一、单选题:本大题共10小题,共5分。
1.—What are you doing here,Allen?
—I am copying down the information about the competition.I plan to have a try.( )
A. writing down
B. taking out
C. putting on
2.—Huawei's latest Mate 60 Pro is very popular now.Do you want to buy one?
—No,it is too expensive and I don't have enough money( )
A. not big
B. not cheap
C. not new
3.—What's the result of the match,David?Was the blue team the winner?
—No,the red team won in the end.( )
A. at last
B. at first
C. at the same time
4.—I would like to go to Bank of China.Do you know its opening hours?
—Yes,they are from 9 a m to 5 p m on weekdays.( )
A. from Monday to Friday
B. from Monday to Sunday
C. from Saturday to Sunday
5.—Jack,I have a bad memory for names.
—Me too.Sometimes it is hard for me to remember a new friend's name.( )
A. ability to create things
B. ability to compare things
C. ability to remember things
6.—Jack,do you know anything about Thomas Edison?
—Sure,he was the of the light bulb.His invention has changed the world.( )
A. inventor
B. scientist
C. operator
7.—Leon,where can you find the information about the writer?
—There is usually a writer's on the title page of a book.( )
A. suggestion
B. advertisement
C. introduction
8.—What places are we going to visit in Beijing,Mum?
—Our tour will ______three places of interest.They are the Great Wall,the Summer Palace and the Palace Museum.( )
A. support
B. include
C. control9.—What do you think of English Week in our school every year?
—It gives us a chance to speak English confidently_______.( )
A. in secret
B. in public
C. in the beginning
10.—When you are in trouble,do you talk to your parents?
—Yes,we usually each other and solve (解决) problems together.( )
A. look forward to
B. make jokes about
C. communicate with
二、完形填空:本大题共10小题,共10分。
In ancient times,there was a king who had many slaves (奴隶) working for him.One day a slave called Androcles ran away.He stopped in a forest to have a rest because he was so (1) ______ after running for a long time.
Suddenly he heard a lion crying (2) ______ .He felt afraid when he saw the lion coming to him.
Instead of attacking him,the lion kept on (3) ______ and looking at Androcles.Androcles saw its right paw (爪子) with a lot of blood.Looking closer at it,Androcles saw a big thorn (刺) in the paw,and he realized this was the lion's (4) ______ .
With courage,Androcles (5) ______ the thorn.After feeling better,the lion touched Androcles softly because it was truly (6) ______ for Androcles's help.
One day,the king's soldiers came to the forest and found Androcles.They took him back and he was punished to death.The emperor asked a lion to come out and (7) ______ Androcles.This was a rule to (8) ______ the run away slaves.But when the lion came out and got near Androcles,it didn't attack him.
It was the lion that Androcles saved in the (9) ______ .Androcles told the emperor the story between them and how the lion was showing thanks for what he did.The (10) ______ was touched by Androcles's story and decided to set him free.
Be kind to others.Sometimes small acts of kindness would save your life at last.
11.A. glad B. tired C. stupid D. comfortable
12.A. loudly B. quietly C. happily D. confidently
13.A. running B. trying C. asking D. crying
14.A. brain B. success C. problem D. intelligence
15.A. poured out B. pulled out C. acted out D. rushed out
16.A. shy B. sad C. thankful D. important17.A. tie B. attack C. promise D. wake
18.A. trick B. check C. punish D. protect
19.A. forest B. town C. city D. country
20.A. slave B. lion C. soldier D. emperor
三、补全对话-填空:本大题共1小题,共10分。
21.A.Why is that?
B.Buying second-hand saves money.
C.If you don't want to go out,shop online (在网上).
D.Or you can go into a store and buy some new goods.
E.However,buying second-hand means fewer resources and less pollution.
F.In a word,buying second-hand is becoming a cool thing to do or talk about.
Not long ago,buying second-hand clothing was often thought of for poor people.But today,more and more people prefer to buy used goods.(1) ______ Here are some reasons.
Buying second-hand helps protect the earth.
Buying all new goods means that you're creating a need for new things.It asks for more energy or more natural resources(自然资源).(2) ______ When you buy used things,you are giving them a second life and saving them from being thrown away.
( 3) ______
Used clothing,furniture or books are simply so much cheaper.For the price of a new sweater,you can usually get two or three pieces of clothing in a second-hand store.If you buy second-hand,you can save a lot of money. Second-hand goods are easy to get.
In the flea (跳蚤) market or online shops,there are now so many places to go for really cool used things!Just go through the flea market on Sundays or walk directly into the store.(4) ______ In all these ways,it is so convenient for you to get second hand.
( 5) ______ It has been a great way for people to protect the earth and save money at the same time.It is worth trying.
(1)
(2)
(3)(4)
(5)
四、阅读理解:本大题共15小题,共22.5分。
A
These days,students often have a lot of worries.Sometimes they have problems with their schoolwork,and sometimes with their friends.Worries usually cause(导致)health problems.What can they do with worries?Some people believe the worst thing is to do nothing.Laura Mills,a teenager from London,agrees."I think talking to someone helps a lot.Unless we talk to someone,we'll certainly feel worse."Laura once lost her wallet,and worried for days.She was afraid to tell her parents about it.She even walked three miles to school each day because she didn't have any money.But in the end,she talked to her parents and they were really understanding."I will always remember to share my problems in the future!"Laura says.
Liu Ming,a student from Shenzhen,feels the same way as Laura."It is best not to run away from our problems.We should always try to solve them."He thinks the first step is to find someone you trust to talk
to.Students often forget that their parents have more experience,and their parents are always there to help them. In English,we say that sharing a problem is like cutting it in half.So if you can talk to someone about your problem,you're halfway to solving it!
22.What is the worst thing when students meet problems? ______
A. To tell their friends.
B. To write them down.
C. To talk to their parents.
D. To do nothing about them.
23.Why is Laura's story mentioned in Paragraph 2? ______
A. To tell how parents help their kids.
B. To give reasons for having worries.
C. To provide suggestions on talking with parents.
D. To advise us to share worries with other people.
24.What does "them" in Paragraph 3 refer to(指代)? ______
A. Parents.
B. Problems.
C. Students.
D. Worries.
25.What's the structure(结构) of the article? ______
(P=paragraph)
A. B. C. D.
26.In which part of a newspaper can we read this passage? ______
A. Advice.
B. Travel.
C. Culture.
D. Sports.
B
Shenzhen is trying very hard to make itself more bird-friendly.
As part of this try,the city has introduced many ways to stop birds from crashing (撞击) onto the glass buildings.For example,Tencent,as an important company in Shenzhen,puts wave-point stickers(波点贴纸)outside its Binhai Building to help birds out.
However,Tencent workers found that there were still a number of bird crashes even with the stickers.In their experiment,five birds crashed and dropped,and another six birds even died because of crashes in a short time.To solve this problem,Tencent decided to develop more ways to stop bird crashes.
Tencent has made a WeChat miniprogram to encourage more companies to join in the bird protection.The miniprogram includes ways to stop bird crashes.It also provides suggestions for people on how to save the injured (受伤的) birds or to get help for them in time.
Besides special stickers,Shenzhen has also used nighttime light rules to make a safer environment for city birds.Because the birds' sleep cycle begins around 8 p.m.,people turn off the park lights during the night.This helps create a better environment for birds and other wildlife.
27.What helps stop birds from crashing onto buildings in Paragraph 2? ______
A. Special stickers.
B. Bird clocks.
C. Daytime light rules.
D. Special buildings.
28.How many birds were mentioned in Tencent's experiment? ______
A. 5.
B. 6.
C. 11.
D. 30.
29.What does the company Tencent do to protect birds? ______
A. To make its building more beautiful.
B. To do experiments to test birds' ability.C. To turn on the nighttime lights for birds.
D. To develop more ways to help the birds.
30.Why did the writer write Paragraph 4? ______
A. To give people suggestions on how to keep birds.
B. To tell people more information about bird types.
C. To encourage more companies to join in the protection.
D. To guide more companies to set up more miniprograms.
31.Which is the best title for the article? ______
A. Shenzhen builds more homes for birds in the city.
B. Shenzhen tries to create bird-friendly environment.
C. Shenzhen works hard to make itself more beautiful.
D. Shenzhen succeeds in setting up more new companies.
C
The 19th Asian Games came to an end successfully on Sunday in Hangzhou.They were reported as safe and smart games at home and abroad.
Because of the large size,the Games have brought unprecedented challenges for the security(安全保障) .There have been many examples of Internet attacks in sports activities.For example,hackers(黑客) have ever tried to steal sportsmen's personal information for money.
However,zero mistake was made in security protection in the Hangzhou Games.To achieve this,the security workers made full use of intelligent technology(IT).This helped the activities go well and provided a safe environment.It made the Games"Safe Asian Games".
The Games have also been the first "Smart Asian Games".Behind the wonderful shows of different activities,they used a large number of intelligent technologies such as artificial intelligence (AI),Internet of Things and 5 G.With the support of the cloud network(云网络),people could see technology make the biggest difference.That means everything was faster--it only took five seconds to check the results,for example. Though the Asian Games were full of challenges,with the help of high-tech,Hangzhou has successfully made them safe and smart.They have provided a chance for China to show the high level of network security protection,as well as the latest technology.
32.Which words best describe the 19th Asian Games in Hangzhou? ______
A. Old and small.
B. Small and safe.
C. Safe and smart.
D. Smart and new.
33.What does the underlined word"unprecedented"in Paragraph 2 probably mean? ______
A. The biggest.
B. The oldest.
C. The smallest.
D. The fastest.
34.Why did hackers steal sportsmen's personal information? ______
A. To take their tickets.
B. To sell for money.
C. To attack sportsmen.
D. To protect the Games.
35.Why does the writer give an example in Paragraph 4? ______
A. To show the Games go well.
B. To show a safe environment.
C. To show the fast cloud network.
D. To show how to check the games.
36.What's the main idea of the article? ______
A. The future of intelligent technologies.
B. The challenges the Hangzhou Games face.
C. The large network attacks in the Hangzhou Games.
D. The use of intelligent technologies in the Hangzhou Games.
五、任务型阅读-多任务混合:本大题共1小题,共7.5分。
37.下面的材料A-F 分别介绍了深圳2024 年各类演出计划,请根据五个人的兴趣爱好和实际情况选择最适合他们的活动。
A.The film Boonie Bears:Time Twist(《熊出没——逆转时空》) will be on in February,2024.If you like cartoon(卡通) films,come and enjoy it!
B.The 2024 Super Light Show in Greater Bay Area opened in Nanshan last month.There you can enjoy beautiful light shows before March 3rd,2024.
C.The 25th Shenzhen Reading Month will start at the Shenzhen Book City in December,2024.People can take part in different reading activities.
D.The Disney Wonderland Concert will be held in Shenzhen Binhai Art Center on January 20th,2024.People can enjoy about 20 songs from Disney films.
E.The famous football star Cristiano Ronaldo will come to Shenzhen on January 24th,2024.He will play in the game again st Shanghai Shenhua
F.C.in Longgang.
F.A special show for the great artist Vincent van Gogh will last until December 14th,2024.The show includes over 30 pieces of reproduced artworks from Van Gogh.(1) ______ Alice wants to watch light shows during the Spring Festival.
(2) ______ Zoe is interested in reading and she wants to take part in reading activities.
(3) ______ Sim on is a fan of Cristiano Ronaldo and he hopes to watch his soccer game.
(4) ______ Tom enjoys watching Disney films and has a special love for music in films.
(5) ______ Lily plans to take her child to watch a cartoon film during the winter holiday.
(1)
(2)
(3)
六、阅读填空:本大题共1小题,共10分。
38.The Lantern Festival in China is also known as Yuanxiao or Zhongyuan Festival.It usually falls (1) ______ the fifteenth day of the first lunar month.It is(2) ______ custom(习俗)for Chinese people to enjoy the beauty of lanterns during the Lantern Festival and the Mid-Autumn Festival.
Mentioning Chinese lanterns would not be complete without(3) ______ ( talk)about a city in Sichuan province,Zigong.It is(4) ______ (usual) thought of as the City of Lanterns.
People in Zigong(5) ______ (enjoy) lanterns on festivals since the Tang Dynasty (618 907).In the past,people(6) ______ ( make) lanterns with special materials(材料).To add to(7) ______ ( it) beauty,Zigong artists also use many different things,such as silk,paper and bamboo.
Lantern production is one of the most important industries (产业) for Zigong people(8) ______ most large lanterns are produced in Zigong.The city develops at a(9) ______ (fast) speed with the lantern industry than before.Nowadays,(10) ______ ( visitor) come to Zigong to enjoy lanterns and other activities.The lanterns are now a name card for the city.
For Chinese,lanterns have not only lit up the night,but also lit up their hearts that long for home.
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)(9)
(10)
七、书面表达:本大题共1小题,共15分。
39.学校英语社团下周活动主题为"My invention"。假设你是社团成员李华,你计划向同学介绍你的发明。请你根据以下表格完成一篇短文。
名称智能雨伞
具体介绍1.外形:和普通雨伞一样;有一个照相机
2.特点:①可以拍照及播放音乐;②……(请补充一个特点);
3.运行方式:①声音控制;②……(请补充一点运行方式。)
我的发明
My invention
对发明的评价 1.实用;2.……(请补充一点评价)【要求】
(1)词数80 左右(开头已给出,不计入总词数);
(2)要点齐全,可适当发挥;
(3)不得出现真实姓名和学校;
(4)条理清楚,语句通顺,意义连贯,书写规范。
【参考词汇】
common 常见的,普通的
My invention My invention is a smart umbrella._________答案和解析
1.【答案】A
【解析】分析答语的句意可知,此处表示"我正在抄下有关比赛的信息。"题干中划线部分词语copying down的意思为"抄下来"。选项中各词语的意思为:A.写下来;B.去除,把......带出去;C.穿上。由此可知,A项和题干划线部分词语意思相近。
故选:A。
—你在这里干什么,Allen?
—我正在抄下有关比赛的信息。我打算试一试。
本题考查同义词。要求学生熟练掌握基础词汇的含义,结合题意和语境,做出正确解答。
2.【答案】B
【解析】根据句意可知,此处划线部分词语 expensive意为 "昂贵的"。选项中各词语的意思为:A.不大的;B.不便宜的;C.不新的。由此可知,B项和题干中划线部分词语的意思相同。
故选:B。
—华为最新款的Mate 60 Pro现在非常受欢迎。你想买一个吗?
—不,太贵了,而且我没有足够多的钱。
本题考查同义词。要求学生熟练掌握基础词语的词义,结合题意,做出正确解答。
3.【答案】A
【解析】A最后;B首先;C同时。句中in the end表示"最后"。
故选:A。
--比赛结果是什么,大卫?蓝队是赢家吗?
--不,最后红队嬴了。
掌握单词的含义以及句型的应用即可解决此题。
4.【答案】A
【解析】weekdays意思是"工作日,指从周一到周五";from Monday to Friday (周一到周五);from Monday to Sunday (周一到周日);from Saturday to Sunday (周六到周日)根据常识可知,周六和周日是银行休息的时间。
故选:A。
一我想去中国银行。你知道它的营业时间吗?一是的,它们是工作日上午九点到下午五点。
掌握单词的含义以及句型的应用即可解决此题。
5.【答案】C
【解析】根据句意和答语中Sometimes it is hard for me to remember a new friend's name."有时我很难记住一个新朋友的名字。"可知,划线单词memory的意思是"记忆力"。选项中各词语的意思是:A.创造事物的能力;B.对比事物的能力;C.记住事物的能力。由此可知,C项和题干中划线单词memory的意思相同。
故选:C。
—杰克,我对名字的记忆力很差。
—我也是。有时我很难记住一个新朋友的名字。
本题考查同义词。要求学生熟练掌握基础词汇的词义,结合语境,做出正确解答。
6.【答案】A
【解析】A.发明家;B.科学家;C.操作人员。根据常识可知,爱迪生是灯泡的发明者。
故选:A。
—杰克,你知道托马斯•爱迪生吗?
—当然,他是灯泡的发明者。他的发明改变了世界。
做此类题,先分析选项,再结合语法和句意,正确作答。
7.【答案】C
【解析】A.建议;B.广告;C.介绍。根据where can you find the information about the writer(你在哪里能找到关于这位作家的信息)可知,通常在书的扉页上有作家的简介。
故选:C。
—Leon,你在哪里能找到关于这位作家的信息?
—通常在书的扉页上有作家的简介。
做此类题,先分析选项,再结合语法和句意,正确作答。
8.【答案】B
【解析】A.支持;B.包括;C.控制。根据They are the Great Wall,the Summer Palace and the Palace Museum (它们是长城、颐和园和故宫)可知,我们的旅行将包括三个名胜古迹。
故选:B。
—妈妈,我们要去北京的哪些地方?
—我们的旅行将包括三个名胜古迹。它们是长城、颐和园和故宫。
做此类题,先分析选项,再结合语法和句意,正确作答。
9.【答案】B
【解析】in secret偷偷地,暗地里;in public在公共场合;in the beginning起初,首先,都是介词短语。根据前句句意"你觉得我们学校每年的英语周怎么样"可知,后句句意为"它给了我们一个在公共场合自信地说英语的机会",要填"在公共场合",其它选项语意不通。
故选:B。
—你觉得我们学校每年的英语周怎么样?
—它给了我们一个在公共场合自信地说英语的机会。
考查介词短语,要牢记介词短语的词义及用法,进行比较分析,选择正确答案。
10.【答案】C
【解析】A.期待;B.开关于......的玩笑;C.和......沟通。结合句意可知,我们通常互相沟通,一起解决问题。
故选:C。
—当你遇到麻烦时,你会和你的父母谈谈吗?
—是的,我们通常互相沟通,一起解决问题。
做此类题,先分析选项,再结合句意和语法,正确作答。
11~20.【答案】B、A、D、C、B、C、B、C、A、D
【解析】(1)考查形容词。句意:他在森林里停下来休息,因为跑了很长时间后他太累了。A.高兴的;
B.疲惫的;
C.愚蠢的;
D.舒适的。根据after running for a long time(跑了很长时间后)可知,他太累了。故选B。
(2)考查副词。句意:突然,他听到一头狮子在大声哭泣。A.大声地;B.安静地;C.高兴地;D.自信地。根据crying可知,他听到一头狮子在大声哭泣。故选A。
(3)考查动名词。句意:狮子没有攻击他,而是继续哭着看着安德洛克勒斯。A.跑步;B.尝试;C.询问;
D.哭泣。根据Suddenly he heard a lion crying(他听到一头狮子在哭泣)可知,而是继续哭着看着安德洛克勒斯。故选D。
(4)考查名词。句意:走近一看,安德洛克勒斯看到爪子上有一根大刺,他意识到这是狮子的问题。A.大脑;B.成功;C.问题;D.智力。根据Androcles saw a big thorn (刺) in the paw(安德洛克勒斯看到爪子上有一根大刺)可知,他意识到这是狮子的问题。故选C。
(5)考查动词短语。句意:凭借勇气,安德洛克勒斯拔掉了刺。A.倾倒;B.拔出;C.表演;D.冲出去。根据After feeling better(感觉好些后)可知,安德洛克勒斯拔掉了刺。故选B。
(6)考查形容词。句意:感觉好些后,狮子轻轻地碰了碰安德洛克勒斯,因为它真的很感谢安德洛克勒
斯的帮助。A.害羞的;B.悲伤的;C.感激的;D.重要的。根据for Androcles's help(安德洛克勒斯的帮助)可知,它真的很感谢安德洛克勒斯的帮助。故选C。
(7)考查动词动词。句意:国王让一头狮子出来攻击安德洛克勒斯。A.系;B.攻击;C.承诺;D.醒。根据But when the lion came out and got near Androcles,it didn't attack him(但是当狮子出来并靠近安德洛克勒斯时,它并没有攻击他)可知,国王让一头狮子出来攻击安德洛克勒斯。故选B。
(8)考查动词。句意:这是一条惩罚逃跑奴隶的规则。A.欺骗;B.检查;C.惩罚;D.保护。根据the run away slaves(逃跑奴隶)可知,这是一条惩罚逃跑奴隶的规则。故选C。
(9)考查名词。句意:安德洛克勒斯在森林里救的是一头狮子。A.森林;B.城镇;C.城市;D.乡村。根据He stopped in a forest to have a rest(他在森林里停下来休息)可知,安德洛克勒斯在森林里救的是一头狮子。故选A。
(10)考查名词。句意:国王被安德洛克勒斯的故事感动了,决定释放他。A.奴隶;B.狮子;C.士兵;D.国王。根据The emperor asked a lion to come out and...Androcles(国王让一头狮子出来......安德洛克勒斯)可知,国王被安德洛克勒斯的故事感动了。故选D。
故事讲述了一个古代国王和他的奴隶,其中一个叫安德洛克勒斯的奴隶逃跑了。他在森林里休息时遇到了一只受伤的狮子,他勇敢地帮助了狮子。后来,安德洛克勒斯被发现并被带回国王那里,被判处死刑。然而,当一只狮子被释放来攻击他时,它却没有这样做,因为这只狮子正是安德洛克勒斯救过的那只。国王被这个故事感动,最终决定释放安德洛克勒斯。这个故事告诉我们要善待他人,有时小小的善举会在关键时刻拯救你的生命。
首先通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合所学语法,运用排除法逐一选出答案,最后再通读全文核对答案。
21.【答案】【小题1】A
【小题2】E
【小题3】B
【小题4】C
【小题5】F
【解析】(1)细节推理题。根据下文Here are some reasons.(下面是一些原因。)可知此处提问原因。A 选项"为什么是这样呢?"符合题意。故选A。
(2)细节推理题。根据上文It asks for more energy or more natural resources(自然资源).(这要求更多的能源或者更多的自然资源。)可知此处是与环保有关的内容。E选项"然而,买二手商品意味着更少的资源和更少的污染。"符合题意。故选E。
(3)细节推理题。根据下文Used clothing,furniture or books are simply so much cheaper.(穿过的衣服,用过的家具或书便宜很多。)可知本段与省钱有关。B选项"购买二手商品可以节省金钱。"符合题意。故选B。
(4)细节推理题。根据上文Just go through the flea market on Sundays or walk directly into the store.(周日去跳蚤市场看看或者直接去商店。)可知此处与购物方式有关。C选项"如果你不想出去,你可以在网上买。"符合题意。故选C。
(5)细节推理题。根据下文It has been a great way for people to protect the earth and save money at the same time.(对于人们来说,它已经成为保护地球和省钱的一种好方法。)可知此处表示总结。F选项"总之,买二手商品变成一种可以做以及谈论的很酷的事情。"符合题意。故选F。
这篇短文主要讲述了购买二手商品的好处。首先,购买二手商品可以节省金钱,其次,购买二手商品可以保护地球资源,减少污染。最后,购买二手商品已经成为一种时尚,越来越多的人喜欢购买二手商品。
首先通读全文,了解文章大意;其次掌握每段的主旨大意,并选出提示句;最后要再次阅读文章检查,避免错误。
22~26.【答案】D、D、C、B、A
【解析】(1)细节理解题。根据第二段Some people believe the worst thing is to do nothing.(有些人认为最糟糕的事情是什么都不做。)可知,当学生遇到问题时,最糟糕的事情就是什么都不做。故选D。
(2)推理判断题。根据第二段I think talking to someone helps a lot.Unless we talk to someone,we'll certainly feel worse.(我认为和别人交谈很有帮助。除非我们和别人谈谈,否则我们肯定会感觉更糟。)可知,第2段提到劳拉的故事,是为了建议我们要与他人分担烦恼。故选D。
(3)代词指代题。根据划线词所在句Students often forget that their parents have more experience,and their parents are always there to help them.(学生经常忘记他们的父母有更多的经验,他们的父母总是在那里帮助他们。)可知,them指代的是"Students"。故选C。
(4)篇章结构题。通读全文可知,第一段是在引出话题,为第一部分;第二段和第三段举了两个列子,为第二部分;最后一段作总结。所以文章的结构为P1-P2、P3-P4。故选B。
(5)推理判断题。根据最后一段In English,we say that sharing a problem is like cutting it in half.So if you can talk to someone about your problem,you're halfway to solving it!(在英语中,我们说分担一个问题就像把它切成两半。所以,如果你能和别人谈谈你的问题,你就已经解决了一半!)以及通读全文可知,本文主要讲述了青少年应该如何处理烦恼。所以我们可以在报纸的"建议"部分读到这篇文章。故选A。
本文主要讲述了青少年应该如何处理烦恼。
答阅读题时,先弄清楚短文的主旨大意和文章的脉络,然后在文章中找到对应的信息,再和选项作对比,得出正确答案。
27~31.【答案】A、C、D、C、B
【解析】(1)细节理解题。根据第一段For example,Tencent,as an important company in Shenzhen,puts wave-point stickers(波点贴纸) outside its Binhai Building to help birds out.(例如,作为深圳重要的公司之一,腾讯在其滨海大厦外贴上了波点贴纸,以帮助鸟类。)可知特殊的贴纸可以防止鸟类撞倒大楼。故选A。
(2)细节理解题。根据第三段In their experiment,five birds crashed and dropped,and another six birds even died because of crashes in a short time.(在他们的实验中,5只鸟撞到掉落,另外6只甚至因为短时间内的撞击而死亡。)可知他们的实验共有11只鸟。故选C。
(3)细节理解题。根据第三段To solve this problem,Tencent decided to develop more ways to stop bird crashes.(为了解决这个问题,腾讯决定开发更多方法来阻止鸟类撞击。)可知腾讯决定开发更多方法来阻止鸟类撞击。故选D。
(4)段落大意题。根据第四段Tencent has made a WeChat miniprogram to encourage more companies to join in the bird protection.(腾讯制作了一个微信小程序,鼓励更多公司加入鸟类保护。)可知第四段主要鼓励更多的公司加入鸟类保护。故选C。
(5)标题归纳题。根据第一段Shenzhen is trying very hard to make itself more bird-friendly.(深圳正在努力使自己更加友好于鸟类。)可知B选项"深圳正在努力创建对鸟类友好的环境"符合文章标题。故选B。
深圳正在努力使自己更加友好于鸟类。作为这一努力的一部分,该市已经采取了许多措施来阻止鸟类撞上玻璃建筑。例如,作为深圳重要的公司之一,腾讯在其滨海大厦外贴上了波点贴纸,以帮助鸟类。然而,腾讯工作人员发现,即使有了贴纸,仍然有许多鸟类发生撞击。为了解决这个问题,腾讯决定开发更多方法来阻止鸟类撞击。腾讯制作了一个微信小程序,鼓励更多公司加入鸟类保护。该小程序包括阻止鸟类撞击的方法,并为人们提供了如何拯救受伤鸟类或及时寻求帮助的建议。除了特殊贴纸外,深圳还制定了夜间灯光规定,为城市鸟类创造更安全的环境。因为鸟类的睡眠周期在晚上8点左右开始,人们在夜间关闭公园灯光,这有助于为鸟类和其他野生动物创造更好的环境。
通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
32~36.【答案】C、A、B、C、D
【解析】(1)细节理解题。根据第一段They were reported as safe and smart games at home and abroad.(它们被报道为国内外安全智能的比赛。)可知杭州亚运会是安全智能的。故选C。
(2)词义猜测题。根据第二段Because of the large size,the Games have brought unprecedented challenges for the security(安全保障) .(由于规模庞大,比赛给安全带来了前所未有的挑战。)可知划线词意为"前所未有的",也就是面临最大的挑战。故选A。
(3)细节理解题。根据第二段For example,hackers(黑客) have ever tried to steal sportsmen's personal information for money.(例如,黑客为了钱曾经尝试偷运动员的个人信息。)可知黑客为了钱偷运动员的个人信息。故选B。
(4)段落大意题。根据第四段With the support of the cloud network(云网络),people could see technology make the biggest difference.That means everything was faster--it only took five seconds to check the results,for example.(在云网络的帮助下,人们可以看到科技带来的巨大的变化。这意味着一切变得更快--例如,它只需要花5秒钟来检查结果。)可知例子是为了显示云网络有多快。故选C。
(5)主旨大意题。根据最后一段Though the Asian Games were full of challenges,with the help of high-tech,Hangzhou has successfully made them safe and smart.(尽管亚运会充满了挑战,在高科技的帮助下,杭州成功地使比赛安全智能化。)可知本文主要介绍了杭州亚运会使用的高科技。故选D。
第19届亚运会在杭州成功结束,被报道为国内外安全智能的比赛。由于规模庞大,比赛给安全带来了前所未有的挑战,但在杭州比赛中没有发生任何安全问题。安全工作人员充分利用智能技术,使比赛活动顺利进行,并提供了安全的环境。比赛也是首届"智能亚运会",使用了大量智能技术,如人工智能、物联网和5 G。尽管亚运会充满挑战,但在高科技的帮助下,杭州成功地使比赛安全智能化,展示了中国网络安全保护的高水平和最新技术。
通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
37.【答案】【小题1】B
【小题2】C
【小题3】E
【解析】(1)Alice wants to watch light shows during the Spring Festival.(爱丽丝想在春节期间看灯光秀。)可知爱丽丝想在春节期间看灯光秀。B项"大湾区2024超级灯光秀上月在南山开幕。在那里,你可以在2024年3月3日之前欣赏美丽的灯光秀。"符合题意。故选B。
(2)Zoe is interested in reading and she wants to take part in reading activities.(佐伊对阅读很感兴趣,她想参加阅读活动。)可知佐伊对阅读很感兴趣,她想参加阅读活动。C项"第25届深圳读书月将于2024年12月在深圳书城拉开帷幕。人们可以参加不同的阅读活动。"符合题意。故选C。
(3)Sim on is a fan of Cristiano Ronaldo and he hopes to watch his soccer game.(辛是罗纳尔多的球迷,他希望能观看罗纳尔多的足球比赛。)可知辛是罗纳尔多的球迷,他希望能观看罗纳尔多的足球比赛。E项"著名球星罗纳尔多将于2024年1月24日来到深圳。他将再次参加在龙岗举行的上海申花足球俱乐部的比赛。"符合题意。故选E。
(4)Tom enjoys watching Disney films and has a special love for music in films.(汤姆喜欢看迪士尼电影,特别喜欢电影中的音乐。)可知汤姆喜欢看迪士尼电影,特别喜欢电影中的音乐。 D项"迪士尼乐园音乐会将于2024年1月20日在深圳滨海艺术中心举行。观众可以欣赏到约20首迪士尼电影中的歌曲。"符合题意。故选D。
(5)Lily plans to take her child to watch a cartoon film during the winter holiday.(莉莉计划在寒假期间带孩子去看一部卡通电影。)可知莉莉计划在寒假期间带孩子去看一部卡通电影。 A项"电影《Boonie Bears:Time Twist》(《熊出没——逆转时空》)将于 2024年2月上映。如果你喜欢动画片电影,快来欣赏吧!"符合题意。故选A。
A.电影《Boonie Bears:Time Twist》(《熊出没——逆转时空》)将于 2024年2月上映。如果你喜欢动画片电影,快来欣赏吧!
B.大湾区2024超级灯光秀上月在南山开幕。在那里,你可以在2024年3月3日之前欣赏美丽的灯光秀。
C.第25届深圳读书月将于2024年12月在深圳书城拉开帷幕。人们可以参加不同的阅读活动。
D.迪士尼乐园音乐会将于2024年1月20日在深圳滨海艺术中心举行。观众可以欣赏到约20首迪士尼电影中的歌曲。
E.著名球星罗纳尔多将于2024年1月24日来到深圳。他将再次参加在龙岗举行的上海申花足球俱乐部的比赛。
F.伟大艺术家文森特•梵高的特别展览将持续到2024年12月14日。展览包括30多件梵高的复制作品。(1)爱丽丝想在春节期间看灯光秀。
(2)佐伊对阅读很感兴趣,她想参加阅读活动。
(3)辛是罗纳尔多的球迷,他希望能观看罗纳尔多的足球比赛。
(4)汤姆喜欢看迪士尼电影,特别喜欢电影中的音乐。
(5)莉莉计划在寒假期间带孩子去看一部卡通电影。
做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。其次,细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
38.【答案】【小题1】on
【小题2】a
【小题3】talking【小题4】usually
【小题5】have enjoyed
【小题6】made
【小题7】its
【小题8】because
【小题9】faster
【小题10】visitors
【解析】(1)考查介词。句意:通常在农历正月十五。fall on+日期,表示"日期在......",固定短语。故填on。
(2)考查不定冠词。句意:中国人有一个在元宵节和中秋节欣赏灯笼的习俗。泛指一个习俗需用不定冠词。custom是以辅音音素开头的,不定冠词用a。故填a。
(3)考查动名词。句意:提到中国灯笼,就不得不谈到四川省的一个城市——自贡。without是介词,后面需用动名词作宾语。故填talking。
(4)考查副词。句意:它通常被认为是灯笼之城。usually通常,副词修饰动词thought。故填usually。(5)考查动词时态。句意:自贡的人们自唐代以来就在节日赏灯。since自从,用于现在完成时。主语是复数people,助动词用have,enjoyed是过去分词。故填have enjoyed。
(6)考查动词。句意:过去人们用特殊材料制作灯笼。根据In the past可知本句用一般过去时,made是过去式。故填made。
(7)考查形容词性物主代词。句意:自贡艺术家还使用丝绸、纸和竹等不同材料来增加灯笼的美感。its 它的,形容词性物主代词修饰名词beauty。故填its。
(8)考查连词。句意:灯笼制作是自贡人民最重要的产业之一,因为大多数大型灯笼都是在自贡生产的。根据两句的逻辑关系,可知此处表示原因。故填because。
(9)考查形容词比较级。句意:这个城市以一种比过去更快的速度发展灯笼产业。根据than before,可知此处需用比较级。故填faster。
(10)考查名词复数。句意:现在,游客们来到自贡赏灯和做其他活动。此处用名词复数表示一类。故填visitors。
中国的元宵节又称为元宵节或中元节,通常在农历正月十五。中国人有一个在元宵节和中秋节欣赏灯笼的习俗。提到中国灯笼,就不得不谈到四川省的一个城市——自贡,它通常被认为是灯笼之城。自贡的人们自唐代以来就在节日赏灯,过去人们用特殊材料制作灯笼,现在自贡艺术家还使用丝绸、纸和竹等不同材料来增加灯笼的美感。灯笼制作是自贡人民最重要的产业之一,大多数大型灯笼都是在自贡生产的。现
在,游客们来到自贡赏灯和做其他活动,灯笼现在是这座城市的名片。对于中国人来说,灯笼不仅照亮了夜晚,也照亮了他们渴望家的心。
语法填空题要根据上下文语境,运用语法和词汇知识,反复推敲以求得解答。
39.【答案】My invention My invention is a smart umbrella.(名称)It has the same shape as an ordinary umbrella,but it has a camera.It can take pictures and play music.When you turn it on,there's also a small fan inside to keep you cool in the summer. 【高分句型一】It is charged by the sun on a sunny day.It uses solar energy. (具体介绍)So it's also very environmentally friendly.It can be controlled by voice and gesture.It shrinks to the size of a lunchbox when you're not using it,so it's also very convenient to carry around.【高分句型二】(对发明的评价)
【解析】【高分句型一】
When you turn it on,there's also a small fan inside to keep you cool in the summer.当你打开它时,里面还有一个小风扇,可以让你在夏天保持凉爽。when引导的时间状语从句。
【高分句型二】
It shrinks to the size of a lunchbox when you're not using it,so it's also very convenient to carry around.当你不用时,它会收缩成饭盒大小,所以携带它也非常方便。when引导的时间状语从句。
能够根据提示进行书面表达,能够围绕主题准确使用一定的语法、词汇、短语和句型等,清楚连贯地表达自己的思想,进而完成写作任务。
第19页,共19页下载本文