视频1 视频21 视频41 视频61 视频文章1 视频文章21 视频文章41 视频文章61 推荐1 推荐3 推荐5 推荐7 推荐9 推荐11 推荐13 推荐15 推荐17 推荐19 推荐21 推荐23 推荐25 推荐27 推荐29 推荐31 推荐33 推荐35 推荐37 推荐39 推荐41 推荐43 推荐45 推荐47 推荐49 关键词1 关键词101 关键词201 关键词301 关键词401 关键词501 关键词601 关键词701 关键词801 关键词901 关键词1001 关键词1101 关键词1201 关键词1301 关键词1401 关键词1501 关键词1601 关键词1701 关键词1801 关键词1901 视频扩展1 视频扩展6 视频扩展11 视频扩展16 文章1 文章201 文章401 文章601 文章801 文章1001 资讯1 资讯501 资讯1001 资讯1501 标签1 标签501 标签1001 关键词1 关键词501 关键词1001 关键词1501 专题2001
英语 七年级英语任务型阅读阅读表达(外研版)
2025-10-02 14:02:14 责编:小OO
文档
必备英语英语 七年级英语任务型阅读阅读表达(外研版)

一、七年级英语七选五 任务型阅读 阅读表达

1.信息归纳,请阅读下面这篇短文,根据所提供的信息,完成信息卡。  

    Robert is a middle school boy from Australia. He is in Grade Seven. This term, he learns Chinese and he likes it very much. He wants to learn it well, so he finds a pen pal from Guangdong, China. His name is Yang Guang and he is a clever boy. He and Robert are in the same Grade. They both love playing football. They often chat with each other on the Internet. They have different school lives. Yang Guang is very busy every day. He gets up early and he has to stay at school for 8 hours every day and he has much homework to do after school. But Robert only stays at school for 5 hours and he often finishes his homework in just half an hour.

Information Card

Where   is Robert from?________
What   grade is Yang Guang in?________
What   sport do Robert and Yang Guang both love playing?________
How   many hours does Robert stay at school every day?________
How   long does it take Robert to do his homework?________
【答案】 Australia;Grade 7 /Seven;Football;5 hours;Half an hour   

【解析】【分析】文章大意:本文介绍了罗伯特和他的笔友杨光的学校生活一些情况。

 (1)细节题。根据 Robert is a middle school boy from Australia.可知罗伯特来自澳大利亚。故填 Australia。

 (2)细节题。根据 Robert is a middle school boy from Australia. He is in Grade Seven. He and Robert are in the same Grade. 可知杨光在七年级。故填 Grade 7 /Seven 。

 (3)细节题。根据 They both love playing football.可知他们都喜欢踢足球。故填 Football 。

 (4)细节题。根据 Robert only stays at school for 5 hours .可知罗伯特每天待在学校5小时。故填 5 hours。

 (1)细节题。根据 he often finishes his homework in just half an hour. 可知罗伯特花费半小时做作业。故填 Half an hour。 

【点评】考查任务型阅读,先看问题,带着问题找答案,注意上下文之间的联系。

2.请仔细阅读关于五个人的基本情况,从A-F选项中选出适合各人所需书籍  

的最佳选项。选项中有一项是多余选项。

AHow to Learn Math
BHow to Teach English Well
CHow to Communicate with Children
DHow to Be Healthy
EHow to Use the Internet
FHow to Cook Delicious Food
(1)Mary is worried about her math. She doesn't know what to do.    

(2)Miss Lin is an English teacher. She wants to teach her students better.    

(3)Jenny is very interested in the Internet. She wants to know more about it.    

(4)Sandy's parents are very busy. She wants to help them do some housework.    

(5)Kate has a 10-year-old son. But her son doesn't like to talk with her. Kate doesn't know what to do.    

【答案】 (1)A

(2)B

(3)E

(4)F

(5)C   

【解析】【分析】A How to Learn Math 如何学习数学

 B How to Teach English Well 如何教好英语

 C How to Communicate with Children 如何与儿童沟通

 D How to Be Healthy 如何保持健康

 E How to Use the Internet 如何使用互联网

 F How to Cook Delicious Food 如何烹饪美味的食物

 (1)根据语句的含义:玛丽担心她的数学。她不知道该怎么办。可知Mary应该需要一本怎样学好数学的书,故选A。

 (2)根据语句的含义:林小姐是个英语老师。她想更好地教她的学生。可知Miss Lin应该需要一本怎样教好学生英语的书,故选B。

 (3)根据语句的含义:珍妮对因特网很感兴趣。她想了解更多。可知Jenny需要一本怎样使用互联网的书写,故选E。

 (4)根据语句的含义:桑迪的父母很忙。她想帮他们做些家务。可知,Sandy应该需要一本怎样做美食的书,故选F。

 (5)根据语句的含义:凯特有一个10岁的儿子。但她儿子不喜欢和她说话。凯特不知道该怎么办。可知Kate需要一本怎样与儿童沟通的书籍,故选C。 

【点评】考查任务型阅读。熟知各个选项的基本含义,根据所给的语境选择最佳选项。

3.任务型阅读  

    My name is Frank. ________ It was a very interesting trip. 

    We flew to Hawaii. ________ When we got there,we found a nice hotel. We stayed there for four days. ________ After breakfast,we went to the beach. My sister and I swam in the sea and played games on the beach. ________ My mom sat in the chair and read her favorite book. 

    We visited many beautiful places and ate a lot of food there. ________ I also made two friends there. They were very friendly and they invited us to their houses. The trip was very nice. We want to go there again next year. 

A. We got up early every day. 

B. It was my first time to take a   plane, so I felt very excited. 

C. The food was different from ours, but   it was delicious. 

D. My father took photos of us. 

E. Last summer, I went to Hawaii with   my family. 
【答案】 E;B;A;D;C   

【解析】【分析】文章大意:文章讲述了Frank坐飞机去夏威夷旅行时的所见所闻。

 A. 我们每天起得很早。

 B. 那是我第一次坐飞机,因此我很兴奋。

 C. 食物不同于我们的食物,但是美味可口。

 D. 我爸爸给我们照了相。

 E. 去年夏天,我跟我的家人去了夏威夷。

 (1)根据下文意思:那是一个有趣的旅行。可知,空缺处的句子是与旅行相关的。故选E。

 (2)根据前句的意思:我们飞往夏威夷,可知作者坐飞机去的夏威夷,所以接下来的句子是与坐飞机相关的,故选B。

 (3)根据下文意思:早饭后他们去海边。可知空缺处句子的意思是他们每天早早起床。故选A。

 (4)根据前后句的意思:美俄米和我在海里游泳在海边做游戏。妈妈坐在椅子上读最喜欢的书籍,由此可知空缺处的句子是介绍爸爸的。故选D。

 (5)根据前面的句子的意思:我们参观了很多地方,在那里吃了很多食物,可推测空缺处的句子是说明吃的东西咋样的。故选C。 

【点评】五选五的答案选项较少。并且给出的都是句子,因此我们可以通过句子的完整性或者句子后面的标点符号来判断该句在文章中的位置。另外,通过阅读选项,有可能找出跟其它选项意思完全不同的句子。这样的话我们可以只将该选项排除。

4.请从A一E项中选出与小题中的描述相匹配的图片。  

    Some students are going to some different places this weekend. Where are they going? Can you find their places they want to go? 

________Sally: I have a pen pal in Wenchuan. Some days ago, I got a letter from her. She said she needed some school things. I bought some and I want to post them to her. So this weekend, where will I go? Do you know? 

________Ricky: I don't like weekends. For me, I have no weekends. My parents usually ask me to go to evening school to learn English and other subjects. I always feel tired. That's why I don't like weekends. 

________Barbara: I love weekends. I can do what I want to do. I want to go to a quiet place to study because Mid-term Exam(期中考试)is coming. I want to borrow(借)some books from that place and return(还)some to that place. Do you know where I want to go? 

________Angle: This weekend will be an exciting one for me. My parents are going to take me to have something special in the place. It is said that we can try some Indian food. Isn't it interesting? 

________Stella: I want to relax myself on weekends. This weekend, I want to do something different. I want to go to this place. There, you can see many kinds of animals there. And children like to go there with their parents. 

A.    B.     C.  

D.     E.  

【答案】 B;C;D;E;A   

【解析】【分析】本文介绍了周末不同的学生去的不同地点。

 (1)根据 I want to post them to her ,可知图B是邮局,故应是去邮局,故选B。

 (2)根据 go to evening school to learn English ,可知图C是英语入门,故应是去英语夜校,故选C。

 (3)根据  I want to borrow(借)some books from that place and return(还)some to that place ,可知图D是图书馆,可以借书还书,故应是去图书馆,故选D。

 (4)根据 we can try some Indian food,可知图E是餐馆,故应是去餐馆,故选E。

 (5)根据 you can see many kinds of animals there. 可知图A是动物园,可以看到很多种类的动物,故应是去动物园,故选A。

 【点评】考查任务型阅读,可以将整个文章首先浏览一遍,大概理解意思。答题过程中,根据所提供的图片进行匹配作答。

5.你要去你的笔友家,你的笔友给你寄了一张到他家的地图和描述,请你根据他的地图和描述,写出相应的地点的名称。  

    Take a taxi from the airport. Pass the bank on your right and you'll see an old park on your right. Go down Long Street and pass a video shop on your left. You'll see a new park in front of you. (Go around the park on the right, and you'll see a post office on your right. Across from it, there is a pay phone. Turn left at the post office, and go down Eighth Street, you'll see my house. It's on Center Street, across from a library. 

⑴________ ⑵________ ⑶________ ⑷________ ⑸________  

【答案】 pay phone;post office;old park;video shop;library   

【解析】【分析】本文介绍了去我家的路线。 

 (1)根据文章提到的  Across from it, there is a pay phone 可知,1号位置是pay phone,故答案为pay phone。

 (2)根据文章提到的  you'll see a post office on your right 可知,2号位置是post office。

 (3)根据文章提到 Pass the bank on your right and you'll see an old park on your right 可知,银行在右边,故3号位置是old park。

 (4)根据文章提到的 Go down Long Street and pass a video shop on your left 可知,4号位置是video shop,故答案为video shop。

 (5)根据文章提到的 It's on Center Street, across from a library. 可知,我家对面是图书馆,故5号位置是library。

 【点评】考查了任务型阅读,做此类题首先熟悉文章大意,然后结合关键句,确定答案即可。

6.下面文章中有五处需要添加小标题,请从以下选项(A、B、C、D、E和F)中选出符合各段意思的小标题,选项中有一项是多余选项。  

A.   I learned lots of things. 

B.   We learned how to go boating together. 

C.   We became friends again. 

D.   I set off to have a summer camp with my classmates. 

E.   The first time to be away from home, we played happily. 

F.   Swimming class was my favorite. 
________

    I had a summer camp with my classmates last year. Early in the morning, we gathered at the bus station. After saying goodbye to our parents, we got on the buses. It took us more than two hours to arrive at the camp ground. 

________

    We got off the buses cheerfully. Laughing and shouting, we jumped and ran all over the place. It was the first time for us to be away from the parents. Some of us started to feel homesick. However, when the night party and dances began, the homesickness(想家)was gone. 

________

    The next day, everybody rushed to the boating class, hoping to be at the head of the others. At first, my friends and I worked hard, but the boat wouldn't listen to us and kept going round and round. Then the teacher taught us how to work together. After many tries, we did much better. 

________

    Swimming class was my favorite. It was about the hottest time of a day and the best time to stay in the cool water. The swimming teacher was a funny man, and during the class he often made us laugh happily. 

________

    During the week I learned a lot of new things and made many new friends. I also learned how to take care of myself. 

【答案】 D;E;B;F;A   

【解析】【分析】本文介绍了去年的一次夏令营活动。

 A. I learned lots of things.我学习到了很多东西

 B. We learned how to go boating together.我们学会了怎么一起划船

 C. We became friends again.我们再次成为朋友

 D. I set off to have a summer camp with my classmates. 我开始和同学们一起去夏令营

 E. The first time to be away from home, we played happily. 第一次离家出走,我们玩得很开心

 F. Swimming class was my favorite.游泳课是我最喜欢的。

 (1)根据下文是清晨。我们聚集在汽车站。在跟我们的父母说再见之后,我们坐上了公共汽车。我们花了两个多小时才到达露营地。可知此处应是D. I set off to have a summer camp with my classmates. 我开始和同学们一起去夏令营,故选D。

 (2)根据下文是我们高高兴兴地下了车。笑着喊。我们跳了起来,跑遍了整个地方。这是我们第一次远离父母。我们中的一些人开始想家了(想家)。然而,当夜晚的聚会和舞蹈开始时,思乡之情就消失了。可知此处应是E. The first time to be away from home, we played happily. 第一次离家出走,我们玩得很开心,故选E。

 (3)根据下文是第二天,每个人都赶到了划船班,希望能成为其他人的头。起初,我和我的朋友都努力工作,但是船不会听我们说话而且不停地往前走。然后老师教我们如何一起工作。经过多次尝试,我们做得更好。可知此处应是We learned how to go boating together.我们学会了怎么一起划船,故选B。

 (4)根据下文是可知这是一天中最热的时间,也是留在凉爽水中的最佳时间。游泳老师是一个有趣的人,在课堂上他经常让我们开心地笑。此处应是F. Swimming class was my favorite.游泳课是我最喜欢的,故选F。

 (5)根据下文在这一周里,我学到了很多新东西并结识了许多新朋友。我也学会了如何照顾自己。是可知此处应是A. I learned lots of things.我学习到了很多东西,故选A。

 【点评】考查任务型阅读,可以将整个文章首先浏览一遍,大概理解意思,找到可以匹配信息的选项。

7.阅读短文,根据短文内容和所给图片信息,在文章空白处填入适当的单词,使文章完整、通顺(每空一词)。

    Dear everyone, this is a picture of our class. We are in Class 1. The name of our school is Bewsay Road Secondary School. Our English teacher's name is Mrs.

    Tanner. Can you see her in the picture? Our names are Sara, Emma, Tom, Ben, Nick, Peter and Mike. Can you see us in the picture? Sara wears a nice skirt and she can draw very well. Emma is her best friend. She plays the ________ best in the class. Nick and ________ are twins. They look the same! Sometimes we cannot tell which is Nick and which is Peter. Tom loves to play ________. He is No. 9 on the school football team. Ben stands next to Emma. He is a shy boy. But he can speak ________ very well. Do you know why? He has a Russian mother! Send us a picture of your class and ________ us about your group.

【答案】 guitar;Peter;football;Russian;tell   

【解析】【分析】短文大意:这篇短文根据图片介绍我们班了同学们。

(1)从图片我们看到Emma在弹吉他。可知Emma在班上吉他弹得最好。故答案为:guitar。

(2)从图片上我们看到Nick 和Peter长得很像。可知尼克和彼得是双胞胎。故答案为:Peter。

(3)从图片上我们看到汤姆脚踩着一个足球,可知他喜欢踢足球。football足球,故答案为:football。

(4)根据He has a Russian mother! 他有一个俄罗斯的母亲可知他俄语很好。故答案为:Russian。

(5)根据Send us a picture of your class可知给我们发送一张你们班里的照片然后告诉我们关于你们的分组。此处指告诉我们你们班里的情况。tell告诉,讲述,此处是祈使句,故用动词原形,故答案为:tell。 

【点评】此题考查任务型阅读理解。我们要先阅读短文,理解短文大意,然后结合图片和短文的细节,填入适当的词,使短文完整通顺,完成短文。

8.下面1-5小题是人物的介绍,从A—G七个地点的介绍中为这5个人选择最合适参观的地点(有两项多余)。  

________Jack likes hot weather,   because he can swim at a pool or in the river. He wants to lie on the beach   on the vacation. 

________Lucy likes running. She   doesn't like hot weather. She likes autumn. It's cool. She likes to see   autumn leaves. 

________Mary likes winter. She wants   to skate on the ice. 

________Ken likes flowers. He wants   to visit a place with many flowers. 

________Tina is a student. She likes   rainy days. She feels relaxed in the rain. 

A. Ice Park

    You can skate on the ice. There are many   young people skating here. 

B.   Rainy Park

    This is a beautiful place. You can enjoy   the rain in this place. It often rains, so please take a raincoat or an   umbrella here. 

C.   Mount Yang

    It's a mountain. If you like hiking or   climbing the mountain, you can come here. You can enjoy the good views in the   mountain. 

D.   Fragrant Mountain

    In autumn, you can enjoy red autumn   leaves in Fragrant Mountain. They are beautiful. 

E.   The Great Wall

    If you come to Beijing, please visit the   Great Wall first. It's the longest wall with a long history in the world. 

F.   Sun Beach

    It's a beautiful beach. Many people are   lying on the beach. Some are playing beach volleyball, some are swimming in   the sea. 

G.   Zhongshan Garden 

    It's a beautiful garden in this city. There   are many flowers in the garden. Many visitors come here to enjoy the   beautiful flowers. 
【答案】 F;D;A;G;B   

【解析】【分析】所给选项意思:  

A. Ice Park 冰雪乐园

    You can skate on the ice. There are many young people skating here.你可以在冰上滑冰。在这里有很多年轻人在滑冰。

B. Rainy Park 雨乐园

    This is a beautiful place. You can enjoy the rain in this place. It often rains, so please take a raincoat or an umbrella here.这是一个美丽的地方。在这个地方你可以欣赏雨。这里经常下雨,因此请带上一件雨衣或一把雨伞。

C. Mount Yang 阳山

    It's a mountain. If you like hiking or climbing the mountain, you can come here. You can enjoy the good views in the mountain.这是一个大山。如果你喜欢在远足或爬山,你可以来这里。你可以欣赏这里的美景。

D. Fragrant Mountain 香山

    In autumn, you can enjoy red autumn leaves in Fragrant Mountain. They are beautiful.在秋天,你可以欣赏香山的红色的秋叶。它们非常漂亮。

E. The Great Wall 长城

    If you come to Beijing, please visit the Great Wall first. It's the longest wall with a long history in the world.如果你来北京,请先参观长城。它是世界上历史悠久的最长的墙。

F. Sun Beach 阳光沙滩

    It's a beautiful beach. Many people are lying on the beach. Some are playing beach volleyball, some are swimming in the sea.这是一个美丽的海滩。很多人躺在沙滩上。一些人在打沙滩排球,一些人在海里游泳。

G. Zhongshan Garden 中山花园

    It's a beautiful garden in this city. There are many flowers in the garden. Many visitors come here to enjoy the beautiful flowers. 在这个城市,这是一个美丽的花园。园子里有很多花。很多游客来这里欣赏美丽的花。

 (1) Jack likes hot weather, because he can swim at a pool or in the river. He wants to lie on the beach on the vacation. 杰克喜欢热的天气,因为他能在游泳池和河里游泳。他想躺在沙滩上度假。可知去Sun Beach最好,故选F。

 (2) Lucy likes running. She doesn't like hot weather. She likes autumn. It's cool. She likes to see autumn leaves. 露西喜欢跑步。她不喜欢热天气。她喜欢秋天。它凉爽。她喜欢看秋叶。可知去香山最好,故选D。

 (3) Mary likes winter. She wants to skate on the ice. 玛丽喜欢冬天。她想在冰上滑冰。可知去冰雪公园就对了。故选A。

 (4) Ken likes flowers. He wants to visit a place with many flowers. 肯喜欢花。他想去参观有很多花的地方。可知应该去中山园,故选G。

 (5) Tina is a student. She likes rainy days. She feels relaxed in the rain. 缇娜是一个学生。她喜欢雨天。在雨中她感到轻松。可知应该去雨园。故选B。

【点评】此题考查任务型阅读理解。我们先阅读每个小题,了解每个人的爱好,然后阅读每个选项,注意每个景区的特征,然后选出正确答案。

9.A-E 是不同的俱乐部信息。请你仔细阅读题中5位学生的情况说明,从A-E中为他们选出最符合各自兴趣爱好的俱乐部。  

A. Swimming   Club

If you want to learn swim or you like   water sports you can come to our club. Come and join our club.
B.   Collection Club

We welcome anyone who is interested   in collecting things. Here you can talk with other collectors.

C. Music   Club

Come to our club. You can listen to   nice music and learn about different kinds of instruments.

D. Science   Club

Do you like science? Do you like   doing experiments(实验)? Then come and join us!

E. History   Club

You can find some books and videos   about history here. You can also make some friends who like history.

⑴Linda likes collecting stamps(邮票). She wants to show her collection to others.  ________

⑵Dave is good at playing the piano. He likes soft music.  ________

⑶Lisa wants to learn swim. She thinks it's interesting.  ________

⑷Peter wants to become a scientist. And he wants to do some experiments.  ________

⑸Sally is interested in history and she also wants to make some friends.  ________

【答案】 B;C;A;D;E   

【解析】【分析】本文介绍了几个俱乐部的基本信息。

 (1)细节题。根据文章提到的 We welcome anyone who is interested in collecting things. Here you can talk with other collectors 可知,她应该加入Collection Club,故选B。

 (2)细节题。根据文章提到的 Come to our club. You can listen to nice music and learn about different kinds of instruments 可知他应该加入Music Club,故答案为C。

 (3)细节题。根据文章提到她想游泳,可知她应该加入Swimming Club,故选A。

 (4)细节题。根据他想成为科学家,可知他应该加入Science Club,故选D。

 (5)细节题。根据Sally对历史感兴趣,可知她应该加入History Club,故选E。 

【点评】本文考查了阅读理解,考查了细节题,做此类题首先熟悉文章大意,然后熟悉问题,带着问题到文章中找出答案,注意细节。

10.阅读下面短文,并用英语回答问题(请注意每小题后面的词数要求)。  

    Hello. I am a dog and my name is Happy. My owner (主人) is Nancy. She loves me very much and she likes to dress me up. So I have many nice clothes. 

    In the morning, Nancy always gets up early and makes breakfast for me. I usually get up at eight and then enjoy breakfast. I eat quickly so I can take a walk with her in the park after breakfast. At nine, we get back home. She cleans her room and then goes to work. I stay at home and play with my ball. When Nancy doesn't work, she takes me to go out to have a good time. When we go somewhere, Nancy usually puts (放) me in a bag. It is easy for her to take me in that way. I live a happy life with Nancy and I love her very much. 

(1)What does Nancy do after she gets up?(不超过10个词)    

(2)When does Happy get back home from the park?(不超过10个词)    

(3)Why does Nancy usually put Happy in a bag to go to a place?(不超过15个词)    

【答案】 (1)She makes breakfast for Happy.

(2)Happy gets back home at nine.

(3)Because it is easy for her to take Happy in that way.   

【解析】【分析】文章大意:主要一条名字叫快乐的狗介绍自己与主人南希得到日常生活。 

 (1)细节理解题。根据 Nancy always gets up early and makes breakfast for me.  可知她为快乐做早餐,故答案为 She makes breakfast for Happy.

 (2)细节理解题。根据  I can take a walk with her in the park after breakfast. At nine, we get back home.  可知九点回家。故答案为 Happy gets back home at nine.

 (3)细节理解题。根据  Nancy usually puts (放) me in a bag. It is easy for her to take me in that way. 可知这种方式更容易带快乐。故答案为 Because it is easy for her to take Happy in that way. 

【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。

 

二、七年级英语完形填空

11.阅读下面短文,从短文后各题所给三个选项(A、B、C)中,选出可以填入空白处的最佳选项。  

Dear Jean,

    How are you? I write to tell you         1        my first week in this new school. I really have a(n)         2        week. So I am very tired.

    I get up at 6:30 a. m. every day.         3        I have to do some washing in 5 minutes. After that, I have         4       . My mother cooks it for me every day,         5        she also gets up early. My mother is an English teacher in my school, so I go to school         6        her after breakfast.

            7        we get to school, it is often 7: 40. The classes begin at 8:00. We have         8        classes each day, four in the morning and three in the afternoon. We have many subjects at school, and I like all of them. But some are very         9        for me, so I have to work hard. After school, I have much homework. This week, I have         10        time to watch TV or do sports. I hope things will be better next week.

Yours,

Lydia

1. A. aboutB. atC. in
2. A. interestingB. bestC. busy
3. A. SoB. OrC. Then
4. A. breakfastB. lunchC. supper
5. A. andB. soC. but
6. A. forB. andC. with
7. A. ForB. BeforeC. When
8. A. threeB. sevenC. six
9. A. hardB. easyC. fun
10. A. littleB. a lot ofC. many
【答案】 (1)A;(2)C;(3)C;(4)A;(5)B;(6)C;(7)C;(8)B;(9)A;(10)A;   

【解析】【分析】主要讲了Lydia写信告诉Jean在新学校第一周的生活情况。

 (1)句意:我写信告诉你关于我在新学校的第一周。tell sb. about sth.告诉某人关于某事,故选A。

 (2)句意:我真地有一个忙碌的一周。A.有趣的;B.最好的;C.忙碌的。根据后句So I am very tired.我是非常累的,可知Lydia是忙碌的,故选C。

 (3)句意:然后我不得不在5分钟内洗漱。A.所以;B.或者;C.然后。根据前句I get up at 6:30 a. m. every day.可知六点半起床,然后是洗漱,所以用then,故选C。

 (4)句意:之后我吃早饭。A.早饭;B.午饭;C.晚饭。根据前文可知讲的是早上,所以是吃早饭,故选A。

 (5)句意:所以她也早起。A.和;B.所以;C.但是。根据前句My mother cooks it for me every day,可知妈妈每天给我做早饭,所以是妈妈每天也早起,故选B。

 (6)句意:所以我和妈妈吃完早饭后一起去上学。A.为了;B.和,连词;C.和,介词。her是宾格,所以用介词with,和。故选C。

 (7)句意:当我们到达学校时,经常是七点四十。A.为了;B.之前;C.当……时。到校时是七点四十,所以用when,故选C。

 (8)句意:我们每天上7节课。A.3;B.7;C.6。根据后句four in the morning and three in the afternoon,上午四节课,下午三节课,所以一天七节课,故选B。

 (9)句意:但是一些是非常困难的。A.困难的;B.简单的;C.有趣的。根据so I have to work hard.我不得不努力学习,可知原因是一些科目是困难的,故选A。

 (10)句意:这周我几乎没有时间看电视或者做运动。A.几乎没有;B.许多;C.许多。根据全文可知Lydia这周非常忙碌,所以几乎没有时间看电视或者做运动,故选A。 

【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。

12.完形填空,阅读下面短文,掌握大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。

    If you have a seven-colour flower, which colour do you want from the petals(花瓣)? We        1        some students and here are some of the answers.

    “I want the        2        one. I love grapes very much. I hope the purple one can bring(带来)        3        lots of grapes. Maybe it can make a grape house for me.” Sun Yu        4       .

    “I think blue is my lucky(幸运的)        5         , ”Wu Chen says, “ I love blue. My grandma is a kind        6       . When I come back home from school, she always brings me nice food to eat. I hope this blue petal can bring        7        luck to her.”

    “I        8       the yellow one.” answers Paul. “I hope this one can help my sister Lily. Lily is a 3-year-old girl. But she always stays         9       and doesn't talk to others. I hope this yellow petal can make her        10       .”

1. A. askB. answerC. seeD. get
2. A. greenB. blueC. yellowD. purple
3. A. herB. hisC. meD. it
4. A. asksB. saysC. callsD. wants
5. A. colourB. petalsC. fishD. grape
6. A. teacherB. motherC. womanD. aunt
7. A. badB. goodC. happyD. hard
8. A. thinkB. knowC. findD. want
9. A. at schoolB. at homeC. at the shopD. in the library
10. A. busyB. tidyC. happyD. easy
【答案】 (1)A;(2)D;(3)C;(4)B;(5)A;(6)C;(7)B;(8)D;(9)B;(10)C;   

【解析】【分析】本文是一篇调查问卷,如果有一朵七种颜色的花,你想要哪种颜色的花瓣?我们问了一些学生,这里是学生们的一些答案。

(1)考查动词。句意:我们问了一些学生,这里是一些答案。ask“问”;answer“回答”;see“看见”;get“得到”。根据上文“which colour do you want from the petals(花瓣)?”可知该选A。

(2)考查形容词。句意:我要那紫的。green“绿的”;blue“蓝的”;yellow“黄的”;purple“紫的”。根据“I love grapes very much. I hope the purple one can bring(带来)  3     lots of grapes.”可知该选D。

(3)考查人称代词。句意:我希望紫色能带给我葡萄。Her“她,她的”;his“他的”;me“我”;it“它”。根据“I love grapes very much.”可知该选C。

(4)考查动词。句意:孙宇说。asks"问";says"说"; calls"打电话";wants"想要"。根据“I want the  2    one. I love grapes very much. I hope the purple one can bring(带来) 3     lots of grapes. Maybe it can make a grape house for me.”可知该选B。

(5)考查名词。句意:我认为蓝色是我的幸运颜色。 colour"颜色";petals"花瓣";fish"鱼";grape"葡萄"。根据blue可知该选A。

(6)考查名词。句意:我奶奶是一个慈善的妇女。teacher"老师"; mother"妈妈";woman"妇女";aunt"阿姨"。根据句意结合语境可知该选C。

(7)考查形容词。句意:我希望这个蓝色的花瓣能给她带来好运。bad"坏的";good"好的";happy"愉快的";hard"困难的"。根据句意结合语境可知该选B。

(8)考查动词。句意:我想要个黄色的,think"想";know"知道";find"找到";want"想要"。根据上文“I want the   2     one.“可知该选D。

(9)考查介词短语。句意:但她总是呆在家里,不跟别人说话。at school”在学校“; at home”在家“;at the shop”在商店“;in the library”在图书馆“。根据句意结合语境可知该选B。

(10)考查形容词。句意:我希望这个黄色的花瓣能使她高兴。busy"繁忙的";tidy"整洁的";happy"愉快的";easy"容易的"。根据句意结合语境可知该选C。

【点评】本题考点涉及动词,形容词,代词,名词,介词短语等多个知识点的考查,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。

13.完形填空

    I get up( 起床)        1        7:00         2        I go to school(上学 ) at 8:00. I have science at        3       and then I have a rest(休息) at 10:00.        4       is my favorite subject. I like math because it's        5       . Mr. Tan is our math        6       . I like him very much. I eat        7       at 12:00. I        8       like history because it is boring. But I like art and I want         9        an        10       . I have art on Wednesday at 2:00.            

1. A. onB. atC. in
2. A. becauseB. butC. and
3. A. nineB. elevenC. six
4. A. MusicB. MathC. English
5. A. boringB. difficultC. interesting
6. A. teacherB. partnerC. classmate
7. A. lunchB. breakfastC. dinner
8. A. notB. doesn'tC. don't
9. A. beB. to beC. is
10. A. artistB. actorC. teacher
【答案】(1)B;(2)C;(3)A;(4)B;(5)C;(6)A;(7)A;(8)C;(9)B;(10)A;  

【解析】【分析】文章大意:本文介绍了作者在上学日的一天的作息。

(1)考查介词。句意:我七点起床,8点去上学。具体在某一时间点前用介词at。故选B。

(2)考查连词。句意:我七点起床,8点去上学。前后句是并列关系,用and连接。故选C。

(3)考查时间点。句意:我九点上科学课,然后我10点休息。根据后面的then I have a rest(休息) at 10:00可推测,此时时间是9点。故选A。

(4)考查名词。句意:数学是我最喜爱的科目。根据下句I like math because it's___5___.可知,作者喜欢数学。故选B。

(5)考查形容词。句意:我喜欢数学是因为它有趣。根据常理推测,喜欢数学是因为它是有趣的,故选C。

(6)考查名词。句意:谭老师是我们的数学老师。老师是teacher。故选A。

(7)考查名词。句意:我12:00吃午饭。根据生活常识可知中午12点吃午饭,故选A。

(8)考查否定助动词。句意:我不喜欢历史,因为它无趣。I是第一人称,后面用don't。故选C。

(9)考查动词的用法。句意: 但是我喜欢美术,我想成为一名画家。想成为什么样的人是want to be---。故选B。

(10)考查名词。句意:但我喜欢美术想成为一名画家。画家是artist。故选A。

【点评】考查综合运用知识的能力。首先通读全文,掌握大意,然后根据上下文,固定搭配,语法知识,常识和逻辑推理等斟酌字句,选出恰当的答案,最后带入答案,确保文章通顺、完整。

14.完形填空。

   This boy is Peter Smith. His        1        name is Peter. His        2        name is Smith. This is        3        school. His school        4       number is 20048567. His teacher is Miss White. Miss White         5       a good teacher. Li Min is a Chinese boy. Li Min is his good         6        at school. Look!        7        a pencil sharpener. Is the pencil sharpener         8       ? I        9       know. Let's        10        Li Min at 495-6548.

1. A. firstB. familyC. lastD. one
2. A. firstB. goodC. lastD. this
3. A. youB. thatC. hisD. it
4. A. computerB. nameC. phoneD. ID card
5. A. noB. notC. isD. am
6. A. fatherB. friendC. boyD. class
7. A. What'sB. This'sC. That'sD. The name's
8. A. Li MinB. Li Min'sC. Li Min isD. The Li Min
9. A. don'tB. isn'tC. am notD. do
10. A. askB. callC. writeD. look
【答案】 (1)A;(2)C;(3)C;(4)D;(5)C;(6)B;(7)C;(8)B;(9)A;(10)B;   

【解析】【分析】本文是一篇记叙文,介绍了几个学生和老师的相关情况。

(1)考查数词和名词。A.first  “ 第一”; B. family  “家庭”;C. last “ 最后”;D. one “一”。句意:他的名是彼得。在英文名字中,名在前,姓在后,因此Peter Smith中Peter是名;first name“名”;故选A。

(2)考查数词和形容词。A. first   “第一”;B. good “好的”;C. last “最后的”;D. this“这个”。句意:他的姓是史密斯。last name“姓”;故选C。

(3)考查代词。A.you “  你”; B. that “那个”;C. his    “他的”;D. it“它”。句意:这是他的学校。修饰名词school,故此处用形容词性物主代词his,故选C。

(4)考查名词。A.computer “电脑”;B. name “  名字”;C. phone“  电话”;D. ID card“身份证”。句意:他的学生证号是20048567。school ID card“学生证”,故选D。

(5)考查动词和副词。A.no  “不”;B. not   “不”;C. is    “是”;D. am“是”。句意:怀特小姐是一位好老师。主语Miss White是第三人称单数,故谓语用第三人称单数is。故选C。

(6)考查名词。A. father “父亲”;B. friend “  朋友”;C. boy   “男孩”;D. class“班”。句意:在学校李敏是他的好朋友。根据上文“Li Min is a Chinese boy.”可知李敏是一个男孩,因此应是他的好朋友,故选B。

(7)考查代词。A.What's  “是什么”; B. This's  应用This is;C. That's  “那是”; D. The name's“……的名字”,句意:看!那是一个卷笔刀。这是一个肯定句,表示介绍卷笔刀,故用that's来作主语。故选C。

(8)考查名词。A. Li Min “李敏”;B. Li Min's  “李敏的”;C. Li Min is  “李敏是”;D. The Li Min“那个李敏”。句意:那个卷笔刀是李敏的吗?此处作为系动词is的表语,结合句意,表示李敏的,故用名词所有格形式。故选B。

(9)考查副词。A. don't  “不做”;B. isn't  “不是”;C. am not  “不是”; D. do“做”。句意:我不知道。谓语是实义动词know,故用助动词don't。故选A。

(10)B考查动词。A. ask  “问”;B. call “ 打电话”;C. write  “写”;D. look“看”。句意:让我们拨打495-6548找李敏,call sb at+电话号码“拨打……找某人”,故选B。

【点评】本题考点涉及数词,名词,形容词,动词,副词,代词等多个知识点的考查,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。

15.阅读下面短文,掌握大意,然后从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。  

A: Good morning!

B:        1       .

A:        2       your name, please?

B:        3       name is Amy. And you?

A: I        4       Peter. Nice to meet you.

B:        5       .

A: What's this        6       English?

B: It's        7       English book.

A: And        8       is it?

B:        9       red.

A: Thank you very much.

B:        10       .

1. A. ThanksB. Good eveningC. Good morningD. I'm OK
2. A. WhatB. What'sC. HowD. How's
3. A. IB. I'mC. MyD. Her
4. A. amB. isC. nameD. name's
5. A. Nice to meet you, tooB. ThanksC. Thank youD. You are very nice
6. A. forB. atC. inD. with
7. A. aB. anC. theD. /
8. A. whatB. what'sC. what colorD. what's color
9. A. It'sB. ItsC. I'mD. it's
10. A. OKB. All rightC. You're welcomeD. Right
【答案】 (1)C;(2)B;(3)C;(4)A;(5)A;(6)C;(7)B;(8)C;(9)A;(10)C;   

【解析】【分析】主要讲了Amy和Peter的对话。

 (1)句意:早上好。A.谢谢你;B.晚上好;C.早上好;D.我很好。根据前句可知是早上好,所以答语也是早上好,故选C。

 (2)句意:你叫什么名字?What's your name?你叫什么名字,句子中没有谓语is,所以用what's,what和is缩写,故选B。

 (3)句意:我的名字是Amy。A.我,主格;B.我是;C.我的,形容词性物主代词;D.她的,形容词性物主代词。name是名词,所以用形容词性物主代词,my name,我的名字,故选C。

 (4)句意:我是Peter。主语是I,所以be用am,故选A。

 (5)句意:见到你我也很高兴。根据前句Nice to meet you.见到你很高兴,可知回答是Nice to meet you,too,故选A。

 (6)句意:这个用英语怎么说?in English用英语,故选C。

 (7)句意:它是一本英语书。book是可数名词单数,所以前面用a/an,English以元音音素开头,所以用an,故选B。

 (8)句意:它是什么颜色的?根据答语red红色,可知问的是颜色,所以用what color提问,故选C。

 (9)句意:它是红色的。询问单数名词是什么颜色的用It's+颜色回答,位于句首首字母大写,故选A。

 (10)句意:不客气。A.好的;B.好的;C.不客气;D.正确的。根据前句意思是表示感谢,所以用不客气回答,故选C。

 【点评】考查完形填空,考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。最后通读一遍检查验证。下载本文

显示全文
专题