一、阅读理解
1.阅读理解
I'm writing this article in China, far away from my home in the United States. You might wonder what I do to remember my mom on Mother's Day. Well, l certainly call her to say "Happy Mother's Day" and promise that I will visit home soon.
I still remember the first time I forget Mother's Day. When I finally figured it out, I asked, "Why does mom get a special holiday? Why isn't there a Children's Day for us?
My mom explained, in that way that only moms seem to be able in explain, "Because every day is Children's Day!"
I knew that I had messed up. I thought about all the time and love my mom had given me. I thought about the food she had made, the toys she had brought and the long hours she had spent with me. There might not be a perfect mom, but there is mom's love, which can fix anything. After that day, for 3 days, I was looking forward to the next Mother's Day.
That was the first year l forgot Mother's Day. It was also the last year I forgot.
Are you struggling to consider what to do for your mom on Mother's Day?
Common things are to write a message that thanks for the love she has given you, send her a card or buy her a gift. But the most important thing is -DON'T FORGET!
(1)How does the writer celebrate Mother's Day this year?
A. He calls his mom. B. He send his mom a card. C. He visits home to see his mom.
(2)What might the underlined phrase "figure out" means?
A. 弄 清楚 B. 预 料到 C. 归纳出
(3)Why did the writer begin to expect Mother's Day?
A. Because he missed his mom far in the United States.
B. Because he wanted to spend more time with his mom.
C. Because he realized he had got much care from his mom.
(4)What is the purpose of the passage?
A. To explain why there isn't a Children's Day
B. To advise us not to forget to keep our own promises.
C. To remind us to remember the love mom has given us.
(5)Which is the best title for the passage?
A. An Interesting Talk B. An Important Day C. An Expensive Gift
【答案】 (1)A
(2)A
(3)C
(4)C
(5)B
【解析】【分析】本文讲述了作者理解了为什么过母亲节,提醒大家要给妈妈过母亲节。
(1)细节题。根据 l certainly call her to say "Happy Mother's Day 可知, 作者今年给妈妈打电话庆祝母亲节,故选A。
(2)词义猜测题。根据 I asked, "Why does mom get a special holiday? Why isn't there a Children's Day for us我问,“为什么妈妈有一个特别的假期?为什么我们没有儿童节可知问问题是为了弄明白道理, figure out是弄清楚的意思,故选A。
(3)推理题。根据 I thought about all the time and love my mom had given me. I thought about the food she had made, the toys she had brought and the long hours she had spent with me. There might not be a perfect mom, but there is mom's love, which can fix anything 我一直想着妈妈给我的爱。我想起了她做的食物,她带来的玩具和她和我一起度过的漫长时光可知, 作者开始期待母亲节是因为他意识到他得到了妈妈的照顾,故选C。
(4)推理题。根据thanks for the love she has given you, send her a card or buy her a gift. But the most important thing is -DON'T FORGET感谢她给你的爱,给她寄一张卡片或者给她买一份礼物。但最重要的是-别忘了可知, 这篇文章的目的是提醒我们记住妈妈给我们的爱,故选C。
(5)主旨题。根据本文讲述了作者理解了为什么过母亲节,提醒大家要给妈妈过母亲节可知 An Important Day是合适的标题,故选B。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,词义猜测题和主旨题四种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
2.阅读理解
Some people think only school children do not agree with their parents.
However, it is not true.
Communication is a problem for parents and children of all ages. If it's hard for you to communicate with your parents, don't worry about it. Here is some advice for you to bridge the generation gap(消除代沟).
Don't argue with your parents. Don't get to your parents when you are angry. Your parents probably won't consider your ideas if you are shouting at them. And you can't express yourself well if you are angry. Go to some-place to calm down. Make sure you understand why you are unhappy. Then think about what you want to say to your parents. If you don't think you can speak to them at the moment, try writing a letter.
Try to reach a compromise(和解).Perhaps you and your parents disagree on something. You can keep your disagreement and try your best to accept each other. Michael's mother didn't agree with him about buying a motorcycle. They argued over it. But they finally came to a compromise. Michael bought the motorcycle, but only drove it on certain days. Of course, your parents might refuse to compromise on something. In these situations, it is especially important to show love and respect to them. Showing respect will keep your relationship strong.
Talk about your values. The values of your parents are probably different from those of your own. Tell your parents what you care about and why. Understanding your values might help them see your purposes in life.
A good relationship with your parents can make you a better and happier person. Please have a try!
(1)The passage tells us have a communication problem.
A. parents and other people B. school kids and their parents
C. teachers and their students D. parents and their children of all ages
(2)Your parents probably won't consider your ideas if you .
A. don't often get to them B. write a letter to them
C. don't speak to them politely D. express yourself well
(3)The underlined phrase "calm down" in the passage means " ".
A. make yourself happy B. get yourself quiet and relaxed
C. have a good rest D. hide yourself quickly
(4)From the passage we can learn that .
A. parents and children should not have a generation gap
B. parents should show love and respect to their children
C. there are some good ways to bridge the generation gap
D. there are so many serious problems in families today
【答案】 (1)D
(2)C
(3)B
(4)C
【解析】【分析】文章大意:有些人认为只有学校的孩子不同意他们的父母。但事实并非如此。沟通对所有年龄段的父母和孩子都是一个问题。如果你很难与父母沟通,不要担心。短文为我们提供了一些见建议,告诉我们如何弥合代购,同时告诉我们,只有与父母和好相处的人才会更有出息。
(1)细节理解题,根据 Communication is a problem for parents and children of all ages. 可知短文谈论的是孩子和父母所面临的最为平常的问题,故答案是D。
(2)细节理解题,根据 Your parents probably won't consider your ideas if you are shouting at them. 可知,如果喊叫着跟父母说,父母是不会同意你的想法的,故答案是C。
(3)细节理解题,根据 And you can't express yourself well if you are angry. Go to some-place to calm down. Make sure you understand why you are unhappy. Then think about what you want to say to your parents. 可知,calm down是冷静,镇静的意思,故答案是B。
(4)逻辑推理题,根据文章内容可知,本文主要讲述如何弥补代沟的建议,所以代沟是有好多办法来弥补的,故答案是C。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题和逻辑推理题。细节理解题可以直接从文中寻找答案;逻辑推理题需要结合具体语境,有已知内容推出未知的可能的事实。
3.阅读理解
What could a poem writer and a film director share? More than you think!Langston Hughes began writing poems in high school and soon became one of America's greatest writers. Most of his writing is about his experiences as an African American. He wrote poems about people who worked hard through life but still found things to be happy about. He wrote plays and books about justice(正义)for all people, and he wrote kids' books, too. The Sweet and Sour Animal Book is a book of his animal poems. Pictures and photos were used in the book." Hold fast to dreams" is a line in a famous Hughes poem. That's exactly what he did throughout his life.
When Steven Spielberg was in middle school, he wanted to make a film. He had an idea for a film, but no money. He started a tree-planting business and made his film with the money he earned. Spielberg never stopped making films, even after many film schools refused him. Today he is one of the most popular and important filmmakers in the world. His films are about people who are adventurous(爱冒险的), brave, kind. His characters often fight for what is good. Some of his films are about his Jewish background, such as Schindler's List. Spielberg once said, "I don't dream that much at night because I dream for a living." In different ways, both Hughes and Spielberg have encouraged people of all ages to reach for their dreams.
(1)What is the best title for the passage?
A. Two men who were afraid to dream B. Two filmmakers who were afraid to dream
C. Two writers who weren't afraid to dream D. Two men who weren't afraid to dream
(2)When Langston Hughes became great he was Steven Spielberg, who becomes popular.
A. as old as B. as young as C. younger than D. older than
(3)Which of the following is Langston Hughes' writing not about?
A. His experiences as an African American. B. The fair treatment of animals.
C. Hard-working and happy people. D. The fair treatment of people.
(4)What did Langston Hughes do in his whole life?
A. He never gave up his wish. B. He sometimes had a wish to achieve.
C. He always had no wish to achieve. D. He always wrote poems for films.
【答案】 (1)D
(2)C
(3)B
(4)A
【解析】【分析】主要讲了兰斯顿休斯高中时开始写诗,很快成为美国最伟大的作家之一,史蒂文·斯皮尔伯格上中学时,他想拍一部电影,今天他是世界上最受欢迎和最重要的电影制片人之一,他们用不同的方式鼓励人们实现他们的梦想。
(1)主旨题。根据全文可知主要讲了兰斯顿休斯和史蒂文·斯皮尔伯格用不同的方式鼓励人们实现梦想,即两个不害怕梦想的人,故选D。
(2)推断题。根据Langston Hughes began writing poems in high school and soon became one of America's greatest writers. When Steven Spielberg was in middle school, he wanted to make a film. He had an idea for a film, but no money可知兰斯顿休斯高中时开始写诗,很快成为美国最伟大的作家之一,而史蒂文·斯皮尔伯格上中学时,他想拍一部电影但是没有钱,所以中学时没有受欢迎,所以兰斯顿休斯变得受欢迎时更年轻,故选C。
(3)细节题。根据Most of his writing is about his experiences as an African American. He wrote poems about people who worked hard through life but still found things to be happy about. He wrote plays and books about justice(正义)for all people, and he wrote kids' books, too.可知他的大部分作品都是关于他作为非裔美国人的经历。他写了一些诗,描写那些在生活中努力工作,但仍能找到快乐的事物的人。他为所有人写剧本和关于正义的书,他也写儿童读物,没有关于动物的公平对待的,故选B。
(4)细节题。根据Pictures and photos were used in the book." Hold fast to dreams" is a line in a famous Hughes poem. That's exactly what he did throughout his life.书中使用了图片和照片。“紧紧抓住梦想”是休斯一首著名的诗中的一句话。这正是他一生所做的。即从不放弃梦想,故选A。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
4.阅读理解
Roald Dahl was one of the most successful writers of children's books. He sold millions of books all over the world. Many of his books have been made into films and videos. He is so famous that there is even a Roald Dahl Museum you can visit.
Roald Dahl was born in 1916 in Wales, Britain. His father was rich but he died when Roald was very young. Roald and his mother lived a hard life. He had to leave school and went to Africa where he worked for an oil company.
In 1939, Roald became a pilot, but he had a bad accident. It made him limp(瘸的)for the rest of his life. After this, Roald went to America where he wrote a story about his experience as a pilot. It was so good that it was put in a magazine.
Roald married an American film star. They bought a house in England and had five children. From 1960 to 1965, :Theo, one of his children, was hit by a taxi and was seriously hurt. Oliva, one of Roald's daughters, died of a strange illness. Soon after this, his wife also had a serious illness. It took her years to get completely better.
Gradually Roald became more and more successful. He always did his writing in an old shed(棚)at the back of his house. He always sat in the same old armchair with a wooden board on his lap.
"One of the nice things about being a writer," he once said, "is that all you need is what you've got in your head and a pencil and a bit of paper."
In 1983 Roald won a big prize for his book The BFG. During his life, Roald wrote many famous books, such as Charlie and the Chocolate Factory, Matilda, Fantastic Mr Fox.
After he died in 1990, Roald left money to help people with serious illness and those with problems with reading and writing.
(1)Roald Dahl was famous as a(n) .
A. doctor B. teacher C. actor D. writer
(2)After Roald went to America, he .
A. lost his parents in a plane accident B. wrote a story about his pilot experience
C. got married with an English film star D. won a big prize for his book Matilda
(3)Which of the following is the best for the blank in Paragraph 4?
A. they lived a happy life B. three terrible things happened
C. he went on writing books D. he created some unlucky characters
(4)What Roald said in Paragragh 6 mainly shows that .
A. being a writer was a popular job at that time
B. one needs to practise a lot if he wants to be a writer
C. Roald loved writing very much and was talented in it
D. though he was successful, Roald lived a simple life
【答案】 (1)D
(2)B
(3)B
(4)C
【解析】【分析】主要讲了罗尔德·达尔是最成功的儿童读物作家之一。他在全世界卖了几百万本书。他的许多书都被拍成了电影和录像带。
(1)细节题。根据Roald Dahl was one of the most successful writers of children's books.可知是成功的儿童读物作家之一,故选D。
(2)细节题。根据After this, Roald went to America where he wrote a story about his experience as a pilot.可知Roald去了美国后写了一部关于飞行员经历的故事,故选B。
(3)细节题。根据后文Theo, one of his children, was hit by a taxi and was seriously hurt. Oliva, one of Roald's daughters, died of a strange illness. Soon after this, his wife also had a serious illness. It took her years to get completely better.他的一个孩子西奥被出租车撞了,伤得很重。奥利瓦,罗尔德的一个女儿,死于一种奇怪的疾病。不久之后,他的妻子也得了重病。她花了很多年才完全康复,可知讲的是3个可怕的事情发生了,故选B。
(4)细节题。根据"One of the nice things about being a writer," he once said, "is that all you need is what you've got in your head and a pencil and a bit of paper."可知“作为一个作家的好处之一,”他曾经说,“就是你所需要的就是你脑子里的东西,一支铅笔和一张纸,即Roald非常喜欢写作,并且在写作方面有天赋,故选C。
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
5.阅读理解
| Bill: My favourite book is The Chronicles of Narnia : The Lion, the Witch(女巫) and the Wardrobe(魔衣柜) by C.S, Lewis. It's about four children who find a magical(神奇的) land inside a wardrobe. A witch makes the land winter forever, The children help save the magical land from the witch with the help of Aslan, a great talking lion. The children become leaders. But then they come back to our world ... until their next journey in Narnia. |
| Eric: I like reading The Magic School Bus written by Joanna Cole best. The magic school bus can go everywhere, even inside the human body. I like Arnold, a boy in Ms. Frizzle's class. He's really funny and he's always afraid. |
| Grace: One of my all-time favourite books is Ugly by Donna Jo Napoli. It's the story of an ugly young duck. It's a little sad, but after you finish reading it, you'll want to read it again and again. The way Donna Jo Napoli writes is special, and you can really get inside the characters' heads. It sounds like music when it's being read to you. |
| Sally: My favourite book is Bloomability by Sharon Creech. It's about a girl whose parents are always on the move. Then she is suddenly taken to Switzerland by her aunt and uncle, away from her family. Interested? Then read this book! |
| Jane: My favourite book is Nancy Drew Mystery(疑案) Stories by Carolyn Keene. I have read it about four times! It is about a girl who loves solving mysteries, and she finds a statue that whispers. Well, I'm not going to tell you the story. I'll let you read it by yourself. |
A. a lion B. a witch C. a wardrobe D. a duck
(2)When finishing reading Ugly, readers may feel a little ________________.
A. afraid B. sad C. excited D. nervous
(3)Sally's favourite book is written by ________________.
A. C.S. Lewis B. Joanna Cole C. Donna Jo Napoli D. Sharon Creech
(4)Tina is interested in special journeys, so she may like to read ________________.
A. Ugly B. Bloomability C. The Magic School Bus D. Nancy Drew Mystery Stories
(5)Bloomability and Nancy Drew Mystery Stories both tell stories about ________________.
A. a girl B. a magical land C. a young duck D. a school
【答案】 (1)B
(2)B
(3)D
(4)C
(5)A
【解析】【分析】主要讲了Bill、Eric、Grace、Sally和Jane最喜爱的书。
(1)细节题。根据第一个表格It's about four children who find a magical(神奇的) land inside a wardrobe. A witch makes the land winter forever可知主要讲了四个孩子对抗女巫的故事,故选B。
(2)细节题。根据第三个表格It's a little sad可知读完后读者感到有点难过,故选B。
(3)细节题。根据第四个表格My favourite book is Bloomability by Sharon Creech.可知由Sharon Creech所写,故选D。
(4)细节题。根据第二个表格The magic school bus can go everywhere, even inside the human body.可知魔法公交车可以去任何地方,甚至人类身体,故选C。
(5)细节题。根据第四个表格It's about a girl whose parents are always on the move.可知主要讲了一个小女孩的故事,故选A。
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
6.阅读理解
Dear friend, do you know the boy in the picture? He is Wang Yuan, a member of the Chinese boy band, TFBOYS. Do you want to know more about him? Follow me, please.
Wang Yuan was born November 8th, 2000 in Chongqing. His English name is Roy. He is good at singing, dancing and playing the piano. He can also write songs alone. He and two other boys formed the boy band TFBOYS in 2013. They are very popular with the young girls and boys in China now.
In January, 2017,Wang Yuan made a speech on good quality education (优质教育) in English at the United Nations in front of 500 people from, around the world. It's great. As for middle school students, we should learn from Wang Yuan, and put our hearts into what we are doing to make a difference in our daily lives.
(1)Wang Yuan was born ______________.
A. on November 18th, 2013
B. on November 18th, 2001
C. on November 8th, 2000
D. on November 8th, 2013
(2)Wang Yuan's English name is ______________.
A. Jay B. Roy C. Lay D. Kay
(3)Wang Yuan is a talented boy, he can ______________, sing and play the piano.
A. play the drums B. drive C. paint D. dance
(4)Wang Yuan made a speech in ______________ in 2017.
A. Chongqing B. Beijing C. Shanghai D. the United Nations
(5)What can you learn from the passage?
A. Working hard can make a difference.
B. Being a star can make a lot of money.
C. Wang Yuan sings well but can't write songs.
D. Four people are in the band.
【答案】 (1)C
(2)B
(3)D
(4)D
(5)A
【解析】【分析】主要讲了TFBOYS组合中的王源。
(1)细节题。根据Wang Yuan was born November 8th, 2000 in Chongqing.可知王源出生在2000年11月8日,故选C。
(2)细节题。根据His English name is Roy.可知英语名字是Roy,故选B。
(3)细节题。根据He is good at singing, dancing and playing the piano.可知他擅长唱歌、跳舞和弹钢琴,故选D。
(4)细节题。根据In January, 2017,Wang Yuan made a speech on good quality education (优质教育) in English at the United Nations in front of 500 people from, around the world.可知他在2017年在联合国家演讲,故选D。
(5)细节题。根据we should learn from Wang Yuan, and put our hearts into what we are doing to make a difference in our daily lives.可知我们应该向王源学习,全心全意投入我们正在做的事情,并且在我们的日常生活中起作用,即努力工作会产生作用,故选A。
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
7.阅读理解
Do you have many passwords for your credit cards(信用卡) or different websites? Do you try to remember them all? As we are advised to have the passwords memorized by heart for safety reasons, not written down, lots of people find it hard to keep them in mind.
However, this problem has been solved by a microchip (芯片) company. The scientists there designed a very small microchip with an electronic circuit(线路). It can identify(识别) you. By putting the microchip under the skin of your hand, you can have access to(有权进人) things with no need for passwords or cards. In this case, it means that you don't have to remember any passwords.
Office workers in Stockholm, Sweden were offered the chance to have the microchip put under their skin if they wish. It allowed them to get in and out of their workplaces and log into(登录) their computers without keys, Besides, they could also use the new technology to pay for the food in the cafe. But some of the workers thought it was a risky idea to have a microchip put under their skin. They considered that the microchip might cause health problems one day.
Anyway, this new technology is fun. With the rapid development of technology, we seem to be on our way to being part human, part machine, don't we?
(1)What does the underlined word "passwords" mean in Chinese?
A. 数字 B. 图案 C. 密码 D. 账户
(2)The microchip is about _________________.
A. a card widely used in computers
B. something that can help identify people
C. a password for the credit cards or websites
D. a card with which you can go into your workplace
(3)If the microchip is put under the skin of your hand, you can _________________.
A. pay for your food without credit cards
B. play your computer as long as you like
C. go wherever you want without money
D. have access to things without passwords or cards
(4)Some of the workers thought the microchip was a risky idea because .
A. it might make people become lazy B. it might be bad for health
C. it would change humans into machines D. it might make people feel comfortable
(5)What's the best title for this passage?
A. The introduction of a microchip B. A microchip company
C. How to make the microchip D. A microchip widely used
【答案】 (1)C
(2)B
(3)D
(4)B
(5)A
【解析】【分析】本文介绍了一家微芯片公司设计了一个带有电子电路的微型芯片,解决了记忆秘密的问题。
(1)词义猜测题。根据 credit cards(信用卡) or different websites? Do you try to remember them all信用卡还是不同的网站?你试着记住他们所有人吗可知passwords是密码的意思 , 故选C。
(2)推理题。根据 It can identify(识别) you 可知芯片是关于有助于识别人的东西 , 故选B。
(3)细节题。根据 By putting the microchip under the skin of your hand, you can have access to(有权进人) things with no need for passwords or cards可知如果微芯片放在你的皮肤下,你可以不用密码或卡片就能接触到东西 , 故选D。
(4)细节题。根据 But some of the workers thought it was a risky idea to have a microchip put under their skin. They considered that the microchip might cause health problems one day可知, 一些工人认为微芯片是一个危险的想法因为这可能对健康有害 , 故选B。
(5)主旨题。根据本文介绍了一家微芯片公司设计了一个带有电子电路的微型芯片,解决了记忆秘密的问题可知The introduction of a microchip适合做标题,故选A。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,词义猜测题和主旨题四种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
8.阅读理解
Mick Polly, an owner of a toy store, lives with his teenage daughter Carolina in Kentucky. He is known as the Bike Man. Over the past five years, Mick has built hundreds of bikes for needy kids.
One day in 2012, a 13-year-old boy with a broken bike walked by Mick's house. "I was working in my garage(车库); and he asked if I could fix it," says Mick, now 53.
The boy's bike had a broken wheel. Mick sent a post(帖子) on , asking his friends if they had the needed part. One friend saw the post and gave away two used bikes. Mick took parts from each to build a new set of wheels for the boy.
Soon after, Mick repaired a bike for the boy's brother and fixed one for his sister. Word spread, and during the year, he had fixed up lots of bikes for local kids whose parents were not able to afford new ones.
"People are throwing away bikes day and night," says Mick.
Mick puts the bikes and bike parts in his garage. "I take off the good tires or the handlebars or the seats and use them," he says.
Up to now, the bike man has repaired hundreds of bikes and given away nearly 700 newly repaired bikes. They're free, but the kids must agree on two things: They have to learn how to put waste things to good use and they have to try their best to study in school.
If a kid's grades are low, Mick requires a teacher's note "saying that you're doing your best". Mick also hopes the bikes will get kids off the sofa. "When I was growing up, we all rode our bikes," he says. "Hopefully these kids can get some exercise."
(1)Why is Mick known as the Bike Man?
A. Because he's good at riding a bike. B. Because his bikes sell well.
C. Because his daughter likes bikes. D. Because he's built bikes for needy kids.
(2)In order to find the needed part, Mick _________________.
A. sent a post on B. called his friends for help
C. searched his garage D. went to many bike shops
(3)The underlined word "ones" refers to "_________________".
A. wheels B. bikes C. seats D. garages
(4)By repairing and giving away bikes, Mick expects the kids to _________________.
③ have a rest in the sofa ②study hard
③recycle waste things ④get high marks
⑤exercise more ⑥learn to repair bikes
A. ②③⑤ B. ①④⑥ C. ③④⑤ D. ①②⑥
(5)Which can be the best title for the passage?
A. Mick Polly's garage B. "New" bikes and a heart
C. A successful businessman D. Health from riding bikes
【答案】 (1)D
(2)A
(3)B
(4)A
(5)B
【解析】【分析】主要讲了Mick Polly被称为“自行车人”,在过去的5年里他已经为需要的孩子建立了数百辆自行车。
(1)细节题。根据Over the past five years, Mick has built hundreds of bikes for needy kids.可知在过去的5年里他已经为需要的孩子建立了数百辆自行车,故选D。
(2)细节题。根据The boy's bike had a broken wheel. Mick sent a post(帖子) on , asking his friends if they had the needed part.可知那男孩的自行车轮子坏了。米克在上发了一个帖子,问他的朋友们是否有需要的部分,故选A。
(3)推断题。根据he had fixed up lots of bikes for local kids可知他已经为当地的孩子修理了许多自行车,而那些孩子的父母买不起新自行车,所以ones代指bikes,自行车,故选B。
(4)细节题。根据They're free, but the kids must agree on two things: They have to learn how to put waste things to good use and they have to try their best to study in school.可知他们是免费的,但是孩子们必须在两件事上达成一致:他们必须学会如何把浪费的东西好好利用,并且他们必须尽最大努力在学校学习。故选A。
(5)主旨题,根据全文可知主要讲了Mick Polly被称为“自行车人”,在过去的5年里他已经为需要的孩子建立了数百辆自行车。故选B。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
9.阅读理解
Many of us don't pay much attention to the importance of eye care. It is said that if you take care of your body, then you can surely be healthy. That is why our eyes should be given a lot of care. Natural eye care should be put in the first place.
There are several causes leading to poor eyesight like not eating enough food, genes(基因) and. aging(老化). Televisions, computers and reading are also the causes of having poor eyesight. If you happen to work in front of a computer, you'd better take a break every once in a while.
Something dirty can cause redness and it will make you feel uncomfortable. It is bad for your eyes, too. If this happens, the best way is to clean your eyes by using cold water. You must also try your best to protect your eyes from harmful things. For example, sunglasses are not just for fashion but they can also serve as a great way to protect your eyesight from UV rays.
Eating healthy food will do good to your eyesight. Remember that vitamins A, C and E are good for eyes. Try to eat food groups that have these vitamins. And you should do eye exercises because they protect your eyesight, too. If a person exercises regularly(定期地) and eats the right kind of food, his eyes will stay in good condition for a long time.
All above are natural ways of eye care that help us keep healthy eyes. Being happy all the time can be helpful to a person's eyesight, too. In a word, eye care is very important, no matter how old a person is.
(1)________________ is the most important way to protect our eyes.
A. Taking medicine B. Natural eye care
C. Seeing the doctor D. Being happy all the time
(2)All the flowing causes can lead to poor eyesight EXCEPT ________________.
A. computers B. aging C. reading D. height
(3)What should you do if you have to work in front of a computer according to the text?
A. Have a rest after working for a while. B. Eat healthy food.
C. Clean eyes by using cold water. D. Wear a pair of sunglasses.
(4)The underlined phrase "UV rays" means "________________"in Chinese.
A. 闪电 B. 沙尘 C. 紫外线 D. 超声波
(5)What is the best title for the text?
A. Ways of doing eye exercises B. Ways of eye care
C. Ways of being happy D. Ways of being healthy
【答案】 (1)B
(2)D
(3)A
(4)C
(5)B
【解析】【分析】主要讲了眼睛保健的方式。
(1)细节题。根据Natural eye care should be put in the first place.可知自然眼部护理应该放在首位,是保护眼睛的最好的方法,故选B。
(2)细节题。根据There are several causes leading to poor eyesight like not eating enough food, genes(基因) and. aging(老化).可知有几种原因导致视力不好,比如不吃足够的食物、基因和衰老。没有height身高,故选D。
(3)细节题。根据If you happen to work in front of a computer, you'd better take a break every once in a while.可知如果你碰巧在电脑前工作,最好偶尔休息一下。故选A。
(4)推断题。根据sunglasses are not just for fashion but they can also serve as a great way to protect your eyesight from UV rays.可知太阳镜的作用是保护眼睛免受紫外线的伤害,所以UV rays的意思是紫外线,故选C。
(5)主旨题。根据全文可知主要讲了眼睛保健的方式,故选B。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
10.阅读理解
To protect the environment, we are on the way. Here are a few things we can do.
Unwanted gifts? Give them away!
Have you ever received a gift that you didn't like? Did you throw it away? If so, you can have another choice now. Two British companies hopes people will give away their unwanted gifts to them. And they will resell the gifts to raise money for the poor. In this way, the gifts can be refused and have a future life. And people can make a difference to the world.
Wear the trousers that reduce(减少) pollution!
A chemistry scientist and a fashion designer(时装设计师) have created a new kind of trousers. The trousers are made of a new material which can help reduce air pollution around us. Scientists have tested the material. The result shows that it isn't harmful to human. This new kind of trousers may appear at the market in two years. Professor Ryan said, "If thousands of people wear the trousers, the air quality will be improved."
Plant trees with Felix
Felix Finkbeiner, a 14-year-old German boy, is not famous as a child actor but an environment hero. At the age of 9, Felix got the idea that children could do something to protect the environment. So he started a club. Felix soon got support from children all over the world. Some of them have become his good friends. The club has an aim of planting 212 million trees. They have planted over 3.5 million trees all around the world. Felix said, "The answer to controlling global (全球的 ) warming is trees-lots of trees!”
(1)The companies resell the unwanted gifts .
A. to make the unwanted gifts useful
B. to help people learn to think carefully
C. to save money from it
D. to make money for themselves
(2)The trousers mentioned in the passage .
A. have been created by a physics scientist and a fashion designer
B. can help make air pollution less
C. will do harm to people
D. will be popular in two years
(3)Felix started a club .
A. to become famous
B. to become a child actor
C. to protect the environment with other children
D. to make friends with the children around the world
【答案】 (1)C
(2)B
(3)C
【解析】【分析】文章大意:这篇短文主要介绍了人们为了保护环境而想出的三种方法。
(1)细节理解题。根据 And they will resell the gifts to raise money for the poor. 可知这家公司回收礼品主要是为了从中为贫困人群募集资金,故选C。
(2)细节理解题。根据 Wear the trousers that reduce(减少) pollution! 及下文描述,可知这种裤子有利于减少空气污染。故选B。
(3)细节理解题。根据最后一段 At the age of 9, Felix got the idea that children could do something to protect the environment. So he started a club. Felix soon got support from children all over the world. 可知他建立这个俱乐部的主要目的就是为了和全球的孩子们在一起保护地球,故选C。
【点评】考查阅读理解能力,首先通读全文,掌握大意,然后根据问题在文章中找到依据,选出正确答案。
11.阅读理解
| Mip | Mip, a playful robot, was developed by a Canadian toy maker named Wowwee. It stands 19 cm tall. You can control it simply with your gestures or a smartphone. Mip can run, balance and dance on two wheels. It can also bring a bottle of water. |
| Android Wear | Google is developing a smart watch called Android Wear. The watch uses a touch screen and voice control. Simply say "OK, Google" to ask whatever you want to know. For example, say "OK, Google. Where's the nearest toy store?" Your watch will tell you the answer on Google Maps. |
| Le Pen | Do you like listening to music while doing homework? If you do, you will like Le Pen. With a music player planted inside, Le Pen plays music when you write on paper. The music stops when you stop writing. So if you want to enjoy more of your favorite songs, keep on writing. |
| One Wheel | In the near future you may find a new way to escape traffic: a self- balancing skateboard called One Wheel. It can go as fast as 19 km an hour. On a single charge, it can take you as far as 7~10 km. |
A. B.
C. D.
(2)According to the passage, Android Wear can_________.
A. go as fast as 19 km an hour B. run, balance, dance and even serve you
C. tell you how to get to some places D. play music while you are writing on paper
(3)What's the best title for the passage?
A. Four new cool inventions B. How to use Le Pen
C. Four useful robots D. The smart watches
【答案】 (1)D
(2)C
(3)A
【解析】【分析】本文介绍了四项新的发明都很酷。
(1)推理题。根据Le Pen plays music when you write on paper. The music stops when you stop writing当你在纸上写字时,勒庞会演奏音乐。当你停止写作时,音乐就停止了可知, 如果你想边写作边欣赏音乐,你可以选择,故选D。
(2)细节题。根据 Where's the nearest toy store?" Your watch will tell you the answer on Google Maps. 最近的玩具店在哪里?你的手表会在谷歌地图上告诉你答案 可知, Android Wear可以告诉你怎么去一些地方 ,故选C。
(3)主旨题。根据本文介绍了四项新的发明都很酷可知,标题应是 Four new cool inventions,四项都很酷的新的发明 ,故选A。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,和主旨题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
12.阅读理解
Hover Camera
Wang Mengqiu, the inventor of Hover Camera, was born in Hangzhou in 1982. He once studied at Stanford University in the United States. He became famous overnight (一夜成名)because of the invention.
Forget selfie sticks(自拍杆)! Compared with other cameras, Hover Camera has many advantages.
*It can fly and stay in midair, track your face and even follow you to make sure it gets the perfect picture.
*It can be controlled by using a smartphone.
*It records movements with a 13MP camera and takes 4K video.
*It is the best choice for weddings, sports games and holidays.
Mr. Wang also said, "The main design consideration is easy and safe to take for the users. It's .very light and small. It can be folded(折叠) in two, so it can be easily put into a bag. When the power is low, it can land on the ground safely on its own. "
It's reported that the company has raised $ 25 million to produce it. Hover Camera can be bought now. The price is $ 599.
(1)Hover Camera can.
A. swim in the water B. fly in midair C. change its weight D. be used as a phone
(2)The underlined word "track" means "___________".
A. pull B. follow C. push D. show
(3)According to the passage, why is Hover Camera easy and safe to take?
A. Because it's light and small.
B. Because it can be folded in three.
C. Because it doesn't need power.
D. Because only a smartphone can make it land.
(4)Which is NOT mentioned in the passage?
A. How can we control Hover Camera?
B. When can we buy Hover Camera?
C. How much is Hover Camera?
D. How popular will Hover Camera be?
【答案】 (1)B
(2)B
(3)A
(4)D
【解析】【分析】本文介绍了一种可以飞到半空中并悬浮在那的相机。
(1)细节题。 根据文中列举的好处中的第一条 It can fly and stay in mid-air,可知它可以飞到半空中并悬浮在那,故选B。
(2)词义猜测题。 根据文中列举的好处中的第一条track your face and even follow you to make sure it gets the perfect picture,追随着你的脸,甚至会跟随你,以确保它得到了完美的照片,故可知track词义与follow相近,故选B。
(3)细节题。 根据倒数第三段Mr. Wang also said,"The main design consideration is easy and safe to take for the users. It's very light and small.王先生说:"这个主要的考虑是使用者携带它的时候很容易也很安全,很轻而且小巧 ,故选A。
(4)细节题。 A选项:根据文中列举的好处中的第二条It can be controlled by using a smartphone,它能被智能手机所控制,故排除A.B选项:根据倒数第二段Hover Camera can be bought later this year它可以在年底购买,故排除B,C选项:根据倒数第一段But a spokesman says the company hopes to sell it for less than $600,可知价格也有被提到 ,故选D。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题,词义猜测题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。
13.阅读理解
I'm sure most people like music. Music can not only bring us wonderful enjoyment, but also bring us happiness when we are tired or sad. And many people have the habit of enjoying music when they are free. But to our surprise, one English school allows children to listen to music or even to have the TV on while they are studying, and they find it is helpful to improve the students' grades.
According to a research at Millfield School in the UK, around 20% of teenagers work better with background music, and 10% excel when allowed to finish their work with short walks around the room while up to 80% can concentrate (集中注意) better if allowed to play with a small object.
The research has made the school use a very new way, encouraging students to discover which learning styles suit them best, and then do their homework listening to music or even lying down. Some parents don't believe, .but many are now accepting it at home where children are allowed to do their homework with the television on.
"I prefer to work on the floor with music on," said Sam, a 13-year-old boy." At first my parent thought I didn't study hard, but my teacher asked them to look at my homework and when they saw it was OK, they agreed at last."
(1)What advantage of music hasn't been mentioned in the passage?
A. Music can bring us enjoyment. B. Music can bring us happiness.
C. Music can make people excited. D. Music can help to improve students' grades.
(2)What does the underlined word "excel" probably mean?
A. It means "be good at doing something". B. It means "do badly in doing something".
C. It means "give up doing something". D. It means "play with something".
(3)Which of the following is true?
A. The research was done in the USA
B. One fifth of the students can work better with background music.
C. 20% can concentrate better if allowed to play with a small object.
D. No parents accept the idea.
(4)What can you infer form the passage?
A. The students at Millfield School are against the new idea of allowing children to listen to music.
B. More and more parents will allow children to listen to music while doing homework.
C. The new idea will spread all over the world.
D. More and more children will realize the importance of working hard.
【答案】 (1)C
(2)A
(3)B
(4)B
【解析】【分析】本文主要讲了研究发现音乐有助于提高学生成绩。
(1)细节理解题。根据第一段Music can not only bring us wonderful enjoyment, but also bring us happiness when we are tired or sad.及they find it is helpful to improve the students' grades,可知文章提到的音乐的优点有给我们带来美妙的享受、欢乐及提高学生成绩,没有提到Music can make people excited音乐可以让人兴奋,故选C。
(2)推理判断题。根据下文while up to 80% can concentrate better if allowed to play with a small object,而80%的青少年在玩小东西的时候可以更好地集中精力,可知上文是10%的青少年被允许完成工作时在房间里散散步表现突出,excel表现突出,擅长,故选A。
(3)细节理解题。根据According to a research at Millfield School in the UK,可知研究是在英国,A错误;根据around 20% of teenagers work better with background music,大约20%的青少年伴随着背景音乐学习更好,20%即五分之一,B正确;根据80% can concentrate better if allowed to play with a small object,可知是80%不是20%,C错误;根据Some parents don't believe, .but many are now accepting it at home where children are allowed to do their homework with the television on,可知一些家长接受了这个观点,D错误,故选B。
(4)推理判断题。根据Some parents don't believe, but many are now accepting it at home where children are allowed to do their homework with the television on,可知越来越多的父母会允许孩子边听音乐边做作业,故选B。
【点评】考查阅读理解,可以根据题目要求,去文章找到关键信息,并进行理解判断。
14.阅读理解
When my brother and I were children, we spent a few weeks each summer in the countryside with our uncle. He was a geologist and loved to go on long walks to find stones to add to his collection at the university. More often than not, we followed him.
One day, we left early and this time, our uncle gave us two backpacks. "You can help me carry the samples(样本)," he explained.
Sure, why not? The whole day, we walked around the countryside, and every now and then, our uncle put stones in our bags. We were a bit surprised that sometimes he also took some stones out from our bags, but thought he had just found better samples.
We reached the house in the late afternoon. The backpacks were so heavy that we were really tired out when we put them on the ground. Yet our uncle's backpack was half-empty.
"Why did you give us so many stones?" we asked. "I didn't. You did, "he said, waiting for a while before continuing." You did not know it, but I made you go through a little attitude(态度) test today."
"What do you mean an attitude test?" we wanted to know.
"It is something someone once did to me. You see, I listened to every word you said. And whenever you complained(抱怨) about anyone or anything, I added a stone to your bags. And whenever you talked about something in an attitude of positive thinking, I took out a stone. And now look at your backpacks." We did. They were full. "I hope you remember this little attitude test. You see, your negative(负面的) thoughts are like stones. You carry them in your mind just like those stones in a backpack. The more negative thoughts you have, the heavier your mind is. So look at those bags and start paying attention to what you say and how you say things."
This little lesson was one of the most important I ever had. And I remember my uncle with great love for teaching us one of the most important lessons in life-the power of attitude.
(1)A geologist is a person who .
A. grows plants B. studies the earth C. sells stones D. draws pictures
(2)What did the writer and his brother often do when staying with their uncle in the countryside?
A. They often followed him to collect stones.
B. They often followed him to his university.
C. They often studied the stones with him.
D. They often took long walks to enjoy nature.
(3)When the writer and his brother returned home late in the afternoon, .
A. they were tired but happy that they had helped their uncle
B. they wished they could collect more sample stones
C. they found that their bags were filled with stones
D. they were angry to find their uncle's bag half-empty
(4)How did the uncle explain the attitude test to the author?
A. By giving examples of good stones.
B. By asking questions about the stones.
C. By using famous sayings about stones.
D. By comparing negative thoughts to stones.
(5)This article is mainly written to tell us that .
A. we should do science tests from time to time
B. we should spend more time collecting stories
C. we should be more positive when facing difficulties
D. we should pay more attention to our backpacks
【答案】 (1)B
(2)A
(3)C
(4)D
(5)C
【解析】【分析】文章大意:文章讲述了跟叔叔在一起的时候做的一个态度测试,告诉我们一个道理,要用积极的态度去面对我们遇到的困难。不要让消极的思想占领你的大脑。
(1)词义猜测题,根据 loved to go on long walks to find stones to add to his collection at the university. 可知他叔叔喜欢收集石头,并且放到学校的收藏里面,因此可是他是地质爱好者,应该是地理学家,地理学家就是研究地球的人,故答案是B
(2)细节理解题,根据 He was a geologist and loved to go on long walks to find stones to add to his collection at the university. More often than not, we followed him. 可知,作者和他的弟弟喜欢跟着他叔叔捡石头,故答案是A。
(3)细节理解题,根据 We reached the house in the late afternoon. The backpacks were so heavy that we were really tired out 可知背包里装满了石头,故答案是C。
(4)细节理解题,根据 I hope you remember this little attitude test. You see, your negative(负面的) thoughts are like stones. 可知在这个测试中他叔叔把消极的态度比作石头,故答案是D。
(5)主旨大意题,根据文章的描述可知,不要把消极的态度整天装在脑子里,消极的思想越多你的思想越沉重,应该用积极的态度面对生活,面对遇到的困难,故答案是C。
【点评】考查阅读理解,本文涉及到词义猜测题,细节理解题和主旨大意题,词义猜测题可以根据句子的前后文根据合理的想象得出单词的意思,细节理解题则需要细读文章,从文章中直接找到答案,或者答案的依据。而主旨大意题需要早完全理解文章的基础上提炼出文章的中心。
15.阅读理解
I believe that we can have an important effect on anyone we meet. The right words at just the right time could change someone's life. When I was three years old, my parents discovered I was deaf. After asking many doctors and parents of other deaf children, they decided to put me in a normal school.
On my first day in the school, the other kids made fun of me because of my hearing aid. And then I saw myself as an ugly kid.
Mrs. Jordan, my teacher changed all of that with a simple three-word phrase. One morning, she asked the class a question. I read her lips(嘴唇) and raised my hand right away. She called me. I took a deep breath and nervously answered Mrs. Jordan's question.
I will never forget what happened next. Mrs. Jordan pointed directly at me. With a big smile she cried,
"That's right, Stephen! "For the first time in my young life, my confidence soared(剧增).At that moment, I decided that no matter how many difficulties I may face, I can overcome(克服) them. Just from those three simple words, my life changed from that moment.
When I was three years old, my parents discovered I was deaf. After asking many doctors and parents of other deaf children, they decided to put me in a normal school.
On my first day in the school, the other kids made fun of me because of my hearing aid. And then I saw myself as an ugly kid.
Mrs. Jordan, my teacher changed all of that with a simple three-word phrase. One morning, she asked the class a question. I read her lips(嘴唇) and raised my hand right away. She called me. I took a deep breath and nervously answered Mrs. Jordan's question.
I will never forget what happened next. Mrs. Jordan pointed directly at me. With a big smile she cried, "That's right, Stephen!" For the first time in my young life, my confidence soared(剧增). At that moment, I decided that no matter how many difficulties I may face, I can overcome(克服) them. Just from those three simple words, my life changed from that moment.
(1)The writer felt when he answered the question.
A. excited B. happy C. afraid D. nervous
(2)What is TRUE about the writer?
A. He often made fun of his classmates.
B. He didn't have confidence in himself.
C. He was outgoing and could learn quickly.
D. He got along very well with his classmates.
(3)What did the writer want to tell us in the story?
A. It's the teachers' duty to help students build their confidence.
B. The right words at the right time can make a difference.
C. Being deaf doesn't mean being less important than others.
D. We need to prove ourselves when we are given a chance.
(4)What is the best title for the passage?
A. We Should Be Confident
B. Mrs. Jordan Is My Teacher
C. The Words That Changed My Life
D. The Deaf Boy Has a Good Chance
【答案】 (1)D
(2)B
(3)B
(4)C
【解析】【分析】文章大意:一个不自信的听力障碍孩子,因为老师的一句话改变了她的生活。
(1)细节理解题,根据 I took a deep breath and nervously answered Mrs. Jordan's question. 可知,当作者回答问题的时候很紧张。故答案是D。
(2)逻辑推理题,根据 For the first time in my young life, my confidence soared(剧增) 可知,作者第一次增加了自信。可知原来是没有自信的。故答案是B。
(3)细节理解题,根据 The right words at just the right time could change someone's life. 可知,作者想告诉我们的是,正确的时间正确的语言可以改变一个人的生活。故答案是B。
(4)标题判断题,文章主要讲述老师的一句话对作者的改变。故答案是C。
【点评】考查阅读理解,本题涉及到了细节理解题,标题判断题,逻辑推理题三种题型,细节理解题可以直接从文中找到答案,标题判断需要充分理解文章的意思,提炼中心,凝练句式得到正确答案。逻辑推理题则需要根据关键句进行科学严谨的推理得出正确答案。