视频1 视频21 视频41 视频61 视频文章1 视频文章21 视频文章41 视频文章61 推荐1 推荐3 推荐5 推荐7 推荐9 推荐11 推荐13 推荐15 推荐17 推荐19 推荐21 推荐23 推荐25 推荐27 推荐29 推荐31 推荐33 推荐35 推荐37 推荐39 推荐41 推荐43 推荐45 推荐47 推荐49 关键词1 关键词101 关键词201 关键词301 关键词401 关键词501 关键词601 关键词701 关键词801 关键词901 关键词1001 关键词1101 关键词1201 关键词1301 关键词1401 关键词1501 关键词1601 关键词1701 关键词1801 关键词1901 视频扩展1 视频扩展6 视频扩展11 视频扩展16 文章1 文章201 文章401 文章601 文章801 文章1001 资讯1 资讯501 资讯1001 资讯1501 标签1 标签501 标签1001 关键词1 关键词501 关键词1001 关键词1501 专题2001
【中考冲刺】2023年广东省东莞市中考模拟英语试卷 (附答案)
2025-10-02 04:47:13 责编:小OO
文档
2023年广东省东莞市中考模拟英语试题

学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________

一、语法选择

Sheng Xiaohan is a fifteen­-year­-old student at Shanghai Gezhi High School. On _______ way home from school one evening, he saw a man who had passed out(昏倒)on the street. There were several people who _______ around the man, but they were afraid to touch him. Sheng, however, remembered the CPR (心肺复苏) lessons he had learned at school. He helped save the _______ life before the doctors arrived.

Actually no one knew what Sheng did _______ the man came to the school to thank him. Later, Sheng said, “I think many people at my age would have done _______ same thing if they had been there. I hope that people will not remember my name. I hope they will instead remember the image (形象) of my generation (年代) who are caring and ready _______.” 

Unlike Sheng, many people refuse to help a stranger who gets hurt or sick. They are worried _______ people may say bad things about them for making the person get hurt. However, there are new laws that protect kind people who try to help others. But some people may not offer to help others, because they have not had any first aid training which _______ in our life.

In my opinion, schools should offer more courses _______ first aid and every student should be given the chance to practice performing CPR—at first hand. If you know first aid ________, someday you may be able to save a life. There will be a hero in your mirror!

1.A.he .his .him .himself

2.A.are standing .stand .were standing .will stand

3.A.man .men .man’s .men’s

4.A.until .although .if .because

5.A.a .the .an ./

6.A.helped .to help .helping .help

7.A.why .what .how .that

8.A.needs .needed .was needed .is needed

9.A.about .in .at .from

10.A.best .good .well .the best

二、完形填空

 In the eyes of five­year­old Youyou, his mother is like Ultraman(奥特曼), a superhero in a TV show, who is fighting bad men every day.

His mother, Lu Jingjing, a ___11___ at Wuhan Children’s Hospital, is now working at a mobile hospital looking after the sick.

Since Lu left home and started to work at the mobile hospital on Feb. 4th, Youyou has kept asking his mother through video call: Mum, how many viruses(病毒) did you ___12___ today? 

While she was ___13___ the mobile hospital from home, Youyou cried and tried to stop Lu from leaving. Lu patiently ___14___ to him what the virus is, and told him that she would fight the virus with the cartoon superhero, Ultraman. “He then cooled down and let me go because in his mind, Ultraman is the ___15___ in the world and could certainly help me win,” Lu said.

Since then, her ___16___ keeps asking through video call how many viruses Lu has killed every day and helps her add them up.

“He may not know ___17___ about why I’m away from home, but he knows that I’m fighting against the super virus,” she said. “He told me that he had planted an apple tree and would give me some apples as a ___18___ when I get back. Every time he said, ‘Mum, I ___19___ you’, I couldn’t help crying.” 

“We will win the fight against the virus as soon as possible, so that ____20____ workers and sick people can go back home,” she strongly believed that.

11.A.cleaner .cook .doctor .driver

12.A.beat .discover .lose .protect

13.A.returning to .getting out of .leaving for .learning about

14.A.turned .explained .expressed .reported

15.A.shortest .tallest .weakest .strongest

16.A.son .daughter .husband .parent

17.A.clearly .carefully .separately .luckily

18.A.surprise .product .prize .choice

19.A.miss .follow .choose .hate

20.A.weak .rich .musical .medical

三、阅读单选

There are a great number of museums in Shanghai. However, there are some that you may never have seen before.
The Shanghai Chopsticks MuseumThis museum is small and cold. It is perhaps the smallest museum in Shanghai. There are different kinds of chopsticks on the first floor collected by the 81­year­old writer, Lan Xiang. There is a total of more than 2,000 pairs of chopsticks, among which is a pair of silver chopsticks from the Tang Dynasty.

Tickets: Free

Opening times: every day (telephone booking(预约)is needed) 

Telephone: +86 21­5671­7528

The Shanghai Ink(墨水)MuseumBeginning with the history of ink, the museum, which has only one room, introduces the story of how ink was introduced to Shanghai. The glass box shows plenty of ink and brushes, while the writing on the wall shows the beauty of Chinese calligraphy(书法).

Tickets: Free

Opening times: 9: 30 a.m.—5: 30 p.m.(from Mon. to Fri.)

Telephone: +86 21­6328­1558

The Shanghai Museum of GlassThe Shanghai Museum of Glass is a new museum, started in 2011, especially showing the history and beauty of glass. The museum has been built within a factory, which is quite well kept, with different buildings keeping different kinds of glass.

Ticket: 20 yuan (adults); 10 yuan (students) 

Opening times: 9: 30 a.m.—5: 00 p.m.(Tue.—Sun.); 4: 30 p.m.—9 p.m.(Sat.); closed on Mon.

Telephone: +86 21­6618­1970

The Shanghai Gallery of Music BoxesDifferent kinds of music boxes are shown, most of which were made in Europe. You can see the oldest music box in the world there, which was made in 1796.

Ticket: 50 yuan; half price on every first and third Saturday of each month

Opening times: 10 a.m.—5 p.m.(from Mon. to Fri.) 

Telephone: +86 21­6854­77

21.You need to book first before your visit if you go to ________.A.the Shanghai Chopsticks Museum .the Shanghai Ink Museum

C.the Shanghai Museum of Glass .the Shanghai Gallery of Music Boxes

22.If Mr.Li wants to visit the Shanghai Museum of Glass with his wife and 9­year­old son, he should pay ________.

A.30 yuan    B.40 yuan    C.50 yuan    D.60 yuan

23.If Mike wants to see the oldest music box in the world, he should go ________.

A.at 9: 30 a.m. on Tuesday .at 10 a.m. on Wednesday

C.at 5: 30 p.m. on Friday .at 4 p.m. on Saturday

24.Which of the following statements is NOT true?

A.The Shanghai Museum of Glass was built within a factory.

B.You can enjoy ink, brushes and Chinese calligraphy at the Shanghai Ink Museum.

C.Most of music boxes were made in Europe at the Shanghai Gallery of Music Boxes.

D.There are 2, 000 pairs of chopsticks in total at the Shanghai Chopsticks Museum.

25.You may read the passage above from ________.

A.a novel .a dictionary .a travel guide .a geography book

A small cloud moves slowly through the air in a hospital operating room(手术室). In the room a patient with cancer(癌症), lies on a table. The cloud is all around the patient, covering her body and filling her lungs(肺). The cloud is not smoke. It is made of millions of nano­robots(纳米机器人). These tiny robots move from cell(细胞) to cell in the patient’s body, killing the cancer.

Fighting cancer with nanorobots is only an idea today, but scientists say that it could be feasible in the future. Using nano­robots for good purposes such as fighting the illness may be the way to many of today’s problems.

However, nanorobots could be a dangerous risk as well. Because nanorobots are so tiny, they will have to work in large teams of many thousands to many millions. For this reason, nanorobots will have to be programmed to build themselves. Scientists will not have the ability to build millions of nano­robots one by one.

This ability to re­produce is making some scientists worried. What will happen if something goes wrong in the programming? Quite a lot of crazy nano­robots would be far worse than any illness. Some people think that if they get out of control, nano­robots could make the earth gone.

What should be done? Should we continue researching nano­robots or should we search for other methods? This is one of the many difficult decisions that we have to make in the future.

26.The cloud is ________ in the passage.

A.smoke in the air .millions of nano­robots

C.something full of drops of water .clothes to cover a patient

27.The underlined word “feasible” in Paragraph 2 means “________”.

A.possible .dangerous .strange .crazy

28.Which of the following is NOT the reason why some scientists are worried about using nano­robots?

A.Nano­robots have the ability to build themselves.

B.Something may go wrong in the programming.

C.Scientists have to build millions of nano­robots one by one.

D.Nano­robots in large teams may be out of control.

29.What does the writer think of using nano­robots in the future?

A.He agrees to the idea. .He disagrees to the idea.

C.He doesn’t talk about his own opinion. .He is crazy about it.

30.The best title for this passage is ________.

A.Future Robots .The Ways to Fight Cancer

C.Nano­robots in Use .A Cloud of Hope and Danger

四、阅读匹配

配对阅读。左栏是五个人饮食偏好的描述,右栏是七家特色餐厅,请为五个人物找到最佳的餐厅。

____31____ Linda is tired of eating Indian food. She wants to try something new and she will be free on weekends. Also she wants to invite her friends to go together.____32____ Amy is glad to have a ten­day holiday on June 2nd. She wants to relax herself for the whole day. She wants to eat some sea food.

____33____ Jane is a middle school student. She is busy with her schoolwork these days. She wants some bread for lunch.

____34____ Lucy is putting on weight these days. Her friends think she is a little fat. So she wants to become thin. She wants to eat less and have healthy eating habits.

____35____ Jenny wants to be a cook. She also wants to make cake by herself at home. But she is only free on weekends.

A.Delicious Sea FoodEnjoy the delicious sea food on trip.

Place: Hainan

Date: June 1st—June 13th 

Time: 10: 00 a.m. till late at night

B.Keeping Fit Center

Keeping Fit Center is a nice place to keep healthy here. You can learn how to eat healthily here. It is not only fun but also helpful to lose weight.

Place: CK Steins

Date: June 10th—June 25th

Time: 7: 00 p.m.—10: 00 p.m.

C.Sweet House

You can enjoy the freshest bread here. Middle school students only have to pay 2 dollars for a bag of bread and a cup of orange juice. You can order food at 9291458.

D.International Picnic

Are you tired of the same food every day? Would you like to enjoy food from all over the world? Come here on Saturday from 11: 30 a.m.to 5 p.m.We are waiting for you.

E. Pizza Hut 

Welcome to Pizza Hut this weekend. If you have a student ID card, you can have a pizza with a discount(折扣).

F. Cake Shop

You can learn how to make cake in our shop. You can also learn to cook. Come to our shop and choose what you like best! Our shop opens from Tuesday to Friday.

G. Cooking School

You can come to our school to learn how to cook and make cake. We have classes every day including Saturday and Sunday. Don’t miss it!

五、短文语境提示填空

请用适当的词完成下面的短文。每个空只能填写一个形式正确、意义相符的单词。

There is an old tree on a dry land. The tree has many branches. It brings shadow(阴影) to hundreds of travelers. 

One day, two travelers got to the tree. They walked for a long time in the hot sun. They were ____36____ hot and tired that they couldn’t walk anymore. Luckily, they found the big ____37____. 

They made a decision to take a rest under the tree. They ____38____ there for a while. When they woke up, they ____39____ hungry and one traveler climbed up the tree. But he was sad to see nothing.

He started to say bad words to the tree. “Oh, this is just a ____40____ tree without any fruit on it!” The other traveler said nothing ____41____ the tree and asked his friends to be quiet. However, ____42____ traveler in the tree still shouted at the tree.

The tree couldn’t stand the traveler at last. “____43____ ungrateful(忘恩负义的) you are!” He said in a sad yet strong voice. “Just look back to the moment when you got here in the hot sun! I gave you a cool and comfortable place to rest. You would die now ____44____ me. 

Many people do much for us, but we sometimes forgot to give thanks but only complain. Make sure not to say bad words to the one ____45____ has helped you. Do you agree with me?

六、读写综合

请阅读下面这篇文章,根据所提供的信息,回答下列问题。要求所写答案语法正确、语义完整,并把答案写在答题卡指定的位置。

What Would You Do is a TV program on American ABC.The program which is hosted by the news reporter John Quinones is popular with many people. It tests what people will do when they see someone is in trouble so as to tell us to stand up for the people in need. Here is last week’s program.

In a cake shop, two actors acted as a blind woman named Pamela and a man clerk(职员) who looked down upon the blind. Hidden cameras were recording what would happen. The blind woman came into the shop and bought a box of twelve cupcakes. The clerk treated the woman badly at first. Then he cheated(欺骗) her when he gave her the change. He only gave her 6 dollars instead of 34 dollars.

Would someone be brave enough to stand up for the blind woman? Yes! A customer in the cake shop stopped the clerk from cheating the blind and treating her badly. And other customers joined in soon. John appeared in the end and interviewed the first customer who helped Pamela out. She said it was necessary to give a hand to the people in need. “A psychology(心理学) professor once said,” she said, “it’s difficult to take the first step to stand up. It needs courage.”

46.What’s the name of the TV program?

__________________________

47.Who is the host of the TV program?

__________________________

48.Where did the two actors act as a blind person and a clerk?

__________________________

49.Why did the first customer help Pamela out?

__________________________

50.What do we need to stand up for the people in need? 

__________________________

51.书面表达

为了使生活更美好, 社会需要正能量(positive energy)。生活中, 我们需要他人的帮助, 也要学会帮助他人。请你在网上给 What Would You Do本期节目留言。

内容: 1.你对节目中挺身而出的顾客的看法;

2.说说你帮助别人或别人帮助你的一件事例;

3.呼吁大家互帮互助,彼此感恩,让社会充满正能量。

要求: 1.不得照抄原文,不得在作文中出现学校的真实名称和学生的真实姓名;

2.语句连贯,词数80个左右,作文的开头已给出,不计入总词数。

In the program, a customer stood up when a blind woman was treated badly in a cake shop. __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

参:

1.B

2.C

3.C

4.A

5.B

6.B

7.D

8.D

9.A

10.C

【解析】

【导语】

本文讲述了一个16岁的中学生在放学回家路上救了一个心脏病复发患者的善行义举。

1.

句意:一天晚上,在从学校回家的路上,他看到一个人昏倒在街上。

he他;his他的;him他;himself他自己。on one’s way“在去……的路上”;根据“he”可知,此处要用his。故选B。

2.

句意:有几个人站在那个人周围,但他们不敢碰他。

are standing现在进行时;stand动词原形;were standing过去进行时;will stand一般将来时。根据“There were”可知,应用过去进行时,表示当时几个人正站在那个人的周围。故选C。

3.

句意:在医生到达之前,他帮助救了那个人的命。

man原形;men复数;man’s单数所有格;men’s复数所有格。根据上文“the man”可知,此处指挽救了那个人的生命,用单数所有格。故选C。

4.

句意:实际上,没有人知道盛做了什么,直到这个人去学校感谢他。

until直到;although尽管;if如果;because因为。根据“Actually no one knew what Sheng did”和“the man came to the school to thank him.”可知,没有人知道盛做了什么,直到这个人去学校感谢他。故选A。

5.

句意:盛说,“我认为很多在我这个年龄的人,如果他们在那里,也会做同样的事情。”

a不定冠词;the定冠词;an不定冠词;/零冠词。根据“same thing”可知,same通常与the连用。故选B。

6.

句意:我希望他们能记住我们这一代人关心他人、乐于助人的形象。

helped过去分词;to help不定式;helping现在分词;help动词原形。根据“ready”可知,ready to do sth.“乐于做某事”。故选B。

7.

句意:他们担心人们可能会说他们的坏话,让人受伤。

why为什么;what什么;how怎样;that无意义。根据“people may say bad things about them for making the person get hurt.”是一个完整的句子,不缺少任何成分,宾语从句连接词应用that。故选D。

8.

句意:但是有些人可能不会主动帮助别人,因为他们没有任何我们生活所需的急救训练。

needs一般现在时;needed一般过去时;was needed一般过去时的被动语态;is needed一般现在时的被动语态。“first aid training”与“need”之间是被动关系;文章的时态为一般现在时,故此处要用一般现在时的被动语态。故选D。

9.

句意:在我看来,学校应该提供更多的急救课程……

about关于;in在……里;at在;from来自。根据“courses”和“first aid”可知,此处指更多关于急救的课程。故选A。

10.

句意:如果你精通急救,有一天你也许能救一条生命。

best最好,副词最高级;good好的,形容词;well好地,副词;the best最好的,形容词最高级。“know”是动词,应用副词来修饰,此处没有比较,不用最高级。故选C。

11.C

12.A

13.C

14.B

15.D

16.A

17.A

18.C

19.A

20.D

【解析】

【导语】

本文是一篇来自《China Daily》的新闻报道。文章讲述了在武汉爆发疫情之后,像陆晶晶这样的医护人员们奋战在抗疫一线上,不顾小家顾大家的精神让人们感动,并激励着全国人民共同抗疫。

11.

句意:他的妈妈,陆晶晶,武汉儿童医院的一位医生,现在正在流动医院照顾病人。

cleaner清洁工;cook厨师;doctor医生;driver司机。根据空格后的“working at a mobile hospital looking after the sick”可知她是一位医护人员。故选C。

12.

句意:自从2月14日陆医生离开家里到流动医院工作以来,优优一直通过视频电话询问他的妈妈:“妈妈,你今天打败了多少病毒?”

beat打败;discover发现;lose失去;protect保护。根据空格前的“viruses”可知此处指战胜病毒。故选A。

13.

句意:当她从家里离开准备回到流动医院的时候,优优一直哭,不让陆医生离开。

returning to回到;getting out of摆脱;leaving for动身,出发;learning about了解。根据空格后的“from home”可知陆医生要从家里出发到医院上班。故选C。

14.

句意:陆医生非常耐心地给他解释,病毒是什么,并告诉他,妈妈会跟卡通英雄奥特曼一起去打败病毒。

turned转向;explained解释;expressed表达;reported报道。根据空格后的“what the virus is”可知此处是妈妈在给他解释病毒的知识。故选B。

15.

句意:陆医生说:“他经常会冷静下来,然后放我走,因为在他心中,奥特曼是这个世界上最厉害的人,肯定能帮我打赢病毒。”

shortest最矮的;tallest最高的;weakest最弱的;strongest最强的。根据空格后的“could certainly help me win”可知奥特曼是最强的,能帮医生打败病毒。故选D。

16.

句意:自从那时起,她的儿子一直通过视频电视询问她每天打败了多少病毒,还帮她计算总数。

son儿子;daughter女儿;husband丈夫;parent父(母)亲。根据上文“In the eyes of five-year-old Youyou, his mother is like Ultraman(奥特曼)”可知Youyou是陆医生的儿子。故选A。

17.

句意:她说:“他可能不是很清楚我为什么不回家的原因,但是他知道我正在和超级病毒作斗争。”

clearly清楚地;carefully仔细地;separately分离地;luckily幸运地。根据空格前后的“know about”可知此处要表示知道的程度,是“清楚地”知道。故选A。

18.

句意:他告诉我种了一棵苹果树,当我回来的时候他会给我一些苹果作为奖品。

surprise惊喜;product产品;prize奖品;choice选择。根据上文“but he knows that I’m fighting against the super virus”可知儿子知道他在跟病毒作战,因此想给妈妈亲手种的苹果作奖品。故选C。

19.

句意:每次他说:“妈妈,我想你。”我都忍不住泪奔。

miss想念;follow跟随;choose选择;hate讨厌。根据空格后的“I couldn’t help crying.”可知此处是儿子想念妈妈,让妈妈听了心酸难受。故选A。

20.

句意:她强烈地相信着:“我们会尽快赢得跟病毒作战的胜利,这样医护人员和患者们才能回家。”

weak软弱的;rich富有的;musical音乐;medical医疗的。根据空格后的“workers and sick people”可知指的是医护人员。故选D。

21.A

22.C

23.B

24.D

25.C

【解析】

【导语】

本文是一篇应用文。这篇文章介绍了上海的四个特色博物馆:上海筷子博物馆、上海墨水博物馆、上海玻璃博物馆和上海八音盒珍品陈列馆。

21.

细节理解题。根据表格第二行中的“Opening times: every day (telephone booking(预约) is needed)”可知上海筷子博物馆需要提前电话预约。故选A。

22.

推理判断题。根据表格第四行中的“Ticket: 20 yuan (adults); 10 yuan (students) ”可知玻璃博物馆的票价是:成人每人20元,学生每人10元。因此李先生应支付两个大人和一个学生的费用,一共是50元。故选C。

23.

细节理解题。根据表格第五行中的“Opening times: 10 a.m.—5 p.m.(from Mon. to Fri.)”可知八音盒珍品陈列馆的开放时间为周一至周五的每天上午十点到下午五点。故选B。

24.

细节理解题。根据表格第二行中的“There is a total of more than 2,000 pairs of chopsticks, among which is a pair of silver chopsticks from the Tang Dynasty.”可知筷子博物馆中展出的筷子数量超过2,000双。 因此选项D“上海筷子博物馆中一共有2,000双筷子”表述有误。故选D。

25.

推理判断题。文章介绍的四个博物馆都位于上海,说明文章可能来源于关于上海的旅游指南。故选C。

26.B

27.A

28.C

29.C

30.D

【解析】

【导语】

本文是一篇说明文。文章介绍了新型技术纳米机器人的使用给医疗方面带来的希望,也存在一些会带来危险的风险的可能,因此纳米机器人该何去何从,还有待未来解决。

26.

细节理解题。根据第一段中的“It is made of millions of nano­robots(纳米机器人).”可知这个云团是几百万的纳米机器人。故选B。

27.

词义猜测题。根据第二段中的“Using nano­robots for good purposes such as fighting the illness may be the way to many of today’s problems.”可知出于好意来使用纳米机器人如治疗疾病可能会成为解决今天的许多问题的方法,说明用纳米机器人来治疗癌症可能会成为可能。故选A。

28.

细节理解题。根据第三段中的“Scientists will not have the ability to build millions of nano­robots one by one.”可知科学家们还没有能力一个接一个地去制造几百万个纳米机器人。选项C“科学家们有能力一个接一个地去制造几百万个纳米机器人。”表述错误。故选C。

29.

观点态度题。根据最后一段的最后一句“This is one of the many difficult decisions that we have to make in the future.”可知作者把纳米机器人在未来是否能够使用这一问题留待在未来解决,并没有发表个人看法。故选C。

30.

最佳标题题。根据第一段中的“The cloud is not smoke. It is made of millions of nano­robots(纳米机器人).”可知全文围绕这个纳米机器人云团展开说明的。第一二段讲述了纳米机器人在医疗中的使用。第三段中的“However, nanorobots could be a dangerous risk as well.”说明纳米机器人也可能存在着危险的风险,由此可见,纳米机器人是希望和风险并存的新科技。故选D。

31.D

32.A

33.C

34.B

35.G

【解析】

【导语】

这是一篇说明文。这篇文章介绍了5个人的饮食偏好以及7家特色餐厅。

31.

根据“She wants to try something new and she will be free on weekends.”可知她想要尝鲜,周末有空余时间。选项D中的“到这儿来,周六中午11点半到下午5点营业”与之对应。故选D。

32.

根据“Amy is glad to have a ten-day holiday on June 2nd. She wants to eat some sea food.”可知Amy从6月2日开始有个十天的假期,她想吃海鲜。选项A中的“在你的旅途中品尝海鲜。日期:6月1日至6月13日”与之对应。故选A

33.

根据“She wants some bread for lunch.”可知她午餐想吃面包。选项C中的“你可以在这里吃到最新鲜的面包”与之对应。故选C。

34.

根据“So she wants to become thin. ”可知她想减肥,变苗条。选项B中的“这里不仅好玩,还能帮你减肥”与之对应。故选B。

35.

根据“She also wants to make cake by herself at home.”可知她想自己在家做蛋糕。选项G中的“来我们学校,学学如何烹饪和制作蛋糕”与之对应。故选G。

36.so

37.tree

38.slept

39.felt##were

40.useless

41.about

42.the

43.How

44.without

45.who##that

【解析】

【导语】

本文主要讲述了一个旅行者对为他遮荫的大树很无礼,大树认为他很忘恩负义。通过这个小故事来告诉我们:不要只会抱怨,而忘记对曾经帮助你的人说声感谢。

36.

句意:他们又热又累,再也走不动了。根据“They were… hot and tired that they couldn’t walk anymore.”可知,又热又累以致于走不动了,修饰形容词hot,应用so…that引导结果状语从句,故填so。

37.

句意:幸运的是,他们发现了这棵大树。根据“They made a decision to take a rest under the tree”可知,发现了这棵大树,故填tree。

38.

句意:他们在那睡了一会。根据“When they woke up”可知,睡了一会,sleep“睡觉”,描述过去发生的事情,动词用过去式,故填slept。

39.

句意:当他们醒来时,他们感到饿了,一个旅行者爬上了树。此处是主系表结构,可以用感官动词feel表示“感觉”,也可以用be动词,描述过去发生的事情,动词用过去式,故填felt/were。

40.

句意:哦,这只是一棵没有任何果实的无用的树。此空缺少形容词作定语修饰名词tree,根据“tree without any fruit on it”可知,一棵结不出果实的树是没有用的,useless“没有用的”,故填useless。

41.

句意:另一个旅行者对这棵树只字未提,并让他的朋友们安静下来。根据“The other traveler said nothing … the tree”可知,没有说任何有关这棵树的话,about“关于”,故填about。

42.

句意:然而,树上的旅行者仍然对着树大喊。此处特指前文提到的旅行者,应填the表特指,故填the。

43.

句意:你多么忘恩负义啊!此处是感叹句,中心词ungrateful是形容词,要用how引导感叹句,故填How。

44.

句意:如果没有我,你现在就死了。根据“I gave you a cool and comfortable place to rest”可知,没有这棵树为这个旅行者遮荫,他会死的,故填without。

45.

句意:一定不要对帮助过你的人说坏话。此处是定语从句,先行词one指人,在从句中作主语,用关系词who或that引导定语从句,故填who/that。

46.The name of the TV program is What Would You Do.

47.John Quinones is the host of the TV program.

48.The two actors acted as a blind person and a clerk in a cake shop.

49.Because she thought it was necessary to give a hand to the people in need.

50.We need courage to stand up for the people in need.

51.参考范文:

In the program, a customer stood up when a blind woman was treated badly in a cake shop.

I think she was really great because she was brave enough to stop the bad thing and gave a hand to the woman. And we should learn to be brave, too. 

One day I was carrying too many things back to school from home. The things were so heavy that I was tired. At that time, boy of my age came to help me carry my things. When we arrived at school, he left quietly before I could say thank you. I was really thankful to the boy. 

I hope everybody can help each other. Then our country must be a wonderful and warm country. I am sure you will find it great to give others a hand.

【解析】

【导语】

本文是一篇记叙文。文章讲述了一个电视台节目做了一期节目,测试人们是否会挺身而出去帮助那些需要帮助的人,结果说明,要迈出帮助别人的第一步,是需要勇气的。

46.

根据文章第一句“What Would You Do is a TV program on American ABC.”可知《你会怎么做?》是美国广播电台的一档电视节目。故填The name of the TV program is What Would You Do.

47.

根据文章第二句“The program which is hosted by the news reporter John Quinones is popular with many people.”可知这个节目是由新闻记者John Quinones主持的。故填John Quinones is the host of the TV program.

48.

根据第二段第一句“In a cake shop, two actors acted as a blind woman named Pamela and a man clerk(职员) who looked down upon the blind.”可知这两位演员是在一个蛋糕店出演这场戏的。故填The two actors acted as a blind person and a clerk in a cake shop.

49.

根据第三段的倒数第二句“She said it was necessary to give a hand to the people in need.”可知她认为帮助那些需要帮助的人是非常有必要的。故填Because she thought it was necessary to give a hand to the people in need.

50.

根据文章最后一句““A psychology(心理学) professor once said,” she said, “it’s difficult to take the first step to stand up. It needs courage.””可知心理学家说,要迈出挺身而出的第一步需要的是勇气。故填We need courage to stand up for the people in need.

51.

1. 题干解读:本题属于材料作文写作,写作时按记叙文的格式来写。写作时承接短文开头,根据要点提示采用“三段式”来写,即第二段写你对节目中挺身而出的顾客的看法;第三段说说你帮助别人或别人帮助你的一件事例;第四段则呼吁大家互帮互助,彼此感恩,让社会充满正能量,然后结尾。

2.写作指导:本文采用第一人称来叙述及表达观点;文章主要采用一般现在时来发表看法和进行呼吁,但在叙述自身事例时则采用一般过去时。在叙述事例时注意简明扼要,保证条理清晰不拖沓。下载本文

显示全文
专题