视频1 视频21 视频41 视频61 视频文章1 视频文章21 视频文章41 视频文章61 推荐1 推荐3 推荐5 推荐7 推荐9 推荐11 推荐13 推荐15 推荐17 推荐19 推荐21 推荐23 推荐25 推荐27 推荐29 推荐31 推荐33 推荐35 推荐37 推荐39 推荐41 推荐43 推荐45 推荐47 推荐49 关键词1 关键词101 关键词201 关键词301 关键词401 关键词501 关键词601 关键词701 关键词801 关键词901 关键词1001 关键词1101 关键词1201 关键词1301 关键词1401 关键词1501 关键词1601 关键词1701 关键词1801 关键词1901 视频扩展1 视频扩展6 视频扩展11 视频扩展16 文章1 文章201 文章401 文章601 文章801 文章1001 资讯1 资讯501 资讯1001 资讯1501 标签1 标签501 标签1001 关键词1 关键词501 关键词1001 关键词1501 专题2001
江苏中考英语 英语阅读理解专题练习
2025-10-05 23:10:08 责编:小OO
文档
江苏中考英语英语阅读理解专题练习

一、英语阅读理解专项练习试卷

1.阅读理解

Scrub, the pet cat of Jennifer's, was found! It got lost five years ago. Jennifer looked for it everywhere but failed each time. She thought Scrub would never come back. But one day she got a call from an animal shelter(庇护所) and was told they had found Scrub!

How did they know Scrub belonged to Jennifer? How did they know Jennifer's phone number? All the information was available because of the microchip, a very small computer chip(薄片). It was placed under Scrub's skin many years earlier.

The microchip is usually placed under the skin of an animal's shoulder to keep its ID number. Once the chip is in place, the pet does not feel it anymore. When lost pets are brought to animal shelters, people there use a special tool to look for the microchip and read the ID number on it, then they'll call the microchip company to match the number to the information of the pet's owner. This is how the shelter was able to tell Jennifer that they had found Scrub.

Microchips have helped thousands of owners get their lost pets back. In New York, a dog named Roxy was missing for months. Then a woman found her on a busy street in New Jersey. No one knows how the dog got to a different state. However, thanks to her microchip, Roxy was soon returned to her grateful owner.

In 2008, a couple got their cat George back after he had disappeared 13 years earlier! When George got lost, the couple tried everything to find him. They visited animal shelters every day for six months, made posters and even offered a $500 reward(酬金). As years went by, they thought George would never be back till they got the call from an animal shelter. Without the microchip, the cat would never be able to come home again.

Microchips can not only work for a pet's whole life but help lost pets no matter how far they've been away from home. This is why microchips may be just the thing to help bring missing pets back home.

(1)How did Jennifer find her pet cat?

A. By visiting animal shelters.

B. By offering a $500 reward.

C. With the help of the microchip.

D. With the help of a woman in New Jersey.

(2)Which statement about microchips is NOT true according to the passage?

A. They are very small computer chips.

B. They are under an animal's skin of its shoulder.

C. They can help the owners to find the long-lost pets.

D. They can only work for a lost pet that's far away from home.

(3)The right order of how animal shelters help lost pets return home is .

①Get the I D number of the lost pet.

②Call the owner to bring the lost pet home.

③Look for the microchip of the lost pet.

④Call the microchip company to match the number to the information of its owner.

A. ③①②④

B. ③④①②

C. ①③④②

D.③①④②

(4)According to the passage, we can know that .

A. the couple thought the microchip wasn't helpful at all

B. Scrub didn't feel uncomfortable with the microchip in its body

C. it took a long time to match Roxy's ID number to her owner's information

D. Jennifer herself found her cat according to the ID number on its microchip

(5)What is the main idea of the passage?

A. The reasons why pets got lost.

B. Different ways to find the lost pets.

C. The ways how people care for the lost pets.

D. The introduction of how microchips help the lost pets return home.

【答案】(1)C

(2)D

(3)D

(4)B

(5)D

【解析】【分析】大意:本文主要介绍芯片怎样帮助走失的宠物回家,动物收容所通过詹妮弗宠物猫皮肤下的芯片上的身份证号码联系上了失主詹妮弗,芯片帮助了数千名失主找到他们的宠物。

(1)细节题。根据then they'll call the microchip company to match the number to the information of the pet's owner. This is how the shelter was able to tell Jennifer that they had found Scrub.可知,詹妮弗通过芯片的帮助找到他的宠物猫,故选C。

(2)细节题。根据Microchips can not only work for a pet's whole life but help lost pets no matter how far they've been away from home.可知,微芯片不仅能效力宠物的一生而且无论丢失的宠物离家有多远都能帮助。D选项描述跟原文描述不一致,故选D。

(3)细节题。根据 When lost pets are brought to animal shelters, people there use a special tool to look for the microchip and read the ID number on it, then they'll call the microchip company to match the number to the information of the pet's owner. 可知,动物收容所首先寻找丢失宠物的微芯片,其次获取它的身份证号码,然后打电话给芯片公司将号码和它的主人的信息匹配,最后打电话给失主领回丢失的宠物,故选D。

(4)细节题。根据Once the chip is in place, the pet does not feel it anymore.可知,Scrub身上放了芯片没有什么不舒服感,故选B。

(5)主旨题。本文主要介绍芯片怎样帮助走失的宠物回家,故选D。

【点评】考查阅读理解。细节题和主旨题是阅读理解题中常考题型。细节题需要从文中寻找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

2.阅读理解

You never said “I'm leaving” In Life I loved you dearly

You never said “goodbye” In death I love you st ill

You were gone before I knew it In my heart you hold a placeAnd only God knew why That no one could ever fill

There are no words to tell you It broke my heart to lose you

Just what I feel inside But you didn't go alone

The shock, the hurt, the anger For part of me went with you

Might gradually subside (平息) The day God took you home

Thousands of times I'll need you Things will never be the same

Thousands of times I'll cry And although it hurts so bad

If Love alone could have saved you I will smile whenever I hear your name

You never would have died And take pride you were my dad

In death I love you still

In my heart you hold a place,

That no one could ever fill

It broke my heart to lose you,

But you didn't go alone

For part of me went with you,

The day God took you home.

Things will never be the same

And although it hurts so bad

I will smile whenever I hear your name

And take pride you were my dad.

(1)The text is probably a(an) _______

A. ad.

B. notice

C. poem

D. story

(2)The writer writes the text to_______.

A. God

B. peace

C. life

D. father

(3)From the text, we can know the writer is_______.

A. sad

B. angry

C. happy

D. surprised

【答案】(1)C

(2)D

(3)A

【解析】【分析】文章大意:这是作者怀念去世的父亲的一首诗。

(1)根据体裁格式可判断这是一首诗歌,故选C。

(2)根据And take pride you were my dad.故选D。

(3)根据这是作者怀念去世的父亲的一首诗。和It broke my heart to lose you,故选A。

【点评】对阅读理解能力的测试是英语考试中必不可少的测试项目,主要考查学生对于不同体裁或不同题材语言材料的理解能力,以及通过材料的阅读,对材料中信息的捕获能力。首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。因为阅读理解题一般没有标题,所以,速读全文,抓住中心主旨很有必要,在速读的过程中,应尽可能多地捕获信息材料。其次,细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读每篇材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。

3.根据短文内容,选择正确答案。

C

I arrived at my mother's home for our Saturday family dinner. The smells of food flew over from the kitchen. My mother was pulling out quilt after quilt from the boxes, proudly showing me their beauties. I knew they were all made herself. She was preparing for a quilt show on TV. When we began to fold and put them back into the boxes, I noticed something at the bottom of one box. I pulled it out.

"What's this?" I asked.

"Oh?" Mom said, "That's Mama's quilt."

I spread the quilt. It looked as if a group of school children had made the pieces together. "Grandmother made this?" I asked in surprise. My grandmother was a master at making quilts. This certainly didn't look like any of the quilts she had made.

"Yes, right before she died. I brought it home with me last year and made some changes," Mom said, "I'm still working on it. See, this is what I've done so far."

I looked at it more closely. She had made a line straight. At the center of the quilt, she had stitched a piece of cloth with these words: "My mother made many quilts. She didn't get all lines straight. But I think this is beautiful. I want to see it finished. Her last quilt."

"Oh, this is so nice, Mom." I said. I was sure now that by completing my grandmother's quilt, my mother was honoring her own mother. I realized that I held in my hands a family treasure. It started with the loving hands of one woman, and continued with the loving hands of another.(1)When the writer got home, his mother _________.

A. was cooking dinner

B. was preparing for a quilt show

C. was watching TV

D. was changing her mama's quilt

(2)How did the writer's mother deal with her mama's last quilt?

A. She took it to a TV show.

B. She brought it home and made some changes.

C. She gave it to her daughter as a family treasure.

D. She made some changes with a group of children.

(3)The word "stitched" in the sixth paragraph probably means _________ in Chinese.

A. 画出

B. 剪开

C. 写下

D. 缝上(4)Which of the following is TRUE according to the passage?

A. The writer wanted to know what their family treasure was.

B. The writer's mother wanted to learn how to make a beautiful quilt.

C. The writer's mother wanted to honor her own mama by finishing the quilt.

D. The writer's mother wanted to take her mama's quilts to the show.【答案】(1)B

(2)B

(3)D

(4)C

【解析】【分析】本文通过母亲的被子描写子女对母爱的缅怀和传承。

⑴细节理解。根据第一段My mother was pulling out quilt after quilt from the boxes, proudly showing me their beauties. I knew they were all made herself. She was preparing for a quilt show on TV可知妈妈把所有的被子都拿出来要参加一个电视上的被子展览。故选B。

⑵细节理解。根据第五段"Yes, right before she died. I brought it home with me last year and made some changes," 可知是在作者的外祖母去世前做的,作者的母亲去年把它拿回家进行了修改。故选B。

⑶词义猜测。根据句意:在被子的中心,她……一块有字的布。故选D。

⑷细节理解。根据最后一段I was sure now that by completing my grandmother's quilt, my mother was honoring her own mother可知作者的母亲通过完成她妈妈的被子以纪念她。故选C。

【点评】这是一篇记叙文,快速浏览文章,弄清作者写作的意图。答题时注意问题中的关键词在文章中的准确定位,根据关键词查找信息,切忌主观臆断,凭感觉做题

4.根据表格所提供的信息选择最佳答案。

The Volunteers for the Ice and Snow Festival

Name

Item

Jack

Du Yue Mike Zhang Na

Age25283128 Nationality American Chinese English Chinese

Job Coach Nurse Singer Tour guide Personality Friendly Quiet Humorous Outgoing

Volunteering experience(s)Helping during the

City At Festival in

2016

Volunteering at an

animal hospital in

2013 and 2015

Teaching children

music at school in

the countryside

Working at an

animal care

centre twice

Word Box:item项目;personality性格

(1)Jack helped during the City Art Festival .

A. in 2013

B. in 2015

C. in 2016

(2)Mike is Zhang Na.

A. three years older than

B. as old as

C. three years younger than (3)Du Yue and Zhang Na .A. have similar volunteering experiences

B. come from different countries

C. have the same personality

(4)If someone is hurt during the Ice and Snow Festival, may be the most suitable to help.

A. Jack

B. Du Yue

C. Mike

(5)Which of the following is TRUE according to the form(表格)above?

A. Mike who taught children music is humorous.

B. The two girls volunteered at the Olympics.

C. Jack from England is a tour guide.

【答案】(1)C

(2)A

(3)A

(4)B

(5)A

【解析】【分析】主要讲了冰雪节的一些志愿者信息。

(1)细节题。根据Jack这一竖排中Helping during the City Art Festival in 2016,可知在2016年帮助常识艺术家,故选C。

(2)细节题。根据Age这一横排中可知Mike年龄是31岁,Zhang Na年龄是28岁,Mike

比Zhang Na大3岁,故选A。

(3)细节题。根据Volunteering experience(s) 这一横排中可知Du Yue和Zhang Na可知她

们都在宠物医院工作过,所以她们有相似的工作经验,故选A。

(4)细节题。根据Job这一栏可知Du Yue工作是护士,所以在冰雪节有人受伤时她可以

帮助,故选B。

(5)细节题。根据Mike这一竖排Teaching children music at school in the countryside和Humorous可知Mike在学校教孩子音乐,并且性格是幽默的,故选A。

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

5.阅读理解

Hi, guys! Last week I read a book called Rabbits in Australia. Rabbits look

cute, but when they enter in large numbers, it's a problem. In Australia,

rabbits have crowded into the land. They eat the plants that farmers grow.

They eat the plants other animals need to eat, so other animals find it hard to

live.

These days I'm reading Moby Dick. It's considered to be the "Great American Novel

place on a whaling ship that sails the seas to find Moby Lick, a very large

whale.

Well, I love detective stories. Last month I read The Stolen Letter. The

writer brings me into the story of his characters' lives. He also introduces a

sense of mystery in the story. It keeps me interested until the very end of the

story.

(1)What are Amy, Daniel and Simon talking about?

A. Listening.

B. Speaking.

C. Reading.

D. Writing.

(2)The rabbits in the book Rabbits in Australia .

A. are very cute

B. are in small numbers

C. cause a problem

D. find it hard to live in Australia

(3)What type of book is Moby Dick?

A. Science.

B. Novel.

C. Detective story.

D. Travel.

(4)What do we know about the book The Stolen Letter?

A. It's set in Australia.

B. It's about the writer's life.

C. Its story happens on a ship.

D. There's a sense of mystery in it.

【答案】(1)C

(2)C

(3)B

(4)D

【解析】【分析】主要讲了Amy、Daniel和Simon谈论了自己的读书。

(1)细节题。根据第一个表格Hi, guys! Last week I read a book called Rabbits in Australia.第二个表格These days I'm reading Moby Dick.第三个表格Well, I love detective stories.可知他们在谈论读书,故选C。

(2)细节题。根据In Australia, rabbits have crowded into the land. They eat the plants that farmers grow. They eat the plants other animals need to eat, so other animals find it hard to live.在澳大利亚,兔子已经挤进了陆地。他们吃农民种的植物。它们吃其他动物需要吃的植物,所以其他动物觉得很难生存,所以兔子导致了一个问题,故选C。

(3)细节题。根据These days I'm reading Moby Dick. It's considered to be the "Great American Novel

(4)细节题。根据Last month I read The Stolen Letter. He also introduces a sense of mystery in the story.可知这本书透露了神秘感,故选D。

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

6.阅读理解

As a child, Alain Robert was afraid of heights. One day, when he was 12, he returned home from school. He didn't find his keys. It was 3:30pm and his parents worked until 6:00 pm. Alain looked at his apartment on the eighth floor. He saw an open window. He closed his eyes and imagined himself climbing the building. When he opened his eyes, he told himself, "I can do it." Fifteen minutes later, he was in his house and his fear of heights was gone.

Today, Alain still climbs buildings. In 2003, he climbed a building in London dressed asSpiderman (蜘蛛人) to advertise the movie. In 2004, he climbed Taipei 101 (one of the tallest buildings in the world). To reach the top of a building, Alain uses only his hands and special shoes. Alain climbs as a hobby. He also does it to make money for charity (for poor children and the homeless). When he climbs, he wants to send a message to people. If you have a dream, you must be brave and keep trying. If something bad happens, don't give up. Close your eyes and tell yourself, "I can do it."

(1)The main idea of this passage is that ________.

A. climbing buildings is easy

B. Alain Robert is afraid of heights

C. everyone can climb a tall building

D. you can control your fears

(2)When Alain climbs a building, he uses ________.

A. his hands and special shoes

B. special tools

C. his hands only

D. his special shoes only

(3)The underlined word "charity" means " ________ ".

A. 享受

B. 休闲

C. 慈善

D. 消费(4)Alain climbs ________.

A. for fun and for his health

B. for charity and for his job

C. for his health and for charity

D. for charity and for fun

(5)If you feel afraid to do things, what's Alain's advice? ________.

A. Practice climbing buildings.

B. Tell yourself "I can do it."

C. If something bad happens, then stop.

D. Try to do something else.

【答案】(1)D

(2)A

(3)C

(4)D

(5)B

【解析】【分析】文章大意:小时候,阿兰·罗伯特恐高。一天,他放学回家。他没有找到钥匙。他看到一扇开着的窗户。自己爬上了大楼。当他睁开眼睛时,他对自己说:“我能做到。”十五分钟后,他在自己的房子里,他的恐高症消失了。今天,阿兰还在爬建筑物。为了到达建筑物的顶部,阿兰只用他的手和特殊的鞋子。阿兰爬山是个爱好。他还为慈善事业(为贫困儿童和无家可归者)赚钱。如果你有一个梦想,你必须勇敢并不断尝试。如果有不好的事情发生,不要放弃。闭上眼睛,告诉自己,“我能做到。”

(1)主旨大意题,根据If something bad happens, don't give up. Close your eyes and tell yourself, "I can do it."可知,当有不好的事情发生的时候,比这眼睛告诉自己能行,所以人们是能够控制自己的恐惧情绪的,故答案是D。

(2)细节理解题,根据Alain uses only his hands and special shoes.可知,阿兰用手和特殊的鞋来攀爬建筑物,故答案是A。

(3)词义猜测题,根据(for poor children and the homeless)可知该单词的意思是“慈善”,故答案是C。

(4)细节理解题,根据 Alain climbs as a hobby. He also does it to make money for charity (for poor children and the homeless).可知阿兰的攀爬一是为了慈善也是为乐获得乐趣,故答案是D。

(5)细节理解题,根据If something bad happens, don't give up. Close your eyes and tell yourself, "I can do it."可知,当你害怕做某事的时候,阿兰的建议是告诉自己“我能做到”,故答案是B。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题、主旨大意题和词义猜测题。细节理解题可以直接从文中寻找答案;词义猜测题,需要根据单词所在的语境,进行合理想象,确定单词的意思;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

7.阅读理解

When faced with difficult situations in their lives, many people find them too challenging and give up, especially on their life dreams. But not for Gabriel Heredia.

Gabrrel is a 21-year-old Argentinean barber(阿根廷理发师)who was born without hands. But he was able to grow up happy and independent because he always had the support of friends and family. In fact, his inspiration for such work was his mother, who is a hairdresser. At the age of 14, he began to take interest in her work and learned all kinds of hair cutting skills from her. Although he first saw it as an interest, Gabriel quickly decided that this was his dream job.

Gabriel's family soon helped him open his first barbershop in San Isidro, Peru, which he worked at for one and a half years. There, he met Zlatan Gomez, the president of Argentina Corta, an organization for barbers to connect, do charity (慈善) work, and teach hairdressing. Later, Gabriel became part of Argentina Corta, offering his services to people of all ages so they can build up the skills they need to get a job.

Gabriel then moved to Buenos Aires, Argentina where he cuts hair today. As a bright and caring young man, Gabriel tries hard to not only be a barber, but also make a connection with the neighborhood. He says, "The thing that I like the most about my job is that people feel comfortable and stylish with my cuts and that makes me feel happy."

Gabriel always does his best to be independent. He never gives up. There is nothing he can't do. Besides cutting hair, he has learned to ride a bike, a motorbike and even to drive a car. He is no doubt inspiring others.

(1)When Gabriel was born, what made him different from others?

A. He was born without hands.

B. His special haircut.

C. His life dream.

D. His happiness and independence.

(2)At first, Gabriel Heredia learned hair cutting skills ________________.

A. from Zlatan Gomez

B. from his mother

C. from his friends

D. by himself(3)Which of the following statements about Gabriel Heredia is NOT true?

A. He tries hard to make a connection with the neighborhood.

B. He can not only cut hair but also drive a car.

C. He joined Argentina Corta and taught others hair cutting skills in San Isidro.

D. He opened his first barbershop in Buenos Aires with the help of his family.

(4)What does Gabriel's story mainly tell us?

A. A good beginning makes a good ending.

B. You're never too old to learn.

C. Nothing is impossible if you don't give up.

D. Education changes life.

【答案】(1)A

(2)B

(3)D

(4)C

【解析】【分析】文章大意:很多人在面对困难时会选择放弃,但是加布里埃尔·赫雷迪亚没有放弃,他是一个理发师,生下来就没有双手,但是能够的成长,在家人的鼓励和支持下,实现了自己的梦想,后来帮搬到了阿根廷首都,布宜诺斯艾利斯,继续在那里理发。加布里埃尔总是尽力保持。他从不放弃。他什么都能做。除了剪发,他还学会了骑自行车、摩托车甚至开车。他无疑在激励别人。

(1)细节理解题,根据who was born without hands.可知,使他与众不同的是剩下了就没有双手,故答案是A。

(2)细节理解题,根据In fact, his inspiration for such work was his mother, who is a hairdresser. At the age of 14, he began to take interest in her work and learned all kinds of hair cutting skills from her.可知是他的理发技艺来自他的妈妈,故答案是B。

(3)正误判断题题,根据Gabriel's family soon helped him open his first barbershop in San Isidro, Peru, which he worked at for one and a half years.可知他在家人的帮助下在秘鲁圣伊西德罗开了第一家理发店,而不是在布宜诺斯艾利斯,所以D的叙述错误,故答案是D。

(4)细节理解题,根据根据文章内容可知,只要不放弃,什么都能成为可能,故答案是C。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题和正误判断题。细节理解题要可以直接从文中寻找答案;文章出处题需要根据文章内容确定其来源;正误判断题属于细节理解题的一种,也需要根据文章内容进行判定。

8.根据短文内容选择正确答案。

AThe 2014 FI FA World Cup, the twentieth World Cup football match, was

held in Brazil from June 12th, 2014 to July 13th, 2014. Thirty-two teams

from different countries brought us sixty-four wonderful games during the

World Cup. This is the second time the World Cup is held in this country

and the fifth in South America. Thousands of football fans watched the

games.

A Bite of China(舌尖上的中国), a mouth-watering documentary TV

program featuring delicious Chinese food, has interested a large number of

people. The program has become very popular since it was shown on TV.

The documentary provides not only Chinese delicious food but also the

relationships between people and food. “We made this documentary wi th

our respect and love for food. I hope it will help people learn more about

Chinese food as well as Chinese culture.” said the director Mr. Chen.

Lu Jialei, a school girl from Hangzhou, China, won the championship of the

first Chinese Character Dictation Contest, which made her become famous

overnight. Lu is a hard-working girl and always comes top at school. “I like

reading and I’m crazy about learning Chinese characters. I enjoy the contest

and hope more and more people become interested in learning Chinese

characters.” said Lu Jialei after winning the contest.

A. About a week.

B. About two weeks

C. About a month.

D. About two months.(2)Which is NOT true according to the articles?

A. Lu Jialei always gets good grades at school.

B. The World Cup has been held in South America twice.

C. Many people like watching the TV program A Bite of China.

D. Lu Jialei hopes more people ca n take much interest in Chinese characters.

(3)Where may the articles probably come from?

A. A story book.

B. A science report.

C. A sports magazine.

D. The Internet.

【答案】(1)C

(2)B

(3)D

【解析】【分析】这篇短文给我们介绍了三段不同内容的短文。第一段是关于今年夏天将在巴西举行的足球世界杯;第二段是关于《舌尖上的中国》这个电视节目;第三段是关于第一届汉字听写大赛的冠军卢佳磊。

(1)细节理解题。根据短文的第一段中the twentieth World Cup football match, will be held in Brazil from June 12th, 2014 to July 13th, 2014.可知,第20届世界杯足球赛将于2014年6月12号到7月13号在巴西举行,时间是持续一个月。故选C。

(2)推理判断题。根据Lu is a hard-working girl and always comes top at school.可知A的说法是对的;根据A Bite of China(舌尖上的中国), a mouth-watering documentary TV program featuring delicious Chinese food, has interested a large number of people.可知C的说法也符合文意;根据enjoy the contest and hope more and more people become interested in learning Chinese characters可知D也是符合文意的;根据This is the second time the World Cup is held in this country and the fifth in South America.可知,这是世界杯足球赛第五次在南美洲国家举行,故B不对。选B。

(3)主旨大意题。这篇短文中给我们介绍了三个不同的内容,第一段是关于今年的世界杯足球比赛将在巴西举行;第二个是关于《舌尖上的中国》这个节目;第三个是关于汉字听写大赛的冠军卢佳磊。这样的一篇短文应该来源于网上。故选D。

【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。

9.阅读理解

I felt very sad not to be able to get the ticket to the film Titanic last Friday. I learned in the newspaper that tickets could be bought at the cinema box office in Richland Hills every day between 10:00 a.m. and 4:00 p.m. Because I work from 9:00 a.m.to 5:30 p.m., the only time I could go to the cinema was during my 45-minute lunch time. It is a pity that the cinema is on the other side of the town, and the bus service between my office and Richland Hills is not very good. But if you are lucky, you can make the round(往返)trip in 45 minutes.

Last Monday I stood at the bus stop for fifteen minutes, waiting for a bus. By the time I saw one coming around the corner, there was not enough time left to make the trip-so I had to go back to the office. The same thing happened on Wednesday. On Thursday my luck changed, I got on a bus right away and arrived at the cinema in twenty minutes. But when I got there, I found a long line of people at the box office. I heard one man say he had been waiting in line for fifty-five minutes.

I found that I would not have enough time to wait in line. I caught the next bus and went back across the town.

Then on Friday I understood my only hope was to make the trip by car. It was not cheap, but I felt it would be worthwhile to see the film. The trip by car only took 10 minutes, but it felt like one hour to me. When I reached the cinema, I was delighted to see that nobody was waiting in line. But I quickly found out that it was because they had already sold out all the tickets.

(1)It seems that the writer of the story works .

A. in a small town

B. in Richland Hills

C. on a farm near the town

D. at a bus service centre

(2)The writer tried to go to the cinema to buy a ticket, but he really go there .

A. five times

B. four times

C. three times

D. twice

(3)The underlined word "delighted" means" ".

A. sure

B. sorry

C. surprised

D. pleased

(4)What's the best title for the story?

A. How to get a ticket

B. Tickets sold out

C. A wonderful film

D. The way to the cinema

【答案】(1)A

(2)D

(3)D

(4)B

【解析】【分析】主要讲了作者坐公交车去城镇买电影票时发现票已经全部卖完。

(1)细节题。根据It is a pity that the cinema is on the other side of the town可知遗憾的是电影院在城镇的另一边,所以作者在一个小城镇工作,故选A。

(2)细节题。根据The same thing happened on Wednesday. On Thursday my luck changed, I got on a bus right away and arrived at the cinema in twenty minutes.星期三也发生了同样的事情。星期四我的运气变了,我马上上了公共汽车,二十分钟后到了电影院,所以作者去了两次,故选D。

(3)推断题。根据nobody was waiting in line可知没人排队买票,所以作者是高兴的,delighted意思是高兴的,即pleased,故选D。

(4)主旨题。根据全文可知主要讲了作者坐公交车去城镇买电影票时发现票已经全部卖完,故选B。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

10.阅读理解

What should we do if one of our classmates suddenly falls ill or gets hurt? Here are some steps you should follow. But always remember to look for medical care after first aid(急救) if the wound is serious.

Broken bones(骨头): Take away clothing from the wound, Use an ice pack. Don't move the hurt body part while waiting for the doctor to arrive.

Animal bites(咬伤): Wash the bite area with soap and water. Pack the wound with a clean cloth if it is bleeding. If the bleeding has stopped, cover the area with a bandage and take the person to hospital. Make sure you remember what kind of animal it is, so the doctor can find the right way to treat him or her at once.

Fainting(昏厥): Have him or her lie with feet lifted a little. Don't move the body if you think there might be wounds from the fall, Make sure he or she can breathe and let in fresh air. Clean the person's face with a cool cloth.

Nosebleeds: Have the person sit up with his or her head tilted(倾斜) forward a little, Do not have the person tilt his or her head back because this may cause heavy breathing or coughing. Pinch(捏) the lower part of the nose for at least 10 minutes.

(1)What should we do first when an animal bite happens?

A. Put an ice pack on the wound.

B. Wash the bite area with soap and water.

C. Try to stop the bleeding with a clean cloth.

D. Take the injured person to the hospital.(2)When dealing with the problems of ____________, we shouldn't move the hurt. A. broken bones and animal bites B. animal bites and nosebleeds

C. broken bones and fainting

D. fainting and nosebleeds

(3)Which of the following is NOT right when a boy's nose bleeds?

A. Let his head not tilt back.

B. Let his head tilt forward a little.

C. Let him sit up.

D. Pinch his nose for less than 10 minutes.

(4)Which part of a magazine may the passage come from?

A. Lifestyle.

B. Health.

C. Sports.

D. Education.

(5)What's the main idea of the passage?

A. First aid for some accidental wounds.

B. Steps of looking for medical care.

C. Advice on ways not to get hurt.

D. Ways to ask for help in getting hurt.

【答案】(1)B

(2)C

(3)D

(4)B

(5)A

【解析】【分析】主要讲了四种意外伤害的急救知识。

(1)细节题。根据Animal bites(咬伤): Wash the bite area with soap and water.可知动物咬伤时用肥皂和水清洗,故选B。

(2)细节题。根据Broken bones(骨头): Don't move the hurt body part while waiting for the doctor to arrive.和Fainting(昏厥): Don't move the body if you think there might be wounds from the fall可知当骨折和昏厥时不要移动伤者,故选C。

(3)细节题。根据Pinch(捏) the lower part of the nose for at least 10 minutes.可知当流鼻血时捏鼻子更低的部分至少10分钟,而不是整个鼻子,故选D。

(4)推断题。根据全文可知讲了意外伤害的急救,所以可能来自健康部分,即health,故选B。

(5)主旨题。根据全文可知主要讲了四种意外伤害的急救知识,故选A。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。下载本文

显示全文
专题