(保留原题号,a卷)
Part III Reading Comprehension ( 40 minutes )
Directions: This part is to test your reading ability. There are 5 tasks for you to fulfill. You should read the materials carefully and do the tasks as you are instructed.
Task 1
Directions: After reading the following passage, you will find 5 questions or unfinished statements , numbered 36 to 40. For each question or statement there are 4 choices marked A), B), C), and D). You should make the correct choice and mark the corresponding letter on the Answer Sheet with a single line through the center.
An ebook (also referred to as an electronic book, eBook, or e-book) is a digital version (版本) of a print book that you download and read. But if you want to read an ebook, you must have an Ebook Reader, which is a kind of free software used by your computer. Make sure you have installed the appropriate Reader before you download your ebook from the Internet. The software allows you to turn the words on the screen into the size you like. It also helps you turn pages and change your viewing options (计算机屏幕上的阅读选择). Ebooks are a fun alternative to regular books. You can download them to any computers and create your own library of hundreds of titles. If you load them onto your portable computer, you can take them with you when you travel. Some ebooks are even interactive! Best of all, when you order an ebook, there is no waiting and no shipping charges. The amount of time it takes to download your ebook depends on the speed of your connection and the size of your ebook.
[文章大意]:短文主要介绍了一种新的书籍---电子书籍(the Ebooks)。它可以通过电子书籍阅读器从网上下栽,你可以改变字体大小、翻页,还能改变计算机屏幕上的阅读选择。阅读方便、便捷,无需费用,下载电子书籍的时间主要取决于你的网速和电子书籍的大小。
36. From this passage, we learn that an ebook_____.
A) can be found in any library
B) can be read directly from the Internet
C) can be read by any one who has a computer
D) can be read when special software is installed
[答案] D)
[解析] 此题属于事实细节题。事实细节类考题在历次三级考试中出现的频率最高,几乎占到整个阅读考题的95%以上。事实细节题是指针对原文提到的事物、现象或理论等进行提问,它主要涉及主要人物、主要事件、主要情节、主要过程、主要的原因和结果、主要的数据及主要的时间和地点等内容。辨认文中事实与细节可从以下几个步骤入手:(1)先确定文章中心思想;(2)带着问题有目的去读,找出特定事实与细节。迅速确认题干中关键词/词组,到文中的相应位置周围寻找同义词/词组、近义词/词组(有时关键词/词组会以其他词性形式出现),它们往往引出所需正确答案,即运用“回文查读定位法”;(3)注意区分作者观点和事实;(4)注意句与句、段落之间表达因果、顺序等关系的连接词,比如as a result, first, second等。一般来说,题目排列的次序与文章的结构基本是一致的,即题目需要的信息点在文章中是按顺序出现的。解题时,可首先仔细阅读题干,找出关键词或词组,然后在原文中找到相关的句子,从选项中找出与原文描述相对应的、符合原文意思的一项。依据题干信息和选项关键词can be read,可知答案对应句在短文的第二句“But if you want to read an ebook, you must have an Ebook Reader, which is a kind of free software used by your computer.”,由此可推知正确答案为D)。
37. The Ebook Reader is used for_____.
A) reading an ebook you’ve downloaded
B) turning a print book into a digital version
C) downloading an ebook from the Internet
D) copying an ebook onto a portable computer
[答案] C)
[解析] 此题属于事实细节题。依据题干信息、关键词the Ebook Reader,可知答案对应句在短文的第三句“Make sure you have installed the appropriate Reader before you download your ebook from the Internet.”,由此可知正确答案为C)。
38. From this passage, we can learn that_____.
A) you can read an ebook on a laptop when you travel
B) you can order an ebook using the Ebook Reader
C) the ebooks ordered have to be shipped to you
D) it takes a lot of trouble reading an ebook
[答案] A)
[解析] 此题属于事实细节题。依据题干信息,可知答案对应句在短文的第八句“If you load them onto your portable computer, you can take them with you when you travel.”,由此可判断出正确答案为A)。
39. Which of the following statements is TRUE ?
A) An ebook is ordered in the same way as a print book is.
B) The size of the words in an ebook cannot be changed.
C) The downloading time is decided by the ebook’s size
D) There is less fun reading an ebook than a print book.
[答案] C)
[解析] 此题属于判断正误题。判断题也称是非题,用于询问文中所述事实的真实性或非真实性。这类试题与事实细节题稍有不同。事实细节题的答案一般均包括在原文的内容中,与文章中所述事实有直接或间接的关系,而判断题的答案或是被排除在文章内容之外(一正三误),或是只有正确括在文章内容中(三正一误)。因此,在解答这类试题时,或将与原文有关的三个选项排除,或把与原文无关的三个选项排除,自然而然,剩下的一个通常就是正确答案。做这类题目时,考生一定要先读懂问题及选择项,然后带着问题去读文章,运用扫读,寻找原文中的相关语言信息,与选项对照,逐一排除错误选项,这样既可提高阅读速度,又能保证答题的准确率。根据短文第一句“An ebook (also referred to as an electronic book, eBook, or e-book) is a digital version (版本) of a print book that you download and read.”, 可把选项A)予以排除;根据短文第四句“The software allows you to turn the words on the screen into the size you like.”, 可把选项B)予以排除;根据短文最后一句“The amount of time it takes to download your ebook depends on the speed of your connection and the size of your ebook.”,可推断出选项C)为正确答案;而根据短文第五句“Ebooks are a fun alternative to regular books.”,可把选项D)予以排除。
40. The passage is mainly about_____.
A) a better way to download an Ebook
B) a new kind of book-the Ebooks
C) the new version of Ebooks
D) the fun of reading Ebooks
[答案] B)
[解析] 此题属于主旨大意题。此类题主要考查考生对整篇文章或段落的理解和概括能力,主要涉及文章的中心思想、主题和标题等,答案往往在主题句中。通常,主旨/段意由主题句或段首句体现,非常容易发现,有时也位于文尾或段尾,这种方式叫显性主旨/段意;另一种是隐含在文中的,需要读者用自己的话去概括或总结,叫做隐性主旨/段意。在回答主旨题时,务必选择高度概括的选项,答案越概括越好,涵盖面越广越好。完成显性的主旨题时要注意选项和文中的同义词、近义词,不同的语法结构和不同的视角对这些内容的重述,而隐性的主旨题由于文中没有现成的句子表达,需要读者通过上下文总结概括。此题属于显性的主旨题。短文第一句“An ebook (also referred to as an electronic book, eBook, or e-book) is a digital version (版本) of a print book that you download and read.”就对the Ebooks进行了解释和定义,接下来对the Ebooks的具体使用方法等内容进行介绍,据此可知这篇文章的主要内容是介绍the Ebooks,所以正确答案为B)。
Task 2
Directions: This task is the same as Task 1. The 5 questions or unfinished statements are
numbered 41 to 45.
Check-in Reqiurements
Passengers and their baggage must be checked in at least 45 minutes before departure for domestic flights and 60 minutesfor international flights. Government-issued photo identification is required for all passengers. Passengers traveling across any international boundary (边界) are responsible for obtaining all necessary travel documents. Passengers may be denied boarding if travel documents are not in order. When check-in requirements are not met, a passenger may be separated from his / her bag. Frontier Airlines will gladly hold the bag in the destination baggage service office for pick-up at the passenger’s convenience. Passengers must be at the gate 20 minutes before departure for boarding.
Free Baggage Allowance for Each Ticketed Passenger
Frontier Airlines, Inc. will accept, per ticketed passenger, two free checked bags not to exceed 62 inches and 50 pounds per piece—one carry-on bag and one personal item (purse, laptop, etc.).
Note: A ticketed passenger may check one carry-on bag if it is within established limitations. All carry-on items must be put under a passenger seat or in a shared overhead compartment (行李舱).
Excessive (超重) Baggage Charges
An excess charge will be made for each piece of baggage over the free allowance and for each piece of over-sized or over-weight baggage.
[文章大意]:短文是一则机场旅客须知。它主要介绍了旅客乘坐飞机的一些注意事项,其内容主要包括侯机登机须知、每位旅客免费携带行李的要求以及超重行李的收费等事宜。
41. An international flight passenger should check in at least_____.
A) 20 minutes before departure
B) 30 minutes before departure
C) 45 minutes before departure
D) 60 minutes before departure
[答案] D)
[解析] 此题属于事实细节题。依据题干信息、关键词An international flight passenger和check in at least,可知答案对应句在短文第一部分的第一句“Passengers and their baggage must be checked in at least 45 minutes before departure for domestic flights and 60 minutesfor international flights.”,由此可知正确答案为D)。
42. What is required of all domestic and international passengers for check-in ?
A) An invitation letter.
B) A company’s job offer.
C) An official photo identification.
D) An official immigration permit.
[答案] C)
[解析] 此题属于事实细节题。依据题干信息和关键词is required,可知答案对应句在短文第一部分的第二句“Government-issued photo identification is required for all passengers.”,由此可知正确答案为C)。
43. How much baggage is a ticketed passenger allowed free of charge ?
A) One piece.
B) Two pieces.
C) Three pieces.
D) Four pieces.
[答案] B)
[解析] 此题属于事实细节题。依据题干信息和关键词a ticketed passenger 和free of charge,可知答案对应句在短文第二部分的第一段“Frontier Airlines, Inc. will accept, per ticketed passenger, two free checked bags not to exceed 62 inches and 50 pounds per piece—one carry-on bag and one personal item (purse, laptop, etc.)”,由此可知正确答案为B)。
44. What will passengers have to do if their baggage is over the free allowance ?
A) To pay extra money.
B) To carry it themselves.
C) To ask for special permit.
D) To drop the excessive item.
[答案] A)
[解析] 此题属于事实细节题。依据题干信息和关键词over the free allowance,可知答案对应句在短文的最后一段“An excess charge will be made for each piece of baggage over the free allowance and for each piece of over-sized or over-weight baggage.”由此可知正确答案为A)。
45. This passage is probably taken from_____.
A) an advertisement of an airline
B) a notice for airline passengers
C) a schedule for an international flight
D) an introduction to an airline company
[答案] B)
[解析] 此题属于主旨大意题。依据短文的三个小标题,可推知短文的主要内容是对机场乘客一些注意事项进行告之,所以正确答案为B)。
Task 3
Directions: The following is an advertisement. After reading it, you are required to complete the outline below it (No.46 to 50). You should write your answers briefly (in no more than three words) on the Answer Sheet correspondingly.
Sakura Scholarships offer students the opportunity of taking part in a three-month Japanese language course in the city of Kyoto.The scholarship covers free accommodation, meals and tuition. Return air fares between their country of residence and Osaka are paid, and $1000 pocket money is also provided.
To apply for one of these Scholarships, you should write a letter of about 300 words, describing your own educational career so far, and giving reasons why you think your education would benefit participation in the Sakura Scholarship Scheme.
The closing date for application is February 1, 2009. Applicants who have been selected for the the short list (入选名单) will receive the notice by March 31. The final selcetion will be made on the basis of interviews held during May.
Applications are open to all students, regardless of age, sex or nationality, and are also open to people who are not currently full-time students.
Please apply to Ms. Kyoto Matsumoto, Sakura Scholarship Scheme, Sakura Trading Co, 200 East Avenue, London E97PS.
[文章大意]:短文是一则樱花奖学金(Sakura Scholarships)的申请广告。它主要对提供的学习课程、奖学金奖项、申请信的内容以及申请截止日期等都作了说明,任何学生(不论年龄、性别、国籍)都可以申请。
Sakura Scholarships
Course offered: Japanese language
Items covered: 1. accommodation, meals and __46___
2. __47___air fares
3. $1000__48___
Content of application letter:
1. describing the applicant’s__49___so far
2. giving reasons for taking the course
Deadline for application: __50___
46. [答案] tuition
[解析] 这是事实细节题。依据题干信息、关键词accommodation和meals,可知答案对应句在第一段的第二句“The scholarship covers free accommodation, meals and tuition.”,所以正确答案为tuition。
47. [答案] return
[解析] 这是事实细节题。依据题干信息和关键词air fares,可知答案对应句在第一段最后一句的前半部分“Return air fares between their country of residence and Osaka are paid,…”,所以正确答案为return。
48. [答案] pocket money
[解析] 这是事实细节题。依据题干信息、关键词$1000,可知答案对应点在第一段最后一句的后半部分“…and $1000 pocket money is also provided.”,所以正确答案为pocket money。
49. [答案] educational career
[解析] 这是事实细节题。依据题干信息、关键词describing the applicant’s和so far,可知答案对应句在第二段的前半部分“To apply for one of these Scholarships, you should write a letter of about 300 words, describing your own educational career so far,…”,所以正确答案为educational career。
50 . [答案] February 1, 2009
[解析] 这是事实细节题。依据题干信息、关键词for application,可知答案对应句在第三段的第一句“The closing date for application is February 1, 2009.”,由此可知正确答案为February 1, 2009。
[解题方法]
1)浏览---读题---理解文章大意
考生要在很短的时间内运用略读、扫读、跳读等技巧快速阅读,搜寻关键词、主题句。一般来说,题目排列的次序与文章的结构基本是一致的,即题目需要的信息点在文章中是按顺序出现的,所以考试也可以通过阅读题干推测文章的内容和思路。另外,题目的选项部分的语言难度低于原文语言的难度,考生可通过阅读选项帮助理解原文的内容。
2)清除阅读障碍
障碍是指阻碍考生在快速阅读中尤其是第一遍时,获取重要信息的文字。清除障碍即在阅读中忽略这些文字,尽快获得所需要的信息。比如:忽略一些次要的信息,例如破折号后面的文字;又长又难懂的句子,可忽略修饰成分,如定语、状语等,以确定主语、谓语、宾语为主;忽略一些补充说明的文字,如官衔、职务、社会地位等的词语。
3)读题---查找答案
考生可先读题,再回过头读原文,针对问题在文中找答案。首先阅读题干,掌握问题的类型,分清是客观信息题还是主观判断题。客观信息题可以从文章中直接找到答案;而主观判断题考查的是对文章的感情基调、隐含的观点以及文章的主旨的理解等,这类题必须经过对作者的态度、意图以及对整篇文章进行深一层的推理才能得到答案。其次,了解试题的题干和各个选项所包含的信息,然后有针对性地对文章进行扫读,对有关信息进行快速定位,再将相关信息进行整合、分析、对比,有根有据地排除干扰项,选出正确答案。
4)做标记
做题时,尤其是一些细节理解题,在原文中找到相关的语言信息后,做一个标记,如划上横线,再标上表示第一题的答案在此处。这样,便于检查时,快速查找,节约时间。
5)注意文体格式
应用性文体有较为固定的框架格式和常用套语。考生可先阅读要求填空的提纲,了解文章的类型(广告、合同、通知、申请书、前言、简介等等),再读题目,了解需要填的信息;
6)答题技巧
按照题目中的关键词,去原文寻找出处。大部分题目的答案可直接在文中找到答案,而有一些则需要考生进行归纳,或者进行转换;因为答题要求不超过3个词,所以考生必须抓住关键词或核心词,把修饰语如:形容词、冠词、代词、介词短语等去掉(在不影响核心内容的情况下)。下载本文