(总分:497.00,做题时间:120分钟)
一、Part Ⅰ Reading Comprehension(总题数:4,分数:284.00)
Passage One
Professor Kumar Bhatt, founder and head of Warwick Manufacturing Group(WMG), and Rob Meakin, a personnel director at Marconi, have developed a partnership to train engineers and managers to BEComee-literate. The New Knowledge Partnership will include a team of 40 Marconi managers in what Professor Bhatt calls electronic engineering management or E2. A wide range of engineering and non-engineering companies has expressed interest in these exciting programs.Professor Bhatt believes that e-commerce is changing the business environment to a huge extent. Many chief executives do not understand the power of the new technologies and, in some cases, are actually resisting change. He says that “As long as enough industry leaders realize its potential benefits, e-business will make possible a second productivity revolution in Britain. This could take the economy close to eliminating the still substantial competitiveness gap with its main rivals. Over the last five years in the US there has been a 30% improvement in manufacturing sector productivity because of information technology. In Britain we can achieve more than that and successful e-business will be worth billions to the UK economy.”Already Britain makes more use of computer-aided design and manufacture (CAD/CAM) and management information technology systems than other European countries, and has a government that actively promotes e-business. But, observes Professor Bhatt, Britain has never used technology as a growth driver. “The thing about electronic engineering management is that you can keep your legacy systems; you just need to link those systems with an information engine. At the touch of a button it will allow project managers to see the status of a project, identify problems precisely and make virtually immediate decisions based on information that will be much more complete than in the past.”
The E2 program is the result of an alliance by the Warwick Manufacturing Group with America's leading e-commerce study center,Carnegie Mellon. The latter will be responsible for training many of the Marconi managers in America, where the group has half its business. In Britain, Professor Bhatt has linked up with Sun Microsystems, Oracle and Parametric Technology, to set up amulti-million pound E2 design and manufacturing center at the university which will be used for training and research.Professor Bhatt believes that e-commerce is changing business to such an extent that WMG is likely to be renamed Warwick Electronic Manufacturing Group. But, he warns “The move to globalize because of e-commerce is racing ahead. Although the net allows British industry to overtake their European peers, it also offers Asian countries to leapfrog(相互超越) the West. For the first time it is not the privilege of the western world because this technology is universal.”(分数:71.0)
(1).Professor Bhatt and Rob Meakin have developed a method to ________.(分数:14.2)
A.teach electronic engineering management
B.train employees to be acquainted with e-commerce √
C.train employees to be engineers and managers
D.teach employees about developing a partnership
解析:
细节判断题。根据文章主旨以及第一段第一句后半部分:...have developed a partnership to train engineers and managers to become e-literate.可知本题正确答 案为B选项。A,C,D均断章取义,与原文不符。故均为错误答案。
【内容概要】
这是一篇议论文。Bhatt教授论述了电子商务对英国经济的重要性。以及他和Marconi公司人事主管Rob Meakin合作培训工程技术人员和经理电子工程管理(electronic engineering management or E2)课程(programs)以及信息技术给亚洲国家带来了赶超欧美国家的机会。
(2).How does Professor Bhatt feel about many leaders in companies?(分数:14.2)
A.They do not understand a possible second productivity revolution in Britain.
B.They are excited about change.
C.They are ready for e-business.
D.They sometimes are against the change resulted from new technologies. √
解析:
细节判断题。根据文章第二段第二句:Many chief executives do not understand the power of the new technologies and, in some cases, are resisting change. 可知D选项符合作者对很多公司主管的看法。A选项张冠李戴,B,C选项明显与原文意思相反。故均为错误答案。
(3).According to the passage, what do you know about e-business in Britain?(分数:14.2)
A.E-business has eliminated many competitive rivals.
B.E-business has done many benefits to big companies.
C.Many companies have joined in the E2 business program.
D.E-business has great potential and will make changes in the country. √
解析:
细节归纳题。根据文章第二段第三句到段末:He says that “As long as enough industry leaders realize its potential benefits, e-business will make possible a second productivity revolution in Britain. ...to the UK economy”.可知D选项符合原文,故为正确答案。A,B,C选项信息并没有在原文中出现。故均为错误答案。
(4).According to the passage, which of the following is TRUE?(分数:14.2)
A.Britain can be competitive to US in the area of information technology. √
B.Britain has already taken the advantages of running engineering management.
C.As with many other European countries, Britain has made use of computer-aided systems.
D.E-commerce has offered opportunities to European countries to eliminate the competitiveness gap with all the rivals.
解析:
细节判断题。根据文章第二段后两句:Over the last five years in the US there has been a 30% improvement in manufacturing-sector productivity because of information technology. In Britain we can achieve more than that and successful e-business will be worth billions to the UK economy.可知选项A符合短文意思,所以A为正确答 案。
B选项意思:英国已经利用了电子工程管理,与原文不符。C选项原文第三段第一句话:Already Britain makes more use of computer-aided design and manufacture (CAD/CAM) and management information-technology systems than other European countries, and has a government that actively promotes e-business.不符。
D选项与原文最后一段第三句:Although the net allows British industry to overtake their European peers, it also offers Asian countries to leapfrog the West. For the first time it is not the privilege of the western world because this technology is universal.”不符。故B,C,D均为错误答 案。
(5).WMG would like to change its name because ________.(分数:14.2)
A.Britain is going to catch up with all other European countries in the field of electronic engineering management
B.business has been influenced so much by e-commerce √
C.the e-commerce has offered Asian countries the chance to overtake Britain and the rest of Europe
D.e-business is very popular and will become universal
解析:
细节判断题。根据原文最后一段第一句话:Professor Bhatt believes that e-commerce is changing business to such an extent that WMG is likely to be renamed Warwick Electronic Manufacturing Group.可知B选项为正确答案。A选项与原文意思不符,C选项与原文意思一致,但不是WMG改名的原因,D选项也不是WMG改名的原因。故A,C,D均为错误答案。
Passage Two
Emotional maturity means knowing that another person cannot fill up the hole in your heart. That is your responsibility. You need to love and affirm yourself day-by-day, moment-by-moment. That is the spiritual challenge of your life and everybody's life. Without your love for yourself, nothing works. No amount of love from your partner is enough. The search for love from other people is like the alcoholic's search for happiness in a bottle. The more he drinks, the less satisfied he feels and the more he wants to drink.
We are all addicted to falling in love. But after we've “fallen” a few times and broken our emotional bones, we hopefully wise up a bit. We know that the high of falling in love is not going to last. We know that sooner or later we will have to get real with each other. That is the difference between romance and partnership. Romance is an attempt to keep the addiction going. It has a very short half-life. Partnership is the dance of two ordinary people learning to live together day by day. It is a very challenging school that we enroll in. It is sometimes a lot more work than play. And it certainly requires a lot more psychological adjustment than years of therapy! We don't just graduate from this school in a year or two. It takes many years, perhaps even a lifetime, for us to master the curriculum. Your partners are imperfect human beings, just like you. They were not the “wrong” partners any more than you were. Probably, they reflected your own level of realism and emotional maturity. That's usually the way it works. So don't waste your time thinking you simply made some bad choices. The only bad choice you made was forgetting who has the full time job loving you. I know that you know who this is !
We keep remembering that they are not perfect, nor we are. Love is not a game of perfection. It is a game of overwhelming imperfection.The amazing thing is that love survives all of our mistaken attempts to control our partners and our relationships.(分数:71.0)
(1).We can conclude from the passage that ________.(分数:14.2)
A.we won't forget who has the full time loving us
B.love is addictive
C.love from your partner is not enough
D.love lies in the maturity of emotion which is essential to a partnership or relationship √
解析:
中心思想题。D选项符合全文中心:感情的成熟对正确认识并处理爱情和夫妻生活的重要性。因此D 选项是正确答 案。A,B,C选项明显与原文不符,故均为错误答案。
【内容概要】
本文是一篇说明文。解说了感情的成熟对正确认识并处理爱情和夫妻生活的重要作用。第一段告诉我们爱首先要爱自己。第二段告诉我们:当我们恋爱过 几次后我们会意识到恋爱的高潮不会持久,因此我们必须认识到这一点并现实起来在爱情与夫妻生活这所学校里好好学习。第三,第四段告诉我们人无完人,因此我们不要抱怨我们选错了对象,而要去克服不完善的地方。
(2).Which of the following statements is true according to the passage?(分数:14.2)
A.To seek for true love, one must be realistic.
B.As long as we are emotionally mature, we can always enjoy the high of falling in love.
C.Love doesn't die even if we make wrong attempts to control our partners. √
D.The more one is loved, the less satisfied he or she feels.
解析:
细节判断题。根据原文最后一句话:The amazing thing is that love survives all of our mistaken attempts to control our partners and our relationships.可知C选项符合原文,因此C选项为正确答 案。A选项信息是无中生有,B选项信息明显与原文不符(原文:We know the high of falling in love is not going to last.)。D选项:一个人越被爱,他或她就越不满足。也是原文中所没有的信息。故A,B,D均为错误答案。
(3).It can be inferred from the passage that ________.(分数:14.2)
A.the more we try to control our partners and relationships, the better we can enjoy love
B.the more frequently we fall in love, the more intelligent we'll be
C.the more emotionally mature a couple are, the more harmonious they will live √
D.it's unrealistic for you to search for true love from others
解析:
推理判断题。C选项最符合原文中心意思,因此为正确答 案。A选项意思在原文中并没有出现,B选项歪曲了原文第二段第二句:But after we've “fallen” a few times and broken our emotional bones, we hopefully wise up a bit.表达的意思。D选项意思也超出了原文。故A,B,D均为错误答 案。
(4).By saying “They were not the ‘wrong’ partners any more than you were.”(Para 3), the author means ________.(分数:14.2)
A.you chose the wrong partner just as your partner did
B.your partner was not as good as you were
C.you were good partners to each other √
D.neither of you is a good partner
解析:
语义理解题。根据原文第三段第一句Your partners are imperfect human beings, just like you.和最后一段,可知C选项符合原句意思。A,B,D明显与原文不符,故均为错误答案。
(5).Which of the following is NOT true according to the passage?(分数:14.2)
A.Some people regret their choices of love partners.
B.In some partnership or relationship, he or she tries to control the other.
C.Through psychological adjustment and therapy, one will feel satisfied with love. √
D.Partnership is a school from which it is not easy for us to graduate.
解析:
细节归纳判断题。C选项曲解了原文第二段: And it certainly requires a lot more psychological adjustment than years of therapy! 因此不符合原文,故为本题正确答 案。A,B,D选项符合原文意思,故为错误答 案。
Passage Three
What is terrorism?
In a growing number of conflicts around the world, one or both sides attempt to label the other as “terrorist” in an effort to win support for their own causes. Yet as the so-called “terrorists group” often proclaim, a clear distinction between a terrorist action and a non-terrorist military operation is frequently difficult to establish. Most governments argue that terrorism is defined by violent methods to achieve political ends which are undertaken by organizations not recognized by the world community as legitimate representatives of a nation; furthermore, random acts of violence, like attacks on school buses or shopping centers, are labeled as “terrorist”. Political organization as the IRA(Irish
Republican Army) and the PLO (Palestine Liberation Organization) have been dubbed(称为) “terrorists”, by the governments of England and Israel because of their tactics and their non-official statuses as representatives of accurately defined nations. In the case of the PLO, however, its election to power under Yasser Arafat has now confused its former recognition as terrorist. Even the IRA is earning status as an authentic opposition voice to the continued presence of British troops on Irish soil.All this simply highlights the problems of separating what is a legitimate political organization with “the right” to employ violence to achieve political ends from so-called terrorist groups. Inseparable from this issue is historical precedence(地位先后) and the degree of power and prestige an organization or nation has on the world stage. For example, while most independent observes would agree that the IRA setting off a bomb in a London subway station confirms its notoriety, they would be less certain that Israel's recent bombing of a refugee camp is equally “terrorist”, despite the fact that many more innocent people were killed and injured in the latter incident than in the former. This raises the question, though certainly not for the first time, whether legitimate, even democratically elected, governments are also capable of terrorist action. Is there always a clear moral distinction between the behavior of normally respected nations and that of “rogue”(流氓) organizations? What does seem clear from these reflections is not that terrorist actions are in any way justified, but that the use of such labels is sometimes based on a political need rather than on superior moral or ethical grounds.(分数:71.0)
(1).What is the point the article tries to make?(分数:14.2)
A.Non-official status of a political organization involves terrorist suspicion.
B.Terrorism defies clear-cut distinction. √
C.Terrorist element exists in every violent conflict.
D.Government actions are never guilty of terrorism.
解析:
中心思想题。根据原文第二段第二句:Yet as the so-called “terrorists group” often proclaim, a clear distinction between a terrorist action and a non-terrorist military operation is frequently difficult to establish. 以及原文其它信息可综合得知B选项:Terrorism defies clear cut distinction.是本题正确答 案。A:一个政治组织的非官方地位涉嫌为恐怖主义组织。C:在每一起暴力冲突中都存在恐怖主义因素。D:行为从不会犯恐怖主义错误。都与原文信息不符,故均为错误答 案。
【内容概要】
这是一篇议论文。作者论述了在定义恐怖主义以及恐怖主义活动时标准:不是建立在道德的标准上而是建立在政治需要的标准上。并以IRA(爱尔兰共和军),PLA(巴勒斯坦组织)和Israel(以色列)为例来论证自己的论点。
(2).Which of the following could be concluded from the article?(分数:14.2)
A.An indisputable example of a terrorist group is PLO.
B.Actions to achieve political ends cannot avoid using force.
C.An acceptable criterion for terrorism is killing civilians.
D.International prestige is a justification for violence. √
解析:
推理判断题。根据原文所给关于IRA和PLO例子可知D选项:International prestige is a justification for violence.是正确答 案。A:一个不容置疑的恐怖主义组织例子就是巴解组织。B:达到政治目的的行动无法避免使用武力。C:人们所接受的定义的一个标准就是平民。 都与原文信息不符,故均为错误答 案。
(3).The classification of PLO is now less clear because ________.(分数:14.2)
A.it begins to show friendly attitude towards Israel
B.it stands for an independent state in the Middle East
C.it is no longer engaged in random performance of violence
D.it is the elected political representative of the Palestine √
解析:
细节判断题。根据原文第二段倒数第二句话:In the case of the PLO, however, its election to power under Yasser Arafat has now confused its former recognition as terrorist.可知D为正确答 案。A:开始对以色列表现友好态度。B:在中东地区代表了一个国家。C:不在牵涉进无节制的暴力行动中。都与原文信息不符,故均为错误答案。
(4).It could be logically inferred from the article that ________.(分数:14.2)
A.terrorism is not being defined on ethical criteria √
B.defense actions committed on a foreign land is admissible
C.terrorism unavoidably involves immoral policies
D.democratic nations are innocent of terrorism
解析:
推理判断题。根据原文最后一句话:What does seem clear from these reflections is not that terrorist actions are in any way justified, but that the use of such labels is sometimes based on a political need rather than on superior moral or ethical grounds. 可知A为正确答 案。B:允许在别的国家进行自卫行动。C:恐怖主义不可避免地都要牵涉到不道德的。D:民主国家不会犯恐怖主义活动罪。都与原文信息不符,故均为错误答案。
(5).The author wrote this article to ________.(分数:14.2)
A.show sympathy to unrecognized national forces
B.condemn political motives in defining terrorism √
C.justify the ambiguity in giving terrorism labels
D.call for better approaches to terrorism
解析:
观点态度题。根据原文中心以及作者用词,语气,可知B为正确答 案。A:对未获得承认的国家武装力量表达同情。C:证明在贴恐怖主义标签时含糊不清是有道理的。D:号召对恐怖主义活动采取更好的处理方式。都与原文信息不符,故均为错误答案。
Passage Four
It is curious how much one despises and condemns the vices which one does not happen to possess. I am indeed not a severe man, nor would I permit myself to become intolerant of those failings which I share with others. But, having no particular temptation to be untruthful, I find myself believing that when one comes to think of it, truth is the major virtue and lying the most blameworthy of all the vices.I should like, therefore, to get my mind a little clearer on the truth question. I flatter myself, as I have said, that I am a truthful man: a man who, when he tells a lie, is careful not to forget that he has done so, and who takes infinite precautions to prevent his being found out. This, in the end, is the only test by which you can distinguish the liar from the man of truth. The latter which is bothered by untruthfulness, is worried and anxious. The real liar, however, is merely amused: he doesn't mind in the least even if he is subsequently exposed: he regards the truthful man as somewhat of a fool.
But this surely is one of the many false statements with which the real liar will try hard to idealize his failing. It may be inevitabe and even just to tell lies, but it cannot seriously be argued that such habits are intelligent. A lie is always an act of mental cowardice, whereas intelligence is brave. And yet there was Bismarck, and yet there was Napoleon-surely intelligent man, and surely liars. The problem, therefore, is not so simple as it seems. It was simple enough, in those old days, to define with approximate accuracy when a given statement ceased to be the truth and became a lie. The essential test was whether the maker of a false statement knew that he was saying something false, and consciously wished his audience to accept, and to remain under, this false impression. Life in civilized communities is a process of adjusting the personal to the social, of conforming the individual impression to the joint impressions of the common people. This process of adjustment leads inevitably and rightly to a certain unconscious deception. Absolute truth, whether unconscious or even conscious, is thus impossible. It is to relative truth only that we can hope to aspire.(分数:71.0)
(1).The author suggests that it is usual that ________.(分数:14.2)
A.a person shows strong disapproval of the vices an individual doesn't have
B.everyone feels contempt for the vices that most people have
C.most people are unlikely to condemn the vices they possess √
D.the vices one doesn't possess are worthy of severe condemnation
解析:
细节推理判断题。根据原文第一句:It is curious how much one despises and condemns the vices which one does not happen to possess. 可知本题正确答案为C。A,B,D选项意思明显与原文意思不符,故均为错误答案。
【内容概要】
这是一篇议论文。论述了作者对谎言的态度:最应受到谴责的恶习;而诚实是主要美德。并解说了诚实的人和说假话的人对待说谎的不同态度和反应。以及文明社会里绝对不说谎是不可能的,不管有意的还是无意的;人们只能希望达到相对真实。
(2).The author claims that ________.(分数:14.2)
A.he wouldn't tolerate the vices that people have in common
B.he doesn't feel particular contempt for being untruthful
C.one may be tempted to untruthfulness when one comes to think of it
D.untruthfulness is a serious fault of character which he condemns strongly √
解析:
细节推理判断题。根据原文第一段最后一句: But, having no particular temptation to be untruthful, I find myself believing that when one comes to think of it, truth is the major virtue and lying the most blameworthy of all the vices. 可知本题正确答案为D。A:他不会容忍人们共有的恶习。B:他并不觉得特别鄙视不诚实。C:人想到说谎时就可能诱使说谎。都与原文信息不符,故均为错误答案。
(3).The essential distinction between a truthful person and a liar lies in the fact that ___.(分数:14.2)
A.the former feels uneasy about the untruths he happens to tell √
B.the latter takes great care to hinder his untruths from being exposed
C.the former is willing to confess his untruthfulness when he tells a lie
D.the latter is only amazed if his untruths area disclosed
解析:
细节判断题。根据原文第二段后两句:The latter with is bothered by untruthfulness, is worried and anxious. The real liar, however, is merely amused: he doesn't mind in the least even if he is subsequently exposed: he regards the truthful man as somewhat of a fool. 可知A为正确答 案。B:说谎的人很小心防止他的谎言被揭露。C:诚实的人很乐意承认他的假话当他说谎的时候。D:说谎的人只有在他的谎言被揭穿后才感到震惊。都与原文信 息不符,故均为错误答 案。
(4).It is true, according to the text, real liars will ________.(分数:14.2)
A.try hard to perfect their vices with false statements √
B.believe it unavoidable and reasonable for everyone to tell lies
C.argue that their habits of telling lies are intelligent rather than foolish
D.are misunderstood as being either cowardly or brave individuals
解析:
细节判断题。根据原文第三段第一句话:But this surely is one of the many false statements with which the real liar will try to idealize his failing. 可知A为正确答案。B:他们认为人人都无法避免撒谎,并且撒谎有理。C:他们辩解说他们的撒谎习惯是聪明的而不是愚蠢的。D:他们被误解为要么是胆小鬼要么是勇士。都与 原文不符,故均为错误答 案。
(5).In the author's opinion, ________.(分数:14.2)
A.bismarck and Napoleon were intelligent men of truth
B.in modern society, nobody can escape the risk of making a false statement, intentionally or unintentionally √
C.untruthful man is worried about being found out
D.our civilized life makes conscious lies impossible
解析:
观点题。根据原文最后一段最后两句:This process of adjustment leads inevitably and rightly to a certain unconscious deception. Absolute truth, whether unconscious or even conscious, is thus impossible. It is to relative truth only that we can hope to aspire. 可知B为正确答 案。A:俾斯麦和拿破仑都是既聪明又诚实的人。C:不诚实的人怕被发现而担忧。D:文明社会生活使得有意撒谎成为不可能, 都与原文信息不符,故均为错误 答 案。
二、Part Ⅱ Vocabulary(总题数:30,分数:106.50)
1.A great deal of ________ for our success should go to Michael Lee, head of our team.(分数:3.55)
A.merit
B.credit √
C.favor
D.reward
解析:
名词辨析题。merit:优点。credit:功劳,荣誉,赞扬;信用,信贷,赊欠。常用搭配:give somebody credit for...为…而赞扬某人;to one's credit:为某人带来荣誉。favor:喜欢,支持,赞同。reward:酬谢,奖金,报答。
【译文】我们成功的很大一部分功劳都归功于我们的组长Michael Lee.
2.They question whether a fair way can be ________ to tell which employees really perform better than their fellow employees.(分数:3.55)
A.depicted
B.devised √
C.decorated
D.designated
解析:
动词辨析题。depict: 描述, 描写, 描绘。 devise: 设计,想出,发明。 decorate: 装饰,装潢。designate: 指定,指派, 选派,委任。
【译文】他们也提出这样的问题:能否设计出一种公平的方式来评判哪些员工比他们的同事做得更好。
3.The report indicates that it is financially ________ to build a water power station in the area.(分数:3.55)
A.adaptable
B.available
C.feasible √
D.flexible
解析:
形容词辨析题。adaptable: 能适应的, 适应性强的。available: 可得到的。feasible: 可行的,行得通的。flexible: 灵活的。
【译文】报告表明在这一地区建一座水电站从财力上说是可行的。
4.Somehow she felt that she herself had to some extent been the cause of all the trouble,and suffered ________.(分数:3.55)
A.accordingly
B.respectively
C.consequently √
D.incidentally
解析:
副词辨析题。accordingly: 相应地,因此,所以,于是。例如:He was worn out; accordingly, he was sent home.(他累坏了,于是,他被送回家了。) respectively: 各自地, 个别地,分别地。consequently: 因此,所以。例如:He is a smart and diligent student and consequently, does well in school. (他是个聪明又勤奋的学生,所以他学习成绩很好。) incidentally: 偶然地;顺便说一下,顺便提一句。
【译文】说不出什么原因,她觉得她自己在某种程度上是麻烦之源,并因此忍受痛苦。
5.The gas company ________ a leak in the main line and evacuated all the tenants of the building.(分数:3.55)
A.detected √
B.inspected
C.discerned
D.explored
解析:
近义动词辨析题。detect: 检测, 探测(用仪表,仪器);侦探。inspect: 视察, 检查,仔细查看(范围广)。discern:看出,觉察出;识别,区别,辨认出。explore: 探索。
【译文】煤气公司在主管道检测出一个漏缝后就疏散了大楼里的住户。
6.At the 27th Olympic Games she ________ two gold and one silver medals in the track and field events.(分数:3.55)
A.carried away
B.carried off √
C.carried over
D.carried through
解析:
动词短语辨析题。carry away: 搬走, 抢走;吸引住, 使激动而失去自制;carry off: 赢得(奖章),成功或轻而易举地处理或应付;carry over: (使)继续下去, 继续存在;carry through: 实现, 完成,使度过困难或麻烦等。
【译文】在第二十七届奥运会田径赛项目上她赢得了两枚金牌和一枚银牌。
7.More than 790,000 youths were reported to have ________the National Master's Entrance Examination last year.(分数:3.55)
A.sat on
B.sat up
C.sat in
D.sat for √
解析:
动词短语辨析题。sit on: (使) 坐在……上;拖延, 搁下, 压下;sit up: 坐起来,坐直;熬夜,不睡;sit in:参加静坐罢工或示威;sit for:参加考试, 应试。
【译文】据报道去年有超过七十九万的年轻人参加了研究生入学考试。
8.As a general rule, people with a great deal of ________ often have admiring friends and bitter enemies.(分数:3.55)
A.personality √
B.temperament
C.disposition
D.character
解析:
近义名词辨析题。personality: (明显的, 特有的)个性,人格;(地方,国家,团体,组织)独有的特性。temperament:性格,性情,禀赋;气质。disposition: 性格,性情;癖性, 倾向;处理,解决;支配(权),处置(权)。character: 性格,品德,品质;角色,人物。
【译文】一般说来,很有个性的人常常拥有崇拜他们的朋友和势不两立的敌人。
9.After she gave birth to a child, she was ________ to go back to work in order to make the ends meet.(分数:3.55)
A.compelled √
B.enforced
C.imposed
D.depressed
解析:
近义动词辨析题。compel: 强迫, 迫使。enforce: 加强,强制性地执行。impose: 强加给。depress:沮丧,使情绪低落,使无精打采。
【译文】她生了一个孩子后,被迫回去工作以勉强维持生活。
10.That football club tried to ________ the famous player with offers of a tremendous sum of money.(分数:3.55)
A.deceive
B.persuade
C.tempt √
D.indulge
解析:
动词辨析题。deceive: 欺骗。persuade: 劝说。tempt: 诱惑,引诱。indulge:沉溺于;使高兴,使享受;纵容,迁就。
【译文】那家足球俱乐部试图通过一大笔钱来诱惑那位著名球员。
11.Many animal can ________ with their surroundings because of their protective coloring.(分数:3.55)
A.integrate
B.match
C.blend √
D.merge
解析:
近义动词辨析题。integrate : 成为一体,结合在一起,合并;使完整,使完善。match: 和…相配,和……相称;比得上,敌得过。Blend: 混在一起,混合,交融。merge: 合并(企业,团体等), 结合,联合。
【译文】很多动物因为它们自身的保护色所以能够与它们周围的环境交融在一起。
12.The strange phenomenon has ________ and puzzled many scientists for more a century.(分数:3.55)
A.annoyed
B.embarrassed
C.fascinated √
D.frustrated
解析:
动词辨析题。annoy: 使愤怒,使生气,使烦恼。embarrass: 使难堪。fascinate:吸引,迷住,使神魂颠倒。frustrate: 使沮丧,使灰心丧气。
【译文】这个奇怪现象一个多世纪以来吸引并难住了许多科学家。
13.As we all know, the same gestures may have different ________ which vary from one culture to another.(分数:3.55)
A.implications √
B.presumptions
C.expressions
D.assumptions
解析:
名词辨析题。implication: 含义,含蓄,暗示,暗指。presumption:推测,假定,设想;冒昧,无礼,傲慢,自行其是。expression: 表达,表示,表露;表情;词语。assumption:假定,臆断;担任,承担;假装;自负,傲慢。
【译文】我们都知道,同样的手势也许有不同的含义,这些含义因文化的不同而不同。
14.With the advent of PC and home-information systems, we'll one day be able to ________ most business dealings from home.(分数:3.55)
A.implement
B.execute
C.conduct √
D.supplement
解析:
动词辨析题。implement: 实施,执行,履行,使生效。execute:实施,执行,履行,完成;把处死。conduct:经营,处理,管理。supplement: 补充,增补。
【译文】随着个人电脑和家庭信息系统的出现,有一天,我们能够在家里做大部分商业交易。
15.It was an awful accident. I wonder how you managed to ________ without a scratch.(分数:3.55)
A.see through
B.come through √
C.get through
D.break though
解析:
动词短语辨析题。see through: 看穿某人或某人的思想。come through: 安然度过,经历……仍活着;胜利,成功。get through:干完工作;通过(考试或测验等);向别人讲清自己的意思;(讲话等)被理解,被接受。 break through:冲破,突破;取得突破性的成就。
【译文】那真是一次可怕的事故。我就奇怪你是怎么毫发无损地过来的。
16.This difficult problem we face in the project has to be tackled before we can ________ to others.(分数:3.55)
A.pursue
B.advocate
C.precede
D.proceed √
解析:
动词辨析题。pursue: vt. 追逐,追捕;从事,忙于;继续。做vi.时,后接after, 意思是:追赶;继续。advocate: 提倡,倡导。precede: (时间,位置,顺序)先于,在……之前。proceed:(尤指停顿后)继续做,继续进行。
【译文】在我们可以继续做其它工程之前,我们在这项工程中所面临的难题必须处理。
17.While most scientists agree that the greenhouse effect is coming, there are not enough data yet to say with absolute ________ what its consequences will be.(分数:3.55)
A.confirmation
B.conformity
C.conviction √
D.conscience
解析:
名词辨析题。confirmation: 证实;确认,批准。conformity: 相似,一致,符合;遵照。conviction: 说服,信服;确信,深信;判罪,定罪。conscience: 良心,道德心。
【译文】尽管大多数科学家都同意温室效应正在到来,然而并没有足够的资料来绝对令人信服地说明温室效应的后果会是什么。
18.It is a ________ that in such a rich and prosperous country there should be so many poverty-stricken people.(分数:3.55)
A.controversy
B.paradox √
C.aversion
D.conversion
解析:
名词辨析题。controversy: 争论,辩论。paradox: 怪事,有明显矛盾特点的事或行为或人。aversion:厌恶。conversion: 转变,转化;改变信仰或态度,归附,皈依。
【译文】在这样一个富裕的国家里竟然有如此众多的赤贫的人,这真是个矛盾。
19.It's a well-known fact that truth will in the end ________ over falsehood, and right over wrong.(分数:3.55)
A.dominate
B.prevail √
C.thrive
D.conquer
解析:
动词辨析题。dominate: 占支配或统治地位。prevail: vi., 后常接over,意思是:战胜;流行。 thrive:繁荣,旺盛,兴旺发达;茁壮生长。conquer: 征服,战胜。
【译文】真理最终会战胜谬误,正义战胜,这是人人皆知的事实。
20.We can't choose whether we will pay income tax or not, for payment of income tax is ________.(分数:3.55)
A.compulsory √
B.voluntary
C.arbitrary
D.dutiable
解析:
形容词辨析题。compulsory: 义务性的,必须要做的;强制的,强迫的。voluntary: 主动的,自愿的。 arbitrary:武断的,个人独断专行的;任性多变的;任意性的。dutiable: (货物)要缴纳税的。
【译文】我们不能选择缴还是不缴所得税,因为缴纳所得税是义务。
21.It's generally agreed that fluctuations in birth rate are ________ to a number of economic factors.(分数:3.55)
A.entitled
B.attributed √
C.confined
D.dedicated
解析:
动词辨析题。entitle: (给书,文章等)题名;使有权利或资格。attribute:归因于(后跟to)。confine:,使局限于;使不外出,监禁,关押。dedicate:把(时间,精力等)用于,把(自己,一生等)献给(后跟to)。
【译文】一般都这样认为:出生率的上升或下降归因于一些经济因素的影响。
22.It's always better to ________ a problem before it arises than to search for a solution to it afterwards.(分数:3.55)
A.evaluate
B.predict
C.anticipate √
D.estimate
解析:
近义动词辨析题。evaluate: 估…….的价,定……的价;对……评价。predict: 预言。anticipate:预料,预期;先发制人,(抢先行动来)阻止。estimate: 估计,估价。
【译文】在问题出现之前预料到可能发生问题总是比在问题出现之后才找解决之道要好。
23.It takes tremendous courage to ________ a belief that is not shared by many others.(分数:3.55)
A.persist in
B.abide by
C.hold on
D.adhere to √
解析:
近义动词短语辨析题。persist: 坚持不懈,执意(后跟in或with); 坚持说,坚持问,坚称。abide by: 遵守(诺言,制度等)。 hold on: 继续,坚持,保持,忍住;(打电话时)别挂断。adhere: vi.坚持,遵守;追随,支持,拥护(后跟to)。
【译文】要坚持不被其他很多人所信仰的信念需要极大的勇气。
24.As a good employer, he knows how to make full use of the ________ of his employees' talents and abilities.(分数:3.55)
A.validity
B.integrity
C.diversity √
D.versatility
解析:
名词辨析题。validity 有效性,合法性;正当,正确。正直,诚实;integrity 完整,完善,健全。diversity不同点,差异;多样性。versatility 多才多艺。
【译文】作为精明的顾主,他知道如何充分发挥他手下员工不同的才能。
25.Over the years jazz has changed and developed but it has essentially ________ its fundamental characteristics.(分数:3.55)
A.remained
B.retained √
C.reserved
D.resumed
解析:
动词辨析题。remain: vi., 保持不变;(后跟不定式)留待,尚待。如:Much remains to be solved.(有待解决的问题还很多)。retain: vt., 保持,保留;保存;拦住,挡住。reserve: vt., 预定;储备,留存。resume: vt., 继续,重新开始;接着说,继续说。
【译文】多年来,爵士乐一直在变化,发展。但在本质上仍然保留着那些根本特点。
26.Economics is a subject that ________ all people's lives whether they are conscious of it or not.(分数:3.55)
A.draws on
B.catches on
C.touches on √
D.embarks on
解析:
动词短语辨析题。draw on: 利用,凭,靠; 消耗,耗尽;穿上,拉上。catch on:理解,懂得;流行开来,受欢迎,被接受。touch on: 关系到,涉及;(简单或顺便)谈到或提到。embark on: 开始工作,着手,从事。
【译文】不管人们是否意识到,经济学是一门关系人们生活的学科。
27.When one gets a good ________ into a problem, he will usually find a way to approach it or solve it.(分数:3.55)
A.outlook
B.perspective
C.version
D.insight √
解析:
名词辨析题。outlook: 世界观,人生观。perspective: (看问题的)角度,视角;远景,景观。version: 版本。insight: 洞察力。
【译文】当一个人完全地洞察到某个问题时,他通常都会找到解决或处理的方法。
28.She cares much about other people's opinions about her and is particularly ________ to personal criticisms.(分数:3.55)
A.sensational
B.sentimental
C.sensible
D.sensitive √
解析:
同根形容词辨析题。sensational: 令人兴奋的,轰动的;夸张的,耸人听闻的;激起强烈感情的。sentimental:多愁善感的。sensible: 明智的,懂事的。sensitive: 敏感的。
【译文】她很在乎别人对她的看法,尤其是对她的批评很敏感。
29.My secretary has typed out the first ________ of the report,but I must revise it before I submit to the conference.(分数:3.55)
A.draft √
B.sketch
C.script
D.outline
解析:
近义名词辨析题。draft: 草稿,草案,草拟,草图;汇票。sketch: 素描,速写;概述,概要,纲要;草图,略图。script:手稿。outline: 大纲,提纲,草案;外形,轮廓;草图,示意图,平面图。
【译文】我的秘书已经把报告的第一稿打出来了,但是在提交给大会前我必须修改一下。
30.They reported the loss in the financial fraud and gave all the necessary ________ to the police.(分数:3.55)
A.particulars √
B.provisions
C.procedures
D.precautions
解析:
名词辨析题。particular: (消息,情报等的)详情,细节(常用复数形式)。provisions:条文,条款,规定;供应,提供。procedure: 程序,手续,步骤。precaution: 预防,预防措施,警惕。
【译文】他们汇报了在这桩金融诈骗案中的损失,并把所有必要细节提供给了警方。
三、Part Ⅲ Writing (总题数:1,分数:106.50)
31.Directions: For this part, you are allowed 30 minutes to write a composition on the topic Economic Development and Moral Decline. You should write at least 150 words and you should base your composition on the outline (given in Chinese) below:
1.近年来我国经济建设取得了很大成就;
2.但与此同时,社会风气随着经济的发展也日益下降。(分数:106.50)
__________________________________________________________________________________________
正确答案:(
Economic Development and Moral Decline These years, the economy in China is advancing by leaps and bounds.With this swift development, people's life is better off and they get much more money to spend. But it's human nature that they want to get even more. Money worship is sweeping across the whole country. With the popular misconception that money is everything, many immoral social phenomena have emerged. One of them is moral decline.
Leaving the theft, robbery aside, corrupt conducts are getting more rampant. For instance, offering and taking bribes is becoming increasingly a social malady in the privileged class. For businessmen, they have a different morality which permits them to willfully produce ineffective or even dangerous products, advertise their products dishonestly. For some richest persons, they get confused about their life. They are occupied with nothing all day long and don't know how to make themselves more satisfied, as a result they take drugs, among many other unlawful practices, to seek fun. They have money, but they have lost their aim in life and can't find happiness.
Am I suggesting that we should discard all the money and go back to the “poor days”? No! the wheel of history can't be stopped. But if moral decline is the inevitable product of the economic development, we can certainly lay down some effective laws to stop the degeneration. If so, a bright and healthy future is sure to come and stay with us!
)
解析:下载本文