标记题目
信息文本
一、选择填空,从A、B、C三个选项中选出一个能填入空白处的最佳选项。(每题10分)
题目1—Our son has picked up some bad habits recently, and I am really worried about it.
— .
选择一项:
A. Yes, they have some bad habits.
B. Cheer up. I believe he will overcome it.
C. Well, he likes picking things up when he is out.
解析:本题考核“表达鼓励”情境下的交际用语。当第一说话人对孩子有了坏习惯表达担心时,第二说话人应对此作出直接回应,而A谈的是他们有一些坏习惯,C说的是他喜欢捡东西,只有B作出鼓励,所以选B。
正确答案是:Cheer up. I believe he will overcome it.
题目2—Ken did badly in his math test. I'm terribly worried about the result.
— .
选择一项:
A. I am so happy he is very healthy.
B. Well, it is hard to see.
C. Come on. It isn't the end of the world.
解析:本题考核“表达别担心”情境下的交际用语。当第一说话人表达对孩子的考试结果担心时,第二说话人可用Come on. It isn't the end of the world(振作起来,这不是世界末日)来回应,而A和 B不是对这句话的回应,所以选C。
正确答案是:Come on. It isn't the end of the world.
题目3Young people ______ 62% of University teaching staff.
选择一项:
A. comprise
B. compose
C. contain
解析:comprise 在这里,意为“构成;组成”,表示“是其中的一部分”;compose 意为“构成(整体):由……组成”(如果和of连用,常用于被动语态);contain 意为“包含,容纳”,不和of 搭配使用,所以选A。
正确答案是:comprise
题目4Tom won the first prize of oral English contest, which is beyond his ______.
选择一项:
A. reputation
B. contribution
C. expectation
解析:reputation意为“名誉; 声望”; contribution意为 “贡献”;beyond和expectation经常搭配使用,意为”超出……的预期”,所以选C。
正确答案是:expectation
题目5 Lily is a good student except ________ she is a little bit careless.
选择一项:
A. where
B. which
C. that
解析:固定用法:介词except, but, in后要用连词that引导的名词性从句作其宾语,所以选C。
正确答案是:that
题目6二、阅读理解:选择题(每题10分)
Most couples who get married or decide to live together generally plan to have children. Several years ago, people thought that having big families was common and this was seen as an advantage. That was mainly because children began working at an early age to help provide for the family. But with the changing times and with the cost of living getting higher every single year, having a big family is no longer considered to be a practical option. In fact, more couples consider that they have only one child and some do not have any desire to become parents at all.
According to the Australian Institute of Family Studies, by 1986, women aged 40 to 44 years, were considerably more likely to have given birth to two children than three children (36% vs. 27%) or four or more children (19%). However, taken together, women were still more likely to have had three or more children than to have had two children (46% vs. 36%).
In recent years, women were more likely to have had two children than three or more children – a trend that was most marked in the most recent period (38% vs. 25% in 1996; 38% vs. 22% in 2006). These days, most families in Australia have two children. But the number of women who had given birth to a single child increased progressively from only 8% in 1981 to 13% in 2006.
The U.S. Census Bureau states that there are approximately 14 million only children in America today. This comprises 20% of the children's population compared to only 10% around fifty years ago.
操作提示:通过题干后的下拉框选择题目的正确答案。
1. Several years ago, people thought that having big families was 回答
A. uncommon and this was seen as an advantage
B. common and this was seen as a disadvantage
C. common and this was seen as an advantage
2. By 1986, taken together, women were still more likely to have had 回答
children.
A. less
B. more
C. no
3. In recent years, women were more likely to have had 回答
.
A. three or four children
B. more children
C. fewer children
4. According to the passage, we can predict that the number of family with a single child will 回答
(将会增长).
A. decreased dramatically
B. increased dramatically
C. remained steady
5. Which of the following may be the best title for the passage? 回答
A. Families Having Fewer Children Nowadays.
B. Couples Having More Children Nowadays.
C. Women Being Likely to Have More Children.
解析:
1. 这是一道细节题。本题询问“几年前,人们认为拥有大家庭?”,第一段第二句话告诉读者 “人们认为有个大家庭,很常见,而且大家庭也被认为是个优势”,所以选C。
2. 这是一道细节判断题。第二段第一句话意为“而综合来看,妇女仍然有可能要三个或更多个孩子而不是要两个孩子(其比例为46% vs. 36%)”,此句表明有可能要多个孩子,所以选B。
3. 这是一道细节判断题。本题询问“近年来,妇女有可能要多少个孩子?”,第三段第一句话告诉读者妇女更有可能要2个而不是3个或更多个孩子,所以选C。
4. 这是一道推断题。按照短文内容,我们可以了解到现今澳大利亚大部分家庭拥有2个孩子,而要1个孩子妇女数量(increased progressively)逐渐增加,所以我们推断将来拥有1个孩子的家庭会显著增多,所以选B
5. 这是一道主旨大意题。通读全文可知,文章讲过去有个大家庭(多生孩子),很常见,而且大家庭也被认为是个优势。但近几年来,由于生活成本逐年增长,拥有大家庭已不再是一个现实的选择,妇女愿意要3个或更多个孩子的越来越少。而如今澳大利亚大部分家庭拥有2个孩子,要1个孩子的家庭逐年递增。所以选A。下载本文