一、七年级英语上册阅读理解专项目练习(含答案解析)
1.阅读理解
Did you watch the 2018 World Cup? Do you know the emblem (徽章) of the England national football team? There are three lions and ten roses on the emblem. Let's take a look at the history behind it.
The lion became a symbol of England in the 11th century. It means power and bravery. At first, there were only two lions on the emblem. Later, King Richard I added one more lion to it.
In 1872, the first international football match was held. The England national football team needed an emblem. The English Football Association decided to use the three lions as a symbol.
The ten red roses showed up on the emblem after World War II. They stand for ten different areas in England. The red rose is also a symbol of peace.
The England national football team played very well at the Russia World Cup. The team is nicknamed(起绰号) "three cats" by Chinese football fans. Are there three cats on the emblem of the England national football team? No. In fact, there are three lions on the emblem. They represent power and bravery.
(1)What do the three lions on the emblem mean?
A. Power and bravery B. Three cats C. Different areas D. Peace
(2)Which of the following is in the right order?
① There were only two lions on the emblem.
② The first international football match was held.
③ King Richard I added one more lion to the emblem
④ The ten red roses appeared on the emblem.
A. ①④③② B. ②③①④ C. ②①③④ D. ①③②④
(3)Which is TRUE according to (根据)the last paragraph?
A. There are three cats on the emblem of England national team.
B. England national team plays football like cats.
C. Chinese football fans give England national team a nickname "three cats".
D. The England national football team plays better than China national team.
(4)What is the main idea of this passage?
A. 2018 Russia World Cup
B. Three lions and ten roses.
C. The history of the England national football team.
D. The Emblem of the England national football team.
【答案】 (1)A
(2)D
(3)C
(4)D
【解析】【分析】文章大意:短文介绍了英格兰足球队队徽上的三只狮子的由来。
(1)细节理解题,根据No. In fact, there are three lions on the emblem. They represent power and bravery.可知,队徽上的三只狮子是力量和勇敢的象征,故答案是A。
(2)细节排序题,根据文章内容可知,一开始队徽上只有两只狮子,后来理查德国王又添加了一头狮子,后来举行了一场国际足球比赛,最后在队徽上又添加了十朵玫瑰,一次细节顺序为 ①③②④, 故答案是D。
(3)正误判断题,根据The team is nicknamed(起绰号) "three cats" by Chinese football fans. 可知,中国的球迷给英格兰足球队队徽起的绰号是“三只猫”,故答案是C。
(4)主旨大意题,文章主要讲述了英格兰足球队队徽的由来,故答案是D。
【点评】考查阅读理解,文章涉及到了细节理解题,细节排序题,正误判断题和主旨大意题,前三种题型同属于细节理解题,直接根据文章内容作答,主旨大意题这需要在充分理解课文的基础上,归纳文章的中心。
2.阅读下列短文,从下面每小题的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Many people may sometimes wish it could be summer all year round. However, as nice as summer is, we really need the other seasons as well.
Then why do we have different seasons? We know that the Earth spins on its own axis (轴线). This makes day and night. In 24 hours the Earth turns round once. When we are facing the sun, it is day. When we face away, it is night. Simple!
We travel around the sun in a circle. So why does it get colder in winter and hotter in summer? It's because the axis of the Earth is tilted (倾斜的). It means that in summer some places, such as the UK, are leaning towards the ssun. The temperature rises. As the Earth travels around the sun, these places begin to tilt away and the temperature drops. It becomes winter.
This is why when the UK has winter, Australia has summer. Imagine having Christmas dinner on the beach! But not all countries have seasons. Countries near the equator (赤道), the line which goes round the middle of the Earth, don't have different seasons. The weather stays almost the same temperature all the year round. Can you think why this is? The middle doesn't tilt very much, does it? This means the seasons don't change much.
Then what about the North and South Pole? What are the seasons like there? Because they get very far away from the Sun, their seasons are very extreme. There are only two seasons near the North and South Pole: winter and summer. What's more, they only have one sunrise and one sunset a year. It is dark for six months of the year and light for six months of the year. What problems would there be if you had to live somewhere that was dark for six months of the year and light for six months of the year?
(1)The underlined word "spins" in Paragraph 2 means "________".
A. looks around B. shakes off C. turns around D. stands for
(2)Why do we have different seasons on Earth?
A. Because the Earth spins on its own axis. B. Because the axis of the Earth is titled.
C. Because the Sun travels around the Earth in a circle. D. Because we have the South and North Pole.
(3)What's the weather like at Christmas in Australia?
A. Cold. B. Hot. C. Rainy. D. Snowy.
(4)How long does a night last at the South Pole?
A. For half a month. B. For six weeks. C. For half a year. D. For a year.
【答案】(1)C
(2)B
(3)B
(4)C
【解析】【分析】主要讲了我们为什么有不同的季节;赤道附近的国家没有不同季节的原因及南北极圈的季节。
(1)词义猜测题。根据This makes day and night. In 24 hours the Earth turns round once.这形成了白天和黑夜。24小时地球旋转了一次。可知地球在它自己的轴线上旋转(turns round)即spins,故选C。
(2)细节题。根据So why does it get colder in winter and hotter in summer? It's because the axis of the Earth is tilted (倾斜的).可知有不同季节的原因是地球的轴线是倾斜的,故选B。
(3)细节题。根据This is why when the UK has winter, Australia has summer. Imagine having Christmas dinner on the beach!可知当圣诞节时,澳大利亚是夏季,即天气是炎热的,故选B。
(4)细节题。根据 It is dark for six months of the year and light for six months of the year.可知南极圈晚上持续半年,故选C。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、词义猜测题题型,细节题要注意从文中寻找答案;词义猜测题需要联系上下文,推断出需要的信息。
3.阅读下面短文,从下面每小题的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Have you ever dreamed about a trip to the space? Seeds (种子) of some vegetables and crops are a lot luckier than you, as they have travelled to space and back.
China is among the three countries in the world that carry out agricultural research (农业研究) in space. The others are Russia and the US.
Since 1987, China has sent about 1, 000 species of seeds into space.
These include green peppers, tomatoes, cucumbers (黄瓜), carrots, lettuce and wheat. Even on China's first manned spacecraft Shenzhou—V, there were some seeds from Taiwan.
"Conditions in outer space such as radiation (辐射) and low gravity can cause big changes in the seeds," said Chinese researcher Jin Xing.
But not all seeds are better after going to space. After returning to the Earth, the best seeds are selected. These seeds produce (生产) much more and also grow faster than normal (正常的) seeds
(1)What can bring changes to the seeds?
A. Temperature. B. Weather. C. Radiation. D. Rain.
(2)The following countries carry out agricultural research EXCEPT ________.
A. Japan B. China C. Russia D. America
(3)How many kinds of seeds has China sent into space since 1987?
A. About 100. B. About 1, 000. C. About 3. D. About 10.
(4)The underlined word "lettuce" is ________.
A. the name of a man
B. the name of an animal
C. the name of a machine
D. the name of a vegetable
(5)Which of the following is TRUE?
A. Shenzhou—V is the first manned spaceship of the world.
B. Some seeds are better after going to space.
C. All seeds produce much more after going to space.
D. According to the passage, the UK carries out agricultural research in space.
【答案】 (1)C
(2)A
(3)B
(4)D
(5)B
【解析】【分析】主要讲了中国在天空进行农业研究。
(1)细节题。根据Conditions in outer space such as radiation (辐射) and low gravity can cause big changes in the seeds可知外太空的条件,例如辐射和低重力可以导致种子大的改变,故选C。
(2)细节题。根据China is among the three countries in the world that carry out agricultural research (农业研究) in space. The others are Russia and the US.可知中国、俄罗斯和美国进行农业研究,没有日本,故选A。
(3)细节题。根据Since 1987, China has sent about 1, 000 species of seeds into space.可知自从1987年中国已经把1000左右个种子送到太空,故选B。
(4)细节题。根据These include green peppers, tomatoes, cucumbers (黄瓜), carrots, lettuce and wheat.可知种子包括绿色的辣椒、西红柿、黄瓜、胡萝卜等,所以是蔬菜的一种,故选D。
(5)细节题。根据These seeds produce (生产) much more and also grow faster than normal (正常的) seeds这些种子生产更多、生长更快比正常的种子,故选B。
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
4.阅读短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
The Earth is about 4, 600 million years old Man lives on the Earth for only 35, 000 years. But we change our Earth in many ways. Many things we do are good, but some are not good for the Earth.
Water pollution
A lot of people, birds and fish die each day because of water pollution. Factories pollute the water. As a result (因此), the water in many rivers and lakes is now very dirty.
Air pollution
In big cities, factories, cars and buses are the main causes of air pollution. Many people in cities now have health problems. For example, Mexico City used to be a beautiful sunny capital, but today there are many clouds in the sky. And many people get ill because of the polluted air.
Soil (土壤) pollution
In order to have a better harvest (收获), some of the farmers use chemicals too much in their fields. That's bad for the soil.
Hope for the future
These problems are very serious for our future, so all of us should do something to protect the environment. If we can stop pollution, our Earth will become more and more beautiful.
(1)How old is the Earth?
A. About 4, 600 million years old. B. About 4, 500 million years old.
C. About 4, 800 million years old. D. About 4, 700 million years old.
(2)________ make the Earth change a lot.
A. People B. Animals C. Plants D. Clouds
(3)Which of the following is NOT true according to the passage?
A. Because of water pollution, a lot of people become healthier.
B. We must stop the factories from putting waste water into the rivers and lakes.
C. Because of water pollution, the water in many rivers is now dirty.
D. Water pollution is very serious now.
(4)There are ________ kinds of pollution in t this passage.
A. two B. three C. four D. five
【答案】 (1)A
(2)A
(3)A
(4)B
【解析】【分析】大意:本文介绍我们对地球做的一些不好的事情,例如水污染,空气污染,土壤污染。
(1)细节题。根据The Earth is about 4, 600 million years old可知,地球大约16亿年,故选A。
(2)细节题。根据But we change our Earth in many ways.可知,人类改变了地球很多,故选A。
(3)细节题。根据A lot of people, birds and fish die each day because of water pollution. 可知,由于水污染导致许多人,鸟和鱼死亡,而不是更健康,A选项和原文表达不符,故选A。
(4)细节题。文章提到了水污染,空气污染,和土壤污染,三种污染,故选B。
【点评】考查阅读理解能力,细节题、阅读理解题中常考题型。细节题要从文中寻找答案。
5.阅读短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
Wei Hua has a busy day today. She gets up before 7 o'clock in the morning, and quickly washes her hands and face. She gets to school early. She has a little rest after lunch, but works hard in class all day. She plays basketball after school, and then she walks home.
Wei Hua's pen is broken, so she needs a new one. On her way home she buys a new pen at a shop. When she reaches home, she has a short rest and a glass of water. After that she helps her parents. She quickly cooks supper, and cleans the house.
She watches TV for half an hour after supper. Then she starts her homework. She finishes it at half past nine. She goes to bed before a quarter to ten.
(1)Today Wei Hua is ________.
A. ill B. busy C. sad D. happy
(2)How does she go home today?
A. By bus. B. By bike. C. On foot. D. By car.
(3)What does she buy on her way home?
A. A book. B. Some food. C. Some drinks. D. A pen.
(4)She finishes her homework at ________.
A. 9: 30 B. 9: 00 C. 10: 00 D. 10: 30
(5)She goes to bed before ________.
A. 10: 15 B. 9: 45 C. 10: 30 D. 10: 00
【答案】 (1)B
(2)C
(3)D
(4)A
(5)B
【解析】【分析】主要讲了魏华忙碌的一天。
(1)细节题。根据Wei Hua has a busy day today.可知魏华今天是忙碌的,故选B。
(2)细节题。根据and then she walks home.可知步行去上学,故选C。
(3)细节题。根据On her way home she buys a new pen at a shop.在回家路上买了一支新钢笔,故选D。
(4)细节题。根据She finishes it at half past nine.可知九点半完成作业,故选A。
(5)细节题。根据She goes to bed before a quarter to ten.可知九点四十五前去睡觉,故选B。
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
6.阅读理解
Tom is a very old man. In the evening, he likes walking(走路)in the street. And he goes to bed at nine o'clock.
But tonight, a car stops at his house. A policeman helps him get out. He tells Tom's wife, "The old man can't find his way in the street. He asks me to take him in the car."
Later, the policeman()leaves there, his wife asks, "Tom, you go to the street every night. But tonight you can't find the way, what's the matter(事情)?"
The old man smiles and says, "I can't find my way? I don't want to walk home."
(1)Tom likes in the evening.
A. dancing in his house B. walking in the street
C. singing in the park D. watching TV at home
(2)Tonight, helps the old man get home.
A. a policeman B. a young man C. his wife D. an old man
(3)When Tom gets home in the police car, his wife feels .
A. happy B. cool C. surprised D. great
(4)Why does Tom go home in the police car?
A. Because he is a policeman. B. Because he can't find his way.
C. Because he knows the policeman. D. Because he doesn't want to walk home.
【答案】 (1)B
(2)A
(3)C
(4)D
【解析】【分析】本文介绍了老Tom因为不想走回家,耍了个小心机让警车给送回了家。
(1)细节题。根据In the evening, he likes walking in the street可知他喜欢晚上在街上散步,故选B。
(2)细节题。根据A policeman helps him get out可知帮他回的家,故选A。
(3)推理题。根据 his wife asks, "Tom, you go to the street every night. But tonight you can't find the way, what's the matter可知他的妻子看到他坐回家,感觉很惊讶,A高兴的,B凉爽的,C惊讶的,D伟大的,故选C。
(4)细节题。根据 I don't want to walk home可知Tom坐警车回家是因为他不想走回家,故选D。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题2种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。
7.阅读理解
Mr. White looks out of the window. There is a boy at the right side of the street. The boy takes some meat out of a bag and begins to eat it. There is a dog in the street, too. The boy says to it, "Come here, good dog, I'll give you some meat." The dog is hungry and goes to the boy, but he does not give it any meat. He kicks(踢)the dog. It runs away.
Then Mr. White comes out of his house and says to the boy, "I'll give you one dollar." The boy is happy and says," Yes." "Come here." Mr. White says. The boy goes to him, but Mr. White doesn't give him the dollar. He hits him with a stick. The boy cries(哭)and says, "Why do you hit me? I don't ask you for any money." Mr. White says," And the dog doesn't ask you for any meat, but you kick it."
(1)Mr. White is at first.
A. in the street B. in the room C. in front of the house D. playing with the boy
(2)The dog goes to the boy because .
A. it wants to eat
B. it loves the boy
C. the boy is the dog's friend
D. the boy is very good to it
(3)The underlined word " hits" means .
A. 捡起 B. 带来 C. 击打 D. 整理
(4)Mr. White just wants to .
A. hit the boy
B. give the boy a good lesson
C. give the boy one dollar
D. give the boy some meat
【答案】 (1)B
(2)A
(3)C
(4)B
【解析】【分析】本文讲述了White先生给一个男孩教训的故事。
(1)推理题。根据 Then Mr. White comes out of his house 可知White起初是在房间里,故选B。
(2)推理题。根据 The dog is hungry and goes to the boy可知狗走向男孩是想吃东西,故选A。
(3)词义猜测题。根据 He hits him with a stick. The boy cries and says, "Why do you hit me 他用一根棍子打了男孩,男孩哭着说,你为什么打我,可知hit是打的意思,故选C。
(4)推理题。根据 And the dog doesn't ask you for any meat, but you kick it 狗没朝你要肉,但是你踢它了,可知怀特只是想教训这个男孩,故选B。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,词义猜测题3种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意。
8.阅读理解
Peter is a small boy. He is eight years old. Now he is a student in a primary school. Of all his subjects, he likes P. E., music and math. He thinks they are fun and easy. But he doesn't like history. He thinks it is boring and difficult. He always can't understand(理解) what his history teacher, Mr. Black, says in class.
One afternoon, while Mr. Black is giving a lesson to the students, Peter is reading a storybook in class.
"When is our National Day?" Mr. Black asks Peter suddenly (突然地). Peter doesn't know the answer. "Is it difficult for you, Peter? OK! Let me ask an easy question," Mr. Black says. "Well, who is our first president(总统)?"Peter doesn't know the answer, either.
At this time, Mr. Black is not happy. He shouts, "Washington!" "But who is Washington?" Peter asks Mr. Black.
(1)What subject does NOT Peter like?
A. P.E. B. Music. C. Math. D. History.
(2)How many questions does Mr. Black ask Peter?
A. One. B. Two. C. Three. D. Four.
(3)What does the underlined word "answer" mean in Chinese?
A. 答案 B. 问题 C. 办法 D. 内容
(4)Which of the following is TRUE about Peter?
A. Peter is a 10-year-old boy.
B. Peter thinks music is interesting.
C. Peter is a very good student.
D. Peter understands the question at last.
(5)What is the best title for the passage?
A. Peter's favorite subject
B. In the history class
C. A good teacher
D. A smart(聪明的) answer
【答案】 (1)D
(2)B
(3)A
(4)B
(5)B
【解析】【分析】本文主要介绍了彼得在历史课上发生的一个有趣的故事。
(1)细节理解题。根据第一段But he doesn't like history,可知彼得不喜欢历史,故选D。
(2)细节理解题。根据第三段When is our National Day?和Well,who is our first president?可知布兰克老师共问了两个问题,故选B。
(3)词义猜测题。根据 "When is our National Day?" Mr. Black asks Peter suddenly,布兰克老师突然问国庆节在什么时候,可知下文是彼得不知道问题的答案,answer,答案,故选A。
(4)细节理解题。根据He is eight years old,可知彼得八岁,A错误;根据Of all his subjects, he likes P. E., music and math. He thinks they are fun and easy,可知他喜欢体育、音乐和数学,他认为它们是有趣并简单的,B正确;根据But who is Washington?可知他历史不好,不是一个非常好的学生,最后也没有理解这个问题,C和D错误,故选B。
(5)主旨大意题。根据文章大意,主要讲了彼得在历史课上发生的一个有趣的故事,可知B符合大意,故选B。
【点评】考查阅读理解,注意理解文章主旨大意,并根据题目去文章获取关键信息,进行理解判断。
9.阅读理解
Mr. Smith is a teacher of English. He comes from America. He teaches English in China. He speaks Chinese quite(非常) well.
He reads a lot of books and his wife often writes books for students at home. Mr. Smith gets up at five in the morning. He leaves home at 5:50. He begins the first lesson at eight. He teaches English every day except(除....之外) Saturday and Sunday. At 11:50 he finishes his lessons. Ten minutes later he has lunch. In the afternoon, he often plays games with his students. Sometimes he teaches his students in his office. Supper time is at about six. After that, he reads newspapers and watches TV. At about 10:50 he goes to bed.
(1)Mr. Smith is ________.
A. a teacher B. a student C. free D. fun
(2)He leaves home at ________.
A. 6:10 B. 5:50 C. 7:10 D. 6:50
(3)He doesn't have any English classes on ________.
A. Monday B. Wednesday C. Friday D. weekends
(4)He has lunch at ________.
A. 12:30 B. 12:00 C. 13:30 D. 13:00
(5)He watches TV and reads newspapers ________ supper.
A. before B. after C. at D. in
【答案】 (1)A
(2)B
(3)D
(4)B
(5)B
【解析】【分析】本文主要介绍了史密斯老师的日常生活。
(1)细节理解题。根据 Mr. Smith is a teacher of English,可知史密斯先生是个英语老师,故选A。
(2)细节理解题。根据He leaves home at 5:50,可知他在5:50离开家,故选B。
(3)细节理解题。根据He teaches English every day except Saturday and Sunday,可知他每天教英语,除了周六和周天,即周末不教英语,weekend,周末,on weekends,在周末,故选D。
(4)细节理解题。根据At 11:50 he finishes his lessons. Ten minutes later he has lunch,他在11:50上完课,十分钟后吃午饭,可知是在12:00吃饭,故选B。
(5)细节理解题。根据Supper time is at about six. After that, he reads newspapers and watches TV,晚饭时间大约在六点,在那之后,他读报纸、看电视,可知看电视和读报纸是在晚饭之后,after,在……之后,故选B。
【点评】考查阅读理解,注意通读文章,理解文章大意,根据上下文来判断、选择。
10.阅读理解
Hello, boys and girls! I'm Helen. The Student Art Festival starts in our middle school. Today is December 13th. There is a photo show(展览). Students take many photos. All of them are great. I love one of the photos a lot. It's a photo of a big family. It's named "Happy Birthday, Grandpa!" I think this student must have a happy family, just like me.
In the next two weeks, we have other fun things-the talent(才艺) show, Chinese painting show and the DIY show. I like the talent show very much. The talent show is on the afternoon of December 19th. My classmate Tony and I will play the piano in the show. Our parents will come and watch the show. I hope we can do well. Do you have time? Please come and watch our show.
(1)There is a(n) ________ in Helen's school.
A. sports meet B. art festival C. English party D. book sale
(2)The underlined word "them" refers to(指的是) ________.
A. students B. shows C. photos D. schools
(3)Helen will play the piano with ________.
A. her classmate B. her mother C. her teacher D. her cousin
(4)What can we know from the passage?
A. There is a photo show on the second day.
B. There is a basketball game.
C. Helen likes the DIY show very much.
D. There is a talent show on the afternoon of December 19th.
(5)What is the best title for this passage?
A. A photo show B. A happy family C. The Student Art Festival D. A talent show
【答案】 (1)B
(2)C
(3)A
(4)D
(5)C
【解析】【分析】文章大意:Helen介绍了学校举行艺术节的一些活动,其中介绍了摄影展,才艺展、国画展和DIY展的相关情况。
(1)细节理解题。根据文中语句 Hello, boys and girls! I'm Helen. The Student Art Festival starts in our middle school.提示可知,在Helen的学校里举行了艺术节,故选B。
(2)词义理解题。根据文中语句Today is December 13th. There is a photo show(展览). Students take many photos. All of them are great. 提示可知,此处的them指代的是前面的photos,故选C。
(3)细节理解题。根据文中语句My classmate Tony and I will play the piano in the show. 提示可知,Helen将与她的同学Tony一起弹钢琴,故选A。
(4)细节理解题。根据文中语句The talent show is on the afternoon of December 19th. 提示可知,在11月19号将举行才艺表演,选项D的描述是正确的,故选D。
(5)理解归纳题。通读全文可知,此文主要介绍了艺术节的一些活动,故选C。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。下载本文