视频1 视频21 视频41 视频61 视频文章1 视频文章21 视频文章41 视频文章61 推荐1 推荐3 推荐5 推荐7 推荐9 推荐11 推荐13 推荐15 推荐17 推荐19 推荐21 推荐23 推荐25 推荐27 推荐29 推荐31 推荐33 推荐35 推荐37 推荐39 推荐41 推荐43 推荐45 推荐47 推荐49 关键词1 关键词101 关键词201 关键词301 关键词401 关键词501 关键词601 关键词701 关键词801 关键词901 关键词1001 关键词1101 关键词1201 关键词1301 关键词1401 关键词1501 关键词1601 关键词1701 关键词1801 关键词1901 视频扩展1 视频扩展6 视频扩展11 视频扩展16 文章1 文章201 文章401 文章601 文章801 文章1001 资讯1 资讯501 资讯1001 资讯1501 标签1 标签501 标签1001 关键词1 关键词501 关键词1001 关键词1501 专题2001
天津市部分区2021-2022学年度第一学期期末考试九年级英语
2025-10-02 04:30:44 责编:小OO
文档
天津市部分区2021-2022学年度第一学期期末考试九年级英语

(全卷共九个大题,满分150分 考试时间:120分钟)

I. 听力测试。(共30分)

第一节:句子理解。(每小题1.5分,共9分)

听一遍。根据你所听到的句子,从A、B、C、三个选项中选出最恰当的答语。

2. [单选题] *

A. Yes, I do.(正确答案)

B. No, he doesn’t.
C.Yes, please.
1. [单选题] *

A. You’re welcome.
B. Oh, OK.
C. No, thanks.(正确答案)

3. [单选题] *

A. They are orange.(正确答案)

B. They are oranges.
C. It’s an orange.
4. [单选题] *

A. It’s fine..
B. They’re on the desk.
C. It’s on the desk.(正确答案)

5. [单选题] *

A. Nice to meet you, too.
B. Thank you.(正确答案)

C.Good afternoon.
6. [单选题] *

A. Yes, I can.
B. E-R-A-S-E-R, eraser.(正确答案)

C.By bus
第二节:对话理解。(每小题1.5分,共9分)

听一遍。根据你所听到的对话和问题,从A、B、C、三个选项中选出正确答案。

7. [单选题] *

A. A map.(正确答案)

B. A book.
C. An apple.
8. [单选题] *

A. Brown.
B. Yellow.
C. Green.(正确答案)

9. [单选题] *

A. Tom.
B. Mike.
C. Lick.(正确答案)

10. [单选题] *

A. Twelve.(正确答案)

B. Thirteen.
C. Fourteen.
11. [单选题] *

A. In a clothes shop.(正确答案)

B. In a book shop.
C. In a fruit shop.
12. [单选题] *

A. Jane’s mother.
B. Jane’s sister.
C. Jane’s grand mother.(正确答案)

第三节:对话理解(每小题1.5分,共6分)

听两遍。根据你所听到的长对话,从A、B、C、三个选项中选出正确答案。

听第一段材料,回答第13、14小题。

13. The man wants to buy a new bike for_______. [单选题] *

A. himself
B. his son(正确答案)

C. his daughter
14. The black bike is_______yuan.

 A. 918 [单选题] *

A. 918
B. 988
C. 998(正确答案)

听第二段材料,回答第15、16小题。

15. Who likes the red coat? [单选题] *

A. Mike.
B. Jack.(正确答案)

C. The girl.
16. How much is the yellow coat? [单选题] *

A.200yuan.
B. 220yuan.
C. 225yuan.(正确答案)

第四节:短文理解。(每小题1.5分,共6分)

听两遍。根据你所听到的短文内容,从A、B、C、三个选项中选出正确答案。

17. Amy is from_________. [单选题] *

A. The USA
B. Cuba
C. Canada(正确答案)

18. Amy is _________years old. [单选题] *

A. 12(正确答案)

B. 13
C. 14
19. Amy and Mary have_________. [单选题] *

A. round faces(正确答案)

B. small eyes
C. small mouths
20. They are in_________. [单选题] *

A.the same grade(正确答案)

B. the same class
C .different calsses and grades
II. 单项选择。(每小题1分,共10分)

21.There is ________ “f” and ________ “u” in the word “fun”. [单选题] *

A.an;an
B.a;a
C.an;a(正确答案)

D.a;an
答案解析:句意:在“fun”这个单词中有一个字母“f”和一个字母“u”。

考查不定冠词。不定冠词a用于以辅音音素开头的单词或字母前,an用于以元音音素开头的单词或字母前。字母“f”读音为[ef],以元音音素开头,故应用不定冠词an修饰,B、D选项可排除。字母“u”读音为[juː],以辅音音素开头,故应用不定冠词a修饰。

22.Jane is a good teacher of ________ and she is quite popular among the students at school. [单选题] *

A.us
B.ourselves
C.our
D.ours(正确答案)

答案解析:句意:简是我们的一位好老师,而且她在学校学生中很受欢迎。

考查代词辨析。us我们,人称代词宾格,用于动词或介词后面;ourselves我们自己,反身代词;our我们的,形容词性物主代词,后面接名词;ours名词性物主代词,与of连用作定语。根据题干中“a good teacher of ...”可知是......的好老师,此处缺少定语,修饰“a good teacher”,因名词性物主代词可以用在介词of的后面,相当于“of+名词所有格”,所以填ours。

23.一When were you born?一I was born ________ the morning ________ November 19, 2006. [单选题] *

A.in; of
B.in; in
C.on; on
D.on; of(正确答案)

答案解析:句意:——你什么时候出生的? ——我出生于2006年11月19日上午。

考查介词辨析和名词所有格。in用于年/月/季节/月份前或大地点前;of……的;on用于具体的某一天前。in the morning在早上,但是当具体到某一天的早上时,介词应使用on,因为句中“November 19, 2006”是具体的日期,所以第一空用on;根据“the morning”和“November 19, 2006”之间存在所属关系,所以第二空应使用of表示名词所有格,即2006年11月19日的早上。

24.The girl ________ curly hair ________ a red dress. [单选题] *

A.has; has
B.has; wears
C.with;in
D.with; wears(正确答案)

答案解析:句意:留着卷发的那个女孩穿着红裙子。

考查动词和介词。has有,动词;wears穿,动词;with有,介词;in穿着,介词。分析句子可知,若第一空填动词作谓语的话,第二空应填介词,故排除A、B;若第一空填介词with的话,则with介宾短语作定语,修饰the girl;第二空应填动词作谓语。

25.The noodles with mutton ________ only 8 dollars. [单选题] *

A.is
B.are(正确答案)

C.with
D.for
答案解析:句意:羊肉面只要8美元。

考查主谓一致。is用于主语是单数名词或第三人称单数;are用于主语是复数名词或第二人称;with和……一起;for为了。分析句子结构可知,此处缺少谓语,排除C/D;主语为noodles,复数形式,be动词用are。

26.Let’s buy two ________. I’d like some ________ for lunch. [单选题] *

A.fish; fishes
B.fishes; fish
C.fish; fish(正确答案)

D.fishes; fishes
答案解析:句意:我们买两条鱼吧。我午餐想吃点鱼。

考查一词多义和名词的数。fish,鱼,可数名词,指鱼的条数时,单复数同形;指鱼的种类时,复数形式为fishes;鱼肉,不可数名词。根据句意,空一指鱼的条数,复数形式是fish;空二指鱼肉,不可数名词,应用fish。

27.Li Ping is ________ his soccer in the classroom, but he can’t ________ it. [单选题] *

A.looking at; find
B.looking for; find(正确答案)

C.finding; look for
D.looking for; see
答案解析:意:李平正在教室里找他的足球,但是他找不到它。

考查动词辨析。look at看,强调“看”的动作;find找到,强调“找”的结果;look for寻找,强调“寻找”的过程;see看见,强调“看”的结果。根据空前“is”可推出是正在找足球,第一空用looking for;再由“can’t”可知是找不到,第二空用find。

28.—Is this __________ bedroom?—Yes, and those toys are __________, too. [单选题] *

A.Lucy’s and Lily’s; theirs
B.Lucy and Lily’s; theirs(正确答案)

C.Lucy’s and Lily’s; their
D.Lucy and Lily’s; their
答案解析:【解析】

句意:——这是露西和莉莉的卧室吗?——是的,那些玩具也是她们的。

考查名词所有格和名词性物主代词。根据“bedroom”可知,是二人共有的,排除AC;第二处表示“她们的玩具”,其后无名词,所以用名词性物主代词。

29.—The weather is fine. Why ________ out for a walk?

—That’s a good idea. [单选题] *

A.don’t go
B.not go(正确答案)

C.going
D.to go
答案解析:句意:——天气很好。为什么不出去散散步呢?——这是个好主意。

考查why not句型。Why not do sth.? =Why don't you do sth.?表示“为什么不……呢?”,固定句型。

30.If these trousers are too short, buy a longer ________. [单选题] *

A.one
B.pair(正确答案)

C.ones
D.it
答案解析:意:如果这条裤子太短,就买条长一点的。

考查词汇辨析。one一个,泛指同类事物中的一个;pair副,条;ones是one的复数;it特指上文中的同一事物。trousers是复数形式,表示一条裤子用 a pair of trousers,表示成对的、由两个对等部分组成的,用pair。

III.完型填空。(每小题1.5分,共15分)

根据短文内容,从A、B、C、D四个选项中选 出一个能填入相应空格内的最佳答案,并把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。 

     Today is April 17th. It's my 31______ Zack's tenth birthday. In the morning, my father and mother take us to Chongqing Department Store. There my mother buys a red sweater 32______ Zack. After that, we go to Xinghua Bookstore. At the bookstore, I buy him 33______ CDs. One is Bob Dylan’s Shadows in the Night and the other(另一张) is Bigbang’s Alive. My father gets a book for him. The name of the book is Diary Of A Wimpy Kid. 34______ Zack's favorite book. I think the store sells things cheaply(便宜). You can come and have a look there.

      In the afternoon, my parents have a party in our home for Zack. Zack's friends Paul, Tom and Gina come to 35______ party. Paul gives(给) a new pencil case to Zack. It’s blue. Tom gives Zack a soccer ball. He 36______ Zack likes playing soccer. Cina gives Zack a Chinese dictionary. Zack is very 37______ . He likes gifts (礼物) from his friends.

       In the evening, 38______ parents take all of us to a fast food restaurant(快餐店), McDonald's. We can eat many kinds(种类) of food and listen to music there. We all like chicken , French fries, hamburgers, salad and Cola. My favorite food is ice-cream. I don’t think it is healthy, 39 ______ I still(仍然) love it. 

      Zack 40 ______ a very wonderful birthday!

31. [单选题] *

A.sister
B.brother(正确答案)

C.friend
D.cousin
答案解析:句意:今天是我的弟弟Zack的十岁生日。sister姐妹;brother兄弟;friend朋友;cousin表兄弟,表姐妹。根据下文At the bookstore, I buy him ___3___ CDs.以及In the evening, ___8___parents take all of us to a fast food restaurant(快餐店), McDonald's.可知,Zack是“我”的弟弟

32. [单选题] *

A.for(正确答案)

B.to
C.on
D.of
答案解析:句意:在那里,我妈妈给Zack买了一件红色的毛衣。for因为,为了;to到…;on 在…上面;of…的。这里考查短语buy sth. for sb.给某人买某物

33. [单选题] *

A.many
B.much
C.two(正确答案)

D.one
答案解析:句意:在书店,我给他买了两张光盘。many 许多,修饰可数名词;much许多,修饰不可数名词;two二;one一。根据下句话One is Bob Dylan’s Shadows in the Night and the other(另一张) is Bigbang’s Alive.可知,the other指两个中的另一个,因此“我”给他买了两张光盘

34. [单选题] *

A.Its
B.It’s(正确答案)

C.His
D.It
答案解析:句意:它是Zack最喜欢的书。Its 它的;It’s它是;His他的;It它。根据上句话The name of the book is Diary Of A Wimpy Kid.可知,这个空代指的是这本书,句意为“它是…”

35. [单选题] *

A.the(正确答案)

B.a
C.my
D./
答案解析:句意:Zack的朋友Paul,Tom和Gina来参加了晚会。the 这个,定冠词,表示特指;a一个,不定冠词,表示泛指;my我的。根据上文可知In the afternoon, my parents have a party in our home for Zack,这次提到party应表示特指,

36. [单选题] *

A.say
B.think
C.asks
D.knows(正确答案)

答案解析:句意:他知道Zack喜欢踢足球。say说;think想,认为;asks问;knows知道。这句话的主语是He,谓语动词用单数,先排除A和B;根据句意可知,Tom给Zack买足球因为他知道Zack喜欢足球,

37. [单选题] *

A.happy(正确答案)

B.free
C.healthy
D.relaxing
答案解析:句意:Zack非常的开心。happy开心的;free 空闲的;healthy健康的;relaxing令人放松的。根据文意可知,Zack过生日,他的父母、“我”还有他的朋友都给他买了礼物,还举行了晚会,所以Zack是非常开心的,

38. [单选题] *

A.we
B.us
C.our(正确答案)

D.their
答案解析:句意:晚上,我们的父母带我们去了快餐店—麦当劳。we我们,人称代词主格;us我们,人称代词宾格;our我们的;their他们的。根据文意可知,这里指的是“我”和Zack的父母,故应用our,“我们的”,

39. [单选题] *

A.but(正确答案)

B.so
C.and
D.because
答案解析:句意:我认为它是不健康的,但我仍然喜欢它。but 但是,表示转折;so因此,所以;and和,而且;because因为。根据句意可知,前后两句话之间是转折的关系

40. [单选题] *

A.have
B.has(正确答案)

C.don’t have
D.doesn’t have
答案解析:句意:Zack度过了一个非常棒的生日。have有;has有,第三人称单数;don’t have没有;doesn’t have没有。根据文意可知,Zack的生日很开心,故这里表示肯定的意思,主语为单数

IV. 阅读理解。(第41-43题每小题1分,其余每小题2分,共35分)

阅读下列材料,从A、B、C、D四个选项中选出最佳答案,并把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。 

A

      One day, Henry needs to buy some new clothes for his brother as a gift, so he goes to a store and sees a saleswoman in the store.

     He asks her for trousers in black. “How much are they?” he asks. “98 dollars.” The saleswoman answers. He thinks they are too expensive(太贵)and gives them back to her. Then he finds a blue jacket and asks the saleswoman to give it to him. Henry likes it a lot. He thinks his brother must look good in the nice blue jacket. But the saleswoman says, “ The jacket is 98 dollars, too.”

     Henry doesn’t say anything and just goes out of the store with the jacket. The saleswoman doesn’t let him go away and says, “Sorry, sir! But you don’t pay for(付账)that jacket.”

     “Well, I give you the trousers for the jacket,” says Henry. “They are the same price, aren’t they?”

     “Yes,” says the saleswoman, “But you don’t pay for the trousers, either.”

     “Of course I don’t. I’m not an idiot,” answers Henry, “You see, I don’t take the trousers. I can’t pay for the things I don’t buy.”

41.Henry doesn’t buy the black trousers because ________. [单选题] *

A.he doesn’t know the price of the trousers
B.he thinks the trousers are not at a good price(正确答案)

C.he thinks his brother doesn’t look good in them
D.the blue jacket looks good on him
答案解析:细节理解题。根据“He thinks they are too expensive(太贵)and gives them back to her.”可知,认为裤子的价格太贵了

42.The meaning(含义)of “idiot” is ________. [单选题] *

A.笨蛋(正确答案)

B.顾客
C.智者
D.店员
答案解析:词义猜测题。根据“But you don’t pay for the trousers, either”及“Of course I don’t. I’m not an idiot”可知,Henry当然知道自己没有付款,他并不是笨蛋,所以idiot表示“笨蛋”

43.The best title(标题) for the article may be ________. [单选题] *

A.Henry and His Brother
B.Black Trousers or a Blue Jacket
C.A Day of Henry in a Gift Store
D.Pay for the Jacket or Not(正确答案)

答案解析:最佳标题。通读全文可知,本文围绕“是否支付夹克衫”这一线索而展开描述,所以最适合本文的标题是“是否支付夹克”

B

Dear Cindy,

     Happy New Year! How are you? What about my uncle and aunt? Are they well?

     I don’t go to school today, so my mother and I go shopping together.

     We go to Chongqing Clothes Store first. The clothes are on great sale. And it sells all kinds of clothes. You can buy T-shirts, sweaters, jackets, trousers, shorts, socks and shoes in the store. Some of them are nice and cheap. The orange sweater is only 99 yuan each. I like the T-shirts. They are only 59 yuan. They are in red, green and white. My mother buys a sweater and a down coat (羽绒服).They are 388 yuan. She also buys three T-shirts for me. I am very happy.

     Then we go to a bookstore. The winter vacation is coming, so I want to buy some books and read them every day. Jin Yong is a great writer (作家). I think his books are great. But he passed away (去世) at the age of 94 in Hong Kong. I am good at writing stories, too. I hope I can be a great writer. I buy two books. They are 108 yuan. My mother thinks she can read the books with me.

      Then, we go to have a nice lunch at Burger King. It sells hamburgers for 36 yuan. Coke Cola is 8 yuan a cup. Its French fries are really nice and they are 12 yuan. After the lunch, we go home.

      That’s my day. What’s your day like? Write to me soon. 

Yours,

Kate

44.How much is a down coat? [单选题] *

A.99 yuan.
B.59 yuan.
C.2 yuan.(正确答案)

D.388 yuan.
答案解析:推理判断题。根据“The orange sweater is only 99 yuan each…My mother buys a sweater and a down coat (羽绒服).They are 388 yuan.”可知,一件毛衣和一件羽绒服共388元,一件毛衣99元,所以一件羽绒服2元。

45.You can’t buy ________ T-shirts at Chongqing Clothes Store. [单选题] *

A.orange(正确答案)

B.red
C.green
D.white
答案解析:细节理解题。根据“They are in red, green and white.”可知,有红色、绿色和白色的T恤,没有橙色的。

46.Why does Kate want to buy some books? [单选题] *

A.Because it's New Year and she doesn’t go to school.
B.Because they are nice and cheap.
C.Because winter vacation is coming and she wants to read some books.(正确答案)

D.Because Jin Yong is a great writer.
答案解析:细节理解题。根据“The winter vacation is coming, so I want to buy some books and read them every day.”可知,作者买书是因为寒假快到了,她想买一些书每天读。

47.Kate and Cindy are ________. [单选题] *

A.best friends
B.sisters
C.classmates
D.cousins(正确答案)

答案解析:推理判断题。根据“What about my uncle and aunt?”可知,辛迪的父母是凯特的叔叔婶婶,所以她们是堂姐妹,

C

      American (美国的) middle schools and Chinese middle schools are not the same. Most students have English, science, math and history. They are basic (基础的) lessons and each lesson is very useful.

     In English class, the students study grammar (语法) and read famous literature (著名的文学作品). In science class, they study biology, chemistry or physics. History is very interesting and students learn about important events and places in America. Students have other lessons, too. Some of them are music, art and computer science. Students don’t need to have all of these lessons. Some study music because they think it is relaxing. Some study computer science because they think it is useful. Studying in America is nice because students have much free time. They think they are happy.

48.American middle schools have ________ basic lessons. [单选题] *

A.3
B.4(正确答案)

C.5
D.6
答案解析:细节理解题。根据“Most students have English, science, math and history.”可知,美国的中学有四种基础课程。

49.What do students do in English class? [单选题] *

A.They study grammar and read famous literature.(正确答案)

B.They study biology, chemistry or physics.
C.They learn about important events and places in the US.
D.They learn music and art.
答案解析:细节理解题。根据“In English class, the students study grammar (语法) and read famous literature (著名的文学作品).”可知,在英语课上,学生学习语法和读著名的文学作品。

50.Why do some students study music? [单选题] *

A.Because it’s interesting.
B.Because it’s useful.
C.Because it’s relaxing.(正确答案)

D.Because it’s easy.
答案解析:细节理解题。根据“Some study music because they think it is relaxing.”可知,学生们学习音乐是因为音乐是令人放松的。

51.We can infer (推断) that ________. [单选题] *

A.students in American middle schools like studying there(正确答案)

B.students in American middle schools are busy and they don’t have free time
C.American middle schools and Chinese middle schools are not the same
D.American middle schools ask their students to learn all the subjects
答案解析:推理判断题。根据“Studying in America is nice because students have much free time.”可推断出,美国中学的学生喜欢在那里学习。

D

        We all love food. But when we can’t finish our meal, what do we think of that?

        We may think that it’s OK to waste(浪费) a little food. One of my classmates often throws away(扔掉) the eggs when he has breakfast at school. He says eggs are not his favorite. Some of my friends ask their parents to cook all kinds of nice foods for them every day. If they can’t finish the food, they will throw it away. At the same time, many people order too many dishes(点太多菜) when they have dinner with their friends or family in a restaurant(餐馆).

     In China, people waste 35,000,000 tons of food every year. This wasted food can feed 200,000,000 people a year. But we can help to stop(阻止) waste by doing some small things.

     For example, at Nankai Rongqiao Secondary School, teachers ask students not to take too much food if they can’t eat it all. They also have class meetings about “Stop Food Waste” in every class. “There was 100 kg of food waste every day. But now, it is down(下降) by 75%,” the teachers say.

    Here is what we can do to stop food waste.

    Many countries have food banks. People and stores can give food to the food banks and the bank can give the food to those people in need. Shanghai Oasis, China’s first food bank, gets 7,000,000 tons of food and helps 760,000 people during 5 years.

     Many fruits and vegetables go to waste because they look ugly. For example, about 25% to 30% of carrots are wasted because of their looks. So, buy ugly food next time.

      Many Chinese restaurants ask people to order dishes by(通过) using the “N-1” formula(公式). “N” is the number of people in your group. So, if you’re in a group of six people, you should order five dishes.

52.How does the writer(作者) let us know people think it’s OK to waste food in Para. 2? [单选题] *

A.By making a definition(下定义).
B.By using numbers(用数字).
C.Bу giving examples(举例子).(正确答案)

D.By making comparisons(作比较)
答案解析:细节理解题。根据“One of my classmates often throws away(扔掉) the eggs when he has breakfast at school”可知,此处是通过举例子的方式来告诉读者有些人认为浪费是没关系的

53.By using the “N-1” formula, four people should order ________ dishes. [单选题] *

A.2
B.3(正确答案)

C.4
D.5
答案解析:细节理解题。根据““N” is the number of people in your group. So, if you’re in a group of six people, you should order five dishes”可知,如果有六个人用餐,那么就点五个人的菜量,以此类推,如果四个人,应该点三个人的菜量

54.If we put the article into three parts(分成三部分), which of the following is the best?

(①=Para.1 ②=Para.2 ③=Para.3 ④=Para.4 ⑤=Para.5 ⑥=Para.6 ⑦=Para.7 ⑧=Para.8) [单选题] *

A.①;②③④;⑤⑥⑦⑧(正确答案)

B.①②;③④;⑤⑥⑦⑧
C.①;②③④⑤⑥⑦;⑧
D.①②;③④⑤;⑥⑦⑧
答案解析:篇章结构题。通读全文可知,第一段引出浪费这个话题;第二段至第四段介绍浪费的严重性;第五段至最后一段是介绍如何来停止浪费

E

       After dinner, my wife(妻子)gives me a telephone and asks me to call a woman. She says, “it’s good for you to see her tomorrow and have dinner with her.” These days I have many things to do. I know you don’t have much time but the woman needs you, Bob” She says, “She is very old now. You need to spend (花费) time with her.” She is right, so I call the woman and ask her to have dinner with me, she says “OK”.

      The next day, I see the woman. She is very tidy. She is in nice clothes and her hair is very neat(整齐的). I take her to a restaurant. We have dinner and have a talk(谈话). She is a nice woman. We have a good time. Then I take her to her home. She is very happy.

      The woman is my mother. She is seventy-five years old now. She doesn’t want to live with us. So, she lives with her dog. She does many things for me, for my family. She is a great mother.

Thanks, mom. Thank you for what you do for me and my family. I want to say, I love you.

55.My wife asks me to call _______________. [单选题] *

A.a woman(正确答案)

B.a man
C.a boy
D.a girl
答案解析:细节理解题。根据“After dinner, my wife(妻子)gives me a telephone and asks me to call a woman.”可知,晚饭后,我妻子给我打了个电话,让我给一个女人打电话。

56.What does the underlined word “tidy ”in Paragraph 2 mean in Chinese? [单选题] *

A.整洁的(正确答案)

B.慷慨的
C.善良的
D.勇敢的
答案解析:词义猜测题。根据“She is in nice clothes and her hair is very neat(整齐的).”可知,她穿着漂亮的衣服,头发很整洁,可推知,她很整洁,因此“tidy”意为“整洁的”。

57.Which of the following is TRUE about the woman? [单选题] *

A.She is old and not tidy.
B.She lives with her son.
C.She isn’t a great mother.
D.She has dinner with Bob.(正确答案)

答案解析:细节理解题。根据“She is right, so I call the woman and ask her to have dinner with me”可知,她是对的,所以我打电话给那个女人,请她和我一起吃饭。

58.After dinner, the woman is ___________________. [单选题] *

A.sorry
B.heavy
C.happy(正确答案)

D.cool
答案解析:细节理解题。根据“Then I take her to her home. She is very happy.”可知,她很开心。

59.Why does the writer (作者)write this passage? [单选题] *

A.To thank his wife.
B.To tell us a story(故事)
C.To thank his mother.(正确答案)

D.To ask us to love his mother.
答案解析:细节理解题。根据“Thanks, mom. Thank you for what you do for me and my family.”可知,作者的意图是为了感谢母亲。

V. 口语应用。(每小题1分,共5分)

阅读下面对话,从方框内7个选项中选择5个恰当的句子完成此对话,并把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。

A:What can I do for you?

B:60._______.

A:I see. Look, Here are many hats. They come in different colors.61._______

B:Yes, they look great. 62._______ . There are ten people at the party.

A:Sure.What about food? What do you and your friends like? 

B: 63._______. 

A: The oranges are 5$ for a bag. And a box of salad is 5$ too. It’s on sale.

B: I will take the salad. But we don’t like oragnes. Can I have a bag of apples?

A:Of course. 

B: ._______ ?

A: 30$. 

B: Here is the money. Thanks a lot!

A: My pleasure.

60. [单选题] *

A.Do you like them?
B.Let’s think about the food.
C.Some fruit and salad are OK.
D.How much are they?
E.I want some hats and food for our end-of-term party.(正确答案)

F.I need 3 purple ones, 5 red ones and 2 yellow ones.
G.We like oranges and apples.
答案解析:60.句意:-我可以为你做些什么?-我想为我们学期末的晚会买一些帽子和食物。根据第一句话What can I do for you?我们可以知道,这个对话是在服务员和顾客之间进行的,因此这里的回答应该是想要买的东西,下文中Here are many hats. What about food?出现了帽子和食物故应选E。

61. [单选题] *

A.Do you like them?(正确答案)

B.Let’s think about the food.
C.Some fruit and salad are OK.
D.How much are they?
E.I want some hats and food for our end-of-term party.
F.I need 3 purple ones, 5 red ones and 2 yellow ones.
G.We like oranges and apples.
答案解析:句意:-这里有很多帽子,它们有不同的颜色,你喜欢吗?-是的,它们看起来很棒。根据下面的回答Yes可知,这里应填一般疑问句,再根据they are great可知,这里是问顾客是否喜欢这些帽子,故应选A。

62. [单选题] *

A.Do you like them?
B.Let’s think about the food.
C.Some fruit and salad are OK.
D.How much are they?
E.I want some hats and food for our end-of-term party.
F.I need 3 purple ones, 5 red ones and 2 yellow ones.(正确答案)

G.We like oranges and apples.
答案解析:句意:-我需要3个紫色的、5个红色的和2个黄色的,聚会上有10个人。根据上下文可知,这里应继续帽子的话题,下句话提到聚会上有10个人,所以这里应说的是想要的帽子的颜色和数量,故应选F。

63. [单选题] *

A.Do you like them?
B.Let’s think about the food.
C.Some fruit and salad are OK.(正确答案)

D.How much are they?
E.I want some hats and food for our end-of-term party.
F.I need 3 purple ones, 5 red ones and 2 yellow ones.
G.We like oranges and apples.
答案解析:句意:-你和你的朋友们喜欢什么食物?-水果和沙拉是不错的。根据上面的问题What food do you and your friends like?可知,这里应回答喜欢什么食物,而且下文中提到了oranges和salad,故应选C。

. [单选题] *

A.Do you like them?
B.Let’s think about the food.
C.Some fruit and salad are OK.
D.How much are they?(正确答案)

E.I want some hats and food for our end-of-term party.
F.I need 3 purple ones, 5 red ones and 2 yellow ones.
G.We like oranges and apples.
答案解析:句意:-一共多少钱?-30美元。根据下面的回答30$可知,这里问的是价格,故应选D。

VI. 任务型阅读。(65-67每小题2分,68题3分,共9分)

阅读下文并回答问题。

       Ben often plays tennis. He plays ping-pong after school, too. He can play tennis and ping-pong very well. He likes sports and wants to do other sports.

     One afternoon, Ben’s father takes him home after school. On their way home, Ben sees some boys skating(溜冰) in a park. He wants to skate with them. But his father says: “Sorry, you have no time to skate. You must do your homework(家庭作业). Then I’ll buy you an ice-cream.”

     Ben finishes his homework and gets an ice-cream. He starts to eat it, but a fly(苍蝇) comes along. It is on the ice-cream. Ben’s father asks Ben to let the fly go away. Ben smiles and says: “You don’t let me skate. But the fly doesn’t have homework. So, let him skate on my ice-cream.”

65.When does Ben play ping-pong? [填空题] *

_________________________________(答案:After school.)

答案解析:根据“He plays ping-pong after school, too”可知,他放学后也打乒乓球,故填After school.

66.Does Ben’s father let him skate with the boys? [填空题] *

_________________________________(答案:No.|No,he doesn't.)

答案解析:根据“Sorry, you have no time to skate. You must do your homework”可知,爸爸不想让他溜冰,故填No.

67.What does Ben get after he finishes his homework? [填空题] *

_________________________________(答案:An ice-cream.)

68.Why does Ben think the fly can skate? [填空题] *

_________________________________(答案:Because he thinks the fly doesn’t have homework.)

答案解析:根据“But the fly doesn’t have homework. So, let him skate on my ice-cream”可知,因为他认为苍蝇没有作业,故填Because he thinks the fly doesn’t have homework.

VII. 完成句子。(每空1分,共10分)

根据所给提示,完成句子。每空一词,含缩略词。

69.He does his homework on Sunday.(改为否定句) 

He _____________ _____________his homework on Sunday. [填空题] *

空1答案:doesn’t

空2答案:do

答案解析:句意:他在周日不做作业。根据原句He does his homework on Sunday.可知,主语是he,谓语动词用第三人称单数是does,变成否定句补充助动词doesn’t。把原来的动词变回原形,故答案是【答题空1】doesn’t 【答题空2】do

70.That girl in red is her cousin.(对划线部分提问) __________ __________ that girl in red? [填空题] *

空1答案:Who

空2答案:is

71.They like geography(地理) best.(改为同义句)__________ favorite __________ is geography. [填空题] *

空1答案:Their

空2答案:subject

答案解析:句意:他们最喜欢的科目是地理。根据原句They like geography best.句意可知,他们最喜欢地理,结合答题句提示词favorite,形容词“最喜欢的”,句意是“他们最喜欢的科目是地理”,“他们的”用形容词性物主代词their,“科目”是subject,这里两个人喜欢的同一科目,用单数,故答案是【答题空1】Their【答题空2】subject

72.我妈妈总是问我一些有关学校的趣事。(完成译句)My mother always __________ me some fun things __________ my school. [填空题] *

空1答案:asks

空2答案:about

答案解析:根据汉语意思,横线上是“问……有关……”的意思,分析句子结构,主语是My mother,可数名词单数,句中有频率副词always,时态用一般现在时,所以谓语动词用第三人称单数,“问”用动词ask,变第三人称单数+s。“关于”用介词about,故答案是【答题空1】asks【答题空2】about

73.火锅和美女在重庆遍地都是。(完成译句)Hot-pot and nice girls __________ __________ in Chongqing. [填空题] *

空1答案:are

空2答案:everywhere

答案解析:根据汉语意思,横线上是“遍地都是”的意思,分析句子结构,主语是Hot-pot and nice girls是并列名词结构,谓语动词用复数,故答案是【答题空1】are【答题空2】everywhere

VIII. 短文填空。(每空2分,共16分)

根据下面短文内容,在短文的空格处填上一个恰当的词,使短文完整、通顺。

       Do you often say "I love you" to your parents? Three students from different countries show their opinions(观点). 

Liu Xing, 14, China

     I say it a lot. I 74.________ "I love you" to them on some important days, such as Father's Day, 75.________ Day or their birthdays. Some of my friends don't say it. They are too shy(害羞). But I think every parent would like to hear it. 

Sophia, 13, England

     Most of my friends in England say "I love you" when they go to school or come home. We don't usually do that in my family, but we understand(理解)each 76. ________ . My mother likes 77.________ books, so I often read with her. And fishing is my father's favorite, 78.________ I often go fishing with him. This is the way I love my parents. 

Yukio, 16, Japan

      I rarely(很少)say that. Maybe when I was a little kid, I said it a lot. Now, I am too shy to say it to my parents. Sometimes, I say "I love you" to my mother,79.________ my father. Because I think my father is too serious(严肃的). But I love both of them. 

      Every kid has his parents. We love them and they love 80.________ , too. Parents give everything they have 81.________ us and do a lot of things for us. We must do something to show our thanks to them and say "I love you" to them often. [填空题] *

空1答案:say

空2答案:Mother's

空3答案:other

空4答案:reading

空5答案:so

空6答案:not

空7答案:us

空8答案:to

答案解析:【分析】

本文是来自三个不同国家的学生发表了对父母说“我爱你”这件事的观点。父亲把他们所有的一切都给了我们,我们必须要做些事情向他们表示感谢,所以要经常向他们说“我爱你”。

74.

句意:我在一些重要的节日对他们说“我爱你”。根据“I say it a lot”可知,在重要节日才会说这句话,say“说”,句子是一般现在时,主语I是第一人称,动词用原形,故填say。

75.

句意:例如父亲节,母亲节或他们的生日。根据“on some important days”及“Father's Day”可推断,除了在父亲节,还会在母亲节说“我爱你”,Mother's Day“母亲节”,故填Mother's。

76.

句意:我们家通常不这么做,但我们互相理解。根据“understand”及“each”,可知,此处表示“互相理解”,each other表示“互相”,故填other。

77.

句意:我妈妈喜欢读书,所以我经常和她一起读书。根据“so I often read with her”,可知,妈妈喜欢读书,read books“读书”,固定搭配:like doing sth“喜欢做某事”,故填reading。

78.

句意:钓鱼是我爸爸最喜欢的,所以我经常和他一起去钓鱼。最喜欢钓鱼,所以经常跟他一起去钓鱼,因果关系,故填so。

79.

句意:有时候,我对妈妈说“我爱你”,而不是对爸爸说。根据“Because I think my father is too serious”,可知,因为爸爸太严肃,所以不对爸爸说这句话,故填not。

80.

句意:我们爱他们,他们也爱我们。根据“We love them”及“too”,可知,他们也爱我们,动词love后接人称代词宾格,故填us。

81.

句意:父母把他们所拥有的一切都给了我们,为我们做了很多事情。固定搭配:give sth to sb“给某人某物”,故填to。

IⅢ.书面表达。(15分)

下列表格中是Lily和Jack两个人的资料, 请根据表格提供的信息, 写一篇短文, 介绍两人的情况。要求80词。开头已给出,词数不计入其中。

Lily is an English girl. She likes pink very much. __________________________________ 

答案解析:Ⅲ.参考范文

Lily is an English girl. She likes pink very much. Jiaozi is her favorite food. Her favorite animals are pandas. In the morning, she gets up at 6:30 and in the evening she often goes to bed at 9:30. Jack is from Canada. His favorite color is blue. He says hamburgers are his favorite food. He likes lions very much. He often gets up at 6:40 in the morning and goes to bed at 9:50 in the evening. Lily and Jack are in Class One. They are good friends.下载本文

显示全文
专题