记得我七岁时的一个下午,我就非常希望能被允许爬上石墙;village村庄;farm农场was I liked than afternoons my farm Western ,全文都是描述作者在"农场"的经历。
(4)考查连词辨析。句意:自从我第一次去农场,但我的父母永远不会允许我这样做;
and并且;but但是,可知后句转折。
(5)考查名词词义辨析。句意:一个春天的下午。energy能量;spirit精神。根据"I'd more anything be to the ,but my would allow to so."(但我的父母永远不会允许我这样做)可知。courage勇气。
(6)考查名词词义辨析。句意:一个春天的下午,大人们午饭后都聚集在那里;breakfast 早餐;snacks零食。根据One spring afternoon(一个春天的下午)可知。故选A。
(7)考查动词词义辨析。句意:我告诉他们我想做什么!"房间里的女喊!"。protect 保护;hurt弄伤。根据."No!" women the cried("不行。)可知,所以反对我。
(8)考查连词。句意:我没有太失望。但是在我离开房间之前。after之后;until直到。
根据后一句祖父的话Let boy the ,在作者离开房间前。故选B。
(9)考查动词词义辨析。句意:让这个男孩去爬石墙吧。refuse拒绝;warn警告。根据爷爷的话"让这个男孩去爬石墙吧"。故选B。
(10)考查动词词义辨析。句意:在接下来的两个半小时里,度过了一生中最快乐的时光;pushed推;climbed爬the climb stonewalls(让这个男孩去爬石墙吧)可知爷爷同意作者去爬石墙,我爬上了那些旧墙,"。
(11)考查副词词义辨析。句意:后来我见到了我的祖父。我永远不会忘记他说的话;
sometimes有时;seldom几乎不one remains same:my message to at end almost visit,only person this world you people you as are."(但有一点是不变的:我在几乎每一次访问结束时都对孩子们说:"在这个世界上只有一个人像你一样。")可知,故永远不会忘记。
(12)考查动词词义辨析。句意:"弗雷德,"你做了你自己。"。being是;greeting问候。
根据I'd more anything be to the the climb stonewalls(让这个男孩去爬石墙吧)可知,也让作者成为了他自己。
(13)考查动词词义辨析。句意:许多年过去了,美国各州有数百万儿童收看了该节目;
trained训练;hosted主持thing the to at end almost visit,作者现在主持这档节目。
(14)考查名词词义辨析。句意:这些年来发生了变化。changes变化;challenges挑战。
根据but one remains same(有一点是不变的)可知。故选A。
(15)考查名词词义辨析。句意:我在几乎每一次访问结束时给孩子们的信息是,人们喜欢你本来的样子。";message信息;dialogue对话,可知这句话是作者留给孩子们的信息。
【点评】首先通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合所学语法,运用排除法逐一选出答案,最后再通读全文核对答案。
阅读材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。
15.【分析】本文主要通过一个小故事讲述了Beet夫妻俩为了省钱生活的很拮据的故事。
【解答】(1)考查动词时态。句意:当时。根据时间状语At time,)可知,构成形式为:was/were doing 是第三人称单数形式,sit的现在分词是sitting。
(2)考查冠词。句意:她的丈夫在办公室工作,空处表示泛指,故应用an。
(3)考查被动语态。句意:他家里所有的东西都是他父母留下的,主语和动词之后是被动关系;根据上下文语境可知,构成形式为:was/were done the in home是复数形式,leave的过去分词是left。
(4)考查介词。句意:他和他的妻子只需要支付他们的食物和衣服的费用,固定短语。
(5)考查形容词最高级。句意:他们尽力省钱,固定短语。
(6)考查动词不定式。句意:如果他们有重要的事情要告诉朋友。prefer to do ...rather than do..."更愿意干某事们而不愿意干某事"。故填:to go。
(7)考查定语从句的引导词。句意:突然。分析句子结构可知,且先行词the 是人。
故填:who/that。
(8)考查副词。句意:他一坐下,发现他看起来很累,固定短语。
(9)考查连词。句意:我追着它跑。分析前后句句意可知,故应用and"和"来连接。
(10)考查副词。句意:"太好了。空处的词是修饰动词。故填:happily。
【点评】语法填空题要根据上下文语境,运用语法和词汇知识,反复推敲以求得解答。
对于同义词和近义词的选项,在充分考虑到上下文具体语境下特别注意这些同义词和近义词搭配。
四、写作单词拼写阅读短文,然后根据括号内所给汉语意思写出单词的正确形式(每空一词)。
16.【分析】本文讲述了作者在一个平安夜去购物,因为负担不起所有的物品,他买了家里所有人喜欢的东西,而没有买自己想要的那袋鸡肉,那天晚上,有人不停地敲作者的门。
很奇怪,因为天气很冷,而且很晚了。作者走到门口,打开门,发现门前台阶上有几袋食物。没有人在那里。在第一个袋子的上面,作者看到了那袋鸡肉,和作者几个小时前放回去的那袋一样。
【解答】(1)考查名词。句意:购物时我不得不在脑子里计算成本,in my head"在我的脑子里"。
(2)考查动词。句意:我记得一个平安夜当我进入超市购物时,根据句意,故时态为一般过去时。故填entered。
(3)考查名词。句意:总数太高了。total表示"总数。故填total。
(4)考查形容词。句意:我保留了家里其他所有人都喜欢的东西。else表示"别的,修饰everyone。
(5)考查动词。句意:我讨厌负担不起的感觉。afford表示"买得起",故用afford的原形。
(6)考查动名词。句意:那天晚上。knock表示"敲",故用knock的动名词形式knocking。
(7)考查形容词。句意:我走到门口,发现门前台阶上有几袋食物,修饰steps。
(8)考查动词。句意:我无法表达得知即使在我最孤独的时候。express表示"表达"。故填express。
(9)考查副词。句意:我仍然不知道是谁把那些食物偷偷留下的。secretly表示"秘密地"。故填secretly。
(10)考查介词。句意:它告诉我,但我们中间肯定有天使。among表示"在……之间"。
故填among。
【点评】本篇单词填空给出了汉语,相对来说简单很多,主要注意词性时态单复数等的转化。
用方框中所给单词的适当形式填空,使短文通顺、正确。每词仅用一次(每空一词)。17.【分析】本文介绍了时空旅行是否会成为现实。
【解答】(1)考查名词。句意:但是时间旅行只是出现在许多科幻电影中吗is travel in sci﹣fi ?)可知但是时间旅行只是出现在许多科幻电影中吗。故填films。
(2)考查副词。句意:但我们必须先制造一艘特殊的宇宙飞船we to a special 。)可知但我们必须先制造一艘特殊的宇宙飞船。
(3)考查名词。句意:当你以这样的速度旅行时。根据When travel that...(当你以这样的......旅行时)可知当你以这样的速度旅行时。
(4)考查动名词。句意:但一些人认为。根据believe后加doing形式。
(5)考查动词。句意:黑洞周围的东西消失在黑洞中,主语是复数。
【点评】解答此类题,关键在于理解,即理解句子的逻辑关系,选择合适的短语或词语。书面表达
18.【分析】【高分句型一】
I learned my lesson that day and spent the whole night thinking about it.那天我吸取了教训,
整晚都在思考。宾语从句。
【高分句型二】I should also make a good study plan and follow it strictly.我也应该制定一个好的学习计划
并严格遵守。and表并列。
【解答】Nowadays,and this has a bad influence on their studies.(引出本文的主题)Last summer vacation,I spent too much time chatting with my classmates on WeChat.Then
I learned my lesson that day and spent the whole night thinking about it.【高分句型一】To manage my time well
【点评】能够根据提示进行书面表达,能够围绕主题准确使用一定的语法、词汇、短语和句型等,清楚连贯地表达自己的思想,进而完成写作任务。下载本文