视频1 视频21 视频41 视频61 视频文章1 视频文章21 视频文章41 视频文章61 推荐1 推荐3 推荐5 推荐7 推荐9 推荐11 推荐13 推荐15 推荐17 推荐19 推荐21 推荐23 推荐25 推荐27 推荐29 推荐31 推荐33 推荐35 推荐37 推荐39 推荐41 推荐43 推荐45 推荐47 推荐49 关键词1 关键词101 关键词201 关键词301 关键词401 关键词501 关键词601 关键词701 关键词801 关键词901 关键词1001 关键词1101 关键词1201 关键词1301 关键词1401 关键词1501 关键词1601 关键词1701 关键词1801 关键词1901 视频扩展1 视频扩展6 视频扩展11 视频扩展16 文章1 文章201 文章401 文章601 文章801 文章1001 资讯1 资讯501 资讯1001 资讯1501 标签1 标签501 标签1001 关键词1 关键词501 关键词1001 关键词1501 专题2001
高一英语阅读理解题20套(带答案)及解析
2025-10-02 14:02:09 责编:小OO
文档
高一英语阅读理解题20套(带答案)及解析

一、高中英语阅读理解

1.阅读理解  

    The great-grandmother is learning English with the help of her family when she is at the age of 91. She hopes to use the language at next year's Olympic Games in Tokyo. Takamizawa was one of the more than 200, 00 people who requested to volunteer for Tokyo's 2020 Games. English is not required for service, but it is a useful skill for volunteers to have.

    But Takamizawa had not been able to learn the language when she was young. Takamizawa said that she was in high school when World War Two started. She said, "In my second year there, English was banned because it was the enemy language."

    Takamizawa said her grandchildren helped persuade her that she was not too old to learn. "When I talked to my grandchildren about my wish, they said, 'It's not too late. We will teach you one word a day' ". Natsuko is Takamizawa's granddaughter and main English teacher. Natsuko sends a new English word to her grandmother's phone every day. They also often work together directly on phrases that Takamizawa will need for the Olympics. "Welcome to Tokyo, this is the Olympic stadium, how can I help you?" Takamizawa answers when asked to say an English phrase she has learned. Natsuko explains that she wanted to give her grandmother something to enjoy. "I can clearly see her English is getting better. It's my joy now."

    The EF English Proficiency Index is a measure of the level of English spoken in a country. Japan ranks 49th among countries where English is not the first language. This situation is slowly changing as younger generations welcome English. However, Takamizawa believes real change will not happen unless Japanese people become more open to the rest of the world. With around 500 days to go until the games begin, the whole Takamizawa family is ready to welcome the world to Tokyo.

(1)Why couldn't Takamizawa learn English when she was young?            

A. Because English was useless.                         B. Because she was too young to learn English.

C. Because English was forbidden to learn.      D. Because she was unwilling to learn English.

(2)What can we know from the third paragraph?            

A. Takamizawa gets strong support from her family.

B. Takamizawa's grandchildren love her a lot.

C. Natsuko is Takamizawa's granddaughter and only English teacher.

D. Natsuko teaches Takamizawa English mainly by talking with her.

(3)What does the underlined phrase "This situation" in Paragraph 4 refer to?            

A. English is not the first language in Japan.

B. The level of English spoken in Japan is relatively low.

C. Younger generations in Japan welcome English.

D. Japanese people become open to the rest of the world.

(4)What is the main idea of the passage?            

A. Where there is a will, there is a way.               B. It is never too late to learn.

C. The early bird catches the worm.                    D. Two heads are better than one.

【答案】 (1)C

(2)A

(3)B

(4)B   

【解析】【分析】本文是一篇记叙文,日本91岁的奶奶Takamizawa为了做好迎接在东京举行的2020奥运会的志愿工作,在孙辈的鼓励和帮助下开始学习英语。

 (1)考查细节理解。根据第二段中的“But Takamizawa had not been able to learn the language when she was young. Takamizawa said that she was in high school when World War Two started. She said, ‘In my second year there, English was banned because it was the enemy language.’”可知,是在她高中二年级时第二次世界大战大战爆发了,而英语因为是敌人的语言被禁止了,故选C。

 (2)考查细节理解。根据第三段中的”Takamizawa said her grandchildren helped persuade her that she was not too old to learn. ‘When I talked to my grandchildren about my wish, they said, ‘It's not too late. We will teach you one word a day' ”.可知她的孙辈说服并且帮助她学习英语,因此推断她从家人那里得到很大的支持。故选A。

 (3)考查词义猜测。根据第四段中的“Japan ranks 49th among countries where English is not the first language.” 在英语不是第一语言的国家中,日本排名第49位。可知“This situation”指的是在日本人的英语水平相对较低,故选B。

 (4)考查主旨大意。文章主要介绍了日本91岁的奶奶Takamizawa在孙辈的鼓励和帮助下学习英语,从她身上体现了“活到老,学到老”的精神,故选B。

 【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和主旨大意三个题型的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。

2.阅读理解  

    A robot created by Washington State University (WSU) scientists could help elderly people with dementia (痴呆) and other limitations live independently in their own homes.

    The Robot Activity Support System or RAS, uses sensors installed in a WSU smart home to determine where its residents are, what they are doing and when they need assistance with daily activities. It navigates (定位) through rooms and around obstacles to find people on its own, provides video instructions on how to do simple tasks and can even lead its owner to objects like their medication or a snack in the kitchen.

"RAS combines the convenience of a mobile robot with the activity detection technology of a WSU smart home to provide assistance in the moment, as the need for help is detected," said Bryan Minor, a postdoctoral researcher in the WSU School of Electrical Engineering and Computer Science.

    Currently, an estimated 50 percent of adults over the age of 85 need assistance with every day activities such as preparing meals and taking medication and the annual cost for this assistance in the US is nearly $2 trillion. With the number of adults over 85 expected to triple by 2050, researchers hope that technologies like RAS and the WSU smart home will relieve some of the financial strain on the healthcare system by making it easier for older adults to live alone.

    RAS is the first robot researchers have tried to incorporate into their smart home environment. They recently published a study in the journal Cognitive Systems Research that demonstrates how RAS could make life easier for older adults struggling to live independently.

    "While we are still in an early stage of development, our initial results with RAS have been promising," Minor said. "The next step in the research will be to test RAS' performance with a group of older adults to get a better idea of what prompts, video reminders and other preferences they have regarding the robot."

(1)How does RAS serve elderly people?            

A. Through sensors.                                              B. Through objects.

C. Through a mobile robot.                                 D. Through their daily activities.

(2)What can we know about RAS?            

A. It is the first robot used in daily life.               B. Its function remains to be tested.

C. It can locate people and do any task.            D. It can cook for owners on its own.

(3)What's Minor's attitude toward the future of RAS?            

A. Doubtful.                        B. Negative.                        C. Optimistic.                        D. Uncertain.

(4)What can be a suitable title for the text?            

A. Elderly people leave the nursing home.         B. Smart Home Tests first elder-Care robot.

C. RAS, the first robot to make home smart.      D. Older adults have benefited from RAS.

【答案】 (1)A

(2)B

(3)C

(4)B   

【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了一款由美国华盛顿州立大学的科学家们研发的机器人,可以帮助那些痴呆或有身体缺陷的老年人在家里过上自立的生活。

 (1)考查细节理解。根据章第二段中的“ The Robot Activity Support System, or RAS, uses sensors (传感器)equipped in a WSU smart home to determine where its residents are, what they are doing and when they need assistance with daily activities”可知机器人活动支持系统(RAS)使用WSU智能家居中配备的传感器(传感器)来确定其居民在哪里,他们在做什么以及何时需要日常活动的帮助,说明传感器起到了重大的作用,故选A。

 (2)考查推理判断。根据最后一段中的“The next step in the research will be to test RAS' performance…”可知,这台机器人的表现还要经过进一步的测,说明正在测试阶段,故选B。

 (3)考查推理判断。根据最后一段中的“ While we are still in an early stage of development, our initial results with RAS have been promising”可知,Minor对这款机器人的未来发展充满信心、非常乐观,故选C。

 (4)考查主旨大意。纵观全文可知,本文介绍了一款由美国华盛顿州立大学的科学家们研发的机器人。再根据最后一段中的“The next step in the research will be to test RAS' performance ”可知,机器人目前还在华盛顿州立大学的智能屋里进行测试,故选B。

 【点评】本题考点涉及细节理解,推理判断和主旨大意三个题型的考查,是一篇科技类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,同时根据上下文进行逻辑推理,概括归纳,从而选出正确答案。

3.阅读理解

    Japan has made a lot of noise in recent years about removing the traditional view that women should stay at home while men go out to work. So it was shocking when, on August 7th, Tokyo Medical University (TMU), a distinguished medical school, admitted marking down the test scores of female applicants to keep the ratio of women in each class below 30%.

    Their defence was that women are more likely to drop out to marry and have children. To judge female applicants to medical school purely on their academic performance would leave Japan with a shortage of doctors, they said. The admission has caused outrage.

    "Doctoring has long been a male field. But it is not the only one. Discrimination is common in banks and trading firms, where stamina (耐力) and loyalty, qualities somehow associated with men, are prized," says Mari Miura, a political scientist at Sophia University. All this embarrasses a government that has promised to make women "shine". The policy seems based on the need for more workers rather than on genuine concern for women.

    Shinzo Abe, the prime minister, says he wants to bring millions more women into the workforce to make up for a labour shortfall caused by its ageing and declining population. In the field of politics, the record under Mr. Abe's premiership (首相任期) is disappointing. Just two members of his 20-strong cabinet are women, including Seiko Noda, in charge of women's rights. Ms. Noda, who makes little secret of her ambition to beat Mr. Abe in a leadership contest next month, has just published a book called "Grab the Future", her public declaration for pulling Japan into line with "global standards". She has almost no chance of winning.

(1)According to the passage, what has aroused the public's shock and rage in Japan?            

A. Women being more likely to drop out of school to marry and have children.         B. TMU judging female applicants to medical school merely on their test score.

C. TMU putting a lower grade on female applicants to keep a low percentage of women in each class.         D. Japan tending to abandon the traditional view that women should stay at home while men go out to work.

(2)What do we know about Seiko Noda?            

A. She is quite likely to win the leadership contest.         B. She never fails to show her ambition in public.

C. She is the only female member in Abe's cabinet.         D. Her newly released book "Grab the Future" is a bit hit.

(3)What does the passage mainly talk about?            

A. Doctoring has long been a male field in Japan.         B. Professions like banking and trading are tailored to men.

C. Shinzo Abe performed poorly in dealing with labour shortfall.         D. Discrimination against women in careers in Japan is a big concern.

【答案】(1)C

(2)B

(3)D  

【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了最近的日本尤其是医药大学对女性性别的歧视,使社会一片哗然,这一性别歧视现象让日本陷入窘境。

(1)考查细节理解。根据第一段中的“So it was shocking when, on August 7th, Tokyo Medical University (TMU), a distinguished medical school, admitted marking down the test scores of female applicants to keep the ratio of women in each class below 30%.” 在 8 月 7 日,当声望卓著的医学院——东京医科大学承认压低了女性申请者的考试分数,以将每个班级中女生的比例维持在 30%以下时,社会一片哗然。故选C。

(2)考查细节理解。根据最后一段中的“Ms. Noda, who makes little secret of her ambition to beat Mr. Abe in a leadership contest next month, has just published a book called ‘Grab the Future’, her public declaration for pulling Japan into line with ‘global standards’”可知,野田毫不掩饰她在下个月的竞选中击败安倍的野心。她刚刚还出版了一本名为《抓住未来》的书,根据她的言行可知,她在公众场合表达自己的雄心,故选B。

(3)考查主旨大意。通读全文可知,本文主要叙述了最近日本尤其是医药大学对女性性别的歧视,使社会一片哗然,这一性别歧视现象让日本陷入窘境,出现了很大的问题。故选D。

【点评】本题考点涉及细节理解和主旨大意两个题型的考查,是一篇社会类阅读,考生需要准确掌握细节信息,并根据上下文进行概括和归纳,从而选出正确答案。

4.阅读理解

    Google is consistently rated the best place to work. So you need a degree from Harvard to in the door, right?

    Not really, according to Laszlo Bock, Google's Head of People Operations. When the company was small, Google cared a lot about getting kids from Harvard, Stanford, MIT and many other Ivy League schools.  But Bock said it was the "wrong" hiring strategy.  Experience has taught him there are exceptional kids at many other places, from state schools in California to New York.

    "What we find is the best people from places like that are just as good, if not better, as anybody you can get from any Ivy League school, "said Bock, who just authored a book titled "Work Rules!"

    Every year, 2 million people apply to get a job at Google.  Bock himself has seen some 25, 000 résumés.

    So what else does Google not care about:

    Grades: Google's data shows that grades predict performance for the first two years of a career, but do not matter after that.

    Brain-teasers: Gone are interview questions such as: Why are manhole covers(井盖)round? or How many golf balls can fit in a school bus? "Our research tells us those questions are a waste of time, "Bock said "They're a really coachable skill. The more you practice, you get better at it. "

    Here's what Google does care about:

    Problem solvers: Your cognitive ability(认知能力), or how well you solve problems.

    Leaders: The idea is not whether you were president of the student body or vice president of the bank, but rather:" When you see a problem do you step in, help solve it, "and then critically, "Are you willing to step out and let somebody else take over, and make room for somebody else? Are you willing to give up power?"

    Googleyness: That's what Google calls its cultural fit. It's not "Are you like us?" Bock said. "We actually look for people who are different, because diversity gives us great ideas."

    "What's most important is that people are intellectually humble, willing to admit when they're wrong, and care about the environment around them… because we want people who think like owners not employees, "Bock said.

    The least important thing? Knowing how to do the job.

    "We figure if you get the first three right you'll figure it out most of the time."

(1)What does Bock mean in Paragraph 2?            

A. People from state schools can be as good.

B. Google no longer hires people from Ivy League schools.

C. Hiring is a hard job for Google.

D. State schools are worse than Ivy League ones.

(2)Which question belongs to a brain-teaser?            

A. What are your grades like?

B. What is the significance of figuring out target users?

C. How would you improve a Google product?

D. How much toilet paper is needed to cover Texas?

(3)Who is a qualified leader according to Google?            

A. One eager for power.                                       B. One capable of working independently.

C. One willing to step aside.                                D. One operating an organization.

(4)What is Googleyness?            

A. Being unique.             B. Being adaptable.             C. Being qualified.             D. Being loyal.

【答案】(1)A

(2)D

(3)C

(4)A  

【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了比起文凭和学历,谷歌更看重什么。

(1)考查细节理解。根据第二段中的“Experience has taught him there are exceptional kids at many other places, from state schools in California to New York.”可知Bock的意思是经验告诉他,在一些别的地方,比如加利福尼亚或纽约的公立学校中,也会有一些天赋超常的人才,故选A。

(2)考查推理判断。根据“Brain-teasers: Gone are interview questions such as: Why are manhole covers(井盖)round? or How many golf balls can fit in a school bus?‘Our research tells us those questions are a waste of time,’Bock said‘They're a really coachable skill. The more you practice, you get better at it.’”智力问答:谷歌不再出这样的面试题了:为什么井盖是圆的?或者是:多少个高尔夫球能装满一辆校车?博克说:“我们的调查显示,这么问纯粹是浪费时间。因为这些是能够通过训练提高的技能,你练习得越多,就能答得更好。”由此推断出“覆盖德克萨斯州需要多少卫生纸”这是一个脑筋急转弯,故选D。

(3)考查细节理解。根据“Leaders:The idea is not whether you were president of the student body or vice president of the bank,but rather:‘When you see a problem do you step in,help solve it,’and then critically,‘Are you willing to step out and let somebody else take over,and make room for somebody else?Are you willing to give up power?’”这不是说你得是学生会或是银行副总理,而是“当你遇到问题时能不能介入,帮助解决问题”。然后是眼光要犀利,“可以退出来让别人接管吗?能够让位于别人吗?可以放弃权力吗?”,由此可知依据谷歌的说法,一个愿意退让的人是一个合格的领导者,故选C。

(4)考查推理判断。根据Googleyness: That's what Google calls its cultural fit. It's not‘Are you like us?’Bock said.‘We actually look for people who are different,because diversity gives us great ideas.’” 这点被谷歌称作文化契合度。它并不是“你和我们一样吗?”博克说:“事实上,我们在寻找和我们不一样的人,因为多样性能给谷歌带来卓越的想法。由此推知独一无二的人是具有谷歌精神的人,故选A。

【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇文化类阅读,要求考生准确捕捉细节信息,同时根据上下文进行逻辑推理,从而选出正确答案。

5.阅读理解  

    Valentine's Day is supposed to be about love and romance. But unfortunately, it can be just the opposite. Because of that, Feb. 15th starts the busy season for divorce lawyers, as people who were unhappy with their marriages heading into the day often decide that they no longer want to be with the one they used to love.

    A study of divorce filings (档案) in New York, Illinois and California by AttorneyFee. com, a legal referral (推荐) site, found that February is the busiest month of the year for divorce filings, up about 18% from the average month. And those seeking referrals for a divorce lawyer on the site increase 38% following the holiday, with the biggest rise on the day after Valentine's.

    Another legal site, Avvo. com, reports a 40% increase in those seeking information and advice about divorce in the period right after Valentine's Day.

"There's a very large number of people who are considering the divorce all the time, deciding whether or not to file," said Richard Komaiko, a co-founder of AttorneyFee. "On Valentine's Day, this thing is carefully considered."

    Komaiko said February has factors other than the holiday that could lead to an increase in divorces. January is the busiest month of the year for bankruptcy (破产) filings, highlighting the financial problems that often divide couples. In addition, the cold weather of February can keep couples that are having trouble indoors and closer to each other, adding to problems.

    But Alton Abramowitz, president of the American Academy of Matrimonial Lawyers, believes the holiday itself often worsen the relationship for couples who are having trouble. "There's always the clients who come in a day or two after saying 'I can't believe it. I made this beautiful dinner for my husband for Valentine's Day, but he called to say he was stuck in the office and then didn't come home at all.'" Abramowitz said, "the day can create problems that lead to them finally getting caught."

(1)What makes Valentine's Day convey the meaning opposite to love and romance?            

A. Valentine's Day won't bring people love and romance.

B. Many divorce filings change the nature of Valentine's Day.

C. Couples having troubles tend to break up after Valentine's Day.

D. Divorce lawyers dislike the atmosphere of Valentine's Day.

(2)According to the study made by AttorneyFee. com, divorce filings are ________.            

A. occurring most after the new year                  B. less connected with Valentine's Day

C. more likely to be handled online                   D. at the height of popularity in February

(3)People intending to divorce may make use of Valentine's Day to ________.            

A.reflect on the divorce

B.take legal action

C.make negotiations

D.put the divorce aside

(4)According to Komaiko why do divorces grow in number in February?            

A.Because financial problems and cold weather may bring more problems.

B.Because the long winter holiday makes couples hard to get through.

C.Because the husband is too busy with work to spend the day with his wife.

D.Because Valentine's Day gets couples into financial trouble.

【答案】 (1)C

(2)D

(3)A

(4)A   

【解析】【分析】本文是一篇说明文,情人节本该是爱和浪漫的日子,但是在2月份,离婚申请增加,咨询离婚律师的人也增多。除了假期的原因之外,每年1月份是申请破产最忙的一个月,夫妻之间出现财务问题;2月份寒冷的天气让夫妻在室内呆的时间更长,这些都增加了提出离婚申请的机率。

 (1)考查细节理解。根据第一段中的“people who were unhappy with their marriages heading into the day often decide that they no longer want to be with the one they used to love”可知,情人节本该是关于爱和浪漫的日子,但是在情人节那天因为那些对自己的婚姻感到不愉快的人往往会决定不再想和他们曾经爱过的人在一起,在情人节后分手。因此推断有问题的夫妇在情人节之后往往会分手。故选C。

 (2)考查推理判断。根据第二段中的“February is the busiest month of the year for divorce filings, up about 18% from the average month. And those seeking referrals for a divorce lawyer on the site increase 38% following the holiday, with the biggest rise on the day after Valentine's ”2月份是一年中提交离婚申请最忙的月份,比平均月份增长了约18%。而那些在网站上寻求离婚律师推荐的人在假期后增加了38%,这是情人节后的最大涨幅,可知,2月份在情人节后提交离婚申请达到高峰期。故选D。

 (3)考查推理判断。根据第四段中的“There's a very large number of people who are considering the divorce all the time, deciding whether or not to file 和On Valentine's Day, this thing is carefully considered”可知,有很多人一直在考虑离婚。在情人节的时候,可以慎重考虑是否提交离婚申请。故选A。

 (4)考查推理判断。根据第五段中的“January is the busiest month of the year for bankruptcy (破产) filings, highlighting the financial problems 和 the cold weather of February can keep couples that are having trouble indoors and closer to each other, adding to problems”可知,2月份离婚率增加有两个原因: 一月份是一年中申请破产最忙的一个月,凸显了夫妻间的财务问题;2月的寒冷天气让有问题的夫妻呆在室内时间更长,距离更近,从而增加了问题。故选A。

 【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇社会现象类阅读,考生需要准确掌握细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,从而选出正确答案。

6.阅读理解  

    Many scientists today are convinced that life exists elsewhere in the universe---life probably much like that on our own planet. They reason in the following way.

    As far as astronomers can determine, the entire universe is built of the same matter. They have no reason to doubt that matter obeys the same laws in every part of the universe. Therefore, it is reasonable to guess that other stars, with their own planets, were born in the same way as our own solar system. What we know of life on earth suggests that life will arise wherever the proper conditions exist.

    Life requires the right amount and kind of atmosphere. This eliminates(除去) all those planets in the universe that are not about the same size and weight as the earth. A smaller planet would lose its atmosphere; a larger one would hold too much of it.

    Life also requires a steady supply of heat and light. This eliminates double stars, or stars that flare up suddenly. Only single stars that are steady sources of heat and light like our sun would qualify.

    Finally, life could evolve(进化) only if the planet is just the right distance from its sun. With a weaker sun than our own, the planet would have to be closer to it. With a stronger sun, it would have to be farther away.

    If we suppose that every star in the universe has a family of planets, then how many planets might support life? First, eliminate those stars that are not like our sun. Next eliminate most of their planets; they are either too far from or too close to their suns. Then eliminate all those planets which are not the same size and weight as the earth. Finally, remember that the proper conditions do not necessarily mean that life actually does exist on a planet. It may not have begun yet, or it may have already died out.

    This process of elimination seems to leave very few planets on which earthlike life might be found. However, even if life could exist on only one planet in a million, there are so many billions of planets that this would still leave a vast number on which life could exist.

(1)The existence of life depends on all of the following factors EXCEPT           .            

A.the right amount of atmosphere

B.our own solar system

C.steady heat and light

D.the right distance from the sun

(2)Which of the following statements is INCORRECT?            

A.The planet must be as big and heavy as the earth.

B.Proper conditions are essential to the existence of life.

C.Double stars can provide steady light and heat.

D.The distance between a planet and its sun should be right.

(3)What kind of planet might NOT support life?            

A.Most of the planets of the stars.

B.Stars similar to our sun.

C.Planets similar to the earth.

D.Planets with proper conditions.

(4)At the end of the passage the author suggests that           .            

A.it is impossible for life to exist on planets

B.earthlike life could only exist on a few planets

C.life could exist on only one planet in a million

D.life could exist on a great number of planets

【答案】 (1)B

(2)C

(3)A

(4)D   

【解析】【分析】本文是一篇说明文,整个宇宙都是由同一种物质构成的,物质在宇宙的每一部分都遵循同样的规律。因此,我们有理由猜测,其他恒星,以及它们自己的行星,都是以与我们太阳系相同的方式诞生的。我们对地球上生命的了解表明,只要存在适当的条件,生命就会出现。

 (1)考查细节理解。根据第三段中的“Life requires the right amount and kind of atmosphere”;第四段中“Life also requires a steady supply of heat and light.”以及第五段中“Finally, life could evolve(进化) only if the planet is just the right distance from its sun”可知,生命的进化需要适当数量和种类的大气、稳定的光和热供应以及行星与太阳的距离恰到好处。文章中没有提到生命的进化需要太阳系。故选B。

 (2)考查细节理解。根据第四段中的“Life also requires a steady supply of heat and light. This eliminates double stars, or stars that flare up suddenly. ” 可知,生命也需要稳定的光和热供应。这就排除了双星,或突然爆发的恒星。故选C。

 (3)考查推理判断。根据倒数第二段中的“First, eliminate those stars that are not like our sun. Next eliminate most of their planets; they are either too far from or too close to their suns. Then eliminate all those planets which are not the same size and weight as the earth. Finally, remember that the proper conditions do not necessarily mean that life actually does exist on a planet.”可知,大部分行星都不能维持生命,因为他们要么离太阳太近,要么离太阳太远,要么与地球大小和重量不一样,而且适当的条件也并不一定意味着生命确实。故选A。

 (4)考查推理判断。根据最后一段中的“However, even if life could exist on only one planet in a million, there are so many billions of planets that this would still leave a vast number on which life could exist.”可知, 然而,即使生命可能只存在于百万分之一的行星上,但仍有数十亿的行星可能存在生命。可知,生命可能在许多星球存在。故选D。

 【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇科普类阅读,考生需要准确掌握细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,从而选出正确答案。

7.阅读理解  

    Stories are shared in many ways. They are described in books and magazines. They are read around the campfire at night. They are randomly distributed from stand-alone booths. But what else?

    To revive (复兴)literature in the era of fast news and smartphone addiction, Short Edition, a French publisher of short-form literature, has set up more than 30 story dispensers (分发机)in the USA in the past years to deliver fiction at the push of a button at restaurants, universities and government offices.

    Francis Ford Coppola, the film director and winemaker, liked the idea so much that he invested in the company and placed a dispenser at his Cafe Zoetrope in San Francisco. Last month public libraries in some other cities announced they would be setting them up, too. There is one on the campus at Penn State. A few can be found in downtown West Palm Beach, Fla. And Short Edition plans to announce more, including at the Los Angeles International Airport.

    "Everything old is new again," said Andrew Nurkin, the director of the Free Library of Philadelphia, which is one of the libraries that set up the dispensers. "We want people to be easily exposed to literature. We want to advance literacy among children and inspire their creativity.

    Here's how a dispenser works: It has three buttons on top indicating choices for stories that can be read in one minute, three minutes or five minutes. When a button is pushed, a short story is printed. The stories are free. They are chosen from a computer category of more than 100,000 original submissions by writers whose works have been evaluated by Short Edition's judges, and transmitted over a mobile network. Offerings can be tailored to specific interests, like children's fiction or romance. Short Edition gets stories for its category by holding writing contests.

    Short Edition set up its first booth in 2016 and has 150 machines worldwide. "The idea is to make people happy," said Kristan Leroy, director of Short Edition, "There is too much unhappiness today."

(1)What do we know about the stories sent by dispensers?            

A.They are expensive.

B.They are short in form.

C.They can be read on smartphones.

D.They are mainly taken from magazine literature.

(2)Where can you find the popularity of story dispensers in America?            

A.In paragraph 3.

B.In paragraph 4.

C.In paragraph 5.

D.In paragraph 6.

(3)Which is the main purpose of setting up the dispensers according to Andrew Nurkin?            

A.To get rid of people's smartphone addiction.

B.To reduce the financial stress of libraries.

C.To make people have access to literature.

D.To advertise the network literature.

(4)What is the best title for the text?            

A.Online Reading: a Virtual Tour

B.Short Edition, a French Publisher

C.Everything Old Will Be Popular Again

D.Taste of Literature, at the Push of a Button

【答案】 (1)B

(2)A

(3)C

(4)D   

【解析】【分析】本文是一篇说明文,人们可以通过多种途径读到小说,例如书籍、杂志等。为了能够在快新闻时代和智能手机成瘾的时代复兴文学,法国文学出版商Short Edition过去几年在美国建立了30多个小说分发机,在餐厅,大学和办公室只需按一下按钮即可以阅读小说。这样人们能更容易地接触文学,以此提高孩子们的读写能力并激发他们的创造力。

 (1)考查细节理解。根据第五段中的“when a button is pushed, a short story is printed”可知,按下按钮,就会打印出一篇短篇小说,因此小说在形式上是简短的。故选B。

 (2)考查细节理解。根据第三段中的“he …placed a dispenser at his Cafe Zoetrope in San Francisco. Last month public libraries in some other cities announced they would be setting them up, too. There is one on the campus at Penn State. A few can be found in downtown West Palm Beach, Fla. And Short Edition plans to announce more, including at the Los Angeles International Airport.”可知,在旧金山的Cafe Zoetrope有一台小说分发机,其他一些城市的公共图书馆也宣布将安装小说分发机。宾夕法尼亚州立大学的校园里有一台小说分发机。在佛罗里达州有一些小说分发机。在洛杉矶国际机场也将有更多的小说分发机。因此在第3段中可以看出小说分发机在美国受人欢迎。故选A。

 (3)考查细节理解。根据第四段中的“We want people to be easily exposed to literature. We want to advance literacy among children and inspire their creativity.”可知,Andrew Nurkin说:“我们希望人们能够很容易地接触到文学。我们希望提高孩子们的读写能力并激发他们的创造力。”因此,在Andrew Nurkin看来,设置小说分发机的主要目的是使人们有机会接触文学。故案选C。

 (4)考查主旨大意。根据第一段中的“Stories are shared in many ways. They are described…”可知,文章提出的话题是阅读小说;第二段中的“Short Edition… has set up more than 30 story dispensers in the USA in the past years to deliver fiction at the push of a button at restaurants, universities and government offices.”可知,法国文学出版商Short Edition过去几年在美国建立了30多个小说分发机,在餐厅,大学和办公室只需按一下按钮即可以阅读小说。故选D。

 【点评】本题考点涉及细节理解和主旨大意两个题型的考查,是一篇科技类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,同时根据上下文的逻辑关系,进行概括和归纳,从而选出正确答案。

8.阅读理解

    When it comes to gifts, it's not easy to shop for someone when you're not sure what they're into. Thankfully, Crate and Barrel's sister store — the modern, fancy version — CB2 has a gift collection that is just as beautiful as it is practical. They're known for their modern designs. We've edited a list of some of our favorite gift ideas from CB2 so you'll know just what to get.

    Galactic Jewelry Box ($21)

    This jewelry box is not only a place to store your jewels, but it looks like one itself. “Designed by UK-based Seascape Curiosities, the jewelry box brings deep space to your room. Open storage space lined with light grey cotton velvet holds most-precious possessions,” CB2 states. The best part? It's under $25.

    Flamingo Catchall ($29.95)

    Designed by the British fashion designer Matthew Williamson, this flamingo catchall is a pop of color in every room and offers a secure place to store some of your favorite rings, earrings, or little items. Not only is it an awesome addition to just about any home, it's also a great conversation starter at dinner parties.

    Heritage Navy Leather Activity Ball ($49)

    It's a great gift for the man in your life who loves sports. Crafted with design and function in mind, handmade activity ball (think of it as a smaller basketball) stands up to years of play and even gets better looking with age. It's a super addition to any bookshelf.

    Black Nickel Cocktail Shaker ($24.95)

    This cocktail shaker starts off with a smoky black finish and fades into grey. It's fashionable, functional, and — above all — easy to clean.

(1)Which of the following gifts would you like to choose if your brother loves football?            

A. Galactic Jewelry Box.                                        B. Flamingo Catchall.

C. Heritage Navy Leather Activity Ball.                D. Black Nickel Cocktail Shaker.

(2)What can we learn about the four gifts?            

A. Galactic Jewelry Box is easy to clean.             B. Flamingo Catchall can inspire people to start a topic.

C. Made by hand, Leather Activity Ball is fragile.         D. Black Nickel Cocktail Shaker is the cheapest.

(3)What is the purpose of the passage?            

A. To advertise gifts from CB2.                            B. To explain the functions of gifts.

C. To sell products created by CB2.                     D. To strike a deal on fashion design.

【答案】(1)C

(2)B

(3)A  

【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了CB2的礼物。

(1)考查细节理解。根据Heritage Navy Leather Activity Ball ($49)部分中的“It's a great gift for the man in your life who loves sports. Crafted with design and function in mind, handmade activity ball (think of it as a smaller basketball) stands up to years of play and even gets better looking with age.”可知,如果我的兄弟喜欢足球,我会选择Heritage Navy Leather Activity Ball作为礼物。故选C。

(2)考查细节理解。根据Flamingo Catchall ($29.95)部分中的“Not only is it an awesome addition to just about any home, it's also a great conversation starter at dinner parties.”可知,Flamingo Catchall能鼓励人们开始一个谈话话题。故选B。

(3)考查目的意图。根据第一段中的“We've edited a list of some of our favorite gift ideas from CB2 so you'll know just what to get.”可知,本文是为了宣传CB2的礼物。故选A。

【点评】本题考点涉及细节理解和目的意图两个题型的考查,是一篇广告类阅读,考生准确掌握细节信息的同时,需要根据上下文进行逻辑推理,从而选出正确答案。

9.阅读理解

    Many foreign students report feeling lonely or unwelcome in Australia. Those feelings are among the reasons why Australia is taking a close look at its international education industry. But wherever international students go, making friends may not always be easy. Elisabeth Gareis of Baruch College in New York surveyed 454 international students. They were attending four-year colleges and graduate schools in the American South and Northeast.

    Students from English-speaking countries and from northern and central Europe were more likely to be happy with their friendships. But 38% of the international students said they had no close friends in the United States. And half of the students from East Asia said they were unhappy with the number of American friends they had. Thirty percent said they wished their friendships could be deeper and more meaningful.

    Professor Gareis says, “Students from East Asia have cultures that are different on many levels from the culture in the United States. There are also language problems, and maybe some social skills, such as small talks, which are possibly not as important in their native countries, where it's not as important to start friendships with small talks. Many East Asian students blamed themselves for their limited friendships with Americans, for not speaking the language well enough and for not knowing the culture well enough.”

    VOA's Students Union blogger Jessica Stahl did her own survey to find out how American students and foreign students relate to each other. More than 100 students, about half of them American, answered her online questions. Half of the international students and 60 % of the Americans said they related as well or better to the other group than to their own group.

    Professor Gareis says, “International students who make friends with host nationals are, overall, more satisfied with their stay in the host country. They have better language skills, better academic performance and better attitudes toward the host country.”

(1)What can be the best title for the text?            

A. Making Friends Is Not Always Easy for Foreign Students         B. Students from East Asia Are Not Good at Making Friends

C. International Education Industry in Australia and America         D. The Relation between Foreign Students and Host Countries

(2)Professor Gareis tends to think that       .            

A. culture shock should be blamed for many levels of American culture         B. foreign students don't know small talks mean a lot to Americans

C. foreign students should learn some basic social skills first of all         D. foreign students have difficulty making friends for different reasons

(3)How did Jessica Stahl carry out her survey?            

A. By doing questionnaires from Students Union.         B. By asking questions on the Internet.

C. By forming the students into groups.             D. By doing a survey through VOA

(4)Which of the following statements will the writer probably agree with?            

A. International students like to make more friends in their own group.         B. International students are more likely to remain in the host country after graduation.

C. Students who make more friends at home have better academic performance.         D. Students who make friends in their host countries feel happier with their experience.

【答案】(1)A

(2)D

(3)B

(4)D  

【解析】【分析】本文是一篇新闻报道,很多学生觉得在澳大利亚感到孤独和不受欢迎,而事实是留学生在任何地方都有可能因为文化、习俗等各方面原因而交不到朋友。

(1)考查主旨大意。这篇文章主要讲了《高等教育纪事报》最近一篇报道称,许多外国学生称在澳大利亚感到孤独或不受欢迎。这些感受是澳大利亚密切关注其国际教育产业的原因之一。但不管国际学生去哪,交朋友可能不总是那么容易。故选A。

(2)考查细节理解。根据第三段中的“Professor Gareis says, ‘Students from East Asia have cultures that are different on many levels from the culture in the United States. There are also language problems, and maybe some social skills, such as small talk, which are possibly not as important in their native countries, where it's not as important to start friendships with small talks. Many East Asian students blamed themselves for their limited friendships with Americans, for not speaking the language well enough and for not knowing the culture well enough. ’”可知加赖斯教授认为外国学生交友困难是多方面的原因造成的,所以选D。

(3)考查细节理解。根据第四段中的“VOA's Student Union blogger Jessica Stahl did her own survey to find out how American students and foreign students relate to each other. More than 100 students, about half of them American, answered her online questions.”可知杰西卡·斯塔尔通过在网上问问题的形式进行调查,故选B。

(4)考查推理判断。根据最后一段”Professor Gareis says:‘International students who make friends with host nationals are, overall, more satisfied with their stay in the host country. They have better language skills, they have better academic performance and they have better attitudes toward the host country.’"可知和东道主学生交朋友的国际学生回国后对自己的经历更为满意。所以选D。

【点评】本题考点涉及细节理解,推理判断和主旨大意三个题型的考查,是一篇新闻报道,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。

10.阅读理解

    Parents may think they're smart about where they store medicines, but their kids are smarter. Nearly 60,000 young children are rushed to the hospital every year after getting into medicines not meant for them, according to a new report from Safe Kids Worldwide.

    The report finds little connection between what parents know about storing medicines safely and what they actually do. Nine out of 10 parents know that medicines should be stored up and away out of reach and sight, but 7 out of 10 of them admit not doing that. They leave medicines out on kitchen counters, sinks and sofas, believing babies and toddlers(学步者)aren't tall enough or strong enough to reach them. Unfortunately, they probably can. Children as young as a month have ended up in an emergency department because they'd been poisoned by getting into a medicine that was left within reach.

    Most poisonings related to medicines---particularly among babies and toddlers---occur within their home. Kids develop rapidly and they want to explore their environment. At certain ages they have a lot of hand-to-mouth activity, and so it's very common for them to explore their environment and then try to taste what they find.

    The new Safe Kids worldwide report includes a survey of 2,000 parents with children under age 6. While the number of children visiting an emergency department for accidental poisonings had declined since the 2010 maximum, the decline has slowed in recent years.

    Prescription and over-the-counter medicines cause the most severe poisonings, but vitamins and supplements(补充品)can also cause problems. There are steps families can take to lower the risk for an accidental medicine poisoning.

(1)Why are children poisoned according to the text?            

A. Some of the medicines at home taste nice.

B. There is something poisonous in medicines.

C. Kids have easy access to medicines at home..

D. Kids are curious to explore the environment

(2)What can we learn from the text?            

A. Vitamins and supplements can do good to kids.

B. The team made a survey of 2,000 kids under age 6.

C. 600 parents surveyed could keep medicines properly.

D. Kids are usually smart at storing medicines at home.

(3)What could be the best title for the text?            

A. Parents' Casual Behavior Leads to Kids Poisoned

B. The Number of Kids Poisoned Has Declined Lately

C. Nearly 60,000 Children Are Poisoned by Medicines

D. Kids Are Facing the Risk of Being Poisoned at Home

【答案】 (1)C

(2)D

(3)A   

【解析】【分析】本文是是一篇说明文,介绍了由于父母存放药品不当导致孩子药物中毒的调查结果。

(1)考查细节理解。根据第三段中的“ At certain ages they have a lot of hand-to-mouth activity, and so it's very common for them to explore their environment and then try to taste what they find.”在一定的年龄,他们有很多的手和嘴活动,所以他们很容易去探索他们的环境,然后尝试品尝他们发现的东西在家里,他们很容易碰到药品,故选C。

(2)考查细节理解。根据第一段中的“Parents may think they're smart about where they store medicines, but their kids are smarter. ”父母可能会认为他们很聪明,他们在哪里储存药品,但他们的孩子更聪明。故选D。

(3)考查主旨大意。根据倒数第三段中的“Most poisonings related to medicines---particularly among babies and toddlers---occur within their home.”很多中毒事件是发生在家中的,再根据文章大意,故选A。

【点评】本题考点涉及细节理解和主旨大意两个题型的考查,是一篇生活类阅读,要求考生准确掌握细节信息,并根据上下文进行概括和归纳,从而选出正确答案。下载本文

显示全文
专题