视频1 视频21 视频41 视频61 视频文章1 视频文章21 视频文章41 视频文章61 推荐1 推荐3 推荐5 推荐7 推荐9 推荐11 推荐13 推荐15 推荐17 推荐19 推荐21 推荐23 推荐25 推荐27 推荐29 推荐31 推荐33 推荐35 推荐37 推荐39 推荐41 推荐43 推荐45 推荐47 推荐49 关键词1 关键词101 关键词201 关键词301 关键词401 关键词501 关键词601 关键词701 关键词801 关键词901 关键词1001 关键词1101 关键词1201 关键词1301 关键词1401 关键词1501 关键词1601 关键词1701 关键词1801 关键词1901 视频扩展1 视频扩展6 视频扩展11 视频扩展16 文章1 文章201 文章401 文章601 文章801 文章1001 资讯1 资讯501 资讯1001 资讯1501 标签1 标签501 标签1001 关键词1 关键词501 关键词1001 关键词1501 专题2001
七年级英语上册阅读理解专题练习
2025-09-30 19:50:10 责编:小OO
文档
七年级英语上册阅读理解专题练习

一、七年级英语上册阅读理解专项目练习(含答案解析)

1.阅读理解  

    Hi, I'm John. I study in a middle school. Every morning, I get up at half past six and I go to school at seven. Lessons begin at eight. We have four lessons in the morning and three lessons in the afternoon. English is my favourite lesson, because we often play games in the English class.

    I have lunch at school. I like the school lunch and I always have rice with meat and vegetables. After lunch I often talk with my classmates.

    In the afternoon, lessons start at one o'clock and finish at four o'clock. I play games with my friends after school and then go home at half past four. I work hard every day. In the evening, I do my homework and read books. At nine o'clock I go to bed. I'm really busy every day but I like it.

(1)What time does John go to school?            

A. At 6. 30 a. m.                  B. At 7. 00 a. m.                  C. At 8. 00 a. m.                  D. At 8. 30 a. m.

(2)What lesson does he like best?            

A. English.                              B. Maths.                              C. Chinese.                              D. Music

(3)What does he often do after lunch?            

A. Playing games.       B. Chatting with his classmates.       C. Having a rest.       D. Playing balls.

(4)Where does he do his homework?            

A. In the classroom.           B. In the school.           C. At home.           D. At his classmate's home.

【答案】 (1)B

(2)A

(3)B

(4)C   

【解析】【分析】本文讲述了John的日常。

 (1)细节题。根据 I go to school at seven ,可知约翰早上7点去上学  , 故选B。

 (2)细节题。根据 English is my favourite lesson 可知他最喜欢英语课  , 故选A。

 (3)细节题。根据 After lunch I often talk with my classmates 可知午饭后他经常和他的同学聊天  , 故选B。

 (4)推理题。根据 In the evening, I do my homework and read books. At nine o'clock I go to bed 晚上,我做作业和看书。九点钟我上床睡觉 ,可知在家做作业,故选C。

 【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

2.根据短文理解,选择答案。  

    Welcome to the virtual tour of Woodlands Junior School in the south—east corner of the UK.

    The school was built in the 1960s. The main building of our school is two floors with four classes on each floor. We also have classes in outer buildings.

    Our classrooms are large and every classroom, in the main teaching block, has its own resource(资源) area.

    We have a good music room where we hold our lessons. Many of our students play a variety of musical instruments(乐器). We are the only school in our area to have a Singing and Signing Choir. The children use their voices as well as sign language.

    We have a school hall. The colourful curtains(窗帘) you can see, were provided(提供) by our Friends Association. Behind the curtains is our dining hall. The hall is used for gymnastics, assemblies, eating lunch and is the place where we hold our many events.

(1)How old is Woodlands Junior School?            

A. About 160.                      B. About 1960.                      C. About 960.                      D. About 50.

(2)How many classes are there in the main building of the school?            

A. Two.                                    B. Four.                                    C. Six.                                    D. Eight.

(3)"a variety of" in the fourth paragraph means       .            

A. all kinds of                        B. only one                        C. a group of                        D. a box of

(4)Who provided the curtains of the school hall?            

A. Our school teachers.     B. Our Friends Association.       C. Our classmates.     D. Our parents.

(5)Which of the following is TRUE?            

A. We only have classes in the main building of the school.

B. Our classrooms are not big but very clean.

C. The dining hall is only for eating lunch.

D. The dining hall is behind the curtains.

【答案】 (1)D

(2)D

(3)A

(4)B

(5)D   

【解析】【分析】主要讲了英国东南角的伍德兰初中虚拟之旅。

 (1)细节题。根据The school was built in the 1960s.可知学校在20世纪60年代被建立,所以现在大约50年了,故选D。

 (2)细节题。根据The main building of our school is two floors with four classes on each floor.我们学校的主楼是两层,每层四个班,所以两层是八个班,故选D。

 (3)细节题。学生演奏者各种各样的乐器,all kinds of意思是各种各样的,故选A。

 (4)细节题。根据The colourful curtains(窗帘) you can see, were provided(提供) by our Friends Association.可知你能看到的彩色窗帘是我们的朋友协会提供的,故选B。

 (5)细节题。根据Behind the curtains is our dining hall.窗帘后面是我们的餐厅,故选D。 

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

3.根据短文内容选择答案。

(B)

      My name is Jack. I am a pupil of Grade One. I'm in No.1 Middle School. On weekdays I get up at six o'clock. I have breakfast at seven and then I go to school by bike. We begin our class at eight o’clock in the morning. We have four classes in the morning and three in the afternoon.

      At noon, I have lunch at home. Classes are over at four fifteen in the afternoon. After class, we often play football in the afternoon. I go home at about five. I have supper at about six thirty in the evening. I do my homework at seven thirty. At weekends, I watch TV. I often go to bed at ten. I'm very happy.

(1)Jack is a pupil in ______.

A. Class One                       B. Grade One                       C. Class Two                       D. Grade Two

(2)Jack gets up at _________ in the morning.

A. five                                     B. six                                     C. seven                                     D. eight

(3)After class they often play ______ on the playground.

A. volleyball                        B. basketball                        C. football                        D. ping--pong

(4)Jack often watches TV on __________.

A. Monday                            B. Thursday                            C. Sunday                            D. Tuesday

(5)Which is true (真实的)? _________.

A. Jack is a good boy                                            B. Jack has his lunch at school

C. Jack watches TV every day                              D. Jack is not happy

【答案】 (1)B

(2)B

(3)C

(4)C

(5)A   

【解析】【分析】

(1)细节理解题, 根据文章句子My name is Jack. I am a pupil of Grade One.可知答案为B。

(2)细节理解题, 根据文章句子I’m in No.1 Middle School. On weekdays I get up at six o’clock.可知答案为B。

(3)细节理解题, 根据文章句子After class, we often play football in the afternoon, 可知答案为C。

(4)细节理解题, 根据文章句子At weekend, I watch TV. I often go to bed at ten. I’m very happy.故选答案为C。

(5)文章内容理解题, 根据文章内容的意思, 故选答案为A。

【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。

4.根据短文内容选择答案。

(D)

      David Beckham, a well--known football player, was born in London on May 2nd, 1975. He is about 1.80 metres tall. He is very strong and big. He is quite a good football player. He scored a lot of goals for his old team — the National Football Team of England(英格兰围家足球队). He joined the Real Madrid(皇家马德里对) after he left his old team. He wants to play football in Paris in the next World Cup.

(1)What is David Beckham like?

A. Football.                   B. Basketball.                   C. Big and strong.                   D. Quiet and tall.

(2)What’s the meaning of “well--known”?

A. 著名的.                               B. 神奇的.                               C. 奇怪的.                               D. 优秀的.

(3)Which country will hold the next World Cup?

A. France.                               B. China.                               C. the USA                               D. Japan.

(4)Where does David Beckham come from?

A. France.                              B. the UK                              C. the USA                              D. Japan.

(5)Which sentence is wrong?

A. David Beckham is a very good football player.

B. David Beckham scored many goals for the National Football Team of England.

C. David Beckham joined the National Football Team of England after he left the Real Madrid.

D. David Beckham would like to play football in Paris in the next World Cup.

【答案】 (1)C

(2)A

(3)A

(4)B

(5)C   

【解析】【分析】

(1)细节理解题, 题目提问“他是什么样子的”而不是“他是做什么的”根据文章句子He is very strong and big. 可知答案为C。

(2)词义推测题, 根据上下文well--known为“著名的”的意思, 可知答案为A。

(3)细节理解题, 根据文章句子He wants to play football in Paris in the next World Cup. 可知Paris巴黎是法国首都, 可知答案为A。

(4)细节理解题, 根据文章句子David Beckham, a well--known football player, was born in London故选答案为B。

(5)文章内容理解题, 根据文章内容He joined the Real Madrid(皇家马德里对) after he left his old team. 选答案C。

【点评】考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。

5.阅读理解

    Li Hong is from China. She is thirteen years old. My name is Rose. I'm from England. I'm thirteen, too. We are in the same grade, but we are not in the same class. Li Hong is in Class 3, Grade 1. I'm in Class 5. She and I are good friends.

根据短文内容,判断正误。    

(1)Li Hong is from China.    

(2)Rose is in Grade 1.    

(3)They're in the same class.    

(4)They're of the same age(相同年龄).    

(5)They're not friends.    

【答案】(1)1

(2)1

(3)0

(4)1

(5)0  

【解析】【分析】这篇短文中Rose介绍了自己和她的好朋友李红。李红来自中国,Rose来自英国,他们都13岁了。他们在同一个年级,但是不在同一个班里。

⑴根据短文的第一句话Li Hong is from China可知,李红来自中国,故这个句子是正确的。

⑵根据短文中We are in the same grade和 Li Hong is in Class 3, Grade 1. I'm in Class 5.可知Rose和李红在同一个年级,不在同一个班,李红在1年级3班,Rose在1年级5班。故这句话是正确的。

⑶根据短文中We are in the same grade, but we are not in the same class可知,李红和Rose两个人在同一个年级,但是不在同一个班里。所以这句话是错误的。

⑷根据短文中She is thirteen years old. My name is Rose. I'm from England. I'm thirteen, too.可知,李红和Rose都13岁了,所以他们一般大。故这句话是正确的。

⑸根据短文最后一句话She and I are good friends可知,李红和Rose是好朋友。故这句话不符合文意,是错误的。

6.根据短文内容,选择正确答案。

E

    Many parents today worry about their children's diets. Then what is a healthy diet for children? Miss Jones from Happy Children Hospital gives the following advice:

    ◆Children shouldn't eat food with too much salt, because it can cause high blood pressure(高血压).

    ◆Children should eat food with less fat, oil and sugar. They should not eat too much junk food.

    ◆Fruit and vegetables are rich in vitamins(维生素). Children need to eat fruit and vegetables often.

    ◆Water is important to everyone. Children need to drink enough water every day.

    ◆Children need to eat breakfast every day. It is good for their bodies and minds.    

(1)Miss Jones is possibly a _________ .

A. doctor                           B. teacher                           C. shop worker                           D. waitress

(2)According to Miss Jones,children should drink ________every day.

A. enough juice                B. enough water                C. enough coffee                D. enough milk

(3)Which kind of food is rich in vitamins?

A. Water.                     B. Junk food.                     C. Sugar.                     D. Fruit and vegetables.

(4)What is the best title of the passage?

A. Bad Habits        B. Junk Food        C. Advice on a Healthy Diet        D. An Unhealthy Lifestyle

【答案】 (1)A

(2)B

(3)D

(4)C   

【解析】【分析】短文大意:如今很多父母担心他们的孩子的饮食,那么对于孩子们来说,什么才是健康的饮食呢?来自快乐儿童医院的琼斯小姐给了下面一些建议。

(1)根据文章的第一段内容  Miss Jones from Happy Children Hospital gives the following advice:可以推断琼斯小姐是为医生,故选A。

(2)根据琼斯小姐的第四条建议 Water is important to everyone. Children need to drink enough water every day.可知孩子们每天应该喝足够的水,故选B。

(3)根据琼斯小姐的第三条建议 ◆Fruit and vegetables are rich in vitamins(维生素). Children need to eat fruit and vegetables often.可知水果和蔬菜富含维生素,故选D。

(4)本文的主要内容是琼斯小姐关于健康饮食的合理化建议,故Advice on a Healthy Diet作为文章的标题合适,故选C。

【点评】本文浅显易懂,各个小题都能在文中找到适当依据。只要认真阅读短文,注意前后联系,就能顺利完成阅读。文章所设试题主要考查细节查找,做题关键是找出原文的根据,认真核查小题和原文的异同。

7.根据短文内容,选择正确答案。

D

    Afternoon tea is the most informal(非正式的)meal of a day in England. It is between 4: 00 and 5: 00 in the afternoon.

    If you are a friend of the family, you may come for tea at any time very often it is not at a table. The members of the family and visitors take tea in the sitting room. Each person has a cup and a spoon, and a small plate for bread  and cake.

    By the way, do not help yourself to cake first. Bread and butter first, and then cake. You must remember: Though you can eat as much as you want, do not put more than one piece of bread or cake on your plate each time.    

(1)In England, afternoon tea is usually _________ .

A. between breakfast and lunch                          B. in the middle of day

C. early in the afternoon                                      D. late in the afternoon

(2)English afternoon tea has ________.

A. tea only                                                             B. both tea and food

C. tea, food and vegetables                                 D. the same things as other meals

(3)When you have afternoon tea in a friend's home, ___________.

A. you must make a call before you go              B. you must take food with you

C. you may go only when they ask                     D. you may go at anytime

(4)Which of the following is WRONG,according to the passage?

A. Afternoon tea is often in the sitting room.

B. Afternoon tea is an informal meal.

C. You can put more than one piece of cake on your plate each time.

D. Afternoon tea is often with bread and cake

【答案】 (1)D

(2)B

(3)D

(4)C   

【解析】【分析】在英国下午茶是一天中最不正式的一顿饭,在下午4点到5点之间。

(1)根据文章第一段  Afternoon tea is the most informal(非正式的)meal of a day in England. It is between 4: 00 and 5: 00 in the afternoon.可知下午茶的时间,故选D。

(2)根据第二段内容 Each person has a cup and a spoon, and a small plate for bread  and cake.可知英国的下午茶有茶和面包以及蛋糕等点心,故选B。

(3)根据第二段的第一句 If you are a friend of the family, you may come for tea at any time very often it is not at a table. 可知选D。

(4)通读全文可知只有选项C描述错误。

【点评】首先要认真阅读短文,注意前后联系,掌握短文大意,然后带着问题再读短文,找出相关段落,分析总结,判断出正确选项。文章所设试题主要考查细节查找,做题关键是找出原文的根据,认真核查小题和原文的异同。

8.阅读下面短文,从下面每小题的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。  

    Everybody talks about the weather, but nobody does anything about it. It is true. People usually begin their talks with "Isn't it a nice day?" "Do you think it will rain?" "What a fine day!", etc.

    Many people think they can tell what the weather is going to be like. But they hardly agree with each other. One man may say, "Do you see how cloudy it is in the east? It's going to rain tomorrow." Another man will say "No, it's going to be fine tomorrow."

    People often look for the weather they want. When a farmer needs water, he looks for something to tell himself it's going to rain; he won't believe anything else. When some people have a travel, they are sure the weather is going to clear up very quickly. Almost everyone listens to what the weatherman says. But he doesn't always tell them what they want, and once in a while he makes a mistake. Still, he probably comes closer to being correct than anyone else.

(1)The underlined part in the first paragraph means ________.            

A. nobody can make weather

B. nobody can change weather

C. nobody can talk about weather

D. nobody likes weather

(2)________ is a common way to start a talk.            

A. Talking about weather       B. Keeping silent       C. Asking each other's name       D. Smiling

(3)Many people hope the weather will be ________.            

A. fine                      B. rainy                      C. cloudy                      D. like what they want it to be

(4)A weatherman may be a man who ________.            

A. reports weather        B. can see weather        C. can change weather        D. makes weather

(5)When it is cloudy in the east, you know that ________ tomorrow.            

A. it is going to rain            B. it will be fine            C. it will be still cloudy            D. A or B or C

【答案】 (1)B

(2)A

(3)D

(4)A

(5)D   

【解析】【分析】主要讲了每个人谈论天气,但是没有人可以改变天气。

 (1)细节题。根据句意可知关于天气没人能做什么,故选B。

 (2)细节题。根据People usually begin their talks with "Isn't it a nice day?" "Do you think it will rain?" "What a fine day!", etc.可知人们通常用谈论天气来开始话题,故选A。

 (3)细节题。根据People often look for the weather they want.可知人们经常寻找他们想要的天气,即人们希望天气将是他们想要的那样,故选D。

 (4)细节题。根据Almost everyone listens to what the weatherman says.几乎每个人听天气预报员说什么,即天气预报员是预报天气的人,故选A。

 (5)细节题。根据"Do you see how cloudy it is in the east? It's going to rain tomorrow." Another man will say "No, it's going to be fine tomorrow."可知东边是多云的,明天将下雨、明天天气将变好,故选D。 

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

9.阅读短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。  

Susan Wang

    I have a best friend. His name is James. He is from the US. We look totally different! I have blonde hair but he has red hair. I wear glasses but he doesn't. I am short but he is very tall. I'm very outgoing but he is very quiet. However, we both love singing and dancing.

Sam Green

    I don't really have a best friend but one of my good friends is Kristi. She is from America. I sometimes call her Kwiti. She is funny and kind And she really cares about (关心) everyone and almost everything. She became one of my good friends at the age of five.

Mary Smith

    My best friend's name is Edna. She comes from Australia. She likes to talk a lot and hardly keeps quiet. Edna has curly brown hair and brown eyes. She always makes me laugh. Also, she sometimes helps me with my homework.

Lisa Brown

    I have a best friend from India. Her name is Sinsha. I call her Kuttu. She is short. She has a round face and black eyes. She has long black hair, I can hardly get sad or angry when I'm with her. She often makes me happy.

(1)What is the Chinese meaning of the underlined word "totally"?            

A. 完全地                                B. 稍微地                                C. 部分地                                D. 普遍地

(2)Sinsha has ________ hair.            

A. curly brown                            B. long black                            C. red                            D. blonde

(3)Maybe ________ isn't funny.            

A. Kristi                                 B. Edna                                 C. James                                 D. Sinsha

(4)Which of the following is TRUE?            

A. James wears glasses.

B. Kristi comes from India.

C. Kwiti is Mary's best friend.

D. James likes singing.

【答案】 (1)A

(2)B

(3)C

(4)D   

【解析】【分析】文章大意:文章介绍了 Susan Wang 、 Sam Green 、 Sam Green 和 Lisa Brown 各自的朋友,以及与朋友长相上和爱好上的对比。

 (1)词义猜测题,根据文章的介绍可知Susan Wang和她的朋友的长相完全不一样,因此totally的汉语意思是完全地,故答案是A。

 (2)细节理解题,根据根据第四段第三行第二句可知,Sinsha长着长黑发,故答案是B。

 (3)逻辑推理题,根据根据第一段第四行第二句可知詹姆士非常安静,所以不可能滑稽可笑,故答案是C。

 ​​​​​​​(4)正误判断题,根据第一段最后一及的介绍了可知詹姆士喜欢唱歌跳舞,因此D正确,故答案是D。 

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题、词义猜测题、正误判断题、逻辑推理题。细节理解题要可以直接从文中寻找答案;逻辑推理题需要联系上下文,推断出需要的信息;正误判断题属于细节理解题的一种,也需要根据文章内容进行判定;词义猜测题,需要根据单词所在的语境,进行合理想象,确定单词的意思。

10.阅读下面短文,从下面每小题的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。  

    One afternoon, on my way home, I saw a car accident (事故)!

    I asked people for help, but no one stopped. When the car driver and his wife saw this, they quickly closed the window of the car and drove away. "What shall I do? The old man needs help," I thought.

    At that time, a truck stopped and the driver came out. "What's wrong with the old man? What can I do?" the driver asked me. "Sir, please help the old man. A car hit him and he is badly hurt!" I said. "well, don't worry. Let me take him to the hospital first," the driver said.

    A few minutes later, the driver took the old man to the hospital and I called the police. I told the whole story to the police and I also told them the number of the car. The police said to me, "Well done, boy! Leave it to us, We will punish (惩罚) them!"

    When I got home, it was 7: 30. I thought I was great.

(1)One afternoon, a car hit ________.            

A. a young man                         B. a boy                         C. a truck                         D. an old man

(2)What did the truck driver do?            

A. He drove away quickly.

B. He stopped for a while and then drove away.

C. He took the old man to the hospital.

D. He called the police.

(3)What did the writer think of himself?            

A. Very good.                 B. Very terrible.                 C. Very nervous.                 D. Very surprised.

(4)Which of the following is NOT true according to the passage?            

A. When the car driver saw the accident, he quickly drove away

B. After a long time, the car driver took the old man to the hospital

C. The writer told the whole story to the police.

D. The writer got home at 7: 30

(5)What do you think of the writer?            

A. He is a bad person.

B. He is a nice person.

C. He is a strange person.

D. He is a handsome person.

【答案】 (1)D

(2)C

(3)A

(4)B

(5)B   

【解析】【分析】文章大意:本文作者讲述了一场交通事故的情况。

 (1)细节题。根据 please help the old man. A car hit him and he is badly hurt!可知一辆轿车撞着一位老人。故选D.

 (2)细节题。根据 well, don't worry. Let me take him to the hospital first," the driver said. 可知卡车司机把老人带到医院。故选C。

 (3)细节题。根据 I thought I was great. 可知,作者认为自己是棒的。故选A。

 (4)推断题。根据 When the car driver and his wife saw this, they quickly closed the window of the car and drove away. 可知A正确;根据well, don't worry. Let me take him to the hospital first," the truck driver said. 可知B错误;根据 I told the whole story to the police 可知C正确;根据 When I got home, it was 7: 30. 可知D正确。故选B。

 (5)推断题。根据 please help the old man. A car hit him and he is badly hurt!" I said. 可知这个男孩是一个善良的人。故选B。 

【点评】考查阅读理解。细节题和推理判断题都是常考题型。细节题要注意细节从文中找答案;推理题是根据上下文,推断出所需要的信息。下载本文

显示全文
专题